Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сайт "Темадейли", 10 февруари 2015

По следите на „Подемос” в Мадрид

Защо Луис Алегре благодари на чуждите медии, каква българо-руска връзка се открива в офисите на ул. „Принсеса” 2, кой се отбива в щаба на ул. „Сурита” 21 и какво превръща новата алтернативна партия в първа политически сила в Испания

Къдринка Къдринова


„Те не са като другите – с по три коли, с тайни сметки. Те са едни от нас, нормални хора, облечени обикновено. Искат по-достоен живот за всички ни и ни показаха, че можем да се обединим и да тръгнем напред, можем да надигнем глас, вместо все да мълчим, докато ни мачкат. Показаха ни, че Испания, която не се е променяла от 40 години, може да стане и друга – солидарна, справедлива. Вече имаме надежда, че можем да обърнем картината”.

Така ми говори за лидерите на новата испанска алтернативна партия „Подемос” („Можем”) един от симпатизантите й – 32-годишният безработен видео и звукооператор Гийермо Луна. Той бе един от онези около 300 000 души, изпълнили до пръсване центъра на Мадрид на 31 януари т.г., когато „Подемос” реши да изпробва силата си и свика своите поддръжници на „Марш на промяната”.

Демонстрацията беше впечатляваща, а броени дни по-късно поредното изследване на независимата социологическа агенция „Метроскопия” отново открои основаната едва преди година „Подемос” като първа политическа сила в Испания с 27,7% подкрепа – със 7 пункта преди следващата в класацията.

Давид срещу Голиат

„Да, можем! Сондажите показват, че Давид може да надвие Голиат!” – реагира веднага пред митинг на новата формация нейният лидер, 36-годишният университетски преподавател по политология Пабло Иглесиас. Неговите послания, че днешното противопоставяне в Испания не е дясно-ляво, а горе-долу – тоест, корумпираната политико-олигархична каста срещу възмутения народ, отказващ да поема най-голямата тежест на кризата – печелят все по-широка подкрепа.

Именно защото „Подемос” наистина може да преобърне политическата картина в натрупалата силно обществено недоволство страна, затова и очернящата кампания срещу новата партия става все по-ожесточена. Острието й е насочено точно към онзи фокус, който е най-привлекателен за масовите нагласи и върху който акцентира и Гийермо – че лидерита на „Подемос” са част от народа, че са честни, че не приличат на другите потънали в облаги политици.

Атаките на големите испански медии, повечето от които са обвързани с политически и банкови кръгове, заинтересовани да провалят новата алтернативна партия, се стремят да покажат и нейните водачи като непочтени, укриващи доходи, мамещи в декларации и работни договори. Подобни прегрешения особено болезнено се възприямат от испанците. Тяхното основно възмущение днес е предизвикано именно от безочието на „кастата”, разкрито в дълга серия от мащабни корупционни скандали, които поразиха най-тежко управляващата Народна партия, но и опозиционната социалистическа. Тъкмо разочарованието от тях прелива сега такава голяма подкрепа към „Подемос”.

Черната кампания

Ето защо целта на опонентите на новата партия е да вкарат и нея в калта. Главните мишени на нападките през последните месеци са № 2 и № 3 в ръководната петорка на „Подемос” – 31-годишният й идеолог Иниго Ерехон и 51-годишният й организационен секретар Хуан Карлос Монедеро, и двамата преподаватели в университета „Комплутенсе”. Ерехон беше атакуван за свой договор по научен проект с университета в Малага, а Монедеро първо бе обвинен за неверни данни в CV-то си, след което и за укрити доходи от консултантската му дейност в чужбина.

Всички тези „бомби” от челните заглавия в медиите се оказаха кьор-фишеци. Но опровергаващите факти, изтъквани от набедените (Монедеро дори публикува разпечатки на банковите си сметки – нещо безпрецедентно за испански политик – и те се оказаха с 500 000 евро по-малко, отколкото твърдеше в. „Ел Мундо”), бяха разгласени доста по-скромно, на задните страници на вестниците.

На този фон е ясно защо от „Подемос” са крайно предпазливи с медиите. И то точно с испанските медии. С чуждите сякаш се разбират по-добре, защото смятат, че ги отразяват по-обективно.

Чуждият поглед към историческия момент

В деня след „Марша на промяната” в една от малките залички на иначе много представителния Център за изящни изкуства в Мадрид друг един от ръководната петорка на „Подемос” – № 4, винаги засменият философ от „Комплутенсе” и кандидат на „Подемос” за местните избори в Мадрид Луис Алегре, се срещна с около двайсетина журналисти.

Вече бяхме разменили с него няколко думи на шествието предния ден, когато, опитвайки се да се измъкне от налитащи да го прегръщат симпатизанти, Луис специално за „Тема” изкоментира случващото се така: „Имаме народ, който иска промяна. И днес се разбра, че няма връщане назад. Ще победим.”

В Центъра за изящни изкуства, гледайки към мен и към колегата от германския „Зюддойче цайтунг” – единствените чужди журналисти, Луис подчерта: „Специално искам да благодаря на чуждестранните медии за отразяването, защото разбраха за какво става дума и проявиха усет за историческия момент, в който се намира страната ни”.
Попитах го какво послание отправя „Подемос” към останалите европейски народи.

Отговорът на Луис Алегре

Ето какво ми отговори № 4 в ръковдството на новата партия:

„Посланието на „Подемос” към народите на Европа е абсолютно ясно. Общият ни проблем не е Гърция или Испания, а Германия и налаганата от нея политика на орязвания, която я поставя в изолация. Онези, които искаме промени в Гърция и Испания, имаме много съюзници в Европа, много поддръжници против прилаганата сега деструктивна политика.

Срам ни е и сме против това, че в една европейска страна като Испания има хора, които не могат да си плащат отоплението или лекарствата, че губят жилищата си. Тези „извънредни” мерки са абсолютно неприемливи за ЕС. От своя страна ние разработваме планове в защита на гражданите и ще покажем, че може и по друг начин, че не бива нито един гражданин от четвъртата икономика в ЕС да е социално изключен.

Мобилизацията ни от 31 януари е част от алтернативата, която предлагаме. Показахме новото мнозинство, което става главен герой и отказва да се чувства заложник на привилигерованото малцинство. Ще изработим програма за обновление, съгласно с най-добрите предложения на професионалистите, които познават проблемите.

Всяка друга партия, която признава необходимостта от промяна, е добре дошла за съюзник. Но преди това да се ангажира абсолютно безапелационно с борбата срещу корупцията. И гражданството да е информирано какво се прави с публичните фондове до последното евро. Все ни кават – не може, не може, не може. А ние ще покажем колко са фалшиви твърденията, че орязванията не могат да бъдат спрени. „Подемос” няма ипотека към никого – нито към банки, нито към администрации. Ние сме вратата, през която може да влезе волята на мнозинството. А тя е – прозрачност и демокрация”.

Латиноамериканската следа

Луис Алегре е завършил философия в университета „Комплутенсе” и е работил няколко години по научни проекти във Венесуела. Заедно с преподавателя си Карлос Фернандес Лирия е автор на няколко книги, като четири от тях са за характеристиките на управлението на Уго Чавес – „Редът на капитала”, „Да разбереш Венесуела, да мислиш за демокрацията”, „Журналистика и престъпност. Венесуелският случай”, „Образование за гражданите. Демокрация, капитализъм и правова държава”.

Именно заради венесуелската връзка най-вече на Алегре и Монедеро, който също е работил в родината на Чавес, както и заради изследвания, правени от Ерехон в Боливия, една от любимите нападки срещу „Подемос” е, че ще ведряват „латиноамериканския социализъм” и „модела на Чавес” в Испания. Те винаги се смеят на подобни обвинения, тъй като смятат, че всяка страна има собствен път на развитие, а за европейска Испания предпочитат „скандинавския модел”.

