Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", 7 април 2015

Убиецът на динозаврите

Международна научна експедиция ще извърши подводно сондиране на кратера Чиксулуб в Мексико, останал от астероида, който предизвиква апокалипсис на Земята преди 66 милиона години

Къдринка Къдринова


Хипотезата за тази праисторическа катастрофа отдавна е фаворит при обясненията за изчезването на динозаврите. Става дума за сблъсък на гигантски астероид със Земята преди около 66 милиона години. Взривът и мощната топлинна ударна вълна при падането на космическото тяло предизвикали масови горски пожари със съответния гъст и отровен дим. Освен това експлозията вдигнала високо в атмосферата плътна пелена прахоляк и парчета раздробени скали. Които пък, падайки после обратно на Земята като огнени шрапнели, вдигнали температурата на повърхността й до 500 градуса. И напълнили въздуха с още чернилки и отрови. Всичко това заслонило слънчевата светлина и останало толкова дълго в атмосферата, че спряло фотосинтеза на растенията, с които се хранили динозаврите. Значително намалял и необходимият за дишането кислород. След първоначалния огнен ад, съпроводен с размествания на земната кора, земетресения и изригвания на вулкани, настъпило и рязко охлаждане на климата. С една дума – апокалипсис за тогавашния земен живот, при който са изчезнали 75% от видовете, обитаващи планетата ни.
Теорията е лансирана в началото на 80-те години на миналия век от известния американски физик от испански произход Луис Алварес (един от бащите на американската ядрена програма и нобелист по физика за 1968 г.) и от неговия син геолог Уолтър Алварес. Те дори посочили и мястото на падането на астероида убиец – ръба на „носа” на мексиканския полуостров Юкатан, издаден към Мексиканския залив. Именно там – наполовина в сушата, наполовина във водата, в края на 70-те били открити очертанията на грамаден древен кратер, оставен именно от падане на небесен обект. Кратерът с вътрешен диаметър от 180 км и с външен – 300 км, излязъл наяве при извършвани на Юкатан проучвания за петрол. Допълнителни изследвания в зоната установили високи концентрации в земната структура на химически елементи, характерни за космически тела и редки на нашата планета – например, иридий. В почти идеален полукръг, повтаряйки външното очертание на кратера, били подредени и много сеноти – дълго удивлявалите учените с произхода си подземни езера, образували се при рязко хлътване на скални маси. Те са били ползвани като светилища от предколумбовите цивилизации, обитавали Юкатан.
14-километровият астероид, стоварил се тук пред 66 милиона години, всъщност е ударил една доста по-различна от сегашната Земя. Смята се, че по онова време Африка и Южна Америка били още залепени една за друга и явно днешен Юкатан е бил част от тях. Но името на оставения от катастрофичния вселенски пришълец кратер идва от съвременната географска карта. Кратерът е наречен така, както се казва мексиканското селище, разположено днес най-близо до епицентъра му – Чиксулуб. В превод от езика на маите това означава „Бълхата на дявола”.
Скоро тази „бълха” ще започне да разкрива тайните си. Така поне се надява международният екип от учени, които тези дни стартират един мащабен и амбициозен проект за сондиране на кратера Чиксулуб в подводната му част в дълбочина от един километър и половина. Трябва да се има превдив, че въпросният кратер все пак е напластен отгоре си с резултатите от какви ли не природни и геофизически явления през последните 66 милиона години. Затова подробностите за него могат да се проучат само със сондиране и то най-добре именно под водата, където следите на времето са по-преодолими. А и същинският епицентър на кратера се намира не на сушата, а на морското дъно.
Проектът е международен и интердисциплинарен. В него са включени 30 учени – геофизици, геолози, палеонтолози, биолози, експерти по молекулярни изследвания и т.н. Те са от Мексико, Канада, Япония, САЩ, Германия, Франция, Австрия, Испания, Пуерто Рико и др. Само подготовката на проекта, предшестваща сондирането и стартирана в края на март т.г., ще струва 10 млн. долара. Те са събрани от фондовете за научна работа на държавите участнички. По-нататъшното финансиране ще се набавя по същия начин. Същинското сондиране на морското дъно, което ще се извърши с техника, използвана в петролната промишленост, ще започне чак след една година, през пролетта на 2016-а. Стойността на тази част от изследването още не е оповестена.
Един от ръководителите на проекта е известният мексикански геофизик и председател на Мексиканската академия на науките Хайме Урутиа Фукугауши (син на баск и японка), който разкри пред медиите някои от подробностите на амбициото изследване. Ще се търси например информация как се е възстановявал животът на планетата ни след катаклизма и как се е променял климатът с течение на времето, предизвиквайки формирането на ледените шапки на земните полюси. Ще бъде проучен самият кратер, който по размери и характер няма засега друг открит аналог на Земята, но пък много наподобява кратери на Луната и на Марс. Ще търсят по-точни отговори за скоростта, с която астероидът се е врязъл в земната повърхност, както и за масата му.
Самият Хайме Урутиа още през 1992 г. участва в изледване, което установява, че възрастта на кратера Чиксулуб напълно отговаря на периода, в който са изчезнали динозаврите. В научния свят обаче е много популярна хипотезата, че това изчезване не е предизвикано от удара само на един астероид, а от нещо като „бомбардировка” от астероиди, ударили почти едновременно различни точки на земното кълбо. В подкрепа на подобни твърдения са сочат други открити кратери от небесни попадения, макар и доста по-малки от Чиксулуб. Такъв например е кратерът Силвърпит, който се намира в Северно море, край бреговете на Великобритания, или кратерът Шива в Индийския океан, недалеч от Мумбай. Урутия също е извършвал проучвания на подобни феномени в далечни земи като Сибир или Бразилия. В последните години обаче все повече се налага възгледът, че е по-вероятно апокалиптичният удар да е бил единичен, нанесен от един гигантски астероид. И с оглед размерите на следата, оставена на Юкатан, изглежда именно кратерът Чискулуб ще се окаже това ключово място на планетата.
„Цял живот съм го търсил къде ли не по света. А той през цялото време е бил под носа ми – у дома, в Мексико!” – смее се Хайме Урутиа пред кореспондента на мексиканското издание „Анимал политико”. Другата ирония на съдбата, която ученият съзира, е, че праисторическата катастрофа хем е унищожила динозаврите, хем е създала нови условия, способствали по-късно за появата на човека – съществото, което днес е на път да предизвика с дейността си нов планетарен катаклизъм...

