Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", брой 6 (685), 09-15 февруари 2015

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса

Алтернативната партия изведе около 300 000 души на „Марш на промяната” в центъра на Мадрид. Масовата подкрепа за нея изглежда расте по-бързо от партийното съзряване за желания от всички обрат

Къдринка Къдринова


„Вижте как мечтите стават истина в Гърция. Моментът е дошъл и за Испания. Не искаме нашата страна да е само търговска марка. Днес са й нужни достойни и луди хора, способни да се опълчат на богатите, нужни са й донкихотовци като онзи мечтател на кон, онзи универсален испанец, защитник на достойнството. Можем да мечтаем и можем да победим!”
Думите, изречени задъхано от младия лидер на алтернативната испанска партия „Подемос” Пабло Иглесиас пред човешкото море на площад „Пуерта дел Сол” („Вратата на слънцето”) в Мадрид, възпламеняват публиката. Всичките тези донкихотовци и санчопансовци в необозримото множество започват да скандират „Вижда се, чувства се, Пабло ще е премиер!” и „Обединеният народ никога няма да бъде победен!” А после, в такт с вдигнатите и полюшвани ръце, и любимото си: „Тик-так, тик-так!” Това пък идва от първия коментар, пуснат от Иглесиас в Туитър след победата на братската „Сириза” в Гърция: „В Гърция вече се чу онова тик-так, което много скоро ще се чуе и в Испания. Времето на кастата изтича, настъпва времето на надеждата”.
Такава бе картината в центъра на Мадрид на 31 януари, когато основаната едва преди година партия „Подемос”, подреждана вече от сондажите ту като втора, ту даже като първа политическа сила, събра привържениците си на „Марш на промяната”. Стекоха се над 300 000 души от цяла Испания, които изпълниха пространството от около един километър между мадридските площади „Сибелес” и „Пуерта дел Сол”. Младежи с раста прически, възрастни учителки, рокери в кожени якета, побелели анархисти в черни барети, дори внушителна група инвалиди в колички размахваха лозунги и знамена – лилавите на „Подемос”, трицветните на някогашната Испанска република и гръцките, като символ на единението със „Сириза” и на общия курс към защита на социална Европа.
„Възхитени сме от множеството, което се събра. Всичките тези хиляди хорат има силна воля за промяна, за преобразяване на тази страна. Това е пътят ни към победата,” ми казва насред претъпкания „Пуерта дел Сол” Таня Гонсалес, чаровна къдрокоска и млада учителка, която от май м.г. е една от петимата евродепутати на „Подемос”. Именно на миналогодишните евроизбори учредената само два месеца преди тях партия осъществи своя изненадващ за мнозина пробив в голямата политика. Тя съумя да проговори на езика на площадите и да даде израз на натрупания обществен гняв заради прехвърлянето на тежестта на предизвиканата от безотговорни „елити” криза върху раменете на обикновените хора. Сега се кани да затвърди успеха си на предстоящите тази година три избора, които има да прави Испания – автономни в Андалусия още през март, местни през май и парламентарни евентуално през ноември.
Обществената подкрепа за „Подемос” расте като лавина, но чисто организационно младата партия трудно догонва настроенията на масите и има доста да наваксва. Затова всички политически коментатори днес се пазят от прогнози за най-важния изборен тест – вота за нов парламент, с две дежурни измъквания: „Има почти цяла година дотогава” и „Да видим първо какво ще стане в Гърция”.
От самата „Подемос” обаче недвусмисленият

курс е към изборна победа

наесен. И залагат на възможно най-широко обединение на симпатизанти. Всички в Испания знаят, че миналото на много популярния от телевизионните му участия 36-годишен преподавател по политология в университета „Комплутенсе” Пабло Иглесиас, както и на останалите четирима от ръководната петорка на „Подемос”, е левичарско и е пряко свързано с „движението на възмутените”, известно тук и като 15 М (защото първата му проява е на 15 май 2011 г.). Но също всички вече са свикнали и с посланието на новата партия, че делението днес не е ляво-дясно, а горе-долу. Идеологията е отстъпила място на исканията за отказ от непрестанните орязвания на гърба на обикновените граждани, за отстояване на социалния модел държава, за прочистване на политическата система от корумпираната политическа „каста”. Посланията са ясни, емоционални, разбираеми и приемливи за най-широк кръг хора.
„Не искам повече да виждам толкова обезнадеждени лица, толкова пенсионери, които си дават орязаната пенсия на безработните деца и внуци. Ние всички заедно ще направим промяната, защото сме фундаментът на страната. Много сме. Нека събудим онези, които спят. Ние сме радостта, която идва”. Така пък се обърна към множеството на „Пуерта дел Сол” Хуан Карлос Монедеро, който също е преподавател в „Комплутенсе” и също е във водещата петорка на „Подемос”. 51-годишният Монедеро и смятаният за идеолог на новата партия 31-годишен Иниго Ерехон (и той от „Комплутенсе”) бяха превърнати в основни мишени на черната медийна кампания срещу „Подемос”. Срещу тях се извадиха гръмки компромати за подправено CV и за нарушения в заплащането на научна дейност. После се оказа, че нищо не е вярно, но това бе разгласено доста по-скромно – на задните страници на вестниците.
На този фон е ясно защо от „Подемос” са доста предпазливи с медиите. И то точно с испанските медии. С чуждите сякаш се разбират по-добре, защото смятат, че ги отразяват по-обективно.
В деня след „Марша на промяната” в една от малките залички на иначе много представителния Център за изящни изкуства в Мадрид друг един от ръководната петорка на „Подемос” – винаги засменият философ от „Комплутенсе” и кандидат на „Подемос” за местните избори в Мадрид Луис Алегре, се срещна с около двйсетина журналисти. Вече бяхме разменили с него няколко думи на шествието предния ден, когато, опитвайки се да се измъкне от налитащи да го прегръщат симпатизанти, Луис специално за „Тема” изкоментира случващото се така: „Имаме народ, който иска промяна. И днес се разбра, че няма връщане назад. Ще победим.”
В Центъра за изящни изкуства, гледайки към мен и към колегата от германския „Зюддойче цайтунг” – единствените чужди журналисти, Луис подчерта: „Специално искам да благодаря на чуждестранните медии за отразяването, защото разбраха за какво става дума и проявиха усет за историческия момент, в който се намира страната ни”.
Попитах го какво послание отправя „Подемос” към останалите европейски народи. Ето и

