Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сайт "Темадейли", 9 февруари 2015

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж

Проучване на независимата испанска социологическа агенция „Метроскопия” за пореден път слага начело сред партиите новата алтернативна формация, оглавявана от политолога Пабло Иглесиас. Напред изскача и огледалният й образ отдясно – „Сюдаданос” („Граждани”) на каталунеца Алберт Ривера

Къдринка Къдринова


Първо място сред политическите партии в Испания с подкрепа на 27,7% от гласоподавателите отрежда на новата алтернативна партитя „Подемос” проучване на независимата испанска соцологическа агенция „Метроскопия”. То е направено по поръчка на клонящия към социалистите вестник „Ел Паис”. Същата агенция, оглавявана от Хуан Хосе Тоариа, социолог от университета „Комплутенсе” в Мадрид (точно в този университет преподават и членовете на ръководната петорка на „Подемос”), вече е поставяла „Подемос” начело в сондажите си от ноември м.г. и от януари т.г. В сравнение с януарското проучване, което даваше на новата партия на политолога Пабло Иглесиас подкрепа от 28,2%, сега показателят е спаднал с пет стотни, но първата позиция на формацията остава неоспорима.

Голямо внимание привлича също и класирането на четвърто място с 12,2% подкрепа на огледалния образ на „Подемос” отдясно – либералната формация „Сюдаданос” („Граждани”) на каталунеца и противник на каталунския сепаратизъм Алберт Ривера. „Сюдаданос” е основана като гражданско движение още през 2006 г. и оттогава е оглавявана неизменно от Ривера, който се слави и като един от най-харизматичните млади испански политици. Преди да се заеме самостоятелно с политика той е бил активист на младежката организцация на Народната партия. Посланията му днес печелят онази част от електората, която се отдръпва от компрометиралия се двупартиен модел, но не харесва и „Подемос” – било защото смята тази партия за прекалено лява, било защото я възприема като отклонила се от левия курс в посока на прекаления популизъм. Испански наблюдатели прогнозират, че „Сюдаданос” вероятно ще бъде избрана от Народната партия за коалиционен партньор, ако управляващата сега формация на премиера Мариано Рахой успее да вземе достатъчна преднина на парламентарните избори наесен.

Давид срещу Голиат

Засега обаче фаворитът на общественото мнение е разчупващата статуквото „Подемос”. „Сондажите показват, че Давид може да спечели срещу Голиат”, провикна се нейният лидер Пабло Иглесиас на митинга на формацията си в неделя, 8 февруари, на площада пред музея „Кралица София” в мадридския квартал Лавапиес. Целта на проявата бе да се лансира кандидатурата на члена на ръководната петорка на „Подемос” Луис Алегре като партиен кандидат в местните избори в Мадрид. Но Иглесиас използва повода, за да наблегне върху очевидно фаворизиращите паритята му резултати от социалогическото проучване.

„Не е лесно. Давид е бил много по-малък от Голиат и е имал само една възможност, само една прашка и само един камък. Можел е да го хвърли само един път,” очерта символиката и припомни митологията Иглесиас. Той открои в ролята на „Голиат” бившата раководителка на Община Мадрид от Народната партия Есперанса Агире, за която каза, че „нейният проблем не е, че е от десницата, а че е функционерка на онези, които крадат, инструмент в ръцете на богатите, един Голиат”. Иглесиас отново повтори любимата теза на „Подемос”, че конфликтът в Испания не е левица-десница, а горе-долу. И че „Подемос” е изразител на възмущението на народа „долу” от безочието на „кастата горе”. На площада пред музея „Кралица София” лидерът наблегна, че основното противоречие, което трябва да се разреши в Испания днес, е между „демокрацията и деспотизма”. И призова премиера Мариано Рахой от Народтата партия: „Хайде, дано Рахой свика избори по-бързо!”.

Наистина, колкото по-бързо бъдат обявени избори, толкова по-сигурно е, че „Подемос” може да спечели. И колкото повече гласуването се отдалечава във времето (а парламенталният вот би трябвало да е чак през ноември т.г., или дори през януари догодина), толкова повече масираната негативна кампания в медиите срещу „Подемос” ще работи за очерняне на формацията. Освен това процесите в Гърция, към които испанците са особено внимателни, могат да се окажат важен катализатор. Ако сродната на „Подемос” управляваща гръцка партия „Сириза” се провали в амбициите си за въвеждане на нови правила в Европа, това ще рефлектира негативно и върху „Подемос”.

„Има прекалено много време до изборите”, е дежурното измъкване на всички испански наблюдатели и коментатори, които отказват да се ангажират със сигурни прогнози дали „Подемос” може да се превърне наесен в испанската „Сириза” на власт.

