Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сайт "Темадейли", 31 януари 2015

„Подемос” изведе народа на улицата

Многохилядно шествие на привържениците на новата алтернативна партия задръсти центъра на Мадрид и не спря да скандира „тик-так”, отброявайки времето до победата си в испанските парламентарни избори наесен

Къдринка Къдринова


Между един от най-красивите мадридски площади – „Сибелес”, и другия, който се смята за „пъп” на испанската столица, защото от него се отброява нулевият километър за всички разстояния в страната – „Пуерта дел сол” („Вратата на слънцето”), има около един километър. Това разстояние бе залято от многохилядно човешко море на 31 януари, когато новата алтернативна испанска партия „Подемос” („Можем”) призова привържениците си на „Марш на промяната”. Идеята бе да се покаже колко много и колко силни са хората, повярвали в „Подемос” и в посланието й, че обединената народна воля за обновление е сбособна наистина да придаде нов и по-справедлив облик на страната. Младите и популярни като рок звезди ръководители на основаната едва преди една година партия многократно подчертаха и в дните на подготовката, и от сцената на митинга след края на шествието, че целта му не е да се протестира, а да се манифестира с усмивка и радост, че народът „да, може” да победи и ще победи в трите избора, които Испания има да прави тази година – за местна власт, за ръководства на автономиите и за нов парламент.
С отлично настроени и със заразителна жар точно това и направиха участниците в „Марша на промяната”. Пъстри и като възрастови групи, и като външност, и като каузи, те всичките си приличаха по едно – озарените от надежда лица и ентусиазма, с който скандираха лозунгите си. Сред тях има и класически, още от времената на Салвадор Алиенде в Чили – „Обединеният народ никога няма да бъде победен”. Има и класически: „Да възстановим демокрацията”. Има и предизборни: „Вижда се, усеща се – Пабло ще е премиер” (на испански е римуван), като тук се има предвид лидера на „Подемос” Пабло Иглесиас. Впрочем, един негов израз по повод изборите в Гръция също се светкавично се е превърнало в площкаден рефрен – „Тик-так”. На 31-ви януари това „Тик-так” ечеше през пет минути отвсякъде. То идва от следната фраза на Иглесиас, която той пуска в Туитър веднага след вестта за победата на „Сириза” : „В Гърция вече се чу онова тик-так, което много скоро ще се чуе и в Испания. Идва надеждата”.

Цветовете на шествието

На шествието се вееха безброй лилави знамена на „Подемос” (лилавото е партийният цвят), но не по-малко, а може би и повече бяха и знамената на някогашната испанска република – което ясно показа доминиращите репубрикански настроения сред симпатизантите на новата партия. Срещаха се и каталунски знамена, но доста по-малко, отколкото гръцки – примерът на Гърция и „Сириза” бе хит. Много от участниците се бяха пременили в лилаво, а някои и с кърпи на главата, с тениски или с шалове с логото на „Подемос”, което представлява няколко навъртени един върху кръга. Символът идва от начина, по който функционират организациите на партията по кварталите. Те се наричат „Кръгове” и взимат решения, събирайки хората от квартала в кръг, на „народна асамблея”, на която всеки равноправно се изказва и до консенсуа се достига чрез демократично гласуване. Разбира се, имаше и младежи с причести раста, и възрастни жени с вид на пенсионирани учителки, и рокери с кожени якета и дрънкащи по тях вериги, и побелели анархисти с черни барети, и семейства с малки деца, и брадати студенти с мегафони, и дори внушителна група инвалиди в колички, които носеха плакат с надпис „И ние също можем”.