отговорът на Луис Алегре:

„Посланието на „Подемос” към народите на Европа е абсолютно ясно. Общият ни проблем не е Гърция или Испания, а Германия и налаганата от нея политика на орязвания, която я поставя в изолация. Онези, които искаме промени в Гърция и Испания, имаме много съюзници в Европа, много поддръжници против прилаганата сега деструктивна политика. Срам ни е и сме против това, че в една европейска страна като Испания има хора, които не могат да си плащат отоплението или лекарствата, че губят жилищата си. Тези „извънредни” мерки са абсолютно неприемливи за ЕС. От своя страна ние разработваме планове в защита на гражданите и ще покажем, че може и по друг начин, че не бива нито един гражданин от четвъртата икономика в ЕС да е социално изключен. Мобилизацията ни от 31 януари е част от алтернативата, която предлагаме. Показахме новото мнозинство, което става главен герой и отказва да се чувства заложник на привилигерованото малцинство. Ще изработим програма за обновление, съгласно с най-добрите предложения на професионалистите, които познават проблемите. Всяка друга партия, която признава необходимостта от промяна, е добре дошла за съюзник. Но преди това да се ангажира абсолютно безапелационно с борбата срещу корупцията. И гражданството да е информирано какво се прави с публичните фондове до последното евро. Все ни кават – не може, не може, не може. А ние ще покажем колко са фалшиви твърденията, че орязванията не могат да бъдат спрени. „Подемос” няма ипотека към никого – нито към банки, нито към администрации. Ние сме вратата, през която може да влезе волята на мнозинството. А тя е – прозрачност и демокрация”.
Луис Алегре е завършил философия в университета „Комплутенсе” и е работил няколко години по научни проекти във Венесуела. Заедно с преподавателя си Карлос Фернандес Лирия е автор на няколко книги, като четири от тях са за характеристиките на управлението на Уго Чавес – „Редът на капитала”, „Да разбереш Венесуела, да мислиш за демокрацията”, „Журналистика и престъпност. Венесуелският случай”, „Образование за гражданите. Демокрация, капитализъм и правова държава”. Именно заради венесуелската връзка най-вече на Алегре и Монедеро, който също е работил в родината на Чавес, както и заради изследвания, правени от Ерехон в Боливия, една от любимите нападки срещу „Подемос” е, че ще ведряват „латиноамериканския социализъм” и „модела на Чавес” в Испания. Те винаги се смеят на подобни обвинения, тъй като смятат, че всяка страна има собствен път на развитие, а за европейска Испания предпочитат „скандинавския модел”. Негова убедена привърженичка е и единствената жена в ръководната петорка на „Подемос”, 43-годишната галисийка, социоложка и политоложка Каролина Бесканса, която на шествието на 31 януари въодушеви множеството на „Пуерта дел Сол” с думите си: „Ние сме река, която приижда”. Смята се, че дело именно на Каролина е граденият сега публичен образ на „Подемос” като изразител на най-широките обществени настроения за по-честна и по-социална политика.
Лидерите на „Подемос” са изключително популярни сред симпатизантите си. 32-годишният безработен видео и звукооператор Гийермо Луна ми обяснява: „Те не са като другите – с по три коли, с тайни сметки.

Те са едни от нас,

нормални хора, облечени обикновено. Искат по-достоен живот за всички ни и ни показаха, че можем да надигнем глас, вместо все да мълчим, докато ни мачкат. Показаха ни, че Испания, която не се е променяла от 50 години, може да стане и друга – солидарна, справедлива. Вече имаме надежда, че нещо може да се промени”.
Извън организираните публични прояви редовият симпатизант трудно може да осъществи пряк контакт с някого от ръководството на „Подемос”. Партийна централа от традиционен вид просто няма. Има само нает етаж в лъскава многоетажна офис сграда на ул. „Принсеса” 2, досами площад „Испания”. Но никъде на входа не е отбелязано нищо за „Подемос”. Адресът се знае от журналистите, без обаче това да им помага за по-лесен достъп до лидерите, които или трябва да се „хващат” на външни събития, или трябва да се чака благоволението на рядко отговарящата на запитвания прес-служба на „Подемос”.
Не пропуснах да отида до „Принсеса” 2 и да заприказвам жената на пропуска долу. Щом споменах, че съм от България, тя ми отговори на български. Не, не е точно от около 200-хилядната българска общност в Испания, но почти. Оказа се рускиня, омъжена за българин, живяла 25 години у нас и пренесла се в Испания със семейството си още през 1989-а. Олга се въодушеви много от идеята да ми помогне да получа по-обстойно и спокойно интервю от „момчетата”, както с обич нарича водачите на „Подемос”. Но въпреки нейното наистина майчинско държание с всеки от техническия персонал на партийното убежище, все пак се оказа невъзможно да се пробие отбраната на прес-службата, която упорито повтаряше, че „няма място в графика” на никое от интересуващите ме лица.
В сайта на „Подемос” като адрес за комуникация е посочено съвсем друго място – улица „Сурита” 21 в квартала Лавапиес. Някога, допреди изселването на евреите от Испания през 1492 г., Лавапиес е бил еврейският квартал. С това е свързано и името му, което означава буквално „миене на крака” – на площада имало чешма за миене на крака, задължителен ритуал в юдаизма преди влизането в храм. По-късно, през 30-те години на ХХ век, в Лавапиес е била и една от „крепостите” на левичарите от Народния фронт. Антифранкистката съпротива също е се е изявявала активно тук. Днес това е населяван предимно от имигранти квартал – от латиноамериканци, африканци, араби. Левичарските нагласи също продължават да са силни.
Именно