Негова убедена привърженичка е и единствената жена в ръководната петорка на „Подемос”, 43-годишната галисийка, социоложка и политоложка Каролина Бесканса, която на шествието на 31 януари въодушеви множеството на „Пуерта дел Сол” с думите си: „Ние сме река, която приижда”. Смята се, че дело именно на Каролина е граденият сега публичен образ на „Подемос” като изразител на най-широките обществени настроения за по-честна и по-социална политика.

Дясно-ляво

Няма как да се отрече, че корените на „Подемос” са в испанската левица. Всичките й водачи са оттам. Пабло Иглесиас например започва политическата си биография като активист на комунистическата младеж, по-късно се изявява и като съветник на Обединена левица. Той е и един от инициаторите на онзи исторически митинг пред централата на управляващата по онова време Народна партия в нощта след кошмарния атентат на „Ал Кайда” на гара „Аточа” в Мадрид на 11 март 2004 г.

Тогавашното правителство на НП начело с премиера Хоса Мария Аснар бърза да припише атентата на ЕТА, въпреки че мащабът и почеркът е очевадно друг. След броени дни предстоят парламентарни избори, а в страната вече се ширят протести срещу наложеното от правителството на Аснар испанско участие във войната в Ирак. НП не желае да признае, че атентатът е дело на „Ал Кайда”, защото това ще означава, че е отмъщение за испанската намеса в Ирак. И силните антивоенни настроения ще прелеят в загуба за НП на изборите.

Всъщност така и става. Дори с още по-унищожителен за НП резултат, защото избирателите са отвратени от опита й да излъже и да прехвърли извършения от ислямистки терористи атентат на сметката на ЕТА.

Иглесиас е сред иницаторите, които тогава, вечерта на 11 март 2004 г., първи започват да свикват масовия протест под прозорците на НП и Аснар, разпращайки sms-и с призив за мобилизация. Онази среднощна демонстрация, превърнала се в масов антивоенен изблик и рязко осъждане на политиката на НП, предопределя обрата на последвалите избори и победата в тях на социалистите начело с Хосе Луис Родригес Сапатеро, който става премиер. НП и до днес не може да прости това на Иглесиас и съратниците му и не пропуска да го клейми – впрочем, напълно голословно и бездоказателствено – като симпатизант на ЕТА.

Дори само този епизод от биографията на Иглесиас стига, за да бъде етикетиран доживот от опонентите си като ляв. Да не говорим за по-късните му изяви му като водещ на дискусионното телевизионно предаване La Tuerka. В него той кани критични към неолибералното статукво събеседници и дава простор на алтернативни възгледи за изхода от европейската криза – чрез орязване на военни бюджети, чрез изваждане на светло на скрити по офшорки едри капитали, чрез национализации на ключови за социалните баланси в обществото отрасли и т.н.

Може да се припомни също, че при възникването си отначало само като гражданско движение „Подемос” скромно се е опитвало да се съюзи с Обединена левица и да отиде на европейските избори м.г. в общи листи с нея. Въпреки постигнаните договорки обаче ОЛ така и не включва в листите си неговите представители. Тогава те се отдръпват, решават да се регистрират като партия и да отидат сами на евровота. На който произвеждат фурор с небивало доброто си за дебютант представяне – вкарват в Европарламента цели пет свои евродепутата.

Горе-долу

Изглежда именно тогава у вече оформилото се раководство на „Подемос” съзрява разбирането, че всъщност съдбата си е свършила работата както трябва – по-добре, че не се е получил съюзът с ОЛ, защото прекалената идеологическа обвързаност с лявото би могла да отблъсне широките гласоподавателски маси. Политологическата закваска на петорката от „Комплутенсе” ясно очертава печелившия път – надидеологическо обединение на гражданството срещу кастата.

Хосе Сегара, който има свой бизнес с каравани в Севиля, но е пламенен активист на „Подемос”, ми обясни как работи това сред масите по следния начин: „Става дума за фундаментална промяна в самото правене на политика. Народът се мобилизира, за да спасява народа. Обединяваме се, за да покажем отдолу нагоре другия модел на едно възможно общество, което поставя на първо място хората, а не банките. Центрираме се върху най-важното – хляб и работа, гарантирана от държавата базисна рента, подобряване на потреблението, за да има съживяване на икономиката.

В това няма дясно и ляво, има горе и долу. Има разбуждане на народа за действената политика – нещо, което предстои да се засилва, защото още има хора, които карат по инерцията, наложена им от системата. Кастата те хваща още от училището, после те впримчва със студентския заем, с лизинга за телефона, с ипотеката за жилището – и така докато те задуши. Още ми се случва като се съберем с приятели и стане дума за политика, някой да се обади: хайде стига с тая политика. Не може повече да приемаме тази пасивност, трябва да влезем в политиката, за да променим живота си.”

Хората с повече житейски опит установяват, че много от днешните послания на „Подемос” вече са отеквали в испанския политически живот – през 70-те и в началото на 80-те, когато все още неуправлявалата и неодесняла Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) и нейният по онова време все още млад и чаровен лидер Фелипе Гонсалес отстояват и внедряват принципите на социалната държава.

„Фелипе беше тогавашният Пабло Иглесиас!” – уверява 60-годишната Бланка Бертран, която работи в Асоциацията на пресата в Мадрид. Тя припомня, че фундаментът на завидната испанска здравна система, на безплатното и масово обществено образование, на системата от социални осигуровки е заложен навремето именно от ИСРП. Бланка признава също, че последвалото дълго управление на Гонсалес, а после и на Сапатеро доста размива социалистическите приоритети и ги тласка към неолиберални отклонения. Оттам и последвалото разочарование на избирателите, които сега очевидно преливат симпатиите си към „Подемос”.

Бланка обяснява също, че масовият вот в Испания винаги е бил левичарски. Но политическата система, сформирана в средата на 70-те от бащите на прехода от франкизъм към демокрация, е била констуирана така, че винаги да облагодетелства повече консерваторите, а левият сектор да е раздробен, като по-радикалното му крило да е в постоянна маргинализация.

Това сегрегиране сега се опитват да отхвърлят водачите на „Подемос”, стремейки се да обединят всички недоволни „долу”, независимо от идеологиите. И предизвикват неизбежната ревност на социалистите, че им крадат електората, и на Обединена левица, че й крадат кадрите. Истината е, че новата формация иска да функционира по съвсем нов начин, който да не повтаря изхабените партийни схеми. И експериментаторската й организационна стуктура, по-голямата част от която действа главно н социалните мрежи, засега е енигма за непосветените.

Къде да ги намерим

Извън организираните публични прояви редовият симпатизант трудно може да осъществи пряк контакт с някого от ръководството на „Подемос”. Партийна централа от традиционен вид просто няма. Има само нает етаж в лъскава многоетажна офис сграда на ул. „Принсеса” 2, досами площад „Испания”. Но никъде на входа не е отбелязано нищо за „Подемос” – нито табела, нито надпис на звънец. Адресът се знае от журналистите, без обаче това да им помага за по-лесен достъп до лидерите, които или трябва да се „хващат” на външни събития, или трябва да се чака благоволението на рядко отговарящата на запитвания прес-служба на „Подемос”.

Не пропуснах да отида до „Принсеса” 2 и да заприказвам жената на пропуска долу. Щом споменах, че съм от България, тя ми отговори на български. Не, не е точно от около 200-хилядната българска общност в Испания, но почти. Оказа се рускиня, омъжена за българин, живяла 25 години у нас и пренесла се в Испания със семейството си още през 1989-а.

Олга се въодушеви много от идеята да ми помогне да получа по-обстойно и спокойно интервю от „момчетата”, както с обич нарича водачите на „Подемос”. Но въпреки нейното наистина майчинско държание с всеки от техническия персонал на партийното убежище, все пак се оказа невъзможно да се пробие отбраната на прес-службата, която упорито повтаряше, че „няма място в графика” на никое от интересуващите ме лица.

