Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", 23 октомври 2014

Тече река България... в Хондурас

Български преселници в далечната централноамериканска република през 20-те години на миналия век откриват и кръщават на своята родина бистра планинска река. Сега тя разбужда родовата памет на потомците на нашите някогашни емигранти

Къдринка Къдринова


Река България е толкова чиста, че човек може да утолява жаждата си направо от каменистото речното корито. Заедно с река Данто, в която се влива, тя осигурява половината от питейната вода на третия по големина град в Хондурас – туристическата перла Ла Сейба, разположена на Карибското крайбрежие. Извираща от планината Грасиас а Диос (Благодарение на бога) насред тропическата джунгла, река България е открита и кръстена от български преселници, дошли в Хондурас през 20-те години на миналия век. Тя е единствената, която носи името на страната ни на американския континент. А вероятно и в света.
Това разказва Мария дел Сокоро Флорес Матуте, директор на Дома на културата в Ла Сейба. Като специален пратеник на новия президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес, встъпил в длъжност в началото на тази година, г-жа Дел Сокоро бе у нас, за да участва в Първата световна среща на домовете на културата, която се състоя наскоро във Велико Търново. В многобройните си срещи с редица държавни, обществени и творчески организации, проведени и в София, доня Мария неизменно изразяваше искреното желание на страната си да разширява и укрепва двустранните контакти с България, да стимулира по-доброто взаимно опознаване, туризма, културния обмен.
„Влюбена съм в България! Чувствам се половин българка,” добавя разпалено гостенката, която в миналото е била и представител на страната си в ООН по въпросите на културата и спорта. Още през 2010-а година тя е наградена с орден „Иван Вазов” от тогавашния министър на културата Божидар Димитров за приноса си в развитието на културните връзки между Хондурас и България. И най-вече за незаменимата помощ в осъществяването на двете експедиции за проучване и популяризиране на хондураската река България. Доня Мария не спира да оказва и активно съдействие за включването в културния живот в Ла Сейба на потомците на някогашните български преселници в Хондурас. Те неизменно дефилират в български национални носии по време на най-прочутата фиеста в Централна Америка – Големия международен карнавал на дружбата, който се организира ежегодно в Ла Сейба в третата събота на месец май. Тази година това се падна навръх 24 май – Деня на славянската писменост и култура, което даде още по-добър тонус на младите потомци на нашенските някогашни емигранти.
От българска страна също имаме ентусиазиран радетел на приятелството с Хондурас – това е почетният консул на централноамериканскакта република у нас Спас Ташев, който от години влага цялата си енергия в тази кауза. Той е бил участник и на двете експедиции по река България, състояли се през 2010 г., включвал се е и в карнавала в Ла Сейба, държи връзка с много български потомци в Хондурас и постоянно издирва нови. През 2010-а той осигури и представянето у нас на фотоизложбата „Хондурас – страната на маите и река България”.
Спас Ташев винаги подчертава и изключително важната роля, изиграна от големия хондураски фотограф-художник Марвин Коралес за реконструирането на историята на българските заселници и техните потомци в Хондурас. Коралес е бил също и главен иницитор за екпедициите по река България, по време на които прави многобройни снимки на природните красоти по поречието й. В инициативата се включва и друг изтъкнат хондураски фотограф – Нимер Алварадо, който също дава всичко от себе си за осъществяване на походите и за популяризирането на резултатите им.
Марвин Коралес е този, който при издирванията си попада на ръкописа със спомени на българина Педро (Пенко) Банов от българското село Стояново, стигнал до град Оланчито в Хондурас в края на 20-те години. Този ръкопис, както и богатият снимков архив, съхранен от потомците на починалия през 2003 г. Педро Банов, помага да се открият дирите на още много „хондураски” българи – Хуан Расков, Симон Еленков, Елиас Либанов и др. Разклоненията на тези фамилии днес са и в хондураската столица Тегусигалпа, и в малкото градче Токоа, и в Ла Сейба, и на много други места. Благодарение на енергията на Коралес, Ташев, г-жа Дел Сокоро и на още доста ентусиасти българските потомци започват да се събират, да се опознават, да преоткиват корените и родовата си памет, да се радват на съживените културни връзки с прародината си.