Спорове на площада

Съботният ден беше слънчев, но с пронизващ вятър. Онези, които се изхитриха да заемат предварително добри позиции край сцената на заключителния митинг на „Пуерта дел Сол” и решиха там да изчакат идването на шествието от „Сибелес”, доста премръзнаха. За загряване някои се впуснаха в пламенни политически спорове помежду си. Въпреки че като цяло всички участници във внушителната проява се отличаваха с удивителен позитивизъм и с топло, приятелско отношщение един към друг, те в никакъв случай не са хомогенна маса. Сред тях има хора с различни идейни убеждения и с различни възгледи за пътя на развитието на страната. Това в един момент може да се окаже и проблем за „Подемос”, която сега се стреми да се представи за партия „на народа” и убеждава, че не е нито лява, нито дясна, защото делението днес в Испания било друго – на онези горе и на онези долу.
Същата теза чух от Хосе Сегара. Той има свой бизнес с каравани в Севиля и е дълбоко убеден, че неопетнената от властта „Подемос” ще прочисти испанската политика от корупционери и „ще даде на народа най-важното – хляб и работа”, защото „само така ще се съживи икономиката”.
Докато разговаряме с него, зад нас се разпалва спор между младо момче с опашка и възрастно семейство. Първо тръгват уж като общ разговор за това, как „Подемос” мотивирала хората да започнат активно да участват в решаването на проблемите си по места, а оттам да се ангажират и с политиката. Възрастните съпрузи подхвърлят, че на младини те и двамата били много активни политически, но днешната младеж не се интересувала достатъчно и ето докъде стигнали нещата – на миналите избори оставили дясната Народна партия да вземе пълно мнозинство и да докара народа до такава мизерия. Момчето сбърчва вежди и обявява, че в Испания всичко е сбъркано заради сбъркания преход след франкизма, който точно възрастното поколение не съумяло да направи както трябва и не гарантирало истинска демокрация. Погледите на побелелите мъж и жена блесват и двамата един през друг започват да обясняват как младите днес понятие си нямат какво е било тогава, колко драматичен е бил преходът и колко подло големите партии са подменили демократичните ценности с клиентелизма. „Аз гласувах само за първия мандат на Фелипе (Гонсалес),” обявява жената. „За втория вече не гласувах, защото той се отметна от обещанието да излезем от НАТО”. „Ами ако и „Подемос” се отметнат от обещанията си?” – провокационно пита момчето и в спора вече се включват всички наоколо, надвиквйките един друг. Надделяват онези, за които „Подемос” са „едни от нас” и са „събудили народа”, който „вече няма да позволи да го лъжат”.

Петорката

Огромният „Пуерта дел Сол” междувременно се е изпълнил с хора до пръсване. Погледите са вперени в сцената, решена в лилаво, на чийто фон изпъкват белите кръгове от логото на „Подемос”. Впрочем, противниците на новата партия не спират да се подиграват, че кръговете приличали и на големи нули – такива, каквито всъщност били лидерите на „Подемос”. Петорката на нейното ръководно ядро са все преподаватели по политология от университета „Комплутенсе” и повечето блестят с доста внушителни по научните им разработки CV-та. Но вече срещу двама от тях – Иниго Ерехон и Хуан Карлос Монедеро, медиите лансираха обвинения за нередно получени хонорари и дори за неверни данни от научните им изяви. От „Подемос” обвиниха в лъжлива черна кампания враговете си, крепителките на досегашния двупартиен модел - Народната партия и Испанската социалистическа работническа партия, неизменно клеймени от Пабло Иглесиас като „кастата”, от която трябва да бъде освободена Испания.
Няма съмнения, че нещата се приемат по същия начин и от поддръжниците на „Подемос”, които избухват в екзалтирани овации, скандирания, приветствия и дори момичешки писъци като на рок-концерт, когато на сцената на „Пуерта дел Сол” се появява именно един от обектите на медийните нападки – Монедеро. „Монедеро, обичаме те! Ние сме с теб, Монедеро!” – крещят хората около мен. На сцената човекът с очила, с младежка осанка въпреки 51-годишната си възраст и със синя риза без яке напук на пронизващия вятър сияе и вдига ръце за поздрав. Произнася кратка, ударна и много емоционална реч. Говори бързо, задъхано, сакаш излива душата си: „Не искам повече да виждам толкова обезнадеждени хора, толкова пенсионери, които си дават орязаната пенсия на безработните деца и внуци. Ние всички заедно ще направим промяната, защото ние сме фундаментът на страната. Много сме. Нека събудим онези, които спят. Ние сме радостта, която идва”.
Такъв е тонът и на останалите оратори, сред които са всички от Петорката – освен Монедеро се изреждат и Луис Алегре, Каролина Бесканса, Иниго Ерехон и лидерът Пабло Иглесиас, който се появява накрая, разбира се. Между тях се изказват и две красиви момичета. Едната е научен работник и разказва,че е била принудена да емигрира, за да си намери работа, защото в Испания младежката безработица е 52%. Името й е Есперанса (Надежда) – и тя завърта словото си към надеждата за промяна, която носи „Подемос”. Другото хубаво момиче е Ирене Монтеро, психоложка и социална активистка в движението Платформа на пострадалите от ипотеки, което брани правата на хората, оставащи без дом и преследвани за още плащания от банките, защото са загубили работата си и са спрели да покриват ипотеките си. Тя пали площада с думите: „Няма да молим повече никого и за нищо. Тук сме, за да направим промяната със собствените си ръце, да построим една страна, в която човекът ще бъде уважаван и няма да има нито хора без жилища, нито жилища без хора. Нашата борба е за живота!”