Родното място на „Подемос” - Лавапиес

В сайта на „Подемос” като адрес за комуникация е посочено съвсем друго място – улица „Сурита” 21 в квартала Лавапиес. Някога, допреди изселването на евреите от Испания през 1492 г., Лавапиес е бил еврейският квартал. С това е свързано и името му, което означава буквално „миене на крака” – на площада имало чешма за миене на крака, задължителен ритуал в юдаизма преди влизането в храм.

По-късно, през 30-те години на ХХ век, в Лавапиес е била и една от „крепостите” на левичарите от Народния фронт. Антифранкистката съпротива също е се е изявявала активно тук. Днес това е населяван предимно от имигранти квартал – от латиноамериканци, африканци, араби. Левичарските нагласи също продължават да са силни.

Именно тук, в Лавапиес, се ражда и „Подемос” точно преди година – първоначално като гражданско движение. Отначало формацията Антикапиталистическа левица и събрани около нея леви интелектуалци лансират манифест под заглавието „Да сменим фиша: да превърнем възмущението в политическа промяна”. Документът е подписан от културолога и лидер на Антикапиталистическа левица Мигел Урбан, от преподавателя по политология в университета „Комплутенсе” Хуан Карлос Монедеро, от известния актьор Алберто Сан Хуан, от левия синдикалист Кандидо Гонсалес и др.

Манифестът е представен публично на 17 януари 2014 г. в Кварталния театър на Лавапиес – средище за спектакли, култура, обществени дебати и социални действия, създадено по инициатива на актьора Алберто Сан Хуан и на други активисти на оформящото се гражданско движение. Именно това е рожденната дата и рожденното място на „Подемос”.

Улица „Сурита” 20 и 21

Театърът се намира на стръмната и тясна уличка „Сурита” номер 20 и дава само вечерни представления. Например – по произведения на чилийския поет и певец Виктор Хара, убит от хунтата на Пиночет през 1973 г. Хитов е и моноспектакълат на Алберто Сан Хуан „Автопортрет на един млад испански капиталист”.

Малко по-нагоре по отсрещната страна на улицата е и номер 21, посочен като адрес за комуникация на „Подемос”. Но – внимание – тук могат да ви приемат само в часовете между 11 и 13 и между 17 и 19. В останалото време може и да не забележите, че на това място има нещо такова. Защото е спусната метална рулетка, няма никакви надписи, само на рулетката е залепен изваден на ксерокс хвърчащ лист с приемните часове.

Разбира се, отивам в посоченото „работно време”. Първият часови отрязък обаче също не е добро попадение. През деня хората просто са на работа. И в малкото като гараж помещение, окичено със снимки от партийни събития и с плакати, призоваващи за участие в „Марша на промяната”, има само двама доброволци – побелял мъж и млада жена. Много са любезни, но и изненадани от интереса ми. Съветват ме да намина привечер, когато щяло да бъде по-оживено.

Вечерта в средището с вид на квартален клуб, което всъщност играе ролята на общонационален информационен център на партията, пак има само двама доброволци – не тези от сутринта, а други, но пак са мъж и жена. Мъжът кипи от енергия, говори като картечница, показва спортна осанка въпреки прошарената коса. Жената е дребна и закръглена, акцентът й е на латиноамериканка от някоя от страните в Андите.

Освен тях заварвам и трима мъже, всеки от които е дошъл да пита за нещо свое. Най-възрастният иска да се оплаче от здравеопазването и много държи да изложи съображенията си лично на Монедеро. Енергичният доброволец любезно му обяснява да си напише съображенията и да ги остави в центъра, а оттам те щели да бъдат предадени на Монедеро.

Латиноамериканката пък се опитва да помогне на друг мъж над 50-те, който говори с карибско произношение и иска съдействие, за да се регистрира като член в електронната страница на „Подемос” и да може да гласува в допитванията, организирани от партията. Трети мъж изчаква реда си, защото иска да сподели мнението си за „венесуелската връзка” на лидерите на „Подемос”. Междувременно отвън наднича и младеж, който иска да купи тениска със символа на „Подемос” – няколко преплетени кръга – за баща си, но си тръгва, защото се оказва, че тениските са свършили.

Защо Пако е с „Подемос”

Най-после енергичният доброволец отделя време и за мен. Представя се – Франсиско (Пако) Ренедо, предприемач и парапланерист. Обяснява, че е с „Подемос” от самото му възникване. Преди не е членувал в никаква партия, но решил, че нещата в Испания са прекалено несправедливи, за да продължават по стария начин. И му харесало, че „Подемос” подтиква хората сами да се захванат и да решават проблемите.

Низовите организации на партията се наричат „кръгове” и функционират като народни асамблеи – хората се събират именно в кръг на съответния квартален площад или в някой клуб и с колективно обсъждане, с гласувания взимат решения какво и как да се прави. Гласуванията се извършват и по интернет, а предшестващите им обсъждания вървят непрестанно на специално създадената за целта форумна страница Plaza Podemos (Площад „Подемос”).

Пако идва в центъра винаги, когато може, защото е убеден, че хората трябва да си помагат. „Всеки иска да бъде изслушан, да срещне разбиране и подкрепа. Ние не можем да решим всички проблеми, които ни поставят, но ги пренасочваме към специалисти, към юристи, които работят с нас, понякога и към кръговете по квартали, към гражданските платформи – като онази например, която защитава хората с ипотеки от изселвания,” обяснява Пако.

Той продължава: „В центъра идват най-вече възрастни хора, защото младите се оправят по-лесно чрез интернет. „Подемос” е амалгама от всички, които искат да има повече справедливост – републиканци, монархисти, всякакви. Досега никоя политическа партия не е помагала така на хората. „Подемос” е власт на народа. Хората сами се организират. По интернет провеждаме гласувания по най-важните въпроси – и така взимаме решенията. Имаме и комисии по различни специализирани теми. Хората осъзнават, че промяната, от която всички се нуждаем, зависи от нас самите”.

Питам го вярва ли, че тази промяна наистина може да се осъществи. Пако се усмихва: „Когато бях на 18, бях много ентусиазиран, че е дошла демокрацията. Сега съм по-скептичен. Вече знам, че икономическата власт е тази, която движи света, че е трудно да се направи нещо съществено срещу властта на парите. Но ще опитаме. Трудно е, но не е невъзможно. „Подемос” не обещава сигурно щастие на никого, но върши една много важна работа – учи ни, че трябва да работим заедно, за да постигнем нещо добро за всички. Трябва да мислим повече, да участваме повече, да си сътрудничим повече, да си помагаме повече.

Аз съм бил шампион. Но какво става на следващия ден, след като победиш? Пак същото. Важен е пътят към победата, а не самата победа. И сега не е толкова важно дали „Подемос” ще победи на изборите. По-важното е, че изведе хората от домовете им. Всички се нуждаем от вяра, от религия, от спасител, от футбол. Ето такова обнадеждаващо чувство ни дава и „Подемос”. А ако ме питаш какво ще правим след изборите, ами нека лидерите водят преговори с всички, дори с неприятелите. Само да е честно и прозрачно. Това е политиката – тя се прави не заради симпатии, а в интерес на хората. Кастата не са всички в Народната партия или при социалистите, кастата са само стотина души в прогнилите върхушки. Обновлението е нужно на всички ни”.

Страховете на Бланка

Бланка Бертран от Асоциацията на пресата в Мадрид, която преди години, навръх нашенския преход, е живяла и в България, също смята, че от дълбока промяна се нуждаят всички испанци. Семейството й е с десни убеждения, но самата тя дълго е гласувала за социалистите. На последните избори обаче – през 2011-та, им е обърнала гръб, защото прокараната от тях реформа в трудовото законодателство била съвсем неолиберална.

На европейските избори през 2014-а вече се появява феноменът „Подемос” – и Бланка дава гласа си за тях. „Хората просто бяха решени да не гласуват за нито една от двете големи партии – Народната и социалистическата, които прекалено се бяха изложили. Гласуваха за кого ли не, само не за тях. Дъщеря ми например, която е родена в България, пусна бюлетина за Анималистичната партия. А аз тогава избрах „Подемос”. Въпреки че имах и страхове – какви са, какво ще направят. Тогава никой не предполагаше, че ще дръпнат толкова напред. Сега страховете ми са още по-силни. Знам ли накъде ще завият. Но и така, както е сега, не може повече да продължава. Безочието и корупцията отблъскват хората от сегашния „елит” или каста, както правилно ги наричат от „Подемос”.”