Социалистите в регрес

Най-изненадващото в оповестеното на 8 февруари проучване на „Метроскопия”, стъписало мнозина в Испания, е свличането на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) чак на трета позиция с едва 18,3% подкрепа. Наблюдателите го отдават на факта, че, разочаровани от неолибералното подхлъзване на ИСРП в последните години от управлението й (2008-2011), мнозина от нейните традиционни гласоподаватели днес се ориентират към „Подемос” – формация, която има левичарски корени, но днес се опитва да обедини колкото се може по-широк кръг възмутени от политиката на социални орязвания граждани и декларира, че борбата й е за демокрация и социална справедливост, извън идеологиите. „Подемос” се обявява за глас народен срещу кастата на корумпираната политическа върхушка и олигархията – и така успява да спечели симпатиите на доста разочаровани някогашни симпатизанти на социалистите, а дори и на някои недоволни от повсеместните иконимии фенове на Народната партия.

На свой ред ИСРП в лицето на нейния нов лидер Педро Санчес се опитва да се върне към левите си корени за сметка на „надидеологическото” послание на „Подемос”. Научавайки за последните социологически данни на „Метроскопия”, Санчес използва посещението си в Палма де Майорка, за да декларира, че „да си социалист означава да си от левицата и ние сме горди с нашите идеи и ценности”. Санчес подчерта още, че „ИСРП е единствената алтернатива, от която се страхува Народната партия” и която „представлява работничесдката класа”. Той наблегна също, че неговата партия единствена е в състояние да върне на испанското общество онези социални права и свободи, които е извоювала за него навремето и които сега са накърнени от политиката на НП.

Внушения за икономическо възстановяване

„Метроскопия” подрежда управляващата дясна Народна партия на второ място с 20,9% подкрепа. В януарската анкета на същата агенция НП е едва трета с 19,2%, сринала се от абсолютното си мнозинство на изборите през 2011-та заради непрестанно налаганите сурови мерки на орязвания и бюджетни икономии, сериозно накърнили модела на испанската социална държава. Сега обаче е налице покачване на рейтинга на НП с 1,7%. Очевидно върху настоенията на избирателите е повлияла усилната кампания на управляващата партия и на всички подвластни й лостове на властта, които не спират да тръбят за успехите, постигнати благодарение на прилаганите след 2011 г. (когато НП отново идва на власт) реформи. Според разгласените от правителствоно на НП начело с премиера Мариано Рахой данни испанската икономика е била най-бързорастящата в Еврогрупата през 2014 г. и се очаква да запази тази преднина и през 2015 г. Разбира се, показателите са доста умерени – 1,4% за 2014 г. и прогноза от 2% за 2015 г. Но на фона на останалите данни от Еврогрупата и тези проценти са въодушевяващи.

Освен това са посочени и успехи в намаляването на безработицата – най-болезнения проблем за Испания. Правителството е отчело създаването на над 400 000 нови работни места през изтеклата година. Дори този напредък и да не се усеща ефективно във всекиднения живот на хората, разгласяването му и медийното прекспониране създава една по-благоприятна за НП обществена среда, в която по-лесно се прокарва тезата, че мерките за социални икономии все пак дават своя резултат. Социолозите свързват именно с този ефект изкачването на Народната партия на втора позиция в проучването на „Метроскопия”.

Планирана маргинаизация

Ако се оставят настрана около 10-те процента от испанците, които ще гласуват за някоя от малките партии без шанс да влязат в парламента или ще пуснат бяла бюлетина, на пето място сред партиите с 6,5% е подредена Обединена левица (ОЛ) – основана през 1986 г. формация, в която влизат Испанската комунистическа партия, зелените и още ред леви и екологични организации. През годините след испанския преход от франкизъм към демокрация ОЛ неизменно е играла важна политическа роля и реално винаги е била третата политическа сила в страната, въпреки че особеностите на испанския изборен закон все й е оставял маргинално място, далеч зад двата мастодонта НП и ИСРП. За ОЛ са гласували и 1 млн. души, но депутатите й в парламента все са били символичен брой – обикновено около 5. Докато за малките националистически партии на баските или каталунците законът осигурява значително по-авторитетно представителство с по около 30 депутатски места, дори те да вземат и по-малко гласове от ОЛ. Заложената в регламентите на испансикя преход идея е била именно националистите да са вечният баланьор, който ще осигурява недостигащите гласове на съответната управляваща партия – НП или ИСРП. А ОЛ, като носител на опасния комунистически „вирус”, да е винаги изолирана.

Раждането на „Подемос”

Именно така се развиват нещата години наред – до появата на „Подемос”. Генезисът на тази алтернативна формация е отчетливо ляв. Основателите й гравитират около Обединена левица или около още по-радилалната формация Антикапиталистическа левица, от чиито редици всъщност произлизат и физическите инициатори и основатели на „Подемос”. Всичко тръгва като инициатива на група интелектуалци, които лансират в началото ва 2014 г. манифеста „Да сменим фиша: да превърнем възмущението в политическа промяна”. Идеята им е, че гражданската енергия, кипнала покрай движението на възмутените от кризата, известно в Испания и като 15 М (защото първата му проява е на 15 май 2011 г.), е редно да се канализира в създаването на политическа формация, която да се бори за властта и съответно за защита на народните права.