Огън в думите

Емоциите се покачват с всеки следващ оратор. Посланията са максимално опростени, но са изказвани страстно, с красиви думи, с поетични образи, с натъртване, като мантри. Конкретика, цифри, аргументи почти няма. Акцентът е върху емоционалния заряд, харизмата на оратора и овладяването на публиката с повторения на рефрените, които тя харесва. Всички перфектно се вписват в класическата триада, характерна за американската реклама: разкажи история, бъди кратък, бъди емоционален.
Луис Алегре: „Няма да позволим повече да ни лъжат. 2015-та ще е годината на промяната. Всички, които сме тук, един ден ще разказваме на внуците ни за историческия ден 31-ви януари, с който стартирахме обрата в съдбата си”.
Каролина Бесканса: „Тази сутрин тук веят ветровете на народа. Утрини като тази ни носят усмивка и сила за промяната. Онези безсрамници с черните лимузини и черните банкови карти не могат да ни предттавят, не! Всички тук, казваме, че нещата може да се правят по друг начин. Ние сме река, която приижда.”
Иниго Ерехон:
„Чудят се защо не се боим, защо сме толкова усмихнати въпреки олбедняването и унижението. Така е, защото нямаме страх, защото сме много, защото възраждаме демокрацията. Чакат ни трудности, но ще се справим, защото сме заедно и си подаваме рлъце”.
Когато зад микрофона застава Пабло Иглесиас, площадът изригва с познатото: „Забелязва се, чувства се - Пабло ще е премиер.” После продължава с „тик-так, тик-так”. Приликата с рок-концерт става се по-силна.
Иглесиас е най-страстен от всички, говорили преди него. Почти не прави паузи между изреченията. Сякаш бърза, за да не го прекъснат – или за да успее да излее всичко накипяло. Несъмнено вярва в онова, което говори, и заразява площада пред себе си със своя плам: „Колко е красив народът, който прави история! Виждам тук достойни хора и мечтатели, готови да построят нова страна. Вижте как мечтите стават истина в Гърция. Моментът е дошъл и за Испания. Не искаме нашата страна да е само марка която се купува и продава. Днес са й нужни достойни и луди хора, способни да се опълчат на богатите, нужни са й донкихотовци като онзи мечтател на кон, онзи универсален испанец, защитник на достойнството. Можем да мечтаем и можем да победим.”

„Всичко ще се промени”

За финал звучи легендарната песен на голямата аржентинска певица Мерседес Соса „Всичко ще се промени”. Целият площад пее заедно с младите певци на сцената. Очите на онези, които са били млади в годините на битките с диктатурите в Испания, Аржентина, Чили и т.н. и които тогава са пели същата песен, сега се пълнят със сълзи на радост и надежда, че този път може би нещата ще са истински. До тях днешните младежи също са завладяни от емоцията на песента. Всички заедно вдигат ръце с длани внагоре и ги движат в общ такт.
На сцената Иглесиас, Монедеро, Ерехон, Бесканса, Алегре и двете хубави момичета са прегърнати и също се поклащат в такт с песента: „Ще се промени, всичко ще се промени!” Слънцето грее по лицата им заедно с усмивките – и наистина е трудно да не те увлече общия устрем.
След последните акорди, последните овации и последните помахвания от сцената ораторите слизат оттам и потъват отзад, където, оградени от основната публика, около тях се суетят активисти от организационния екип и журналисти.