За Хесус Мараня „Подемос” е прагматичен проект

Бланка е поканила на срещата ни в прочутото мадридско кафе „Комерсиал” и Хесус Мараня – известен журналист, главен редактор на в. „Публико” до спирането му през 2012 г., популярен участник в телевизионни дискусии, а сега ръководител на независимия сайт „Инфолибре”.

Хесус отбелязва, че популярността на „Подемос” се е разраснала по-бързо от партийната й структура, която все още чувствително куца, особено в провинцията. Сложностите в растежа според него предопределят и голямото недоверие на ръководството на новата партия към медиите.

Същевременно прочутият журналист смята водачите на „Подемос” за много прагматични,. Според него те са направили точен анализ на ситуацията в страната и са лансирали съответстващ на обстановката проект. Отказват да говорят за принципи и идеология, за всичко, което може да е дискусионно. Центрират се върху онова, което обединява и не предизвиква спорове – промяната, отхвърлянето на кастата, прозрачността, възраждането на демокрацията . Опростяват нещата, за да печелят масова подкрепа. Фактори като безработицата и корупцията са във фундамента на този анализ.

„Феноменът „Подемос” е продукт на синдрома от протестите в духа „Всички да си ходят” – хората не понасят повече всички онези, които са се изреждали се да ги управляват досега,” обяснява Хесус. Той добавя, че всички партии са ощетени от тези обществени нагласи. Никой не вярва, че има реална борба с корупцията.
Пробивът на „Подемос” на политическата сцена е следствие на грешките на другите партии, най-вече левите. Никоя друга от тях – нито социалистите, нито Обединена левица, успя да отговори на очакванията и потребностите на избирателите.
„Подемос” е породена от компоненти, които идват от левицата, от интелектуалците, от университетските среди, но имат и европейски ракурс, като особено силно е влиянието от примера на сродната „Сириза” в Гърция, подчертава Мараня.

Той не е сигурен обаче дали от „Подемос” ще имат капацитета и познанията, за да осъществявт „отговорна реконструкция” на страната. Отчита като голям успех на новата партия, че е успяла да обърне обществения дебат към темата за социалното неравенство, която по-рано е била премълчавана.

Хесус подчертава: ”Тази криза е провокирана от финансовите казина, а всичко се стоварва върху хората. Нима те са виновните? Ето защо „Подемос” казва – вече няма да говорим за ляво-дясно, а за горе-долу. Трябва да се защити социалната справедливост, обществото на благоденствието, онова, което всички възприемахме като фундаментално, а ни бе отнето по недемократичен начин, без да ни питат.

И това не е само испански казус. „Сириза” в Гърция има всички шансове да промени правилата, по които се действа в Европа. Разбира се, на този фон ще видим и старание от страна на глобалните капитали да се запази статуквото. Може би и в Испания ще ни се предложи голяма коалиция като в Германия, само и само да не се допусне до властта „Подемос”.

Кампанията в медиите ще е жестока.. А управляващата Народна партия ще внушава, че положението се подобрява. Тя вече разпространява макроикономически данни, уверява, че растежът бил двойно по-голям от очакваното за миналата година. Но в ежедневиено на хората това не се усеща. Все пак посланието, че се върви към подобрение, а с „Подемос” ще дойде хаос, може и да проработи. До изборите има прекалено много време. Засега още не е започнал истински да се чувства ефектът на страха.”

Диагнозата на Алфонсо Армада

Интересувам се от мнението за „Подемос” и на друго голямо име в испанската журналистика – Алфонсо Армада. Той работи едновременно и в консервативния в. „АБС”(там води специален масетр клас по журналистика – такива има всяка уважаваща себе си испанска медия), и е главен редактор на либералното електронно издание „ФронтераД”. Както сам се шегува – онова, което не може да каже в „АБС”, го казва във „ФронтераД”. Името на тази медия впрочем в превод означава „Дигитална граница”.

Редакцията на електронното списание заседава всеки понеделник във все същото емблематично кафе „Комесриал”. Канят и мен да присъствам на „планьорката”. А след края й всеки от журналистите се съгласява да ми разкаже какво мисли за „Подемос” и ситуацията в Испания.

Започваме с Алфонсо Армада, който с ясния си и отсечен маниер на изразяване веднага диагностицира: партията „Подемос” е сменила политическия сценарий в Испания, ликвидирала е двупартийния модел, изненадала е с наличието на „силно подземно движение, което разклати политическия терен”. Той добавя към ликвидаторите на партиния модел и засилилата напоследък влиянието си либерална партия „Сюдаданос” („Граждани”), родена преди 8 години в Каталуня (но е антисепаратистка) и вече добила общонационална представителност. По много характеристики, смятани за популистки, „Сюдаданос” наподобява „Подемос”, но е разположена по-скоро вдясно на политическия спектър.

Армада отдава появата на феномена „Подемос” на липсата на действен отдушник за натрупаното обществено недоволство, а също и на друга липса – на истински независими големи медии, които по принцип биха могли да са коректив на властта. Реалността обаче според него е друга: „Банките се превърнаха в донори на медиите и не си взимат дълговете от тях. Така ги държат в зависимост и съответно медийното ниво на критичност е много редуцирано. За разлика от англосаксонските медии, където има ясна граница между поднасянето на фактите и изразяването на мнения, в испанската преса всичко е мнения и големият проблем са трудните отношения с истината. Така е и с партиите, те също са много зависими.

Много е трудно да се промени тази динамика, но като журналист ми е интересно да изследвам тези процеси. Ето например абдикацията на краля в полза на сина му донякъде коригира загубата на авторитет за монархията. При партиите обаче не е лесно да се приложи същото. Много е е силно възмущението от партийци, възоплзвали се от обществени средства, за да финансират формациите си.

Голямо е недоволството и от съдебната сисема. Често не се вижда необходимото ясно разграничаване между законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Съдиите се определят по партийни квоти и така излиза, че съдът също зависи от партийната йерархия, вместо да служи само на обществения интерес. Разбира се, има и съдии, които работят честно и така донякъде измиват срама на системата.

На този фон от журналистическа гледна точка „Подемос” ми изглежда много интересен, възпламеняващ пример. От гледна точка на стратегия и политически дискурс засега не е много ясен. Но все пак дава надежда за раздвижване в едно общество, където недоволството от политическата система е станало всеобщо и независимо от идейните пристрастия”.

Още мнения от „ФронтераД”

Всеки от редакцията на електронното списание има собствен ракурс към феномена „Подемос”. Ето някои от тях.

Емилио Лопес-Галиачо, университетски професор, зам.-диретро на „ФронтераД”: „За мен „Подемос” е нещо като дестабилизатор. Досега статутът, установен в Испания след 1978 г. – с двете редуващи се на власт партии, се беше блиндирал много добре. Сега всичко е разклатено. Не ме интересува толкова конкретно „Подемос” или другите подобни обединения, които скачат срещу двупартийната система. Не знам дали предложенията на „Подемос” са реални или не. Няма да повтарям след едните, че идеите им са невъзможни, нито след другите – че са прекрасни. Онова, което ми харесва, е обновяващият ефект, който разклаща тази крепост. Да са добре дошли!”

Карлос Гарсия Сесилия, журналист, сътрудник на същото издание: „Подемос” е необходим отговор на реалността. Роди се естествено, като продължение на 15М (протестно „движение на възмутените”, чиято първа проява в Испания е на 15 май 2011 г., оттам и името – б.а.). Нашата страна винаги е прекалено пристрастна, тук мненията винаги са прекалено радикални. Ако от „Подемос” са способни да претворят онова, от което се нуждае обществото, в политическа програма – ще е добре. А ако не – ще видим. Нещата се развиват. Но самото съществуване на „Подемос” е интересно. То дава знак за промяна в европейската политика, каквато се иска по целия южен фронт на ЕС – от Гърция до Португалия. Това е силен граждански глас, той не бива да се пренебрегва”.