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
МЕКСИКО
Видяно: 1691   Мнения:0

Известни личности
Новият Зоро омагьосва света от Мексико по Интернет
Видяно: 1079   Мнения:0

Сапуненият президент на Мексико
Видяно: 87   Мнения:0

Небесният подарък на Фрида
Видяно: 76   Мнения:0

Култура
Мексиканският писател Ераклио Сепеда: ЛЮБОВТА ИДВА, КОГАТО ЧОВЕК Е УВЕРЕН В СЕБЕ СИ
Видяно: 464   Мнения:0

Лаура Ескивел:Всички сме в резониращата матрица на маите
Видяно: 255   Мнения:0

Контакти с България
БЪЛГАРИЯ И МЕКСИКО – 30 ГОДИНИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ
Видяно: 3374   Мнения:0

Фелипе Калдерон, недочакалият
Видяно: 231   Мнения:0

Мексиканската следа на Людмила Живкова
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Акапулко - Райско място за почивка
Видяно: 1958   Мнения:0

Космически прах ще помогне за изследване на пирамида на ацтеките
Видяно: 1086   Мнения:0

Бактерии рушат руини от паметници на маите в Мексико
Видяно: 1460   Мнения:0

СТОЛИЦАТА НА МЕКСИКО - МОДЕРЕН ГРАД ВЪРХУ ДРЕВНИЯ ТЕНОЧТИТЛАН
Видяно: 2347   Мнения:0

ЧИЧЕН ИТСА - среща на две предколумбови цивилизации
Видяно: 862   Мнения:0

Маи от пирамидите, маи от хотелите
Видяно: 0   Мнения:0

Убиецът на динозаврите
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
"Сапатисти от всички страни, съединявайте се!"
Видяно: 1150   Мнения:0

Американска пиеса за демократи и диктатори
Видяно: 710   Мнения:0

Мексико – близо до САЩ и далеч от бога
Видяно: 773   Мнения:0

Хорхе Волпи, мексикански писател, и Карлос Брионес, испански учен и поет: Стратегията на егоиста погубва света
Видяно: 522   Мнения:0

Клонингите на Берлинската стена
Видяно: 318   Мнения:0

Мексико и Централна Америка – избори и предизвикателства
Видяно: 454   Мнения:0

Особености на площадните революции
Видяно: 238   Мнения:0

Мексиканска вълна
Видяно: 5141   Мнения:0

Направи си сам... нови пари
Видяно: 82   Мнения:0

Французойките също плачат в Мексико
Видяно: 6433   Мнения:0

Ментата с групата „мента”
Видяно: 0   Мнения:0

Новата мексиканска революция
Видяно: 0   Мнения:0

Мексико в огън
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори03.2.2002 г.

Visitor: 4008888