Първоначалната идея е гражданското движение „Подемос” (в превод – „Можем”) да се оформи като течение вътре в Обединена левица и заедно с нея да се яви на изборите за Европейски парламент на 25 май 2014 г. Въпреки предвалитерно постигнатите договорки обаче ръководството на ОЛ така и не включва активистите на „Подемос” в своите президборни листи за евроизборите. Тогава те се дръпват, решават да се регистрират като самостоятелна политическа партия и сами да се явят на евровота. Общественото недоволдтво в Испания от компрометирания политичесик модел и от стоварването на цялата тежест на кризата върху обикновените хора е толоква силно, че дава неочаквано силен импулс на новородената паритя „Подемос”. Скромните й стремежи да вкара поне един евродепутат в Европейския парламент са впечатляващо надхвърлени и тя получава невиждано за дабютант доверие – гражданите на Испания й помагат ва получи цели пет евродепутатски места.

Това е фурорът, с който „Подемос” връхлита в испанската политика. И оттогава популярността й не спира да расте. Успоредно с това расте и ревността към нея на останалите политически сили – особено от левицата.

Разцепление в Обединена левица

Общоприето е мнението, че „Подемос” привлича най-вече разочарования от одесняването на ИСРП бивш социалистически електорат. Но в същата посока оттичат и много от предишните избиратели на Обединена левица. Тази формация междувременно изживява дълбоки вътрешни сътресения. В остър спор влизат двете откроили се в нея тенденции – на „побелелите глави”, които продължават да държат на ясната й идеологизирана обвързаност, и на по-младиге лидери, които са за отваряне то й към преобладаващите обществени настроения и към „конвергенция” с „Подемос”. Втората линия се застъпва най-вече от 29-годишния Алберто Гарсон, икономист и изследовател от Университета в Малага, който след вътрешно състезание бе определен за кандидат премиер на Обединена левица в парраментарните избори наесен.

Изразител на същата модернизаторска тенденция бе и активистката на ОЛ Таня Санчес, определена за кандидатка на формацията в местните избори в Мадрид. Неспирните вътрешни конфронтации обаче доведоха до решението на младата Санчес да напусне ОЛ заедон с група свои съмишленици. А наблюдателите заговориха за дълбоко разцепление и криза във формацията. Допълнителна пикантност на интригата привнесе и фактът, че Таня Санчес е интимната половинка на лидера на „Подемос” Пабло Иглесиас. Макар те и двамата да уверяват, че всеки от тях следва своята лична политическа траектория и личните им отношения не влияят на партийните им членства, неизбежно се появиха коментари дали пък след напускането на ОЛ Санчес няма да се присъедини към паритята на гаджето си. Тя обаче категорично отрече и обяви, че ще се бори за съвместно представяне на левицата на местните избори в Мадрид в рамките на обединението „Народно единство”.

На свой ред Алберто Гарсон, който остана сам и без реформаторски „тил” в ОЛ, изрази огорчението си от решението на Таня Санчес. За Гарсон си струва да се отбележи също, че той е личен приятел с повечето от лидерите на „Подемос” и заедно с тях е участвал в многобройните протести на движението 15 М. Именно върху тази основа почива и неговата инициатива за „конвергенция” между ОЛ и „Подемос”. Но новата партия е скептична – нейната амбиция е да се откъсне от идеологическите ограничения и да приобщи колкото се може по-широк брой граждани, желаещи промяна на системата и връщане към социалния модел държава. Лидерът на „Подемос” Пабло Иглесиас не показва никакво желание за съюзяване с ОЛ и по друга причина – защото той и нея също смята за отговорна като крепителка на порочния според него партийно-клиентелестки модел в Испания.

Тестът с изборите в Андлусия

Цялата тази политическа панорама очертава една прекалено пъстра и динамична картина, която все оща оставя много неизвестни около изборите в Испания. Още повече, че страната има да гласува тази година три пъти – на изборите в Андарусия на 22 март, на местния вот на 24 май и за парламент в късната есен.

Голям тест ще са изборите в Андалусия – район, където левицата е традиционно особено силна. Досега там управляваше коалиция между социалистите от ИСРП и Обединена левица. Заради общите политически сътресения в страната обаче тази коалиция се разпадна и ръководителката на автономната власт – социалистката Сусана Диас, предизвика извънредни и бързи избори. Идеята й бе да изпревари сформирането на структури на „Подемос” в Андалусия. Без тях новата алтернативна партия има слаби шансове за успех. Все пак „Подемос” е издигнала в Андалусия кандидатурата на една от своите евродепутатки – младата арабистка, феминиска и активистка на Антикапиталистическа левица Тереса Родригес, но шансовете й да надвие „лъвицата” от ИСРП Сусана Диас са доста крехки.

