Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
София, 4 февруари 2016 г.

Денят на националното достойнство 4 февруари, 24 години по-късно

Лекция, изнесена от Н. Пр. Ориета Капони, извънреден и пълномощен посланик на Боливарска Република Венецуела в Република България, в „София хотел Балкан“ на 4 февруари 2016 г.


През 2016 година е много важно да си припомним историческото значение на военния бунт на 4 февруари 1992 г. На фона на многобройните изпитания в националната икономика на Венецуела поради постоянния спад на цените на петрола и нестихващата международна кампания, която чуждите медии провеждат срещу Боливарска Република Венецуела, e още по-необходимо от всякога да се знае кога се зароди Боливарската революция , за да можем да я защитаваме от вътрешните и външните й врагове.
Всички признаваме, че световното революционно движение в наши дни бе задвижено от Команданте Уго Чавес Фриас, вечен символ и пример за отстояване принципите на лоялност, честност, смелост, храброст, безпристрастност и себеотрицание. Военният бунт, предвождан от него на 4 февруари,1992 г., спаси живота на нашата страна и вдъхна надежда за изграждане на новата държава, която днес продължава да се развива под ръководството на президента Николас Мадуро.
В началото на 1989 г. Венецуела се намираше в дълбока икономическа, политическа и социокултурна криза: натрупан траен спад на жизнения стандарт на населението, увеличаване на външния дълг, висока инфлация, дефицит в платежния баланс, фискален дефицит, широко разпространена корупция и нарастващо недоверие в политическата система.
Официалната позиция сочеше неефективността и корупцията на държавата като като основна причина за проблемите на венецуелската икономика. Оттук се предлагаше и „решение”: дерегулация, приватизация и като цяло- общо ограничаване на държавната намеса в икономическата активност. Международният валутен фонд поиска шокова терапия за структурно приспособяване на венецуелската икономика с акцент върху макроикономическите аспекти. Прилагането на този първи пакет от неолиберални мерки предопредели избухването на социалния бунт, придобил известност като "Ел Каракасо".
По това време Венецуела всъщност е колониална държава, подчинена на волята на САЩ и транснационалните компании. Ззатова можем да кажем, че страната бавно умираше, когато се появи младият офицер Уго Чавес, който през 1982 г. вече бе създал Революционното Боливарско движение 200 (MBR200), и който през 1989 г. бе наблюдавал с възмущение как хиляди демонстранти бяха избити от армията по време на протеста „Ел Каракасо“. Ето как той стига до решението заедно с други млади войници да организират спасяването на независимостта на страната, реформирането на армията и започването на борба за изграждане на нова Република.
Команданте Чавес разказваше,че един от мотивите му за бунт идва именно след социалния катаклизъм на 27 февруари 1989 г., когато става свидетел на тези болезнени събития, по време на които венецуелските войници са изпратени да стрелят и убиват мъже, жени и деца, излезли да протестират срещу неолибералната политика на МВФ, наложена от президента Карлос Андрес Перес. Политика, която ги обрича на лишения от човешки права, от образование, от жилища, от здравеопазване.
Военният бунт на 4 февруари 1992 г. се оказа значимо събитие, което съчета военното поражение с политическа победа и откри пред страната неподозирани възможности. Боливарският гражданско- военен бунт маркира началото на края на васалния капиталистически модел и възраждането на надеждата. Датата 4 февруари 1992 г. във Венецуела е запомнена като повратен момент, който разделя историята на страната.
Както вече казах, в момента Венецуела преживява трудни времена, които застрашават социалната стабилност и социалните постижения за равенство и справедливост, които бяха извоювани през последните 16 години.
Спадът в цените на петрола сериозно засегна приходите от валутни постъпления за страната. Те намаляха със 70%. Но дори и в тази ситуация, изпълнителната власт през цялата 2015 г. успя да запази социалните инвестиции в страната и да гарантира стабилност на венецуелския народ по отношение на жилища, образование, заетост и заплати, както и много други.
Причината за спада на цените на петрола е геополитическата борба за власт в света и има конкретни обяснения: производственият капацитет на САЩ с новата фракинг технология заедно с другите механизми за финансови манипулации, с което приключи ерата на високите цени на петрола и природния газ.
Към тази война на цените на петрола срещу страните-износителки, главно Иран, Русия и Венецуела, срещу нашата революция се прибави и международната медийна война на центровете на имперската сила.
Искам да припомня казаното в едно интервю за телевизионния канал „Фокс Нюз“, дадено през 2007 г. от Лорънс Ийгълбъргър, бивш държавен секретар на САЩ, член на мозъчни тръстове, съветник във Вашингтон, относно Боливарската революция. Цитирам: "Ако в даден момент състоянието на икономиката започне да се обърква, популярността на Чавес ще започне да намалява. Това e оръжието, което имаме срещу него. Ттрябва да използваме именно икономическите инструменти за влошаване на венецуелската икономика, така че чавизмът в страната и в региона да изчезне. Да направим всичко възможно венецуелската икономика да изпадне в трудна ситуация, но да действаме така, че да избегнем директна конфронтация с Венецуела”.
Въпреки икономическата война срещу нашата страна и спада на цените на петрола, средно социалните разходи през последните години бяха 62% от националния бюджет, което е в контраст с 37% социални инвестиции на правителствата в годините преди революционния период.
През 2015 г. правителството спази ангажимента да защитава заплатите и семейните доходи от спекулативните атаки срещу националната валута и валутния курс. С тази цел бяха издадени четири постановления за увеличение на всички заплати, като увеличенията достигнаха общо 137%.
В същото време правителството гарантира, че големите социалистически мисии продължават: строежът на жилища в рамките на Мисия „Жилище във Венецуела”, отпускането на пенсии, поощряването на стремежа на народа към безплатно и качествено образование. През 2015 г. са били построени общо 326.323 жилища, което е рекорд. За малко повече от четири години са построени и предадени един милион жилища.
Запази се намаляването на структурната бедност или незадоволителното осигуряване на основните нужди на хората, което е по-ниско от 5%. 2015-та година приключи. с историческия индекс от 4,78%. По същия начин индексът „Джини“, който измерва неравенството в обществото, продължава да се понижава дори и в разгара на икономическата война през 2015.
В края на 2015 година бе достигнат показателят от 3.900,281 души с осигурени пенсии, което представлява 84% защита на хората в страната, подлежащи на пенсиониране. Това е световен рекорд и то точно в годината, когато брутният вътрешен продукт спадна с повече от 5%, когато инфлацията заради спекулации достигна повече от 140%, и когато приходите на страната спаднаха със 70%. Както каза нашият президент Мадуро, това е чудо, което се постига само с обич,с всеотдайност към народа и с революционна политика, поставила човека в центъра на всички усилия.
Общият брой на учащите в системата на народната просвета достигна цифрата 10 милиона, от които 2.630,000 са студенти в сектора на висшето образование. Също така през 2015 г., правителството раздаде безплатно 27 милиона тома книги на децата като образователна помощ, лаптопи и таблети за учениците в средните училища и за студентите.
ООН е признала, че Венецуела е една от страните в Латинска Америка, която е изпълнила целите на хилядолетието по отношение на осигуряване прехраната в структурната битка срещу недохранването.
Въпреки всички затруднения народният модел на Боливар и Чавес, който е насочен основно към човека в обществото и защитата на правата на трудещите се, продължава да прилага политиката на равенство, обединяване и социална справедливост, за разлика от неолибералния капиталистически модел, който унищожава всичко в интерес на милиардерите.
От началото на управлението на команданте Чавес империята непрестанно се стреми да унищожи идеалите на народа за независимост, революция, социализъм, боливарските ценности, които бяха издигнати в XXI век от Венецуела.
На 9 март миналата година станахме свидетели на обнародването на постановлението, подписано от президента Обама, в което Венецуела бе определена като "заплаха" за сигурността на САЩ. След това дойде втората вълна от атаки срещу нашата страна като следствие от две последователни кризи – едната, свързана с идването на власт на дясното правителство в Кооперативна Република Гвиана, и другата, свързана с политиката на Република Колумбия.
През октомври 2015 г. страната изплати своите задължения по дълговете от порядъка на 27 милиарда долара главница и лихви. Въпреки че Боливарското правителството изпълни и ще продължава да изпълнява задълженията си, международните рейтингови агенции продължават да твърдят, че Венецуела е много рискова страна, което е част от международната кампания и икономическата война срещу нашия революционен процес.