тук, в Лавапиес, се ражда и „Подемос”

точно преди година – първоначално като гражданско движение. Отначало формацията Антикапиталистическа левица и събрани около нея леви интелектуалци лансират манифест под заглавието „Да сменим фиша: да превърнем възмущението в политическа промяна”. Документът е подписан от преподавателя по политология в университета „Комплутенсе” Хуан Карлос Монедеро, от известния актьор Алберто Сан Хуан, от левия синдикалист Кандидо Гонсалес и др. Манифестът е представен публично на 17 януари 2014 г. в Кварталния театър на Лавапиес – средище за спектакли, култура, обществени дебати и социални действия, създадено по инициатива на актьора Алберто Сан Хуан и на други активисти на оформящото се гражданско движение. Именно това е рожденната дата и рожденното място на „Подемос”.
Театърът се намира на стръмната и тясна уличка „Сурита” номер 20 и дава само вечерни представления. Например – по произведения на чилийския поет и певец Виктор Хара, убит от хунтата на Пиночет през 1973 г. Хитов е и моноспектакълат на Алберто Сан Хуан „Автопортрет на един млад испански капиталист”.
Малко по-нагоре по отсрещната страна на улицата е и номер 20, посочен като адрес за комуникация на „Подемос”. Но – внимание – тук могат да ви приемат само в часовете между 11 и 13 и между 17 и 19. В останалото време може и да не забележите, че на това място има нещо такова. Защото е спусната метална рулетка, няма никакви надписи, само на рулетката е залепен изваден на ксерокс лист А 4 с приемните часове.
Разбира се, отивам в посоченото „работно време”. Първият часови отрязък обаче също не е добро попадение. През деня хората просто са на работа. И в малкото като гараж помещение, окичено със снимки от партийни събития и с плакати, призоваващи за участие в „Марша на промяната”, има само двама доброволци – побелял мъж и млада жена. Много са любезни, но и изненадани от интереса ми. Съветват ме да намина привечер, когато щяло да бъде по-оживено.
Вечерта в средището с вид на квартален клуб, което всъщност играе ролята на общонационален информационен център на партията, пак има само двама доброволци – не тези от сутринта, а други, но пак са мъж и жена. Мъжът кипи от енергия, говори като картечница, показва спортна осанка въпреки прошарената коса. Жената е дребна и закръглена, акцентът й е на латиноамериканка от някоя от страните в Андите.
Освен тях заварвам и трима мъже, всеки от които е дошъл да пита за нещо свое. Най-възрастният иска да се оплаче от здравеопазването и много държи да изложи съображенията си лично на Монедеро. Енергичният доброволец любезно му обяснява да си напише съображенията и да ги остави в центъра, а оттам те щели да бъдат предадени на Монедеро. Латиноамериканката пък се опитва да помогне на друг мъж над 50-те, който говори с карибско произношение и иска съдействие, за да се регистрира като член в електронната страница на „Подемос” и да може да гласува допитванията, организирани от партията. Трети мъж изчаква реда си, защото иска да сподели мнението си за „венесуелската връзка” на лидерите на „Подемос”. Междувременно отвън наднича и младеж, който иска да купи тениска със символа на „Подемос” – няколко преплетени кръга – за баща си, но си тръгва, защото се оказва, че тениските са свършили.
Най-после енергичният доброволец отделя време и за мен. Представя се – Франсиско (Пако) Ренедо, предприемач и парапланерист. Обяснява, че е с „Подемос” от самото му възникване. Преди не е членувал в никаква партия, но решил, че нещата в Испания са прекалено несправедливи, за да продължават по стария начин. И му харесало, че „Подемос” подтиква хората сами да се захванат и да решават проблемите. Низовите организации на партията се наричат „кръгове” и функционират като народни асамблеи – хората се събират именно в кръг и с колективно обсъждане, с гласувания взимат решения какво и как да се прави.
Пако идва в центъра винаги, когато може, защото е убеден, че хората трябва да си помагат. „Всеки иска да бъде изслушан, да срещне разбиране и подкрепа. Ние не можем да решим всички проблеми, които ни поставят, но ги пренасочваме към специалисти, към юристи, които работят с нас, понякога и към кръговете по квартали, към гражданските платформи – като онази например, която защитава хората с ипотеки от изселвания,” обяснява Пако. И продължава: „В центъра идват най-вече възрастни хора, защото младите се оправят по-лесно чрез интернет. „Подемос” е амалгама от всички, които искат да има повече справедливост – републиканци, монархисти, всякакви. Досега никоя политическа партия не е помагала така на хората. „Подемос” е

власт на народа.

