Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", 28 януари 2013

Португалският Остап Бендер

Месеци наред Артур Баптиста да Силва обикаля от телевизия на телевизия и от конференция на конференция да се изказва за кризата като експерт на ООН, докато накрая се оказва, че не е учен икономист, а бивш затворник, съден за измами

Къдринка Къдринова


Времената се менят, Остап Бендеровците също. Ако оригиналът, описан от Илф и Петров в безсмъртния им роман „Златният телец”, се правеше на син на революционния лейтенант Шмид, за да изкрънка безплатен обяд от председателя на градския съвет в глухата съветска провинция, то днешна кризисна Европа е сцена за къде по-амбициозни велики комбинатори. Един от най-ловките успя да върти около малкия си пръст цяла Португалия месеци наред, чак до края на 2012-а година.
Облечен елегантно, интелигентен, речовит, с фини очила, 61-годишният Артур Баптиста да Силва се превръща в ярка медийна звезда още с появата си в португалското публично пространство през април м.г. Добре обмисленият му дебют е в Академия „Бакаляо” – една от най-влиятелните филантропски институции в Лисабон. Представя се там като икономически консултант на ООН, натоварен със задачата да изработи доклад за вариантите за преодоляване на икономическата криза в страните от Южна Европа. Също и като бивш съветник на португалсия президент Жозе Сампаю, както и на Световната банка. Впечатляващото му CV сочи, че е доктор по социална икономика на Milton Wisconsin University, а дисертацията му, с която бил спечелил международно отличие, е посветена на връзката между растеж, неравенство и бедност в света.
За нула врема Баптиста става любимец на телевизиите, които се надпреварват да го канят от предаване в предаване, за да коментира „като експерт” поразилата страната финансово-икономическа криза и пътищата за излизането от нея. Той не се уморява да повтаря, че „политиката на икономии задушава Португалия и ще я доведе до катастрофа”. Това е дотолкова в унисон с доминиращата обществена нагласа, че именно този „експерт” става и всеобщ любимец на масовата публика, припознала го като свой говоротел. Научните среди също не спират да го ухажват – той е редовен гост на различни антикризисни конференции, а изнася и много индивидуални лекции.
Най-авторитетната му изява е пред елитния Лисабонски международен клуб. На вечеря, която е дадена от клуба на 4 декември м.г. и всеки куверт за която струва по 30 евро, Баптиста е основният докладчик по любимата си тема, този път формулирана така: „Европейската криза. Утопията на ЕС и кошмарът на еврото. Какъв достоен изход остава на Португалия?”
Баптиста дотолкова нашумява с тезите си – между другото, изказвани винаги обосновано, красноречиво и в популярен научен стил, че в средата на декември авторитетното португалско седмично списание „Експресо” публикува обширно интервю с него и го илюстрира със снимката на респеркитарщия очилат господин в черно пардесю. Заглавието е разтърсващо: „Ако Португалия не преговаря сега за дълга си, след шест месеца все пак ще го направи, но вече на колене”. Поради фундаменталното си значение интервюто е препечатено от агенция Ройтерс и от в. „Чикаго Трибюн”.
Главоломната световна слава на Баптиста обаче разпалва повишено любопитство у медиите към неговата личност и биография. Така една от португалските телевизии, заровила се по-надълбоко във фактите, открива, че всичко е фалшифицирано. Всъщност той е бивш завторник, лежал в затвора в Лисабон до 2011-а. Имал присъди за документни измами и за пътна катастрофа с причинена човешка жертва. Никога не е работил за ООН, а научният труд, който представял за свой, е свалил от интернет. Истинският му автор е френски учен от ЮНЕСКО. Университетът пък, който твърди, че е завършил и където уж продължавал да преподава, е закрит още през 1983 г.
Щом започват тези разкрития, Баптиста потъва в нелегалност – закрива телефонния си номер и изчезва от домашния си адрес. Пуска обаче комюнике до информационната агенция „Луза”, в което се оплаква, че е „жертва на медиен линч”. Смята се, че е напуснал Португалия. Прокуратурата е разпоредила на полицията да разследва дейностите му през последните месеци с цел да се установи дали не е извършил и други престъпления, освен измамата.
Най-унизени са приелите го в средите си учени от Академията „Бакаляо”. Нейният шеф Марио Нуниес се съкрушава: „Беше толкова образован, толкова подготвен, никога не бих предположил, че ни лъже!”
Всъщност застъпваните от експерта менте позиции са били в толкова тясно съзвучие с масовите настроения на португалците, че изчезването му сега от обществените дебати за кризата оставя „едно бляскава празнина”, както сочи Би Би Си. Във Фейсбук дори вече има група под надслов „Върни се, Баптиста, върни се!”
Недоволството в Португалия от предприетите от дясното правителство на премиера Педро Пасос Коелю социални орязвания продължава да расте. Буквално преди дни Лисабон бе залят от масови демострации на учители заради съкращенията в образованието. Спадът в португалската икономика за миналата година е 3%, а безработицата е 16%.

........................

Аналогични случаи

BBC Mundo припомня още два сравнително пресни случая с други двама „Остап Бендеровци”.
Испанецът Ерик Марко Батле веднага след смъртта на Франко през 1976-а се възползвал от силния антифашистки устрем в родината си и си създал легенда на оцелял от нацистките лагери на смъртта Маутхаузен и Флосенбург. От 2002 до 2005 г. дори оглавява асоциация на бивши концлагеристи със седалище в Барселона и получава специално отличие на каталунските власти. Всичко свършва през 2005-а, когато един историк го изобличава в измама.
Като американката Таня Хед, оживяла след взривяването на кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., пък се представяла испанката Алисия Естеве. Постоянно разказвала, че се намирала на 78-ия етаж на южната кула в момента на експлозията. Била е президент и директор на Асоциацията на оцелелите от атентатите срещу Световния търговски център, която основала заедно с Гери Богач. През 2007-а обаче идва разобличението.

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
Португалия
Видяно: 2234   Мнения:0

Известни личности
Барозу изправен пред труден период
Видяно: 674   Мнения:0

Кой е новият председателна Европейската комисия
Видяно: 794   Мнения:0

Жозе Мануел Дурау Барозу още търси вярната посока
Видяно: 566   Мнения:0

Почина Алвару Кунял, последният европейски ортодоксален комунист
Видяно: 1237   Мнения:2

Жозе Сократиш и мъстта на Светия дух
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Португалският посланик кръстоса Търново с Ню Йорк в своя картина
Видяно: 851   Мнения:0

Посланикът на Португалия връчи акредитивните си писма
Видяно: 771   Мнения:0

Български свещеник помага на имигрантите ни в Португалия
Видяно: 867   Мнения:0

Забележителности
Португалският Остап Бендер
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Европейските предизвикателства пред Жозе Мануел Дурау Барозу
Видяно: 650   Мнения:0

Португалия - от карамфилите до брюкселските дантели
Видяно: 4505   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори01.2.2002 г.

Visitor: 4003682