Въпреки високото ниво на конфликти и на международни атаки, целящи да нарушат мира и спокойния живот на нашата страна, Боливарското правителството успя да продължи външната си политика по мирен път, начертан от команданте Уго Чавес, за създаване на един многоцентров и многополюсен свят.
В момента има реална заплаха от регресия и реставрация на неолибералната имперска политика, която се стреми да унищожи интеграцията в Латинска Америка и Карибския басейн, и непрекъснато заплашва мира в света като разпалва войни и изостря конфликтите.
Венецуела продължава да предлага лидерство в интеграционните процеси чрез позициите си в Съвета по правата на човека, в който бе избрана с гласовете на 131 страни. Също така продължава да съдейства за защитата на мира, против войната и тероризма чрез ролята си в Съвета за сигурност на ООН, както и чрез ангажимента да поеме председателството на Движението на необвързаните държави през 2016 г. и председателството на Форума на Арабските страни и на страните от Южна Америка.
Президентът Мадуро призова всички сектори на венецуелското общество да работят заедно, за да активират отново производствената система и да изградят нов икономически модел. По този начин правителството работи заедно с народа и честните бизнесмени, с обществения и частния сектор, за да се справи с кризата на модела на рентиерство в сектора на петрола, като се прилагат дейности за развитие на една продуктивна икономика в рамките на световната икономическа криза, за да се направи голямата крачка на прехода от капиталистическо рентиерство в сектора на петрола към една продуктивна социална икономика. Работи се специално за да се повиши обема на износа, за създаване на нови източници на твърда валута за нашата страната, което ще позволи прилаганото на социални политики и укрепването на постиженията на революцията.
В тези времена на кризи и несгоди повече от всякога е важна международната солидарност. Както отбеляза преди няколко дни президентът на Боливия Ево Моралес, всички социални движения трябва да се ангажират със защитата на Боливарската революция, защото" не може да се позволи на десницата да се завърне в Латинска Америка."

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори31.1.2002 г.

Visitor: 4002932