Хората сами се организират. По интернет провеждаме гласувания по най-важните въпроси – и така взимаме решенията. Имаме и комисии по различни специализирани теми. Хората осъзнават, че промяната, от която всички се нуждаем, зависи от нас самите”.
Питам го вярва ли, че тази промяна наистина може да се осъществи. Пако се усмихва: „Когато бях на 18, бях много ентусиазиран, че е дошла демокрацията. Сега съм по-скептичен. Вече знам, че икономическата власт е тази, която движи света, че е трудно да се направи нещо съществено срещу властта на парите. Но ще опитаме. Трудно е, но не е невъзможно. „Подемос” не обещава сигурно щастие на никого, но върши една много важна работа – учи ни, че трябва да работим заедно, за да постигнем нещо добро за всички. Трябва да мислим повече, да участваме повече, да си сътрудничим повече, да си помагаме повече. Аз съм бил шампион. Но какво става на следващия ден, след като победиш? Пак същото. Важен е пътят към победата, а не самата победа. И сега не е толкова важно дали „Подемос” ще победи на изборите. По-важното е, че изведе хората от домовете им. Всички се нуждаем от вяра, от религия, от спасител, от футбол. Ето такова обнадеждаващо чувство ни дава и „Подемос”. А ако ме питаш какво ще правим след изборите, ами нека лидерите водят преговори с всички, дори с неприятелите. Само да е честно и прозрачно. Това е политиката – тя се прави не заради симпатии, а в интерес на хората. Кастата не са всички в Народната партия или при социалистите, кастата са само стотина души в прогнилите върхушки. Обновлението е нужно на всички ни”.
60-годишната Бланка Бертран, която работи в Асоциацията на пресата, а преди години, навръх нашенския преход, е живяла и в България, също смята, че от дълбока промяна се нуждаят всички испанци. Семейството й е с десни убеждения, но самата тя дълго е гласувала за социалистите. На последните избори обаче – през 2011-та, им е объра(нала гръб, защото прокараната от тях реформа в трудовото законодателство била съвсем неолиберална. На европейските избори през 2014-а вече се появява феноменът „Подемос” – и Бланка дава гласа си за тях. „Хората просто бяха решени да не гласуват за нито една от двете големи партии – Народната и социалистическата, които прекалено се бяха изложили. Гласуваха за кого ли не, само не за тях. Дъщеря ми например, която е родена в България, пусна бюлетина за Анималистичната партия. А аз тогава избрах „Подемос”. Въпреки че имах и страхове – какви са, какво ще направят. Тогава никой не предполагаше, че ще дръпнат толкова напред. Сега страховете ми са още по-силни. Знам ли накъде ще завият. Но и така, както е сега, не може повече да продължава.

Безочието и корупцията отблъскват хората от сегашния „елит”

или каста, както правилно ги наричат от „Подемос”.”
Бланка е поканила на срещата ни в прочутото мадридско кафе „Комерсиал” и Хесус Мараня – известен журналист, главен редактор на в. „Публико” до спирането му през 2012 г., сега ръководител на независимия сайт „Инфолибре”. Хесус смята, че водачите на „Подемос” са много прагматични, че са направили точен анализ на ситуацията в страната и са лансирали съответстващ на обстановката проект. Не е сигурен обаче дали ще имат капацитета и познанията, за да осъществявт „отговорна реконструкция” на страната. Отчита като голям успех на новата партия, че е успяла да обърне обществения дебат към темата за социалното неравенство, която по-рано е била премълчавана. Подчертава: ”Тази криза е провокирана от финансовите казина, а всичко се стоварва върху хората. Нима те са виновните? Ето защо „Подемос” казва – вече няма да говорим за ляво-дясно, а за горе-долу. Трябва да се защити социалната справедливост, обществото на благоденствието, онова, което всички възприемахме като фундаментално, а ни бе отнето по недемократичен начин, без да ни питат. И това не е само испански казус. „Сириза” в Гърция има всички шансове да промени правилата, по които се действа в Европа. Разбира се, на този фон ще видим и старание от страна на глобалните капитали да се запази статуквото. Може би и в Испания ще ни се предложи голяма коалиция като в Германия, само и само да не се допусне до властта „Подемос”. Кампанията в медиите ще е жестока.. А управляващата Народна партия ще внушава, че положението се подобрява. Тя вече разпространява макроикономически данни, уверява, че растежът бил двойно по-голям от очакваното за миналата година. Но в ежедневиено на хората това не се усеща. Все пак посланието, че се върви към подобрение, а с „Подемос” ще дойде хаос, може и да проработи. До изборите има прекалено много време.”
Друго голямо име в испанската журналистика – Алфонсо Армада, който работи едновременно и в консервативния в. „АБС”, и е главен редактор на либералното електронно издание „ФронтераД”, смята, че партията „Подемос” е сменила политическия сценарий в Испания, ликвидирала е двупартиюния модел, изненадала е с наличието на „силно подземно движение, което разклати политическия терен”. Армада отдава появата на феномена „Подемос” и на липсата на истински независими големи медии, които по принцип биха могли да са коректив на властта. Реалността обаче според него е друга: „Банките се превърнаха в донори на медиите и не си взимат дълговете от тях. Така ги държат в зависимост и съответно медийното ниво на критичност е много редуцирано. Същото е и с партиите, те също са много зависими. Много е трудно да се промени тази динамика. На този фон от журналистическа гледна точка „Подемос” ми изглежда много интересен, възпламеняващ пример. От гледна точка на стратегия и политически дискурс засега не е много ясен. Но все пак дава надежда в едно общество, където недоволството от политическата система е станало всеобщо и независимо от идейните пристрастия”.
„Всичко ще се промени” – с тази песен на голямата аржентинска певица Мерседес Соса завърши шествието на „Подемос” на 31 юнуари. „Тик-так, тик-так”, тактуваха хилади ръце на „Пуерта дел Сол”. Засега обаче от площадите, изпълнени със зажаднели за надежда хора, още не личи дали Дон Кихот и Санчо Панса най-после ще надвият великана на неолиберализма, или пак ще си счупят копията в баналните вятърни мелници на „реалната политика”.