Схватки

Огражденията обаче са от рехава метална мрежа, към която напират най-запалените от публиката и почти са на път да се изпомачкат помежду си в стремеж да зърнат отблизо любимците си. Но не могат – пречи им тълпата журналисти, наобиколили популярните лица на „Подемос” с микрофони. Партийните водачи не дават интервюта заради негативната медийна кампания срещу тях, но не се възпротивяват да ги снимат и записват, докато общуват със съратници и симпатизанти.
В блъсканицата бързо кипва конфликт между побелял мъж от публиката на площада, нахрупил черна анархистка барета, и лъскава блондинка с микрофон от журналистическия отбор. Ако не е разделящата ги решетка, старият анархист изглежда при преминал и към ръкопашна схватка. Той чак се задърхва от негодувание и крещи срещу прекалено опънатата от явно не една хирургическа намеса телевизионна звезда: „Как не ви е срам да лъжете! Само обслужвате кастата! Я се вижте на какво приличате! Колко пари сте дали на вашите козметични хирурзи? Не си знаете парите, защото ви плащат да лъжете народа, а народът няма какво да яде!” Журналистката контраатакува: „Нападате ме, защото не ви харесва, че вадя истината за вашите любимци! Но това е моята работа и аз си я върша честно! А и какво искате, нали съм дошла и тук, на вашия митинг!” „Глупости, дошла си, защото ти плащат! Ти си част от кастата!” – почервенява от гняв анархистът. Жените от публиката около него започват да го успокояват: „Недейте така, не бива с такава злоба, не заприличвайте на тях! Оставете я, тя наистина просто си върши работата!” Анархистът се обижда на всички и си тръгва.
Междувременно от пролука в мрежата отзад се измъква Ерехон, плътно олбкръжен от група съратници. Журналисти и съмпатизанти хукват след него, събаряйки се един друг по пътя. Журналисти крещят въпроси, симпатизанти тикат телефони за селфи, съратниците разбутват всички, повтарайки: „Дайте път! Бързаме!” Високият и очилат Ерехон, който е на 31 г., но изглежда на 18 и всички го наричат Хари Потър на „Подемос”, стърчи с една глава отгоре и се опитва да се ивинява за суматохата, но никой не го чува. Отклоненото по него внимание обаче позволява на Иглесиас да се измъкне съвсем незабелязан.

Блиц интервюта

С къде по-малко страст публиката реагира на излизането извън загражденията на Луис Алегре. Мнозина дори не го разпознават. Всъщност това е най-лъчезарният от ръководната петорка на „Подемос” – винаги е усмихнат, явно е роден в синхрон с фамилията си (Алегре означава радостен). Той е заворшил философия в университета „Комплутенсе” и е работил няколко години по научни проекти във Венесуела. Заедно с преподавателя си Карлос Фернандес Лирия е автор на няколко книги, като четири от тях са за характеристиките на управлението на Уго Чавес – „Редът на капитала”, „Да разбереш Венесуела, да мислиш за демокрацията”, „Журналистика и престъпност. Венесуелският случай”, „Образование за гражданите. Демокрация, капитализъм и правова държава”. Именно заради венесуелската връзка най-вече на Алегре и Монедеро, който също е работил в родината на Чавес, както и заради изследвания, правени от Ерехон в Боливия, една от любимите нападки срещу „Подемос” е, че ще ведряват „латиноамериканския социализъм” и „модела на Чавес” в Испания. Те винаги се смеят на подобни обвинения, тъй като смятат, че всяка страна има собствен път на развитие, а за Испания предпочитат „скандинавския модел”.
Луис Алегре не бърза като Елрехон и не отказва на никого да се снима за спомен. Натежала от годините жена дълго го прегръща по майчински и му обяснява как винаги е била комунистка и колко харесва идеите му. Той само се смее, не прави никакви коментари.
Разбързва се, едва когато му се представям като журналистка и моля за няколко думи по повод шествието. Първо иска да откаже, но чува, че съм от България и се смилява: „Имаме народ, който иска промяна и днес се разбра, че няма връщане назад. Ще победим.”
Уж бърза, а две крачки по-натам отново се спира за прегръдка и снимка с почитател.
Почти инкогнито от тълпата се измъква и Таня Гонсалес – чаровна къдрокоска и млада учителка, която от май м.г. е една от петимата евродепутати на „Подемос”. Тя също не ми отказва коментар за шествието: „Възхитени сме от множеството, което се събра. Всичките тези хиляди хорат има силна воля за промяна, за преобразяване на тази страна. Това е пътят ни към победата.”

