Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сайт Темадейли, 30 януари 2015

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори

Среща с венесуелската посланичка в България

Къдринка Къдринова


Уважаема госпожо посланик, наскоро във Венесуела завърши 10-атата юбилейна среща на Световната мрежа от интелектуалци, хора на изкуството и социални движения в защита на човечеството, в която участва и представител на България. Бихте ли разказали за тази организация?

Международната мрежа със знаменателния призив "В защита на човечеството" е основана през 2004 г. Вдъхновена е от идеите на Фидел Кастро и Уго Чавес, от заветите на Симон Боливар и Хосе Марти. Участниците издигат своя убедителен глас в защита на планетата Земя, на истината и плурализма, на суверенитета на всеки народ, в защита на мира и интеграцията на народите. Движението е подкрепено в самото му начало от видни световни личности като нобеловите лауреати Габриел Гарсия Маркес, Жозе Сарамагу, Ригоберта Менчу, Надин Гордимър, както и от големите творци като Ноам Чомски, Ернесто Карденал, Едуардо Галеано, Хари Белафонте, Луис Брито Гарсия, Ахмед Бен Бела, Дани Глоувър, Игнасио Рамоне и много други. В много страни по света са образувани действащи групи на това движение, което свързва интелектуалци и творци в социалните форуми чрез множество художествени изяви и научни срещи, чиято цел е да се изгради бариера на съпротива срещу световното господство в много области на икономиката, политическите държавни системи и културата. Първата среща в Каракас през 2004 г. изрази солидарност с народите на Ирак, Палестина, Афганистан, изрази и протест срещу враждебните действия на САЩ срещу Куба и Венецуела и други страни, които се противопоставят на окупацията и империалистическата агресия, осъди тероризма. Интелектуалците и творците от Мрежата заявиха категорично, че не приемат борбата на народите да бъде квалифицирана като тероризъм. Казаха "Не" на световния тероризъм и заявиха, че нашата планета и човечеството трябва да бъдат защитени. Че един друг свят е възможен. 10-ата юбилейна среща на Мрежата се състоя от 11 до 14 декември 2014 г. в столицата на Венецуела Каракас.
Кога бе учредена българската секция на тази Мрежа?
На 27 октомври 2014 г., в присъствието на представители от различни социални движения, интелектуалци, студенти, хора на изкуството и журналисти, в посолството на Венецуела в София се проведе първата среща на Българската мрежа на интелектуалци и артисти в защита на човечеството. Тогава обяснихме, че движението е демократичен алианс за постигането на благородни и справедливи задачи в защита на човечеството, без политически цели. Стремежът е да обедини всички хора, които се борят срещу социалната несправедливост, фашизма и империализма. Подобни групи вече са създадени в редица страни в Латинска Америка, Азия, Африка и Западна Европа. Българската мрежа ще е първата на Балканите и в Източна Европа.
Как България бе представена на 10-ата среща на Мрежата?
В този авторитетен форум, в който участваха 170 интелектуалци от Венецуела и 131 делегати от 35 страни, България бе представена от Тамара Такова, член на ръководството на Асоциацията за приятелство "България - Венецуела", зам.-председател на Асоциацията за приятелство "България – Куба”, испанистка, университетски преподавател, член на Групата български интелектуалци "За защита на човечеството", учредена на 27 октомври 2014 г. Срещата в Каракас завърши с приемането на подробна политическа декларация, която осъди разрушителната неолиберална глобализация във всичките й проявления и призова към намиране на нов модел на колективен живот за човечеството на планетата, който да гарантира бъдещето на майката Земя и на човешкия род.
Бихте ли разказали каква е в момента обстановката във Венесуела? С какви проблеми се сблъсква страната ви?