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
ИСПАНИЯ
Видяно: 1876   Мнения:0


Видяно: 49   Мнения:0

Данни за ИСРП от испанския печат
Видяно: 221   Мнения:0


Видяно: 0   Мнения:0

Известни личности
Аснар събира световни лидери за сватбата на щерка си
Видяно: 868   Мнения:0

Балтасар Гарсон - кошмарът на прегрешилите големци
Видяно: 1242   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

ПАБЛО ПИКАСО - (1881-1973)
Видяно: 6129   Мнения:1

Хосе Луис Родригес Сапатеро - един прагматичен лидер
Видяно: 1369   Мнения:0

Салвадор Дали е имал проблеми със закона
Видяно: 1003   Мнения:0

Дон Леополдо де Луис, поетът между два ангела
Видяно: 801   Мнения:0

Анхел Мария де Лера
Видяно: 817   Мнения:0

Сватбата на испанския престолонаследник - едно жизнерадостно ново начало
Видяно: 1854   Мнения:0

Летисия - журналистката, която един ден ще стане кралица на Испания
Видяно: 1895   Мнения:0

Принц Фелипе - най-желаният ерген в Европа
Видяно: 1387   Мнения:0

Жозеп Борел - новият председател на Европарламента
Видяно: 706   Мнения:0

Отиде си Антонио Гадес - кралят на фламенкото
Видяно: 1479   Мнения:0

Калина става нестинарка
Видяно: 870   Мнения:0

Китин и Калина възродиха празник в пустинята
Видяно: 1674   Мнения:0

Крал Хуан Карлос на лов за мечки в Румъния
Видяно: 937   Мнения:0

Бракът на Симеон с Маргарита разбунил духовете в Мадрид
Видяно: 2013   Мнения:0

Децата на Симеон сред 2-ма крале в Мароко
Видяно: 1045   Мнения:0

Дани Алкайде - испанският Стоичков
Видяно: 779   Мнения:0

Конституциони вълнения заради бременна принцеса
Видяно: 789   Мнения:0

Антонио Бандерас в София: Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанският премиер изневери на прякора си “Бамби“
Видяно: 669   Мнения:0

Кралски вълнения
Видяно: 203   Мнения:0

Сестри за милиони
Видяно: 365   Мнения:0

Сапатеро – човекът, който държи на думата си
Видяно: 217   Мнения:0

Амазонките на Сапатеро
Видяно: 208   Мнения:0

Педро Крус Виялон, генерален адвокат на Съда на ЕС
Видяно: 194   Мнения:0

Хабанерата на Тринидад
Видяно: 208   Мнения:0

Неукротимата маха
Видяно: 247   Мнения:0

Испански шах
Видяно: 209   Мнения:0

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко
Видяно: 210   Мнения:0

Балтасар Гарсон осъден в Мадрид
Видяно: 233   Мнения:0

Слонският гаф на краля
Видяно: 211   Мнения:0

Галисийският касиер
Видяно: 224   Мнения:0

Добре дошъл, мистър ЕвроВегас!
Видяно: 234   Мнения:0

За едни криза, за други миза
Видяно: 170   Мнения:0

Артур Мас, премиер на Каталуня - отцепникът
Видяно: 98   Мнения:0

Катарската връзка на Иняки Урдангарин
Видяно: 145   Мнения:0

Отиде си Пако де Лусия - фламенкото осиротия
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Бардем скара Мароко и Франция
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Адолфо Суарес, Рицарят на демокрацията
Видяно: 0   Мнения:0

Новият преход на краля
Видяно: 0   Мнения:0

Педро Санчес е новият лидер на испанските социалисти
Видяно: 0   Мнения:0

Интервю с Колумб
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си най-титулованата аристократка в света
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Награди "Принцът на Астурия 2003"
Видяно: 976   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Оскар Тускетс Бланка в неговия лабиринт
Видяно: 919   Мнения:0

В Барселона поставят операта "Да бъдеш Бог"
Видяно: 876   Мнения:0

Студенти представят България на "Барселона 2004"
Видяно: 678   Мнения:0

Нов президент на агенция ЕФЕ
Видяно: 884   Мнения:0

Изложба на Хоан Миро в София
Видяно: 1069   Мнения:0

Джон Малкович дебютира като постановчик в Барселона
Видяно: 700   Мнения:0

Изложба за Рафаел Алберти в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Видяно: 2467   Мнения:0

Виола и пиано на финала на испанската културна програма
Видяно: 713   Мнения:0

В ИСПАНИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ДЖАЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испанският посланик откри концерт на световноизвестен китарист в зала "България"
Видяно: 1972   Мнения:0

Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Испански авангардист събра елита на “Шипка” 6
Видяно: 667   Мнения:0

Графики и офорти на Миро в НДК
Видяно: 699   Мнения:0

Мануел Идалго представи новата си книга
Видяно: 620   Мнения:0

Испански сарсуели в зала “България”
Видяно: 713   Мнения:0

Дон Кихот 400 години по-късно
Видяно: 697   Мнения:0

Седмица на иберамериканското кино
Видяно: 695   Мнения:0

Цигуларката-виртуоз Летисия Морено в София
Видяно: 1050   Мнения:0

Публикуваха неиздавани поеми на Хуан Рамон Хименес
Видяно: 985   Мнения:0

С ТАЛАНТ СРЕЩУ МРАКА
Видяно: 197   Мнения:0

Изложба на Пикасо в София
Видяно: 233   Мнения:0

Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници
Видяно: 223   Мнения:0

Три цвята: червено
Видяно: 270   Мнения:0

“Капричос” на Гоя в София
Видяно: 209   Мнения:0

КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС
Видяно: 240   Мнения:0

ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ
Видяно: 244   Мнения:0

СПОДЕЛЕНИ ПЪТИЩА. 10 испански фотографи
Видяно: 213   Мнения:0

Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут
Видяно: 208   Мнения:0

ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ
Видяно: 227   Мнения:0

Луис Гарсия Монтеро: Когато много бързаш, започваш да мислиш с краката
Видяно: 256   Мнения:0

ПОРЕДНА СЕДМИЦА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО В ЗАЛА "ЛЮМИЕР", 9 – 15 МАЙ 2011 Г.
Видяно: 208   Мнения:0