Топъл шоколад

Патетиката доминира, но публиката очевидно не иска друго. Никой тук не задълбава как ще се постигне поетичната картина на равноправие, справедливост и благоденствие, която всички искат да видят. Хосе Сегара, човекът с караваните от Севиля, казва: „Ръководството на „Подемос” е добре образовано, подготвено, информирано. Те ще намерят начин да осъществят промяната. А и тя вече е започнала от нас самите, нали действаме в кръговете ни по кварталите”.
Солидарността и чувството за общност сред симпатизантите на „Подемос” правят наистина много силно впечатление. Хората си помагат и заедно решават многобройни проблеми на „низово” ниво. Тази верига от взаимопомощ проработи ефективно и за „Марша на промяната”. След като стотици автобуси и частни коли на доброволци докараха в Мадрид въодушевени участници от цяла Испания за шествието, мнозина от тях трябваше да останат и да преспят в столицата. И то не в хотели и хостели, защото става дума за хора предимно в затруднено материално положение. Много от тях намериха подслон в домовете на мадридски съмишленици, които отвориха вратите си без да ги познават, в отговор на общия солидарен дух пред лицето на кризата, оставила толкова много испанци без работа и без достатъчно средства.
След края на шествието доста от обрулените от студения вятър демонстранти потърсиха топлинка в многобройните кафенета, закусвални и ресторантчета около
„Пуерта дел Сол”. В сладкарницата, поддържана от семейство карибски преселници, в която поседнах и аз, на съседната масичка видях две каталунски учителки, облечени в лилави суичъри с надписи „Подемос”. Току-що им бяха сервирали топъл шоколад и пастички. От другата ми страна двама влюбени също от шествието разглеждаха снимките, които беше направило момичето с розовия си телефон, и си поделяха една обща за двамата тортичка, защото за две не им стигаха парите. Но лицата им, надвесени над телефона, сияеха, а момчето си свирукаше песента на Мерседес Соса „Всичко ще се промени”.

...........................

Партиен живот

В деня, в който „Подемос” демонстрира масовата си подкрепа насред Мадрид, другите основни политически играчи в Испания бяха заети да показват себе си в Барселона и Валенсия.
В каталунската столица премиерът и лидер на дясната Народна партия Мариано Рахой се срещна с партийни активсти и симпатизанти, за да продължи да хвали успехите на правителството си. Той усърдно е зает с това, още откакто бяха оповестени последните данни за подобряването на показателите в испанската икономика през последната година.
Рахой отсече, че няма да приеме „очернянето на Испания”, без да споменава „Подемос”, но явно визирайки рефрена на новата партия, че днещното положение на страната е най-тежкото от много десетилетия насам. „Онези, които го казват, са едни нещастни черногледци,” отсъди Рахой. И омаловажи „модерните радикализми, които обикновено траят кратко”, припомняйки, че благодарение на успехите в данъчната политика на правителството тази година ще бъде гласувано намаляване на данъците. „Ние сме страна с големи постижения, дори това да не се харесва на някого. Ние сме най-старата единна нация в Европа, имаме най-добрата инфраструктура в света, разполагаме с пенсионна система и безплатно здрпавеохпазване, които никой не е ликвидирал. Да не лъжат!” – заяви Рахой. Той даде за пример лечението на медицинската сестра Тереса Ромеро, която бе заразена с ебола. За разлика от Ромеро заразилата се в САЩ медседтра е трябвало да възстановява похарчените за лечението й 500 000 долара.
Макар и в Барселона, Рахой за първи път пренебрегна въпроса с независимостта на Каталуня, за да акцентира повече върху подобрението на испанската икономика като цяло, нараснала повече, отколкото икономиките във Франция, Германия и Италия. „Кой би си го помисли през 2012-та!” – риторично възкликна Рахой. През 2014-а предвижданията за растеж били за 0,7 %, но в крайна сметка той се оказал двойно по-голям – 1,4%. За 2015-а се предвиждат вече 2% растеж. Премиерът подчерта също, че за последните две години са сформирани около един милион нови работни места, което е особено важно в страна с толкова тежка безработица като Испания. За първи път от 1998 г. се постига и превес на износа над вноса.
На свой ред другата испанска партия „от кастата” – ИСРП, проведе своя партийна конференция във Валенсия, където избра претендентите си за изборите в автономните области и за местния вот. Там бе и партийният лидер Педро Санчес. На същото събитие премиерът на Астурия Хавиер Фернандес заяви, че ИСРП при тези гасувания ще е „противник на всички други патии” – тоест и на „Подемос” , и на Народната партия, макар и да не бяха назовани. Уточнението е свързано с многобройните спекулации, че ИСРП и НП могат да сформират широка коалиция след изборите, както и с догадките дали пък „Подемос” няма да тръгне на предизборен съюз с ИСРП, след като така и така се цели в нейния електорат.
Третата важна партия, която идейно е най-близо до „Подемос”, е включващата комунистите Обединена левица. Надеждите й за все по-силно представяне и за превръщането й в трета политическа сила в страната, каквато беше тенденцията от последните години, увехнаха след изгрева на „Подемос”. В момента ОЛ е в дълбока вътрешна криза и практически пред разцепление – и то пак заради „Подемос”. Крилото на ОЛ, което е представяно от нейни по-млади и по-близки до приятелския кръг на Пабло Иглесиас водачи, настоява за „конвергенция” между „Подемос” и ОЛ. На това обаче се противопоставя по-старото ръководство, опасявайки се, че формацията на Иглесиас просто ще погълне и разтвори ОЛ.