Хосе Мария Алвала, 25 годишен журналист: „Подемос” е продължение на гласа на улицата. Голяма част от гражданите, подкрепящи това движение, сред които съм и аз, не винаги застават зад предлаганите от него политически решения. Но същественото е, че така се разчупва дискредитиралия се двупартиен модел. Това е процес, назрявал през последните 10 години и подхранван от недоволството от корупцята и безработицата.”.

Алехандро, 24-годишен сътрудник на „ФронтераД”: „Аз по начало съм човек без вяра. Не вярвам, че „Подемос” имат необходимия капацитет на действие, за да изпълнт програмата си. Но излизането им на сцената ще предизвика поне смяна на актьорите. Ние сме свикнали с безразличието на гражданите към политиката, а сега виждаме нещо ново и голямо. Участващата демокрация е не само да гласуваш на всеки 4 години и после да гледаш как всичко си тече по същия начин. Трябва да участваш в процесите. Лявото и дясното вече не са старите крепости. Режимът, породен от приетата през 1978 г. конституция, възпроизведе и връзките със стари фамилии, с наследниците на диктатурата. Позитивно е това сега да се промени, да се влеем в общите европейски процеси, на които също на свой ред да се повлияем. Що се отнася до конкретните предложения на „Подемос”, не вярвам нито един от техните гласоподаватели да е 100 на 100 съгласен с цялата им програма. При поддръжниците им има голяма вариация от идеологии. А лидерите на тази партия са хора от университетския свят, от социалните движения. Но те не са само интелектуалци, а и прагматици, имат доста конкретни идеи. Как ще се канализират намеренията им, ще разберем едва ако дойдат на власт. Тогава може би ще се сбогуват с всичко това...”

Светлината, тъмнината, хигиената и писателят

Бернардо Ачага, най-известният съвременен баски писател, който съвсем наскоро представи в България втория си преведен на български роман „Обабакоак”, вижда така казуса с „Подемос”: „Обикновено използвам следния израз на един германски художник експресионист: аз не вървя към светлината, натам ме бута тъмнината. Мисля, че с „Подемос” става същото. Хората вървят след тази партия, защото натам ги бута тамнината, тоест официалната политика, ръководена от корумпирани и от хора на стария режим, хора от крайната десница, гримирали се като „консерватори”. Преди всичко появата на „Подемос” е хигиенична. А после... Нека да гледаме Гърция, майката на експеримента”.


...............................................

Допълнителна информация за размисъл
(Из разговора между Бланка Бертран и Хесус Мараня)

Бланка: „Хората и по-рано знаеха, че има корупция. Но като започна масовото обедняване, това ги тласна се възмутят – защо карат мен да се ограничавам, а онези горе така безочливо злоупотребяват? Всички ги знаят кои са, а те не са в затвора.”

Хесус: „Възмущението е много силно. Думата „каста”, която вкара „Подемос”, дойде точно на мястото си. Ясна е за всички. Защото всички виждат, че т.нар. елити вместо да се грижат за справедливото разпределение на благата в цялото общество, просто присвояват. Познавам добре всички лидери на „Подемос”. Те са леви по убеждения. Но посланието им е обединяващо за всички възмутени от сегашното положение хора.
Възходът на тази нова партия е свързан с кризата в цялата европейска социалдемокрация, със заразяването й с неолиберализъм. Средните класи загубиха доходи, загубиха и вяра в традиционната левица.”

Бланка: „В Испания традиционно винаги е имало голям левоцентристки електорат. Но изборният закон, направен по времето на Адолфо Суарес, който осъществи прехода от франкизъм към демокрация, фаворизира десните, дава предимство на онези провинции, където те са силни. Играе се и с националистическите партии. Ето, например, Обединена левица печели 1 милион гласа на избори, но вкарва само 5 депутата. Каталунската партиа „Конвергенция и съюз” със същия брой гласове вкарва 30 депутати.”

Хесус: „Целта при изграждането на тази система е била да се облагодетелстват големите партии – Народната и социалистическата, тоест двупартийния модел, довел и до сегашните скандално високи нива на сорупция. Ето защо идеята за преконстуиране на този модел е толкова популярна.

Същевременно от „Подемос” прагматично бягат от конкретни отговори по многобройни болезнени въпроси. Отлагат решенията, защото знаят, че избори не се печелят с нагазване в дълбоки води. По всички по-щекотливи теми отговарят, че „това е конституционен процес” и че „хората ще кажат”, намеквайки за демократични обсъждания и гласувания. Това звучи добре, логично, прозрачно и наистина демократично. Но нагнетява и страх от неяснотата какви са всъщност истинските им намерения...

Чудил съм се например – защо на здравна тематика протестират само срещу здравното министерство? Защо не отиват пред някоя от фармацевтичните империи?

Испания е наследила една много щедра и отговорна социална система. Страната ни е на 6 пункта по-напред в тези области от средните нива за тях в ЕС. Но имаме и иикономически сфери, които си остават в ръцете на монополите. Например, енерегетика, електричество...

Правителството на Народната партия, разбира се, се стреми предизборно да се представи като партия на стабилността и отговорността. Затова сега набляга върху данни за подобрение на макроикономическо ниво, което обаче не се усеща от хората във всекидневния живот. Твърди се, че имало по-висок растеж, че са намалили безработицата. Но това става на фона на голяма младежка емиграция – толкова много млади и образовани испанци заминаха за Германия или Великобритания, защото тук за тях няма работа.

Същевременно се създават пречки тези хора да гласуват от чужбина. Поставя се условието да се запишат за участие в изборите, декларирийки и местоживеенето си, 6 месеца преди деня на вота. При сегашната динамика, когато мнозина работят без постоянни договори и след 6 месеца може да са на съвсем друго място, това е дискриминационна мярка. Явно се пречи на гласуването на тези хора, които заради личната си съдба са много ядосани на сегашния модел в Испания.

Имаме и проблеми и с медиите, най-големите от които са в ръцете на кредиторите. За каква свобода на словото и за каква демокрация може да става дума в такъв случай? Същото е и с политиците. Много медии са затворени, много журналисти са без работа. Свободни територии засега има само в интернет, в дигиталните медии. Но масовата публика продължава да гледа телевизия и да вярва на казаното от екрана. А там контролът е много здрав. Мен например спряха да ме канят по телевизиите след идването на Народната партия на власт през 2011 г. Не им харесва какво казвам. Сега положението е такова, че могат да минат и месеци, без да успееш да чуеш атлернативно мнение. „Подемос” с ясния си език и послания успяват много успешно да запълват тази образувала се ниша. Те умеят да разбуждат и емоциите – Иглесиас не случайно заговори за историческия момент на „Марша на промяната” на 31 януари. И направи ретроспекция към движението 15 М, родило се на същия площад – на „Пуерта дел Сол”...

Бланка: „Аз се разплаках. Те знаят как да отправят такива послания”.

Хесус: „Забелязах и нещо ново – партиотичния момент, който открои Иглесиас. Това не е типично за левицата тук.”

Бланка: „Да, още от гражданската война патриотизмът са си го присвоили десните. А левите са интернационалистите”.

Хесус: „Но ето, че сега Иглесиас говори за родината, за „марката Испания”, за „универсалния испанец”. Площадът беше пълен с републикански знамена, но той не обели и дума за спора република или монархия. Не търси разлики, търси обединение. Отлично комуникира с хората. Чак се стряскам малко – прекалено добри са в това, прекалено лабораторно е изпипано всичко. Сещам се сега, че певецът Хоакин Сабина, който е ляв, отговори тези дни в едно интервю, когато го питаха за „Подемос”, с текста на една песен на също левия Серат: „Всичко в теб ми харесва, но ти – не”. Голям разправия имаше после. „Подемос” не обичат, когато някой ги критикува.”


Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
ИСПАНИЯ
Видяно: 1876   Мнения:0


Видяно: 49   Мнения:0

Данни за ИСРП от испанския печат
Видяно: 221   Мнения:0


Видяно: 0   Мнения:0

Известни личности
Аснар събира световни лидери за сватбата на щерка си
Видяно: 868   Мнения:0

Балтасар Гарсон - кошмарът на прегрешилите големци
Видяно: 1242   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

ПАБЛО ПИКАСО - (1881-1973)
Видяно: 6129   Мнения:1

Хосе Луис Родригес Сапатеро - един прагматичен лидер
Видяно: 1369   Мнения:0

Салвадор Дали е имал проблеми със закона
Видяно: 1003   Мнения:0

Дон Леополдо де Луис, поетът между два ангела
Видяно: 801   Мнения:0

Анхел Мария де Лера
Видяно: 817   Мнения:0

Сватбата на испанския престолонаследник - едно жизнерадостно ново начало
Видяно: 1854   Мнения:0

Летисия - журналистката, която един ден ще стане кралица на Испания
Видяно: 1895   Мнения:0

Принц Фелипе - най-желаният ерген в Европа
Видяно: 1387   Мнения:0

Жозеп Борел - новият председател на Европарламента
Видяно: 706   Мнения:0

Отиде си Антонио Гадес - кралят на фламенкото
Видяно: 1479   Мнения:0

Калина става нестинарка
Видяно: 870   Мнения:0

Китин и Калина възродиха празник в пустинята
Видяно: 1674   Мнения:0

Крал Хуан Карлос на лов за мечки в Румъния
Видяно: 937   Мнения:0

Бракът на Симеон с Маргарита разбунил духовете в Мадрид
Видяно: 2013   Мнения:0

Децата на Симеон сред 2-ма крале в Мароко
Видяно: 1045   Мнения:0

Дани Алкайде - испанският Стоичков
Видяно: 779   Мнения:0

Конституциони вълнения заради бременна принцеса
Видяно: 789   Мнения:0

Антонио Бандерас в София: Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанският премиер изневери на прякора си “Бамби“
Видяно: 669   Мнения:0

Кралски вълнения
Видяно: 203   Мнения:0

Сестри за милиони
Видяно: 365   Мнения:0

Сапатеро – човекът, който държи на думата си
Видяно: 217   Мнения:0

Амазонките на Сапатеро
Видяно: 208   Мнения:0

Педро Крус Виялон, генерален адвокат на Съда на ЕС
Видяно: 194   Мнения:0

Хабанерата на Тринидад
Видяно: 208   Мнения:0

Неукротимата маха
Видяно: 247   Мнения:0

Испански шах
Видяно: 209   Мнения:0

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко
Видяно: 210   Мнения:0

Балтасар Гарсон осъден в Мадрид
Видяно: 233   Мнения:0

Слонският гаф на краля
Видяно: 211   Мнения:0

Галисийският касиер
Видяно: 224   Мнения:0

Добре дошъл, мистър ЕвроВегас!
Видяно: 234   Мнения:0

За едни криза, за други миза
Видяно: 170   Мнения:0

Артур Мас, премиер на Каталуня - отцепникът
Видяно: 98   Мнения:0

Катарската връзка на Иняки Урдангарин
Видяно: 145   Мнения:0

Отиде си Пако де Лусия - фламенкото осиротия
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Бардем скара Мароко и Франция
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Адолфо Суарес, Рицарят на демокрацията
Видяно: 0   Мнения:0

Новият преход на краля
Видяно: 0   Мнения:0

Педро Санчес е новият лидер на испанските социалисти
Видяно: 0   Мнения:0

Интервю с Колумб
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си най-титулованата аристократка в света
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Награди "Принцът на Астурия 2003"
Видяно: 976   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Оскар Тускетс Бланка в неговия лабиринт
Видяно: 919   Мнения:0

В Барселона поставят операта "Да бъдеш Бог"
Видяно: 876   Мнения:0

Студенти представят България на "Барселона 2004"
Видяно: 678   Мнения:0

Нов президент на агенция ЕФЕ
Видяно: 884   Мнения:0

Изложба на Хоан Миро в София
Видяно: 1069   Мнения:0

Джон Малкович дебютира като постановчик в Барселона
Видяно: 700   Мнения:0

Изложба за Рафаел Алберти в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Видяно: 2467   Мнения:0

Виола и пиано на финала на испанската културна програма
Видяно: 713   Мнения:0

В ИСПАНИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ДЖАЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испанският посланик откри концерт на световноизвестен китарист в зала "България"
Видяно: 1972   Мнения:0

Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Испански авангардист събра елита на “Шипка” 6
Видяно: 667   Мнения:0

Графики и офорти на Миро в НДК
Видяно: 699   Мнения:0

Мануел Идалго представи новата си книга
Видяно: 620   Мнения:0

Испански сарсуели в зала “България”
Видяно: 713   Мнения:0

Дон Кихот 400 години по-късно
Видяно: 697   Мнения:0

Седмица на иберамериканското кино
Видяно: 695   Мнения:0

Цигуларката-виртуоз Летисия Морено в София
Видяно: 1050   Мнения:0

Публикуваха неиздавани поеми на Хуан Рамон Хименес
Видяно: 985   Мнения:0

С ТАЛАНТ СРЕЩУ МРАКА
Видяно: 197   Мнения:0

Изложба на Пикасо в София
Видяно: 233   Мнения:0

Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници
Видяно: 223   Мнения:0

Три цвята: червено
Видяно: 270   Мнения:0

“Капричос” на Гоя в София
Видяно: 209   Мнения:0

КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС
Видяно: 240   Мнения:0

ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ
Видяно: 244   Мнения:0

СПОДЕЛЕНИ ПЪТИЩА. 10 испански фотографи
Видяно: 213   Мнения:0

Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут
Видяно: 208   Мнения:0

ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ
Видяно: 227   Мнения:0

Луис Гарсия Монтеро: Когато много бързаш, започваш да мислиш с краката
Видяно: 256   Мнения:0

ПОРЕДНА СЕДМИЦА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО В ЗАЛА "ЛЮМИЕР", 9 – 15 МАЙ 2011 Г.
Видяно: 208   Мнения:0

Фотоизложба на Луис Рамон Марин
Видяно: 218   Мнения:0

Ладино дива ще омайва София
Видяно: 283   Мнения:0

ОГНЕНО ФЛАМЕНКО С РОХАС, РОДРИГЕС И NUEVO BALLET ESPANOL
Видяно: 209   Мнения:0

Бернардо Ачага, баски писател: Проблемът не е в идентичността, а в бедността
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Испанският посланик се изявява като PR-агент на България
Видяно: 1619   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

Консултации между българското и испанското МВнР
Видяно: 658   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Испания и България - приоритетна програма за културни прояви
Видяно: 953   Мнения:0

ИСПАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
Видяно: 1044   Мнения:0

"Рока" представи новата си дизайнерска линия "Дама Сенсо"
Видяно: 803   Мнения:0

Юбилеен випуск на Испанската гимназия
Видяно: 3224   Мнения:0

Шумен превзе Мадрид
Видяно: 1765   Мнения:0

Зоя Пенкова, оцеляла при атентатите в Мадрид: Помня лицeто на смъртта
Видяно: 918   Мнения:0

Станишев на гости на Сапатеро
Видяно: 693   Мнения:0

ИСПАНСКИ ТАНЦИ ВЪВ ВАРНА
Видяно: 1151   Мнения:0

Срокове за изпитите DELE
Видяно: 1284   Мнения:0

Адела Клементе де Педрет, почетен консул на България в Барселона:Научете се да се продавате
Видяно: 2493   Мнения:2

Испанската преса за предстоящата визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 710   Мнения:0

Българският премиер Симеон Сакскобургготски подари на испанския крал Хуан Карлос Първи малко куче, порода българска овчарка
Видяно: 986   Мнения:0

Визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 672   Мнения:0

Симеон рекламира България като "Елдорадо" на Нова Европа
Видяно: 668   Мнения:0

България е в плановете на испанските инвеститори, според Лидия Шулева и Павел Езекиев
Видяно: 925   Мнения:0

Симеон: Ключът за Ирак е в Палестина
Видяно: 660   Мнения:0

Сапатеро: България и Испания са в стратегически съюз
Видяно: 669   Мнения:0

Българите в Мадрид: дойдох, видях, усвоих
Видяно: 2460   Мнения:1

Неосиновените синове на Мадрид
Видяно: 807   Мнения:0

Хосе Анхел Лопес Хорин: В един лагер сме за Ирак, но преследваме целта по различен начин
Видяно: 786   Мнения:0

Музикална фиеста за празника на Испания
Видяно: 2135   Мнения:0

Слушаме испански сарсуели в зала "България"
Видяно: 766   Мнения:0

Сеговия – българската следа
Видяно: 1521   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИМАТ ОБЩИ ПРОБЛЕМИ
Видяно: 1129   Мнения:0

Президентът Георги Първанов награди испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин с орден "Мадарски конник" - първа степен
Видяно: 690   Мнения:0

Мигел Анхел Моратинос, Министър на външните работи на Испания: Без да вдига шум, Испания ви помага за делото в Либия
Видяно: 658   Мнения:0

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ
Видяно: 1327   Мнения:0

Фернандо Ариас: НАДЯВАМ СЕ УСПОРЕДНО С ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА ДА ПРОДЪЛЖИТЕ И ПОДГОТОВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС
Видяно: 649   Мнения:0

Посланикът на Испания връчи акредитивните си писма
Видяно: 670   Мнения:0

Първанов подкрепя за инициативата на Сапатеро за "Съюз на цивилизациите"
Видяно: 612   Мнения:0

Испанският посланик очаква децата си за празниците
Видяно: 1062   Мнения:0

Испанската Гражданска гвардия иззе 137 кг кокаин близо до мястото, където бяха задържани български трафиканти на дрога
Видяно: 1752   Мнения:0

МВР на Испания благодари за тясното и ползотворно сътрудничество с българската полиция
Видяно: 725   Мнения:0

Фернандо Ариас Посланик на Кралство Испания: Вие си знаете, че имате испанско лоби за ЕС
Видяно: 688   Мнения:0

Българските служби са в постоянна връзка с испанските си колеги за разбитата престъпна мрежа, заяви ген. Борисов
Видяно: 724   Мнения:0

“Рока” с 5 млн. артикула за баня
Видяно: 728   Мнения:0

Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания: Няма катастрофа за ЕС, не се вторачвайте в дати, на прав път сте
Видяно: 697   Мнения:0

Най-големият завод на “Рока Груп” на Балканите е в Каспичан
Видяно: 1088   Мнения:1

Антонио Бандерас в София:Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена
Видяно: 0   Мнения:0

Испански ордени за две българки
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пепел от стих - изложба на Фернандо Ервас и Нина Николова в Експо Баня Център
Видяно: 0   Мнения:0

Игнасио Рамоне, директор на “Монд дипломатик”: Влезте в Европа на народите
Видяно: 1936   Мнения:0

Старото посолство на САЩ стана институт “Сервантес“
Видяно: 724   Мнения:0

Двуезична книга сравнява българи и испанци
Видяно: 879   Мнения:0

Нови пътища стимулират туризма в Родопите с испанска помощ
Видяно: 760   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 1176   Мнения:0

Бойко Борисов зарадва испански инвеститор
Видяно: 626   Мнения:0

ФАКТИЧЕСКИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испания хвана бос на родната автомафия
Видяно: 876   Мнения:0

Мадрид разби наша наркобанда
Видяно: 692   Мнения:0

Наш мафиот в Испания бере душа с 3 куршума в главата
Видяно: 1307   Мнения:0

Испания закопча шестима наши трафиканти на хероин
Видяно: 680   Мнения:0

Посланик хвали свободата на словото у нас
Видяно: 661   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 604   Мнения:0

Рока България АД получи наградата за перфектна фирма сред големите предприятия с чуждестранно участие
Видяно: 802   Мнения:0

Рока придобива 50 процента от Козмик Груп
Видяно: 561   Мнения:0

Рока България АД е една от първите компании, отличени с Business Superbrands награда в България
Видяно: 581   Мнения:0

Рока затвърди лидерската си позиция на Индийския пазар на продукти за баня
Видяно: 555   Мнения:0

НОВОСТИ РОКА БЪЛГАРИЯ 2008
Видяно: 921   Мнения:0

Poка придоби тайванска високотехнологична компания
Видяно: 24   Мнения:0

Серхио Кастро е новият Изпълнителен директор на Рока България АД
Видяно: 576   Мнения:0

Звезда на фламенкото в НДК
Видяно: 602   Мнения:0

Негово Превъзходителство ХОРХЕ ФУЕНТЕС МОНСОНИС-ВИЛАЙОНГА, посланик на Кралство Испания: БУКВИТЕ ВИ МЕ ЗАТРУДНЯВАТ, НО АЗБУКАТА ВИ Е КРАСИВА
Видяно: 417   Мнения:0

Испания ще ни помага за еврофондовете
Видяно: 222   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 232   Мнения:0

Сертификат за Фери Груп
Видяно: 192   Мнения:0

На гурбет в Испания
Видяно: 237   Мнения:0

Фери Груп представи проектите си в България
Видяно: 261   Мнения:0

Българско участие във форум на ОССЕ в Кордоба
Видяно: 190   Мнения:0

Поезията на Живка е дъщеря на болката
Видяно: 235   Мнения:0

Изгубени в превода на еврофондовете
Видяно: 190   Мнения:0

България – пример за “Алианса на цивилизациите”
Видяно: 212   Мнения:0

Стипендии за испанските гимназии
Видяно: 218   Мнения:0

Мануел Фери, президент на “Фери Груп”: Туризмът и земеделието ще са чудесата на България
Видяно: 185   Мнения:0

Испанцине видяха Елдорадо в България
Видяно: 253   Мнения:0

Проектът “Етния Комуникасион” и България
Видяно: 191   Мнения:0

Късметът да си българин в Мадрид
Видяно: 242   Мнения:0

Вечер на съвременната българска поезия в Мадрид
Видяно: 226   Мнения:0

Българска авторка взе литературна награда в Мадрид
Видяно: 198   Мнения:0

Изпълнителният директор на “Рока България” АД Серхио Кастро: Докосвам се до хубостта и при всяко свое влизане в изложбената зала на “Рока” в София
Видяно: 184   Мнения:0

Смях без граница
Видяно: 185   Мнения:0

Автономното правителство на Мадрид финансира създаването на младежки социално-образователен център в Търговище
Видяно: 209   Мнения:0

Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България: Не губете повече нито едно евро!
Видяно: 236   Мнения:0

Аплаузи от испанското председателство на ЕС за “Октопод”
Видяно: 208   Мнения:0

Министър Николай Младенов удостоява испанския посланик Хорхе Фуентес със “Златна лаврова клонка”
Видяно: 202   Мнения:0

Седмица на испанското и ибероамериканското кино - за 17-и път в София (16 МАЙ 2010 г.)
Видяно: 205   Мнения:0

Испанска връзка
Видяно: 247   Мнения:0

Кръгла маса “Интегрирането на българските граждани в Испания”
Видяно: 194   Мнения:0

Българче поема към Перу и Испания с Рута Кетцал
Видяно: 450   Мнения:0

Българите в Испания нямат намерение да се връщат
Видяно: 206   Мнения:0

МИЕТ показва потенциала на България за културен и СПА туризъм на международното изложение FITUR в Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро: Ако Европа не е единна, ще потъне
Видяно: 220   Мнения:0

Испанският посланик издигнат на висш пост в Мадрид
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 232   Мнения:0