Фотоизложба на Луис Рамон Марин
Видяно: 218   Мнения:0

Ладино дива ще омайва София
Видяно: 283   Мнения:0

ОГНЕНО ФЛАМЕНКО С РОХАС, РОДРИГЕС И NUEVO BALLET ESPANOL
Видяно: 209   Мнения:0

Бернардо Ачага, баски писател: Проблемът не е в идентичността, а в бедността
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Испанският посланик се изявява като PR-агент на България
Видяно: 1619   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

Консултации между българското и испанското МВнР
Видяно: 658   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Испания и България - приоритетна програма за културни прояви
Видяно: 953   Мнения:0

ИСПАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
Видяно: 1044   Мнения:0

"Рока" представи новата си дизайнерска линия "Дама Сенсо"
Видяно: 803   Мнения:0

Юбилеен випуск на Испанската гимназия
Видяно: 3224   Мнения:0

Шумен превзе Мадрид
Видяно: 1765   Мнения:0

Зоя Пенкова, оцеляла при атентатите в Мадрид: Помня лицeто на смъртта
Видяно: 918   Мнения:0

Станишев на гости на Сапатеро
Видяно: 693   Мнения:0

ИСПАНСКИ ТАНЦИ ВЪВ ВАРНА
Видяно: 1151   Мнения:0

Срокове за изпитите DELE
Видяно: 1284   Мнения:0

Адела Клементе де Педрет, почетен консул на България в Барселона:Научете се да се продавате
Видяно: 2493   Мнения:2

Испанската преса за предстоящата визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 710   Мнения:0

Българският премиер Симеон Сакскобургготски подари на испанския крал Хуан Карлос Първи малко куче, порода българска овчарка
Видяно: 986   Мнения:0

Визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 672   Мнения:0

Симеон рекламира България като "Елдорадо" на Нова Европа
Видяно: 668   Мнения:0

България е в плановете на испанските инвеститори, според Лидия Шулева и Павел Езекиев
Видяно: 925   Мнения:0

Симеон: Ключът за Ирак е в Палестина
Видяно: 660   Мнения:0

Сапатеро: България и Испания са в стратегически съюз
Видяно: 669   Мнения:0

Българите в Мадрид: дойдох, видях, усвоих
Видяно: 2460   Мнения:1

Неосиновените синове на Мадрид
Видяно: 807   Мнения:0

Хосе Анхел Лопес Хорин: В един лагер сме за Ирак, но преследваме целта по различен начин
Видяно: 786   Мнения:0

Музикална фиеста за празника на Испания
Видяно: 2135   Мнения:0

Слушаме испански сарсуели в зала "България"
Видяно: 766   Мнения:0

Сеговия – българската следа
Видяно: 1521   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИМАТ ОБЩИ ПРОБЛЕМИ
Видяно: 1129   Мнения:0

Президентът Георги Първанов награди испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин с орден "Мадарски конник" - първа степен
Видяно: 690   Мнения:0

Мигел Анхел Моратинос, Министър на външните работи на Испания: Без да вдига шум, Испания ви помага за делото в Либия
Видяно: 658   Мнения:0

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ
Видяно: 1327   Мнения:0

Фернандо Ариас: НАДЯВАМ СЕ УСПОРЕДНО С ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА ДА ПРОДЪЛЖИТЕ И ПОДГОТОВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС
Видяно: 649   Мнения:0

Посланикът на Испания връчи акредитивните си писма
Видяно: 670   Мнения:0

Първанов подкрепя за инициативата на Сапатеро за "Съюз на цивилизациите"
Видяно: 612   Мнения:0

Испанският посланик очаква децата си за празниците
Видяно: 1062   Мнения:0

Испанската Гражданска гвардия иззе 137 кг кокаин близо до мястото, където бяха задържани български трафиканти на дрога
Видяно: 1752   Мнения:0

МВР на Испания благодари за тясното и ползотворно сътрудничество с българската полиция
Видяно: 725   Мнения:0

Фернандо Ариас Посланик на Кралство Испания: Вие си знаете, че имате испанско лоби за ЕС
Видяно: 688   Мнения:0

Българските служби са в постоянна връзка с испанските си колеги за разбитата престъпна мрежа, заяви ген. Борисов
Видяно: 724   Мнения:0

“Рока” с 5 млн. артикула за баня
Видяно: 728   Мнения:0

Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания: Няма катастрофа за ЕС, не се вторачвайте в дати, на прав път сте
Видяно: 697   Мнения:0

Най-големият завод на “Рока Груп” на Балканите е в Каспичан
Видяно: 1088   Мнения:1

Антонио Бандерас в София:Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена
Видяно: 0   Мнения:0

Испански ордени за две българки
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пепел от стих - изложба на Фернандо Ервас и Нина Николова в Експо Баня Център
Видяно: 0   Мнения:0

Игнасио Рамоне, директор на “Монд дипломатик”: Влезте в Европа на народите
Видяно: 1936   Мнения:0

Старото посолство на САЩ стана институт “Сервантес“
Видяно: 724   Мнения:0

Двуезична книга сравнява българи и испанци
Видяно: 879   Мнения:0

Нови пътища стимулират туризма в Родопите с испанска помощ
Видяно: 760   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 1176   Мнения:0

Бойко Борисов зарадва испански инвеститор
Видяно: 626   Мнения:0

ФАКТИЧЕСКИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испания хвана бос на родната автомафия
Видяно: 876   Мнения:0

Мадрид разби наша наркобанда
Видяно: 692   Мнения:0

Наш мафиот в Испания бере душа с 3 куршума в главата
Видяно: 1307   Мнения:0

Испания закопча шестима наши трафиканти на хероин
Видяно: 680   Мнения:0

Посланик хвали свободата на словото у нас
Видяно: 661   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 604   Мнения:0

Рока България АД получи наградата за перфектна фирма сред големите предприятия с чуждестранно участие
Видяно: 802   Мнения:0

Рока придобива 50 процента от Козмик Груп
Видяно: 561   Мнения:0

Рока България АД е една от първите компании, отличени с Business Superbrands награда в България
Видяно: 581   Мнения:0