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
ИСПАНИЯ
Видяно: 1876   Мнения:0


Видяно: 49   Мнения:0

Данни за ИСРП от испанския печат
Видяно: 221   Мнения:0


Видяно: 0   Мнения:0

Известни личности
Аснар събира световни лидери за сватбата на щерка си
Видяно: 868   Мнения:0

Балтасар Гарсон - кошмарът на прегрешилите големци
Видяно: 1242   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

ПАБЛО ПИКАСО - (1881-1973)
Видяно: 6129   Мнения:1

Хосе Луис Родригес Сапатеро - един прагматичен лидер
Видяно: 1369   Мнения:0

Салвадор Дали е имал проблеми със закона
Видяно: 1003   Мнения:0

Дон Леополдо де Луис, поетът между два ангела
Видяно: 801   Мнения:0

Анхел Мария де Лера
Видяно: 817   Мнения:0

Сватбата на испанския престолонаследник - едно жизнерадостно ново начало
Видяно: 1854   Мнения:0

Летисия - журналистката, която един ден ще стане кралица на Испания
Видяно: 1895   Мнения:0

Принц Фелипе - най-желаният ерген в Европа
Видяно: 1387   Мнения:0

Жозеп Борел - новият председател на Европарламента
Видяно: 706   Мнения:0

Отиде си Антонио Гадес - кралят на фламенкото
Видяно: 1479   Мнения:0

Калина става нестинарка
Видяно: 870   Мнения:0

Китин и Калина възродиха празник в пустинята
Видяно: 1674   Мнения:0

Крал Хуан Карлос на лов за мечки в Румъния
Видяно: 937   Мнения:0

Бракът на Симеон с Маргарита разбунил духовете в Мадрид
Видяно: 2013   Мнения:0

Децата на Симеон сред 2-ма крале в Мароко
Видяно: 1045   Мнения:0

Дани Алкайде - испанският Стоичков
Видяно: 779   Мнения:0

Конституциони вълнения заради бременна принцеса
Видяно: 789   Мнения:0

Антонио Бандерас в София: Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанският премиер изневери на прякора си “Бамби“
Видяно: 669   Мнения:0

Кралски вълнения
Видяно: 203   Мнения:0

Сестри за милиони
Видяно: 365   Мнения:0

Сапатеро – човекът, който държи на думата си
Видяно: 217   Мнения:0

Амазонките на Сапатеро
Видяно: 208   Мнения:0

Педро Крус Виялон, генерален адвокат на Съда на ЕС
Видяно: 194   Мнения:0

Хабанерата на Тринидад
Видяно: 208   Мнения:0

Неукротимата маха
Видяно: 247   Мнения:0

Испански шах
Видяно: 209   Мнения:0

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко
Видяно: 210   Мнения:0

Балтасар Гарсон осъден в Мадрид
Видяно: 233   Мнения:0

Слонският гаф на краля
Видяно: 211   Мнения:0

Галисийският касиер
Видяно: 224   Мнения:0

Добре дошъл, мистър ЕвроВегас!
Видяно: 234   Мнения:0

За едни криза, за други миза
Видяно: 170   Мнения:0

Артур Мас, премиер на Каталуня - отцепникът
Видяно: 98   Мнения:0

Катарската връзка на Иняки Урдангарин
Видяно: 145   Мнения:0

Отиде си Пако де Лусия - фламенкото осиротия
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Бардем скара Мароко и Франция
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Адолфо Суарес, Рицарят на демокрацията
Видяно: 0   Мнения:0

