Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", 13 декември 2013

Тест по венецуелски

При блиц визитата си в България по повод възникнал у нас правен казус венецуелският зам.-министър на външните работи Калисто Ортега коментира и знаковата победа на управляващите в Каракас в местните избори

Къдринка Къдринова


„Не ние, а опозицията провъзгласи, че тези избори ще са тест, дори нещо като референдум за доверие към ръководството на Венецуела начело с президента Николас Мадуро. Непрекъснато го повтаряха, заканваха се, шумяха. Но след като резултатите бяха обявени и се видя, че ние печелим даже с повече, отколкото на президентските избори през март, онези сякаш изчезнаха, стопиха се, млъкнаха, покриха се. На следващия ден след вота в Каракас беше тихо и спокойно. Никой от тях не излезе достойно да каже – признаваме, тестът, референдумът е спечелен от правителството”. Така коментира ситуацията около ключовите местни избори, състояли се във Венецуела на 8 декември, нейният заместник-министър на външните работи Калисто Ортега, който направи еднодневна блиц-визита в България точно два дни след вота.
Използвахме престоя му у нас, за да чуем мнението на един висш представител на управлението във Венецуела за процесите в тази доста поляризирана политически страна. Но поводът за гостуването му бе друг – възникнал у нас правен казус с един друг венецуелски държавен служител, арестуван и изправен пред български съд за незаконно внасяне в страната на над 400 000 евро. Става дума за директора на Дирекцията за високи спортни постижения към венецуелското министерство на спорта Овидио Алмейда. Той бил командирован съвсем редовно от ведомството си, за да донесе споменатата внушителна сума в България, където тренират 110 венецуелски тежкоатлети – състезатели по борба и вдигане на тежести. Те се подготвят за важните Боливариански игри с участието на Венецуела, Панама, Колумбия, Боливия и Перу. „От много години с нашите състезатели в тези дисциплини работят български треньори. И именно те ни посъветваха да пратим момчетата на спортен лагер във вашата страна, където има много добри условия за подготовката им. Алмейда носеше парите, за да бъде покрита оставащата част от разходите по тази подготовка,” обяснява Калисто Ортега. Алмейда пътувал към нас през Испания. На влизане там декларирал сумата и минал без проблеми. „Ние проверихме специално европейското законодателство по въпроса. Внасянето на такива суми в страна членка на ЕС може да се оповести по три начина – вербално, писмено или по интернет. В Испания Алмейда го е направил вербално и всичко е протекло нормално,” допълва зам.-министърът. Според разказа му у нас обаче се получава странно недоразумение. Кацайки в София, Алмейда пак тръгнал да търси в „червената зона” на излизане служител, пред когото да декларира сумата „вербално”, но не открил никого. Тогава минал в другия изход, там видял митничар и веднага му казал, че носи 400 000. Вместо да му оформят надлежащ документ обаче, още на летището го арестували за незаконен внос на валута.
Венецуелската държава чрез посолството си у нас веднага се застъпва за своя гражданин, осигурява му правна защита и в деня, в който трябваше да се вземе съдебно решение по случая, дори изпрати цял зам.-министър на външните работи, за да гарантира, че обвиненият наистина е държавен служител, наистина е носел парите за покриване на разходите за венецуелските спортисти и не е имал никакви намерения за злоупотреби. През краткия си престой у нас Калисто Ортега успя да се види и с външния министър Кристиан Вигенин. Двамата са имали и предходна среща на форум на ФАО в Париж преди месец и половина, на която Ортега запознава Вигенин с казуса около Алмейда и го уверява, че той не е имал никакви лоши намерения. Разбира се, и двамата министри приемат, че последната дума ще е на съда, както и става.
В крайна сметка на Алмейда бе наложена 3-годишна условна присъда с пробация, но с право да си замине за Венецуела. А парите бяха върнати на венецуелската държава. „Важното е, че нещата се решиха и сега Овидио ще може да отпразнува Коледа със семейството си във Венецуела. За нас това е много важно!” – резюлира развръзката Калисто Ортега.
Венецуелският зам.-външен министър е доста ярка личност. Заемал е различни високи постове. В началото на октомври името му нашумя в световните новини, защото в качеството си на тогавашен временно управляващ посолството на Венецуела във Вашингтон той бе експулсиран от властите в САЩ заедно с още двама венецуелски дипломати. Мярката бе в отговор на експулсирането от Венецуела на
временно управляваща (това е рангът на дипломатическите представители между двете страни) американското посолство в Каракас Кели Кейдеринг и на двама американски дипломати. Те бяха обвинени от Николас Мадуро, че са конспирирали съвместно с венецуелската опозиция и са я финансирали, за да може тя да победи тъкмо на местните избори на 8 декември. „Американците ми направиха услуга като ме изгониха – президентът Мадуро ме повиши и ме направи зам.-външен министър,” смее се Калисто Ортега. Той смята, че САЩ водят срещу страната му целенасочена, злепоставяща и дестабилизираща кампания, стимулирана от интересите на големи транснационални компании с предимно американски капитал към венецуелския петрол. Откакто в Каракас през 1999 г. идва на власт днес вече покойният Уго Чавес, данъците за чуждите фирми са вдигнати рязко и те не могат да се примирят с това, смята Ортега.
Курсът на Чавес продължава и под управлението на избрания през април за държавен глава Николас Мадуро. Опозицията обаче дълго оспорваше избирането му и през всичките месеци оттогава не спря да тръби, че крехката преднина в процентите на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела (PSUV) ще се стопи на местните избори през декември. Но реалният резултат от вота показа обратното – че процентите в полза на партията на Чавес и Мадуро растат. Ако през април Мадуро стана президент с 1,4% преднина, то сега PSUV изпревари опозицията с 6,52%. Като това са данни на алтернативното опозиционно преброяване, цитирани от испанския в. „Ел Паис”. Във Венецуела изборният процес е практически неуязвим за злоупотреби – той е електронен и двойно подсигурен и с хартиена разпечатка. Всичко може да се провери по всяко време.
Според официалните резултати на 8 декември PSUV е взела 263 общини, а опозицията 74. Но като разпределение на гласовете PSUV получава 4,5 млн. бюлетини, а опозицията – 4,3 млн. Така е, защото тя доминира най-вече в гъстонаселените големи градове, докато управляващите са силни предимно в провинцията.
Калисто Ортега коментира: „Опозицията все напада Мадуро, че имал малка процентна преднина. А пък сега нейният кандидат спечели кметското място в Каракас само с 0,4% преднина. Ние го признахме – така е редно. Но се чудя докога те ще се държат така, сякаш са под анестезия. Всъщност, с цялата тази шумотевица за сегашните избори като тест те сами стреляха в крака си. Тестът показа, че народът не е с тях, а с нашата политика за защита на националния суверенитет и за продължаване по пътя на Чавес – към социализма на ХХІ век”.
Заглавието на ВВС след изборите беше следното: „Венецуела продължава по същия начин – разделена”.

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998198