Рока затвърди лидерската си позиция на Индийския пазар на продукти за баня
Видяно: 555   Мнения:0

НОВОСТИ РОКА БЪЛГАРИЯ 2008
Видяно: 921   Мнения:0

Poка придоби тайванска високотехнологична компания
Видяно: 24   Мнения:0

Серхио Кастро е новият Изпълнителен директор на Рока България АД
Видяно: 576   Мнения:0

Звезда на фламенкото в НДК
Видяно: 602   Мнения:0

Негово Превъзходителство ХОРХЕ ФУЕНТЕС МОНСОНИС-ВИЛАЙОНГА, посланик на Кралство Испания: БУКВИТЕ ВИ МЕ ЗАТРУДНЯВАТ, НО АЗБУКАТА ВИ Е КРАСИВА
Видяно: 417   Мнения:0

Испания ще ни помага за еврофондовете
Видяно: 222   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 232   Мнения:0

Сертификат за Фери Груп
Видяно: 192   Мнения:0

На гурбет в Испания
Видяно: 237   Мнения:0

Фери Груп представи проектите си в България
Видяно: 261   Мнения:0

Българско участие във форум на ОССЕ в Кордоба
Видяно: 190   Мнения:0

Поезията на Живка е дъщеря на болката
Видяно: 235   Мнения:0

Изгубени в превода на еврофондовете
Видяно: 190   Мнения:0

България – пример за “Алианса на цивилизациите”
Видяно: 212   Мнения:0

Стипендии за испанските гимназии
Видяно: 218   Мнения:0

Мануел Фери, президент на “Фери Груп”: Туризмът и земеделието ще са чудесата на България
Видяно: 185   Мнения:0

Испанцине видяха Елдорадо в България
Видяно: 253   Мнения:0

Проектът “Етния Комуникасион” и България
Видяно: 191   Мнения:0

Късметът да си българин в Мадрид
Видяно: 242   Мнения:0

Вечер на съвременната българска поезия в Мадрид
Видяно: 226   Мнения:0

Българска авторка взе литературна награда в Мадрид
Видяно: 198   Мнения:0

Изпълнителният директор на “Рока България” АД Серхио Кастро: Докосвам се до хубостта и при всяко свое влизане в изложбената зала на “Рока” в София
Видяно: 184   Мнения:0

Смях без граница
Видяно: 185   Мнения:0

Автономното правителство на Мадрид финансира създаването на младежки социално-образователен център в Търговище
Видяно: 209   Мнения:0

Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България: Не губете повече нито едно евро!
Видяно: 236   Мнения:0

Аплаузи от испанското председателство на ЕС за “Октопод”
Видяно: 208   Мнения:0

Министър Николай Младенов удостоява испанския посланик Хорхе Фуентес със “Златна лаврова клонка”
Видяно: 202   Мнения:0

Седмица на испанското и ибероамериканското кино - за 17-и път в София (16 МАЙ 2010 г.)
Видяно: 205   Мнения:0

Испанска връзка
Видяно: 247   Мнения:0

Кръгла маса “Интегрирането на българските граждани в Испания”
Видяно: 194   Мнения:0

Българче поема към Перу и Испания с Рута Кетцал
Видяно: 450   Мнения:0

Българите в Испания нямат намерение да се връщат
Видяно: 206   Мнения:0

МИЕТ показва потенциала на България за културен и СПА туризъм на международното изложение FITUR в Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро: Ако Европа не е единна, ще потъне
Видяно: 220   Мнения:0

Испанският посланик издигнат на висш пост в Мадрид
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 232   Мнения:0

Българче поема из Колумбия и Испания
Видяно: 234   Мнения:0

Чалга ли е цветистият език?
Видяно: 230   Мнения:0

В обновената след ремонт Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”: НА УРОК С ДОН КИХОТ
Видяно: 416   Мнения:0

Испанският посланик дон Хосе Луис Тапиа пред Klassa.bg: Целта на моя мандат е да доведа повече испански фирми в България
Видяно: 159   Мнения:0

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института "Сервантес"?
Видяно: 191   Мнения:0

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече
Видяно: 98   Мнения:0

Испанци идат за бизнес в България
Видяно: 90   Мнения:0

Испански паралели
Видяно: 88   Мнения:0

Кризата: българският и испанският ракурс
Видяно: 118   Мнения:0

Софийският пример на „Сервантес”
Видяно: 84   Мнения:0

Дипломира се двадесетият випуск на Испанската гимназия
Видяно: 62   Мнения:0

РОКА дава стипендии на студенти да учат испански
Видяно: 7   Мнения:0

Изпълнителният директор на Рока България АД, Серхио Кастро вече отговаря за мениджмънта на компанията Рока на Балканите
Видяно: 0   Мнения:0

Композицията We Are Water на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата
Видяно: 0   Мнения:0

Варненче тръгва с Рута Кетцал из Панама, Испания и Белгия
Видяно: 0   Мнения:0

Коледен концерт с класическа музика, организиран от Институт Сервантес и Рока България
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Дарение на Рока България за бежански центрове
Видяно: 0   Мнения:0

Пищен спектакъл в София на Националния балет на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Кралски отличия за двама испански бизнесмени у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Рафаел Алварадо - седем десетилетия по моста на думите
Видяно: 0   Мнения:0

Испанска пролет в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пикасо с изложба у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Живка Балтаджиева, поетеса: Ще преобразим света, ако започнем от себе си
Видяно: 0   Мнения:0

Поетични срещи между Испания и България
Видяно: 0   Мнения:0

Мигел Саенс, член на Испанската кралска академия: Силата на думите може да преобърне света
Видяно: 0   Мнения:0

Испански министър лансира у нас „Марката Испания”
Видяно: 0   Мнения:0

Светът през „Лявото око” на 12 фотографки
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанските социалисти опряха до Станишев
Видяно: 0   Мнения:0