Днес във Венесуела е в ход план на едрия бизнес за дестабилизиране на революционното правителство, което инвестира повечето от ресурсите в социални политики за народа. Венесуелската опозиция съместно с големите производители и дистрибутори на храни и стоки от първа необходимост започна кампания на презапасяване и спекулации, чрез която генерира и политическа нестабилност в страната. Това предизвиква дълги опашки за различни хранителни продукти в местните супермаркети. Там има хора, които наистина се нуждаят от продуктите, други пазаруват от страх, нагнетен от пристрастни медии, трети купуват, за да препродадат после придобитото на извънредно високи цени. А има и подставени лица, които целят прилагането на стратегии за причиняване на хаос и насилие, за да обвинят после правителството като първопричина за икономическите проблеми. Нищо, че те самите са ги генерирали. Тези последните лица са платени от опозицията, която, както вече беше доказано, получава пари от САЩ. Целта е да се отрече, че срещу нашата страна се води икономическа война за сваляне на законното правителство на президента Николас Мадуро.
Има ли в латиноамериканската история други прецеденти на такъв натиск?
Можем да сравним това, което се случва в момента във Венецуела, със събитията в Чили в края на 60-те и началото на 70-те години. По онова време там се води открита икономическа война, която цели първо да осуети встъпването в длъжност на законно избрания президент социласт Салвадор Алиенде и второ, вече след идването му на власт, да използва всички лостове за дестабилизация и събаряне на това правителство.
Тогава тази кампания води до извършване на военен преврат в Чили. И във Венесуела ли сценарият е същият?
Фактите говорят сами за себе си. На 22 януари 2015 г. президентът на Боливарска република Венесуела Николас Мадуро по време на представянето пред Народното събрание на годишния си доклад за 2014 г. пусна видеоматериал със записан разговор между двама венецуелски пенсионирани военни. От него се разбира, че те се канят да провокират насилие по опашките пред магазините, предизвикани от икономическата война. Става дума общо за два телефонни разговора, проведени през декември 2014 г. и януари 2015 г. В единия случай Хосе де Хесус Гамес Бустаманте, бивш военен, който вече е арестуван и обвинен в шпионаж, заговор и конспирация, разговаря с Иван Карату Молина, бивш шеф на военното разузнаване от екипа на бившия президент Карлос Андрес Перес, участвал в извършването на терористични актове в страната и понастоящем установил се в Маями. Във видеото Гамес твърди, че е възпитаник на „известната американска школа на убийците" и се хвали, че е "експерт по психологически операции". Говори, също така, че е учил и в „училището за войни „Джон Кенеди”. Гамес казва също, че планът за насилсвени действия ще се реализира "в местата, където има големи опашки” и че е „достатъчно да бъде счупен само една витрина, за да може народът да започне да плячкосва". Обяснява как трябва да се извикат студентите, участвали в уличните сблъсъци през 2014 г., да се смесят с хората по опашките и така да провокират насилие, поощрявайки народа да чупи и краде. Това ще предизвика Националната гвардия да се намеси и така в сблъсъците ще бъдат замесени обикновени хора и възрастни жени, наредили се на тези опашки. В резултат на междунарадонта общност ще бъде демонстрирано как във Венецуела не се спазват правата на човека, а „мирно” протестиращите са репресирани.
Има и втори разговор, който Гамес води един от протестиращите студенти - Франклин Ернандес, лидер на група, наета от крайната десница в областните центрове Мерида, Тачира, Tрухийо и Каракас. В разговора чуваме как студентите трябва да "се смесят с опашките, за да не се открояват" и така да се избегнат всякакви съмнения, че сблъсъците са режисирани. В този план са замесени дясната партия „Народна воля” и студентите, готови да палят и рушат по улиците. Визирайки популярните супермаркети, създадени от революционното правителство, за да се осигури евтина, субсидирана храна за най-бедните, Гамес казва: "Тези центрове трябва да бъдат затворени и най-добрият начин за това е чрез грабежи. След като бъдат плячкосани, ще бъде мине много време, за да ги отворят пак." Записите ясно показват намеренията на венесуелската опозиция и плановете й за насилствено сваляне на законното правителство на президента Мадуро.

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998037