Социологически пристрастия

Редно е да се отбележи, че както и в България, социологическите проучвания за подребдата на партиите в Испания според предпочитанията на избирателите зависят от това, кой ги прави. Различните социологически агенции дават и съществено различаващи се прогнози. Буквално 4 дни преди оповестяването на проучването на „Метроскопия” една друга социологическа служба очерта съвсем друго степенуване на фаворитите. Центърът за социологически проучвания или CIS, както е испанската абревиатура, подреди на първо място в сондажа са управляващата Народна партия с цели 27,3% подкрепа. Разбира се, тук трябва ад се има предвид, че CIS е социологическа служба, функционираща към правителството на Испания. Този факт очевидно няма как да не е свързан с факта, че точно управляващата партия е изведена като челнича в сондажите за януари.

„Подемос” в проучването на CIS е на второ място с 23,9%, а ИСРП е трета с 22,2%. На Обединена левица са дадени 5,2%, на отцепилата се преди доста време от социалистите UPyD („Единство, прогрес и демокрация”) – 4,6%, а на „Сюдаданос” – едва 3,1%.

Доста отричаващият се в прогнозите си сондаж на „Метроскопия”, разгласен на 8 февруари и подреждащ в челната тройка „Подемос”, НП и ИСРП, дава основание на в. „Ел Паис” да обобщи в редакционен коментар: „Тенденцията към многопартийност е ясна и няма никакви сериозни сигнали, че отделна политическа сила ще е в състояние да спечели убедителна самостоятелна победа”.

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
ИСПАНИЯ
Видяно: 1876   Мнения:0


Видяно: 49   Мнения:0

Данни за ИСРП от испанския печат
Видяно: 221   Мнения:0


Видяно: 0   Мнения:0

Известни личности
Аснар събира световни лидери за сватбата на щерка си
Видяно: 868   Мнения:0

Балтасар Гарсон - кошмарът на прегрешилите големци
Видяно: 1242   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

ПАБЛО ПИКАСО - (1881-1973)
Видяно: 6129   Мнения:1

Хосе Луис Родригес Сапатеро - един прагматичен лидер
Видяно: 1369   Мнения:0

Салвадор Дали е имал проблеми със закона
Видяно: 1003   Мнения:0

Дон Леополдо де Луис, поетът между два ангела
Видяно: 801   Мнения:0

Анхел Мария де Лера
Видяно: 817   Мнения:0

Сватбата на испанския престолонаследник - едно жизнерадостно ново начало
Видяно: 1854   Мнения:0

Летисия - журналистката, която един ден ще стане кралица на Испания
Видяно: 1895   Мнения:0

Принц Фелипе - най-желаният ерген в Европа
Видяно: 1387   Мнения:0

Жозеп Борел - новият председател на Европарламента
Видяно: 706   Мнения:0

Отиде си Антонио Гадес - кралят на фламенкото
Видяно: 1479   Мнения:0

Калина става нестинарка
Видяно: 870   Мнения:0

Китин и Калина възродиха празник в пустинята
Видяно: 1674   Мнения:0

Крал Хуан Карлос на лов за мечки в Румъния
Видяно: 937   Мнения:0

Бракът на Симеон с Маргарита разбунил духовете в Мадрид
Видяно: 2013   Мнения:0

Децата на Симеон сред 2-ма крале в Мароко
Видяно: 1045   Мнения:0

Дани Алкайде - испанският Стоичков
Видяно: 779   Мнения:0

Конституциони вълнения заради бременна принцеса
Видяно: 789   Мнения:0

Антонио Бандерас в София: Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанският премиер изневери на прякора си “Бамби“
Видяно: 669   Мнения:0

Кралски вълнения
Видяно: 203   Мнения:0

Сестри за милиони
Видяно: 365   Мнения:0

Сапатеро – човекът, който държи на думата си
Видяно: 217   Мнения:0

Амазонките на Сапатеро
Видяно: 208   Мнения:0

Педро Крус Виялон, генерален адвокат на Съда на ЕС
Видяно: 194   Мнения:0

Хабанерата на Тринидад
Видяно: 208   Мнения:0

Неукротимата маха
Видяно: 247   Мнения:0

Испански шах
Видяно: 209   Мнения:0

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко
Видяно: 210   Мнения:0

Балтасар Гарсон осъден в Мадрид
Видяно: 233   Мнения:0

Слонският гаф на краля
Видяно: 211   Мнения:0

Галисийският касиер
Видяно: 224   Мнения:0

Добре дошъл, мистър ЕвроВегас!
Видяно: 234   Мнения:0

За едни криза, за други миза
Видяно: 170   Мнения:0

Артур Мас, премиер на Каталуня - отцепникът
Видяно: 98   Мнения:0

Катарската връзка на Иняки Урдангарин
Видяно: 145   Мнения:0

Отиде си Пако де Лусия - фламенкото осиротия
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Бардем скара Мароко и Франция
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Адолфо Суарес, Рицарят на демокрацията
Видяно: 0   Мнения:0

Новият преход на краля
Видяно: 0   Мнения:0

Педро Санчес е новият лидер на испанските социалисти
Видяно: 0   Мнения:0

Интервю с Колумб
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си най-титулованата аристократка в света
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Награди "Принцът на Астурия 2003"
Видяно: 976   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Оскар Тускетс Бланка в неговия лабиринт
Видяно: 919   Мнения:0