Новият преход на краля
Видяно: 0   Мнения:0

Педро Санчес е новият лидер на испанските социалисти
Видяно: 0   Мнения:0

Интервю с Колумб
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си най-титулованата аристократка в света
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Награди "Принцът на Астурия 2003"
Видяно: 976   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Оскар Тускетс Бланка в неговия лабиринт
Видяно: 919   Мнения:0

В Барселона поставят операта "Да бъдеш Бог"
Видяно: 876   Мнения:0

Студенти представят България на "Барселона 2004"
Видяно: 678   Мнения:0

Нов президент на агенция ЕФЕ
Видяно: 884   Мнения:0

Изложба на Хоан Миро в София
Видяно: 1069   Мнения:0

Джон Малкович дебютира като постановчик в Барселона
Видяно: 700   Мнения:0

Изложба за Рафаел Алберти в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Видяно: 2467   Мнения:0

Виола и пиано на финала на испанската културна програма
Видяно: 713   Мнения:0

В ИСПАНИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ДЖАЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испанският посланик откри концерт на световноизвестен китарист в зала "България"
Видяно: 1972   Мнения:0

Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Испански авангардист събра елита на “Шипка” 6
Видяно: 667   Мнения:0

Графики и офорти на Миро в НДК
Видяно: 699   Мнения:0

Мануел Идалго представи новата си книга
Видяно: 620   Мнения:0

Испански сарсуели в зала “България”
Видяно: 713   Мнения:0

Дон Кихот 400 години по-късно
Видяно: 697   Мнения:0

Седмица на иберамериканското кино
Видяно: 695   Мнения:0

Цигуларката-виртуоз Летисия Морено в София
Видяно: 1050   Мнения:0

Публикуваха неиздавани поеми на Хуан Рамон Хименес
Видяно: 985   Мнения:0

С ТАЛАНТ СРЕЩУ МРАКА
Видяно: 197   Мнения:0

Изложба на Пикасо в София
Видяно: 233   Мнения:0

Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници
Видяно: 223   Мнения:0

Три цвята: червено
Видяно: 270   Мнения:0

“Капричос” на Гоя в София
Видяно: 209   Мнения:0

КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС
Видяно: 240   Мнения:0

ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ
Видяно: 244   Мнения:0

СПОДЕЛЕНИ ПЪТИЩА. 10 испански фотографи
Видяно: 213   Мнения:0

Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут
Видяно: 208   Мнения:0

ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ
Видяно: 227   Мнения:0

Луис Гарсия Монтеро: Когато много бързаш, започваш да мислиш с краката
Видяно: 256   Мнения:0

ПОРЕДНА СЕДМИЦА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО В ЗАЛА "ЛЮМИЕР", 9 – 15 МАЙ 2011 Г.
Видяно: 208   Мнения:0

Фотоизложба на Луис Рамон Марин
Видяно: 218   Мнения:0

Ладино дива ще омайва София
Видяно: 283   Мнения:0

ОГНЕНО ФЛАМЕНКО С РОХАС, РОДРИГЕС И NUEVO BALLET ESPANOL
Видяно: 209   Мнения:0

Бернардо Ачага, баски писател: Проблемът не е в идентичността, а в бедността
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Испанският посланик се изявява като PR-агент на България
Видяно: 1619   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

Консултации между българското и испанското МВнР
Видяно: 658   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Испания и България - приоритетна програма за културни прояви
Видяно: 953   Мнения:0

ИСПАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
Видяно: 1044   Мнения:0

"Рока" представи новата си дизайнерска линия "Дама Сенсо"
Видяно: 803   Мнения:0

Юбилеен випуск на Испанската гимназия
Видяно: 3224   Мнения:0

Шумен превзе Мадрид
Видяно: 1765   Мнения:0

Зоя Пенкова, оцеляла при атентатите в Мадрид: Помня лицeто на смъртта
Видяно: 918   Мнения:0