Българче поема из Колумбия и Испания
Видяно: 234   Мнения:0

Чалга ли е цветистият език?
Видяно: 230   Мнения:0

В обновената след ремонт Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”: НА УРОК С ДОН КИХОТ
Видяно: 416   Мнения:0

Испанският посланик дон Хосе Луис Тапиа пред Klassa.bg: Целта на моя мандат е да доведа повече испански фирми в България
Видяно: 159   Мнения:0

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института "Сервантес"?
Видяно: 191   Мнения:0

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече
Видяно: 98   Мнения:0

Испанци идат за бизнес в България
Видяно: 90   Мнения:0

Испански паралели
Видяно: 88   Мнения:0

Кризата: българският и испанският ракурс
Видяно: 118   Мнения:0

Софийският пример на „Сервантес”
Видяно: 84   Мнения:0

Дипломира се двадесетият випуск на Испанската гимназия
Видяно: 62   Мнения:0

РОКА дава стипендии на студенти да учат испански
Видяно: 7   Мнения:0

Изпълнителният директор на Рока България АД, Серхио Кастро вече отговаря за мениджмънта на компанията Рока на Балканите
Видяно: 0   Мнения:0

Композицията We Are Water на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата
Видяно: 0   Мнения:0

Варненче тръгва с Рута Кетцал из Панама, Испания и Белгия
Видяно: 0   Мнения:0

Коледен концерт с класическа музика, организиран от Институт Сервантес и Рока България
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Дарение на Рока България за бежански центрове
Видяно: 0   Мнения:0

Пищен спектакъл в София на Националния балет на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Кралски отличия за двама испански бизнесмени у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Рафаел Алварадо - седем десетилетия по моста на думите
Видяно: 0   Мнения:0

Испанска пролет в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пикасо с изложба у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Живка Балтаджиева, поетеса: Ще преобразим света, ако започнем от себе си
Видяно: 0   Мнения:0

Поетични срещи между Испания и България
Видяно: 0   Мнения:0

Мигел Саенс, член на Испанската кралска академия: Силата на думите може да преобърне света
Видяно: 0   Мнения:0

Испански министър лансира у нас „Марката Испания”
Видяно: 0   Мнения:0

Светът през „Лявото око” на 12 фотографки
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанските социалисти опряха до Станишев
Видяно: 0   Мнения:0

Доайенът на българската испанистика
Видяно: 0   Мнения:0

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Барселона - най-космополитният град в Испания
Видяно: 2053   Мнения:0

Виното на Испания
Видяно: 5731   Мнения:0

Блясък и романтика по испански
Видяно: 996   Мнения:0

Испанските фиести - безкраен празник
Видяно: 946   Мнения:0

Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания
Видяно: 1014   Мнения:0

Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво
Видяно: 2980   Мнения:0

Саламанка - Исторически център на знанието
Видяно: 1375   Мнения:0

Севиля - вратата на Испания към Новия свят
Видяно: 865   Мнения:0

Толедо - градът на Ел Греко
Видяно: 1284   Мнения:0

Кулинарни традиции на Испания
Видяно: 7860   Мнения:4

Валенсия - очарованието на много векове в един град
Видяно: 4626   Мнения:0

Лас Файас - карнавал, заря и огън
Видяно: 2459   Мнения:0

Памплона - рога, копита и тръпка
Видяно: 1442   Мнения:0

Ще върне ли Дон Домат туристите в Испания?
Видяно: 686   Мнения:0

Барселона - една мечта, превърнала се в реалност
Видяно: 819   Мнения:0

Барселона на един дъх
Видяно: 766   Мнения:0

Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят
Видяно: 654   Мнения:0

С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка
Видяно: 1762   Мнения:0

Коледа и Нова година в Мадрид – 4 години по-късно
Видяно: 1148   Мнения:0

Авторски анализи
Изборите в Испания - махмурлук за войнолюбците
Видяно: 648   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Много шум за една магданозена скала
Видяно: 691   Мнения:0

Сапатеро станал политик заради дядо си
Видяно: 2137   Мнения:0

ИЗМАМНИЯТ СИМВОЛ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 2706   Мнения:0

Испанците се прехласнаха по Летисия - принцесата на Астурия
Видяно: 1900   Мнения:0

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид
Видяно: 691   Мнения:0

Ще сдобри ли Симеон Сапатеро с Буш?
Видяно: 644   Мнения:0

ИСПАНИЯ: ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Видяно: 1710   Мнения:0

У нас не виреят политици като Сапатеро
Видяно: 610   Мнения:0

Ужасът в Мадрид: Година по-късно
Видяно: 737   Мнения:0

Мадрид 11 март: Кой е виновният?
Видяно: 650   Мнения:0

“Бяла нощ” в Мадрид
Видяно: 760   Мнения:0

Щурм по суша от Мароко хвърли Европа в паника
Видяно: 684   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 2962   Мнения:0

Испания променя конституцията си заради бъдеща кралица
Видяно: 770   Мнения:0

Косовски синдром налегна Испания
Видяно: 713   Мнения:0

Да се пренесеш в миналото в Бехар
Видяно: 13993   Мнения:1

Проф. Мануел Торес: Съюзът на цивилизациите ще дойде с образованието
Видяно: 192   Мнения:0

ЕТА нокаутира Сапатеро
Видяно: 169   Мнения:0

Сапатеро се засилва за втори мандат
Видяно: 181   Мнения:0

Антъни Бийвър, историк: “Насилието се ражда от страха”
Видяно: 213   Мнения:0

Левица, демокрация и гласове
Видяно: 208   Мнения:0

Нова сцена
Видяно: 209   Мнения:0

Криза с дъх на ягоди
Видяно: 192   Мнения:0

Робин Худ пак е тук
Видяно: 189   Мнения:0

Диего Лопес Гаридо, държавен секретар на Испания за Европейския съюз: Това ще е най-важният Европейски парламент
Видяно: 167   Мнения:0

Мануел Ривас: Европа трябва да се роди отдолу
Видяно: 190   Мнения:0

Анхел Виняс: Не чакайте лява политика от дясна Европа
Видяно: 186   Мнения:0

Сърдитите млади хора от площадите
Видяно: 219   Мнения:0

Мистерия с бактерията убиец
Видяно: 193   Мнения:0

Защо „испанската революция” не стига до България
Видяно: 207   Мнения:0

Емилиано Гарсия-Пахе Санчес: Някогашният интернет е бил в Толедо
Видяно: 209   Мнения:0

Спасяването на Испания
Видяно: 205   Мнения:0

Мълчанието на Рахой
Видяно: 180   Мнения:0

Думи на Педро Олаля, отправени от Атина
Видяно: 179   Мнения:0

Рахой извади секирата
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Възмутените идат
Видяно: 218   Мнения:0

Възмутени и възмутителни : поглед от „Пуерта дел сол”
Видяно: 4092   Мнения:0

Пропукването на Испания
Видяно: 78   Мнения:0

Игра с огъня в Южна Европа
Видяно: 81   Мнения:0

Рахой в черната дупка на черната каса
Видяно: 81   Мнения:0

Хосе Игнасио Торебланка: Нужна е светла перспектива, за да се издържи кризата
Видяно: 9343   Мнения:0

Проф. Хавиер Самора от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид: Капитализмът продължава да функционира като казино
Видяно: 0   Мнения:0

Нови лица и ветрове в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Сатурновата дупка на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Рахой в троен обръч
Видяно: 0   Мнения:0

Podemos – генезис и перспективи
Видяно: 0   Мнения:0

Да, те могат. На ред е Испания
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” изведе народа на улицата
Видяно: 0   Мнения:0

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж
Видяно: 0   Мнения:0

По следите на „Подемос” в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

Цунамито "Подемос"
Видяно: 0   Мнения:0

Андалуското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Часът на „Подемос” и „Сюдаданос”
Видяно: 0   Мнения:0

Испанският обрат
Видяно: 0   Мнения:0

Сбогом на достойнството
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори31.1.2002 г.

Visitor: 4001480