В Барселона поставят операта "Да бъдеш Бог"
Видяно: 876   Мнения:0

Студенти представят България на "Барселона 2004"
Видяно: 678   Мнения:0

Нов президент на агенция ЕФЕ
Видяно: 884   Мнения:0

Изложба на Хоан Миро в София
Видяно: 1069   Мнения:0

Джон Малкович дебютира като постановчик в Барселона
Видяно: 700   Мнения:0

Изложба за Рафаел Алберти в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Видяно: 2467   Мнения:0

Виола и пиано на финала на испанската културна програма
Видяно: 713   Мнения:0

В ИСПАНИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ДЖАЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испанският посланик откри концерт на световноизвестен китарист в зала "България"
Видяно: 1972   Мнения:0

Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Испански авангардист събра елита на “Шипка” 6
Видяно: 667   Мнения:0

Графики и офорти на Миро в НДК
Видяно: 699   Мнения:0

Мануел Идалго представи новата си книга
Видяно: 620   Мнения:0

Испански сарсуели в зала “България”
Видяно: 713   Мнения:0

Дон Кихот 400 години по-късно
Видяно: 697   Мнения:0

Седмица на иберамериканското кино
Видяно: 695   Мнения:0

Цигуларката-виртуоз Летисия Морено в София
Видяно: 1050   Мнения:0

Публикуваха неиздавани поеми на Хуан Рамон Хименес
Видяно: 985   Мнения:0

С ТАЛАНТ СРЕЩУ МРАКА
Видяно: 197   Мнения:0

Изложба на Пикасо в София
Видяно: 233   Мнения:0

Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници
Видяно: 223   Мнения:0

Три цвята: червено
Видяно: 270   Мнения:0

“Капричос” на Гоя в София
Видяно: 209   Мнения:0

КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС
Видяно: 240   Мнения:0

ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ
Видяно: 244   Мнения:0

СПОДЕЛЕНИ ПЪТИЩА. 10 испански фотографи
Видяно: 213   Мнения:0

Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут
Видяно: 208   Мнения:0

ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ
Видяно: 227   Мнения:0

Луис Гарсия Монтеро: Когато много бързаш, започваш да мислиш с краката
Видяно: 256   Мнения:0

ПОРЕДНА СЕДМИЦА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО В ЗАЛА "ЛЮМИЕР", 9 – 15 МАЙ 2011 Г.
Видяно: 208   Мнения:0

Фотоизложба на Луис Рамон Марин
Видяно: 218   Мнения:0

Ладино дива ще омайва София
Видяно: 283   Мнения:0

ОГНЕНО ФЛАМЕНКО С РОХАС, РОДРИГЕС И NUEVO BALLET ESPANOL
Видяно: 209   Мнения:0

Бернардо Ачага, баски писател: Проблемът не е в идентичността, а в бедността
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Испанският посланик се изявява като PR-агент на България
Видяно: 1619   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

Консултации между българското и испанското МВнР
Видяно: 658   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Испания и България - приоритетна програма за културни прояви
Видяно: 953   Мнения:0

ИСПАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
Видяно: 1044   Мнения:0

"Рока" представи новата си дизайнерска линия "Дама Сенсо"
Видяно: 803   Мнения:0

Юбилеен випуск на Испанската гимназия
Видяно: 3224   Мнения:0

Шумен превзе Мадрид
Видяно: 1765   Мнения:0

Зоя Пенкова, оцеляла при атентатите в Мадрид: Помня лицeто на смъртта
Видяно: 918   Мнения:0

Станишев на гости на Сапатеро
Видяно: 693   Мнения:0

ИСПАНСКИ ТАНЦИ ВЪВ ВАРНА
Видяно: 1151   Мнения:0

Срокове за изпитите DELE
Видяно: 1284   Мнения:0

Адела Клементе де Педрет, почетен консул на България в Барселона:Научете се да се продавате
Видяно: 2493   Мнения:2

Испанската преса за предстоящата визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 710   Мнения:0

Българският премиер Симеон Сакскобургготски подари на испанския крал Хуан Карлос Първи малко куче, порода българска овчарка
Видяно: 986   Мнения:0

Визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 672   Мнения:0

Симеон рекламира България като "Елдорадо" на Нова Европа
Видяно: 668   Мнения:0

България е в плановете на испанските инвеститори, според Лидия Шулева и Павел Езекиев
Видяно: 925   Мнения:0

Симеон: Ключът за Ирак е в Палестина
Видяно: 660   Мнения:0

Сапатеро: България и Испания са в стратегически съюз
Видяно: 669   Мнения:0

Българите в Мадрид: дойдох, видях, усвоих
Видяно: 2460   Мнения:1

Неосиновените синове на Мадрид
Видяно: 807   Мнения:0

Хосе Анхел Лопес Хорин: В един лагер сме за Ирак, но преследваме целта по различен начин
Видяно: 786   Мнения:0

Музикална фиеста за празника на Испания
Видяно: 2135   Мнения:0

Слушаме испански сарсуели в зала "България"
Видяно: 766   Мнения:0

Сеговия – българската следа
Видяно: 1521   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИМАТ ОБЩИ ПРОБЛЕМИ
Видяно: 1129   Мнения:0

