Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", 13 март 2014

Венесуела в огледалния свят

Уличните антиправителствени ексцесии в родината на Уго Чавес се опитват да копират украинския сценарий, но средата – както националната, така и регионалната – е доста различна. Въпреки това Джон Кери и тук говори за санкции

Къдринка Къдринова


Ако не беше украинската криза, световна новина номер 1 щяха да са събитията във Венесуела, писа тези дни британският в. „Файненшъл таймс”. Естествено – та родината на покойния Уго Чавес е петата в света производителка на петрол, слави се като страната с най-богати нефтени залежи и е първият достачвик на черно злато за САЩ.
Какво точно става във Венесуела? Вече цял месец световните медии разпространяват оттам предимно видеоматериали и снимки на улични демонстрации и сблъсъци под анонса за „студентски антиправителствени протести”. Исканията звучат благо – за повече сигурност в страната, против криминалното насилие. Но изразяването на емоциите на свой ред избива в насилие, коктейли „Молотов”, трошене на сгради и бой с опоненти. А тонът към правителството е ултимативен и еднозначен – да си ходи, защото не се справя. Същевременно надъхващите конфронтацията опозиционни лидери отказват предлагания от управляващите диалог.
Рядко ни показват другите масови шествия – на поддръжниците на чавизма, които осъждат дестабилизацията и потвърждават подкрепата си за властта, законно спечелила и президентските, и неотдавнащните местни избори. Всъщност, от 19-те гласувания, проведени след 1999-а, чавистите по съвсем редовен и признат от всякакви международни контроли начин са спечелили 18.
Същевременно се трупат тревожни вести за човешки жертви – вече 25 за този един месец. Сред тях има и протестиращи, и случайни хора, и привърженици, дори служители на правителството. Повечето са покосени от незнайно откъде дошли изстрели. Вече се говори за тайнствени снайперисти. За съзнателно предизвикване на кървави гледки, които да шокират света и да доведат до политически обрат. Да ви звучи познато? Не само от киевския Майдан, но и от убийството на студентката Неда по време на иранските избори през 2009-а, и от „румънската телевизионна революция” през 1989-а...
От САЩ се упражнява постоянен натиск към Организацията на американските държави (ОАД) да изпрати наблюдатели във Венесуела и да осъди „антидемократичните репресии” на властите, но засега без успех. На последното заседание на ОАД тази идея бе подкрепена само от САЩ, Канада и Панама. Всички останали латиноамерикански държави призоваха към мирен диалог вътре във венесуелското общество и изразиха подкрепа на законното правителство в Каракас. Въпреки това американският държавен секретар Джон Кери продължава да порицава венесуелсикте власти и дори се закани с американски санкции. А вицепрезидентът Джо Байдън, който участва в церемониите по встъпването в длъжност на новата държавна глава на Чили Мишел Бачелет, събра в Сантяго за консултации по венесуелската тема лидерите на свързаните със САЩ с договори за свободна търговия Мексико, Колумбия и Перу. Впрочем, чисто „случайно”, разбира се, точно в навечерието на тържествата в Чили при сблъсъците във Венесуела пак незнайно от кого бе застреляна невинна чилийка...
Венесуелският президент Николас Мадуро още от началото на тази ескалация заяви, че срещу управлението му се прилага изпробваният вече в Украйна сценарий за пълзящ преврат. Но предупреди, че венесуелците са различни и няма така лесно да се подведат. Те наистина вече имат опита от един неуспял пуч срещу Уго Чавес през 2002 г. с доказаното съучастие на американски дипломати. Тогава схемата с нагнетяването на улично напрежение беше същата, за да се предизвика намесата на част от военните, които обявиха смяна на властта и арестуваха Чавес. После обаче нещата се обърнаха, защото се включиха верните на президента армейски части, улиците бяха залети от чависти и Чавес се върна триумфално в президентския дворец. През 2002-а дори някои от действащите лица в насилствените улични действия бяха същите, както и сега. Опозиционните водачи Енрике Каприлес и Леополдо Лопес например още тогава се отличиха с участието си в щурма на кубинското посолство в Каракас – за което после отговаряха пред правосъдието.
Всъщност Каприлес (който бе съперник на Мадуро в президентските избори м.г.) и Лопес (който в момента е в затвора заради провокиране на довели до смъртни случаи сблъсъци на 12 февруари) са съперници помежду си, въпреки че уж са от един опозиционен отбор. Провъзгласилият се за „венесуелския Лула” Каприлес е за политически методи в борбата с чавизма, докато Лопес е за радикални действия и неспирен уличен натиск срещу властите, независимо от цената. Неслучайно Мадуро определя представяната от Лопес тенденция като „фашистка”. В медиите, 80% от които във Венесуела са против правителството, образът на харвардския възпитаник Лопес вече се поднася доста по-привлекателно в сравнение с конкурента му Каприлес. Неговият мъжкарски типаж, особено в компания на красивата му руса жена, определено печели повече венесуелци от нетрадиционната ориентация на Каприлес. Надделяването на линията на Лопес обаче вещае още отровна конфронтация за и без това дълбоко разделеното на бедни (мургави чависти) и богати (бели опозиционери) венесуелско общество. Това историческо разделение доби нови страсти, след като Чавес възвърна човешкото достойнсто на първите, облекчавайки живота им и с широки социални програми, и настъпи интересите на вторите чрез своите национализации и преразпределения на националното богатство. Интересно предупреждение към опозицията във Венесуела отправи тези дни в испанския в. „Ел Паис” Хоакин Виялобос, нашумял през 80-те салвадорски партизанин, който в момента се подвизава като международен консултант по преодоляване на конфликти. Той набляга, че е невъзможно да се пренебрегне наличието на широки народни маси, дълбоко мотивирани в подкрепата си към чавизма, нито на многобройни убедени функционери на управляващата Единна социалистическа партия на Венесуела. Всички те са били спечелени от Чавес с политиките му на социално включване. Ето защо опитите на опозицията сега да ги „изключи” от идеите й за бъдещето на страната са пагубни и могат да доведат само до изолация и провал на самата опозиция. В този контекст Виялобос смята за по-коструктивна линията на Каприлес, а не на радикала Лопес.
Ходът на събитията обаче подсказва, че външните вдъхновители на сегашните венесуелски турбуленции очевидно залагат на „революционния” подход. Той се подхранва и от широкомащабна информационна война, която усърдно лансира пред световното обществено мнение версията за „репресивния” характер на настоящото венесуелско ръководство и за романтичната „демократичност” на опонентите му. Мадуро нееднократно е повдигал въпроса за медийната тенденциозност спрямо Венесуела, редовно представяща реалността преобърната, като в криво огледало. Президентът не е най-сръчният в медийната комуникация, но все пак се старае да преодолява тази враждебна среда. Например, с интервю пред звездата на CNN Кристиан Аманпур, със selfi с приятеля на венесуелската революция Шон Пен или с венесуелско финансиране на кинопроект на още един неин важин приятел – Оливър Стоун. Дуелът на истините за Венесуела продължава.


Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998220