Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сайт Темадейли, 19 малт 2015

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира

Посланичката на родината на Уго Чавес у нас изрази позицията на правителството си, че предприетите в последно време действия на Вашингтон са „най-агресивните” спрямо Каракас в историята на двустранните отношения

Къдринка Къдринова


Венесуела е трън в очите на САЩ, защото дава пример за независимо развитие и за различен модел управление на всички народи в Латинска Америка и по света, заяви венесуелската посланичка у нас Н. Пр. Ориета Капони на среща с журналисти в София. Тя изрази позицията на правителството си, че предприетите в последно време действия на Вашингтон са „най-агресивните” спрямо Каракас в историята на двустранните отношения.

Има се предвид обявяването от американския президент Барак Обама на 9 март т.г. на „извънредно положение поради необичайната и извънредна заплаха за националната сигурност и за външната политика на САЩ, предизвикана от ситуацията във Венесуела”. Стартирането на тази мярка дава на американския президент правото да предприема всякакви действия срещу посочената държава без да ги съгласува с Конгреса на САЩ или с международни организации. Подобен механизъм е бил използван например при войните в Корея, Югославия, Ирак и т.н.

В случая с Венесуела Обама пояснява, че декретът му „не е насочена срещу народа” на тази страна, „а срещу тези, които са отговорни за нарушаването на човешките права, за преследването на политическите опоненти, за ограничаването на свободата на пресата, за използването на насилие, за нарушенията и злоупотребите с правата на човека в отговор на антиправителствени демонстрации, за арестите и произволните задържания на протестиращи, за съществуващата корупция в публичната сфера”. Приложен е и списък на 7 висши служители на Венесуела, сред които е и съдийката, водеща делата на ред обвинени в опит за държавен преврат венесуелски опозиционери. На всичките 7 души се налагат санкции под формата на блокиране на тяхно имущество и активи и им се забранява влизането в САЩ.

На свой ред правителството на Венесуела нееднократно досега е обвинявало Вашингтон, че подстрекава, организира и финансира венесуелската опозиция с цел дестабилизиране на страната, нагнетяване на хаос и насилие и събаряне на законната власт в Каракас. Съвсем наскоро венесуелският президент Николас Мадуро обяви, че е бил разкрит и осуетен опит за държавен преврат в страната, който е трябвало да се извърши от заговорници опозиционери на 12 февруари т.г. с американска подкрепа.

„Истината е очевидна. Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ застрашават и Венесуела, и целия свят, и световния мир с постоянната си амбиция да налагат на всички своите правила и интереси. В Латинска Америка имаме богат опит с техни интервенции и организирани от тях държавни преврати в нашите страни”, каза посланик Ориета Капони на пресконференцията в София. Тя обърна внимание, че действията на САЩ срещу страната й представляват груба намеса във вътрешните работи на Венесуела и нарушават общоприетите принципи на международното право.

Посланичката изказа опасения, че оповестената от Обама мярка може да бъде последвана от нова ескалация и Венесуела да стане обект на груба провокация, за да се предизвикат още по-драстични американски действия: „Ние сме под постоянна заплаха. Утре може да изфабрикуват срещу нас фалшиви „доказателства” за какво ли не и така да си намерят претекст, за да ни нападнат. Знаем на какво са способни, показвали са го неведнъж досега. ЦРУ няма и да се замисли, ако му възложат да режисира провокационно нападение срещу американското посолство в Каракас, примерно. Или пък да скалъпи шумен случай на корупция или на наркотрафик, в който да се окаже замесен някой наш висш деец. Няма да се спрат и пред показно убийство на опозиционер, в което да обвинят правителството ни.”

Н.Пр. Ориета Капони се възмути и от начина, по който е поднесено налагането на американски санкции на 7 висши венесуелски служители: „Нито един от седмината няма нито банкови сметки, нито имущество в САЩ, а от Вашингтон обявяват, че щели да им ги блокират. Какво ще блокират, щом няма нищо?! Това отново се прави с провокационна и пропагандна цел. На общественото мнение се внушава абсолютно безпочвено и недоказано обвинение, че уж нашите хора са корумпирани и щели да „замърсят” и „застрашат” банковата система на САЩ с „незаконни” транзакции. В същото време се премълчава друг скандален факт, който е съвсем истински – за американската банка във Венесуела, която изнесе от страната ни и прехвърли в САЩ депозитите на толкова много венесуелски граждани, измамвайки ги най-цинично. Но за този случай Вашингтон не обелва и дума. А той показва, че всъщност САЩ са заплаха за финансовата система на Венесуела, не обратното.”

В комюникето на венесуелското посолство в София, с което Нейно Превъзходителство запозна журналистите, се подчертава: „Повтаряйки думите на президента Николас Мадуро, ние твърдим – няма кой да повярва, че Венесуела е заплаха за САЩ. Това е лъжа. Венесуела не е и никога няма да бъде заплаха нито за САЩ, нито за която и да е държава в света, защото нейната политика е миролюбива и хуманна, а на международната сцена винаги търси разбирателство и интеграция”. В документа се отбелязва още, че „въпреки агресивното поведение на САЩ, правителството и народът на Венесуела винаги са готови да работят за постигане на разбирателство и подобряване на отношенията между двете страни, но само въз основа на зачитане на независимостта и суверенитета”.

Отправя се и апел за международна солидарност с Венесуела пред лицето на агресивните действия на САЩ срещу суверенитета й. „Заплахата днес е срещу нас, но утре може да е срещу всеки друг народ по света. Ето защо толкова е важно да се разясни и разпространи истината,” подчерта посланик Ориета Капони.

Нейно Превъзходителство обърна внимание върху официалното становище на държавите от Съюза на южноамериканските нации (УНАСУР), които осъдиха декрета на президента на САЩ Барак Обама от 9 март като „намеса във вътрешните работи и заплаха за суверенитета на друга държава” и настояха за отмяната му. В документа на УНАСУР се изисква също „правителствата да се въздържат от прилагане на едностранни мерки на принуда, които нарушават международното право” и се отправя призив към Вашингтон „да преразгледа и приложи алтернативи за диалог с ръководството на Венесуела съгласно принципите на зачитане на суверенитета и самоопределението на народите”.

Вторият човек във венесуелското посолство в София проф. Хуан Мигел Диас Ферер обърна вниманието на журналистите върху следните обстоятелства: „Проблемът, с който се сблъскваме, не е само между Венесуела и САЩ. Това е и международен проблем. Защото, нарушавайки така драстично международното право в нашия случай, Вашингтон отправя и много опасен сигнал към цялата световна политика. Нека си дадем сметка, че в момента светът не е в условията на стабилен мир. Имаме драматични кризи в Сирия, с Ислямска държава, между Иран и Израел, в Украйна, в морските територии около Китай. Глобализацията навързва всички тези конфликти в едно цяло. Помислете си какви дискусии се водят – дали, например, Израел ще бомбардира Иран, ако получи съгласието на САЩ... В този контекст евентуалната интервенция на САЩ срещу Венесуела може да се окаже детонатор, който да взриви Трета световна война. Не преувеличавам. Нападението срещу нас би било знак, че вече всичко е позволено. И последните задръжки ще паднат в останалите „горещи точки”. Щом САЩ постъпват така, тогава и всички други играчи в световната политика ще се почувстват свободни да правят каквото си искат. Проблемът е много голям и тежък и той може да даде своя болезнен откат чак до България. Ето защо държим да привлечем вниманието и на българската общественост към него”.

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори31.1.2002 г.

Visitor: 4002998