Първите българи попадат на карибското крайбрежие на Хондурас още в началото на ХХ век. Тогава, покрай разгръщането там на основаната от италианските емигранти Вакаро и Д’Антони компания за приозводство и износ на тропически плодове „Стандарт фрут”, възниква необходимостта от строеж на жп линия, която да превозва богата продукция от плантациите до пристанището в Ла Сейба. За изграждането на железницата италианците започват да наемат работници от родината си, но също и от балканските страни, включително от България.
Явно поне част от нашенците, решили се на толкова екзотична работна дестинация, не са били чужди на приключенския дух. Не са се задоволили само с живот на цивилизования карибски бряг, а са се впуснали и в проучвателни походи из планинската джунгла. Така група българи стигнали чак до планината Грасиас а Диос. И там попаднали на неизвестна по-рано и все още безименна река, вливаща се в река Данто. Без никакво колебание я кръстили на родината си – България.
Експедицията от февруари 2010-а, която тръгва по същия маршрут към река България, попада на 78-годишния Абел Падиля от село Ла Преса – последния населен пункт преди да се стигне до реката. Дядото разказва, че през 30-те години в селото живеел българинът Борис Петров и той бил един от откривателите и кръстниците на река България.
Районът, който се пада в рамките на националния парк „Пико Бонито” (по името на намиращия се там едноименен връх), и днес е почти девствен, чист, но и пълен с всякакви изненади от страна на богатия тропически животински свят. В джунглата се срещат и опасни змии, и дори ягуари. Ето защо експедициите по река България са били придружавани и от двама хондураски военни, които да гарантират сигурността на пътешествениците.
Мария дел Сокоро не пропуска да подчертае привлекателността на Ла Сейба и на целия департамент Атлантида, чийто център е градът, за любителите както на традиционния морски туризъм, така и на екологичния, културния, приключенския. По красивите и чисти реки, които засега са по-проучени и усвоени от река България, се предлага и рафтинг, и риболов. Интерес представлява и културата на различните индиански племена и негърски очбщности, които населяват департамента. Разбира се, Хондурас е прочут и с уникалния си исторически комплекс в Копан до границата с Гватемала, където е оставила богати архитектурни и археологически следи културата на маите. Доня Мария се надява двустранинят туризъм межу България и Хондурас да се активизира. За целта вече се проучват варианти за сътрудничеството между хондураския авиопревозвач „Авианка”, който има редовни полети до световни столици като Лондон и Мадрид, и „България Ер”.
„Благодарение на бога между България и Хондурас има дълбоки човешки връзки!” – усмихва се г-жа Дел Сокоро на играта на думи. „Благодарение на бога”, както вече бе споменато, е преводът на името на планината, откъдето извира река България – Грасиас а Диос. А според легендата това име идва от една фраза на Христофор Колумб, стъпил на хондураския бряг през 1502 г. след тежко плаване и лутане из големите дълбочини по крайбрежието. Gracias a Dios que hemos salido de estas honduras – така звучала фразата на Колумб на испански. Ето и преводът: „Благодарение на бога успяхме да се измъкнем от тези дълбочини”. Тоест фразата е дала не само името на планината, в която се ражда река България, но и името на страната Хондурас (Honduras – дълбочини). Явно господ си знае работата, когато свързва страни и народи през векове, разстояния и символи...

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
Хондурас
Видяно: 669   Мнения:0

Контакти с България
Тече река България... в Хондурас
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Копан - Център на културата на маите (Хондурас)
Видяно: 932   Мнения:0

Авторски анализи
Ослепителна испанка вдъхнови изтеглянето на Хондурас от Ирак
Видяно: 564   Мнения:0

Хондурас воюва с банди и урагани
Видяно: 7716   Мнения:0

Хондурас в машината на времето
Видяно: 16826   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори02.2.2002 г.

Visitor: 4006582