Президентът Георги Първанов награди испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин с орден "Мадарски конник" - първа степен
Видяно: 690   Мнения:0

Мигел Анхел Моратинос, Министър на външните работи на Испания: Без да вдига шум, Испания ви помага за делото в Либия
Видяно: 658   Мнения:0

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ
Видяно: 1327   Мнения:0

Фернандо Ариас: НАДЯВАМ СЕ УСПОРЕДНО С ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА ДА ПРОДЪЛЖИТЕ И ПОДГОТОВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС
Видяно: 649   Мнения:0

Посланикът на Испания връчи акредитивните си писма
Видяно: 670   Мнения:0

Първанов подкрепя за инициативата на Сапатеро за "Съюз на цивилизациите"
Видяно: 612   Мнения:0

Испанският посланик очаква децата си за празниците
Видяно: 1062   Мнения:0

Испанската Гражданска гвардия иззе 137 кг кокаин близо до мястото, където бяха задържани български трафиканти на дрога
Видяно: 1752   Мнения:0

МВР на Испания благодари за тясното и ползотворно сътрудничество с българската полиция
Видяно: 725   Мнения:0

Фернандо Ариас Посланик на Кралство Испания: Вие си знаете, че имате испанско лоби за ЕС
Видяно: 688   Мнения:0

Българските служби са в постоянна връзка с испанските си колеги за разбитата престъпна мрежа, заяви ген. Борисов
Видяно: 724   Мнения:0

“Рока” с 5 млн. артикула за баня
Видяно: 728   Мнения:0

Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания: Няма катастрофа за ЕС, не се вторачвайте в дати, на прав път сте
Видяно: 697   Мнения:0

Най-големият завод на “Рока Груп” на Балканите е в Каспичан
Видяно: 1088   Мнения:1

Антонио Бандерас в София:Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена
Видяно: 0   Мнения:0

Испански ордени за две българки
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пепел от стих - изложба на Фернандо Ервас и Нина Николова в Експо Баня Център
Видяно: 0   Мнения:0

Игнасио Рамоне, директор на “Монд дипломатик”: Влезте в Европа на народите
Видяно: 1936   Мнения:0

Старото посолство на САЩ стана институт “Сервантес“
Видяно: 724   Мнения:0

Двуезична книга сравнява българи и испанци
Видяно: 879   Мнения:0

Нови пътища стимулират туризма в Родопите с испанска помощ
Видяно: 760   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 1176   Мнения:0

Бойко Борисов зарадва испански инвеститор
Видяно: 626   Мнения:0

ФАКТИЧЕСКИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испания хвана бос на родната автомафия
Видяно: 876   Мнения:0

Мадрид разби наша наркобанда
Видяно: 692   Мнения:0

Наш мафиот в Испания бере душа с 3 куршума в главата
Видяно: 1307   Мнения:0

Испания закопча шестима наши трафиканти на хероин
Видяно: 680   Мнения:0

Посланик хвали свободата на словото у нас
Видяно: 661   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 604   Мнения:0

Рока България АД получи наградата за перфектна фирма сред големите предприятия с чуждестранно участие
Видяно: 802   Мнения:0

Рока придобива 50 процента от Козмик Груп
Видяно: 561   Мнения:0

Рока България АД е една от първите компании, отличени с Business Superbrands награда в България
Видяно: 581   Мнения:0

Рока затвърди лидерската си позиция на Индийския пазар на продукти за баня
Видяно: 555   Мнения:0

НОВОСТИ РОКА БЪЛГАРИЯ 2008
Видяно: 921   Мнения:0

Poка придоби тайванска високотехнологична компания
Видяно: 24   Мнения:0

Серхио Кастро е новият Изпълнителен директор на Рока България АД
Видяно: 576   Мнения:0

Звезда на фламенкото в НДК
Видяно: 602   Мнения:0

Негово Превъзходителство ХОРХЕ ФУЕНТЕС МОНСОНИС-ВИЛАЙОНГА, посланик на Кралство Испания: БУКВИТЕ ВИ МЕ ЗАТРУДНЯВАТ, НО АЗБУКАТА ВИ Е КРАСИВА
Видяно: 417   Мнения:0

Испания ще ни помага за еврофондовете
Видяно: 222   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 232   Мнения:0

Сертификат за Фери Груп
Видяно: 192   Мнения:0

На гурбет в Испания
Видяно: 237   Мнения:0

Фери Груп представи проектите си в България
Видяно: 261   Мнения:0

Българско участие във форум на ОССЕ в Кордоба
Видяно: 190   Мнения:0

Поезията на Живка е дъщеря на болката
Видяно: 235   Мнения:0

Изгубени в превода на еврофондовете
Видяно: 190   Мнения:0

България – пример за “Алианса на цивилизациите”
Видяно: 212   Мнения:0

Стипендии за испанските гимназии
Видяно: 218   Мнения:0

Мануел Фери, президент на “Фери Груп”: Туризмът и земеделието ще са чудесата на България
Видяно: 185   Мнения:0