Доайенът на българската испанистика
Видяно: 0   Мнения:0

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Барселона - най-космополитният град в Испания
Видяно: 2053   Мнения:0

Виното на Испания
Видяно: 5731   Мнения:0

Блясък и романтика по испански
Видяно: 996   Мнения:0

Испанските фиести - безкраен празник
Видяно: 946   Мнения:0

Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания
Видяно: 1014   Мнения:0

Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво
Видяно: 2980   Мнения:0

Саламанка - Исторически център на знанието
Видяно: 1375   Мнения:0

Севиля - вратата на Испания към Новия свят
Видяно: 865   Мнения:0

Толедо - градът на Ел Греко
Видяно: 1284   Мнения:0

Кулинарни традиции на Испания
Видяно: 7860   Мнения:4

Валенсия - очарованието на много векове в един град
Видяно: 4626   Мнения:0

Лас Файас - карнавал, заря и огън
Видяно: 2459   Мнения:0

Памплона - рога, копита и тръпка
Видяно: 1442   Мнения:0

Ще върне ли Дон Домат туристите в Испания?
Видяно: 686   Мнения:0

Барселона - една мечта, превърнала се в реалност
Видяно: 819   Мнения:0

Барселона на един дъх
Видяно: 766   Мнения:0

Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят
Видяно: 654   Мнения:0

С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка
Видяно: 1762   Мнения:0

Коледа и Нова година в Мадрид – 4 години по-късно
Видяно: 1148   Мнения:0

Авторски анализи
Изборите в Испания - махмурлук за войнолюбците
Видяно: 648   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Много шум за една магданозена скала
Видяно: 691   Мнения:0

Сапатеро станал политик заради дядо си
Видяно: 2137   Мнения:0

ИЗМАМНИЯТ СИМВОЛ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 2706   Мнения:0

Испанците се прехласнаха по Летисия - принцесата на Астурия
Видяно: 1900   Мнения:0

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид
Видяно: 691   Мнения:0

Ще сдобри ли Симеон Сапатеро с Буш?
Видяно: 644   Мнения:0

ИСПАНИЯ: ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Видяно: 1710   Мнения:0

У нас не виреят политици като Сапатеро
Видяно: 610   Мнения:0

Ужасът в Мадрид: Година по-късно
Видяно: 737   Мнения:0

Мадрид 11 март: Кой е виновният?
Видяно: 650   Мнения:0

“Бяла нощ” в Мадрид
Видяно: 760   Мнения:0

Щурм по суша от Мароко хвърли Европа в паника
Видяно: 684   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 2962   Мнения:0

Испания променя конституцията си заради бъдеща кралица
Видяно: 770   Мнения:0

Косовски синдром налегна Испания
Видяно: 713   Мнения:0

Да се пренесеш в миналото в Бехар
Видяно: 13993   Мнения:1

Проф. Мануел Торес: Съюзът на цивилизациите ще дойде с образованието
Видяно: 192   Мнения:0

ЕТА нокаутира Сапатеро
Видяно: 169   Мнения:0

Сапатеро се засилва за втори мандат
Видяно: 181   Мнения:0

Антъни Бийвър, историк: “Насилието се ражда от страха”
Видяно: 213   Мнения:0

Левица, демокрация и гласове
Видяно: 208   Мнения:0

Нова сцена
Видяно: 209   Мнения:0

Криза с дъх на ягоди
Видяно: 192   Мнения:0

Робин Худ пак е тук
Видяно: 189   Мнения:0

Диего Лопес Гаридо, държавен секретар на Испания за Европейския съюз: Това ще е най-важният Европейски парламент
Видяно: 167   Мнения:0

Мануел Ривас: Европа трябва да се роди отдолу
Видяно: 190   Мнения:0

Анхел Виняс: Не чакайте лява политика от дясна Европа
Видяно: 186   Мнения:0

Сърдитите млади хора от площадите
Видяно: 219   Мнения:0

Мистерия с бактерията убиец
Видяно: 193   Мнения:0

Защо „испанската революция” не стига до България
Видяно: 207   Мнения:0

Емилиано Гарсия-Пахе Санчес: Някогашният интернет е бил в Толедо
Видяно: 209   Мнения:0

Спасяването на Испания
Видяно: 205   Мнения:0

Мълчанието на Рахой
Видяно: 180   Мнения:0

Думи на Педро Олаля, отправени от Атина
Видяно: 179   Мнения:0

Рахой извади секирата
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Възмутените идат
Видяно: 218   Мнения:0

Възмутени и възмутителни : поглед от „Пуерта дел сол”
Видяно: 4092   Мнения:0

Пропукването на Испания
Видяно: 78   Мнения:0

Игра с огъня в Южна Европа
Видяно: 81   Мнения:0

Рахой в черната дупка на черната каса
Видяно: 81   Мнения:0

Хосе Игнасио Торебланка: Нужна е светла перспектива, за да се издържи кризата
Видяно: 9343   Мнения:0

Проф. Хавиер Самора от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид: Капитализмът продължава да функционира като казино
Видяно: 0   Мнения:0

Нови лица и ветрове в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Сатурновата дупка на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Рахой в троен обръч
Видяно: 0   Мнения:0

Podemos – генезис и перспективи
Видяно: 0   Мнения:0

Да, те могат. На ред е Испания
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” изведе народа на улицата
Видяно: 0   Мнения:0

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж
Видяно: 0   Мнения:0

По следите на „Подемос” в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

Цунамито "Подемос"
Видяно: 0   Мнения:0

Андалуското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Часът на „Подемос” и „Сюдаданос”
Видяно: 0   Мнения:0

Испанският обрат
Видяно: 0   Мнения:0

Сбогом на достойнството
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори31.1.2002 г.

Visitor: 4001419