Испанцине видяха Елдорадо в България
Видяно: 253   Мнения:0

Проектът “Етния Комуникасион” и България
Видяно: 191   Мнения:0

Късметът да си българин в Мадрид
Видяно: 242   Мнения:0

Вечер на съвременната българска поезия в Мадрид
Видяно: 226   Мнения:0

Българска авторка взе литературна награда в Мадрид
Видяно: 198   Мнения:0

Изпълнителният директор на “Рока България” АД Серхио Кастро: Докосвам се до хубостта и при всяко свое влизане в изложбената зала на “Рока” в София
Видяно: 184   Мнения:0

Смях без граница
Видяно: 185   Мнения:0

Автономното правителство на Мадрид финансира създаването на младежки социално-образователен център в Търговище
Видяно: 209   Мнения:0

Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България: Не губете повече нито едно евро!
Видяно: 236   Мнения:0

Аплаузи от испанското председателство на ЕС за “Октопод”
Видяно: 208   Мнения:0

Министър Николай Младенов удостоява испанския посланик Хорхе Фуентес със “Златна лаврова клонка”
Видяно: 202   Мнения:0

Седмица на испанското и ибероамериканското кино - за 17-и път в София (16 МАЙ 2010 г.)
Видяно: 205   Мнения:0

Испанска връзка
Видяно: 247   Мнения:0

Кръгла маса “Интегрирането на българските граждани в Испания”
Видяно: 194   Мнения:0

Българче поема към Перу и Испания с Рута Кетцал
Видяно: 450   Мнения:0

Българите в Испания нямат намерение да се връщат
Видяно: 206   Мнения:0

МИЕТ показва потенциала на България за културен и СПА туризъм на международното изложение FITUR в Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро: Ако Европа не е единна, ще потъне
Видяно: 220   Мнения:0

Испанският посланик издигнат на висш пост в Мадрид
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 232   Мнения:0

Българче поема из Колумбия и Испания
Видяно: 234   Мнения:0

Чалга ли е цветистият език?
Видяно: 230   Мнения:0

В обновената след ремонт Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”: НА УРОК С ДОН КИХОТ
Видяно: 416   Мнения:0

Испанският посланик дон Хосе Луис Тапиа пред Klassa.bg: Целта на моя мандат е да доведа повече испански фирми в България
Видяно: 159   Мнения:0

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института "Сервантес"?
Видяно: 191   Мнения:0

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече
Видяно: 98   Мнения:0

Испанци идат за бизнес в България
Видяно: 90   Мнения:0

Испански паралели
Видяно: 88   Мнения:0

Кризата: българският и испанският ракурс
Видяно: 118   Мнения:0

Софийският пример на „Сервантес”
Видяно: 84   Мнения:0

Дипломира се двадесетият випуск на Испанската гимназия
Видяно: 62   Мнения:0

РОКА дава стипендии на студенти да учат испански
Видяно: 7   Мнения:0

Изпълнителният директор на Рока България АД, Серхио Кастро вече отговаря за мениджмънта на компанията Рока на Балканите
Видяно: 0   Мнения:0

Композицията We Are Water на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата
Видяно: 0   Мнения:0

Варненче тръгва с Рута Кетцал из Панама, Испания и Белгия
Видяно: 0   Мнения:0

Коледен концерт с класическа музика, организиран от Институт Сервантес и Рока България
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Дарение на Рока България за бежански центрове
Видяно: 0   Мнения:0

Пищен спектакъл в София на Националния балет на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Кралски отличия за двама испански бизнесмени у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Рафаел Алварадо - седем десетилетия по моста на думите
Видяно: 0   Мнения:0

Испанска пролет в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пикасо с изложба у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Живка Балтаджиева, поетеса: Ще преобразим света, ако започнем от себе си
Видяно: 0   Мнения:0

Поетични срещи между Испания и България
Видяно: 0   Мнения:0

Мигел Саенс, член на Испанската кралска академия: Силата на думите може да преобърне света
Видяно: 0   Мнения:0

Испански министър лансира у нас „Марката Испания”
Видяно: 0   Мнения:0

Светът през „Лявото око” на 12 фотографки
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанските социалисти опряха до Станишев
Видяно: 0   Мнения:0

Доайенът на българската испанистика
Видяно: 0   Мнения:0

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Барселона - най-космополитният град в Испания
Видяно: 2053   Мнения:0

Виното на Испания
Видяно: 5731   Мнения:0

Блясък и романтика по испански
Видяно: 996   Мнения:0

Испанските фиести - безкраен празник
Видяно: 946   Мнения:0

Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания
Видяно: 1014   Мнения:0

Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво
Видяно: 2980   Мнения:0

Саламанка - Исторически център на знанието
Видяно: 1375   Мнения:0

Севиля - вратата на Испания към Новия свят
Видяно: 865   Мнения:0

Толедо - градът на Ел Греко
Видяно: 1284   Мнения:0

Кулинарни традиции на Испания
Видяно: 7860   Мнения:4

Валенсия - очарованието на много векове в един град
Видяно: 4626   Мнения:0

Лас Файас - карнавал, заря и огън
Видяно: 2459   Мнения:0

Памплона - рога, копита и тръпка
Видяно: 1442   Мнения:0

Ще върне ли Дон Домат туристите в Испания?
Видяно: 686   Мнения:0

Барселона - една мечта, превърнала се в реалност
Видяно: 819   Мнения:0

Барселона на един дъх
Видяно: 766   Мнения:0

Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят
Видяно: 654   Мнения:0

С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка
Видяно: 1762   Мнения:0

Коледа и Нова година в Мадрид – 4 години по-късно
Видяно: 1148   Мнения:0

Авторски анализи
Изборите в Испания - махмурлук за войнолюбците
Видяно: 648   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Много шум за една магданозена скала
Видяно: 691   Мнения:0

Сапатеро станал политик заради дядо си
Видяно: 2137   Мнения:0

ИЗМАМНИЯТ СИМВОЛ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 2706   Мнения:0

Испанците се прехласнаха по Летисия - принцесата на Астурия
Видяно: 1900   Мнения:0

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид
Видяно: 691   Мнения:0

Ще сдобри ли Симеон Сапатеро с Буш?
Видяно: 644   Мнения:0

ИСПАНИЯ: ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Видяно: 1710   Мнения:0

У нас не виреят политици като Сапатеро
Видяно: 610   Мнения:0

Ужасът в Мадрид: Година по-късно
Видяно: 737   Мнения:0

Мадрид 11 март: Кой е виновният?
Видяно: 650   Мнения:0

“Бяла нощ” в Мадрид
Видяно: 760   Мнения:0

Щурм по суша от Мароко хвърли Европа в паника
Видяно: 684   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 2962   Мнения:0

Испания променя конституцията си заради бъдеща кралица
Видяно: 770   Мнения:0

Косовски синдром налегна Испания
Видяно: 713   Мнения:0

Да се пренесеш в миналото в Бехар
Видяно: 13993   Мнения:1

Проф. Мануел Торес: Съюзът на цивилизациите ще дойде с образованието
Видяно: 192   Мнения:0

ЕТА нокаутира Сапатеро
Видяно: 169   Мнения:0

Сапатеро се засилва за втори мандат
Видяно: 181   Мнения:0

Антъни Бийвър, историк: “Насилието се ражда от страха”
Видяно: 213   Мнения:0

Левица, демокрация и гласове
Видяно: 208   Мнения:0

Нова сцена
Видяно: 209   Мнения:0

Криза с дъх на ягоди
Видяно: 192   Мнения:0

Робин Худ пак е тук
Видяно: 189   Мнения:0

Диего Лопес Гаридо, държавен секретар на Испания за Европейския съюз: Това ще е най-важният Европейски парламент
Видяно: 167   Мнения:0

Мануел Ривас: Европа трябва да се роди отдолу
Видяно: 190   Мнения:0

Анхел Виняс: Не чакайте лява политика от дясна Европа
Видяно: 186   Мнения:0

Сърдитите млади хора от площадите
Видяно: 219   Мнения:0

Мистерия с бактерията убиец
Видяно: 193   Мнения:0

Защо „испанската революция” не стига до България
Видяно: 207   Мнения:0

Емилиано Гарсия-Пахе Санчес: Някогашният интернет е бил в Толедо
Видяно: 209   Мнения:0

Спасяването на Испания
Видяно: 205   Мнения:0

Мълчанието на Рахой
Видяно: 180   Мнения:0

Думи на Педро Олаля, отправени от Атина
Видяно: 179   Мнения:0

Рахой извади секирата
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Възмутените идат
Видяно: 218   Мнения:0

Възмутени и възмутителни : поглед от „Пуерта дел сол”
Видяно: 4092   Мнения:0

Пропукването на Испания
Видяно: 78   Мнения:0

Игра с огъня в Южна Европа
Видяно: 81   Мнения:0

Рахой в черната дупка на черната каса
Видяно: 81   Мнения:0

Хосе Игнасио Торебланка: Нужна е светла перспектива, за да се издържи кризата
Видяно: 9343   Мнения:0

Проф. Хавиер Самора от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид: Капитализмът продължава да функционира като казино
Видяно: 0   Мнения:0

Нови лица и ветрове в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Сатурновата дупка на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Рахой в троен обръч
Видяно: 0   Мнения:0

Podemos – генезис и перспективи
Видяно: 0   Мнения:0

Да, те могат. На ред е Испания
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” изведе народа на улицата
Видяно: 0   Мнения:0

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж
Видяно: 0   Мнения:0

По следите на „Подемос” в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

Цунамито "Подемос"
Видяно: 0   Мнения:0

Андалуското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Часът на „Подемос” и „Сюдаданос”
Видяно: 0   Мнения:0

Испанският обрат
Видяно: 0   Мнения:0

Сбогом на достойнството
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори23.1.2002 г.

Visitor: 3981966