Станишев на гости на Сапатеро
Видяно: 693   Мнения:0

ИСПАНСКИ ТАНЦИ ВЪВ ВАРНА
Видяно: 1151   Мнения:0

Срокове за изпитите DELE
Видяно: 1284   Мнения:0

Адела Клементе де Педрет, почетен консул на България в Барселона:Научете се да се продавате
Видяно: 2493   Мнения:2

Испанската преса за предстоящата визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 710   Мнения:0

Българският премиер Симеон Сакскобургготски подари на испанския крал Хуан Карлос Първи малко куче, порода българска овчарка
Видяно: 986   Мнения:0

Визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 672   Мнения:0

Симеон рекламира България като "Елдорадо" на Нова Европа
Видяно: 668   Мнения:0

България е в плановете на испанските инвеститори, според Лидия Шулева и Павел Езекиев
Видяно: 925   Мнения:0

Симеон: Ключът за Ирак е в Палестина
Видяно: 660   Мнения:0

Сапатеро: България и Испания са в стратегически съюз
Видяно: 669   Мнения:0

Българите в Мадрид: дойдох, видях, усвоих
Видяно: 2460   Мнения:1

Неосиновените синове на Мадрид
Видяно: 807   Мнения:0

Хосе Анхел Лопес Хорин: В един лагер сме за Ирак, но преследваме целта по различен начин
Видяно: 786   Мнения:0

Музикална фиеста за празника на Испания
Видяно: 2135   Мнения:0

Слушаме испански сарсуели в зала "България"
Видяно: 766   Мнения:0

Сеговия – българската следа
Видяно: 1521   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИМАТ ОБЩИ ПРОБЛЕМИ
Видяно: 1129   Мнения:0

Президентът Георги Първанов награди испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин с орден "Мадарски конник" - първа степен
Видяно: 690   Мнения:0

Мигел Анхел Моратинос, Министър на външните работи на Испания: Без да вдига шум, Испания ви помага за делото в Либия
Видяно: 658   Мнения:0

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ
Видяно: 1327   Мнения:0

Фернандо Ариас: НАДЯВАМ СЕ УСПОРЕДНО С ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА ДА ПРОДЪЛЖИТЕ И ПОДГОТОВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС
Видяно: 649   Мнения:0

Посланикът на Испания връчи акредитивните си писма
Видяно: 670   Мнения:0

Първанов подкрепя за инициативата на Сапатеро за "Съюз на цивилизациите"
Видяно: 612   Мнения:0

Испанският посланик очаква децата си за празниците
Видяно: 1062   Мнения:0

Испанската Гражданска гвардия иззе 137 кг кокаин близо до мястото, където бяха задържани български трафиканти на дрога
Видяно: 1752   Мнения:0

МВР на Испания благодари за тясното и ползотворно сътрудничество с българската полиция
Видяно: 725   Мнения:0

Фернандо Ариас Посланик на Кралство Испания: Вие си знаете, че имате испанско лоби за ЕС
Видяно: 688   Мнения:0

Българските служби са в постоянна връзка с испанските си колеги за разбитата престъпна мрежа, заяви ген. Борисов
Видяно: 724   Мнения:0

“Рока” с 5 млн. артикула за баня
Видяно: 728   Мнения:0

Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания: Няма катастрофа за ЕС, не се вторачвайте в дати, на прав път сте
Видяно: 697   Мнения:0

Най-големият завод на “Рока Груп” на Балканите е в Каспичан
Видяно: 1088   Мнения:1

Антонио Бандерас в София:Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена
Видяно: 0   Мнения:0

Испански ордени за две българки
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пепел от стих - изложба на Фернандо Ервас и Нина Николова в Експо Баня Център
Видяно: 0   Мнения:0

Игнасио Рамоне, директор на “Монд дипломатик”: Влезте в Европа на народите
Видяно: 1936   Мнения:0

Старото посолство на САЩ стана институт “Сервантес“
Видяно: 724   Мнения:0

Двуезична книга сравнява българи и испанци
Видяно: 879   Мнения:0

Нови пътища стимулират туризма в Родопите с испанска помощ
Видяно: 760   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 1176   Мнения:0

Бойко Борисов зарадва испански инвеститор
Видяно: 626   Мнения:0

ФАКТИЧЕСКИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испания хвана бос на родната автомафия
Видяно: 876   Мнения:0

Мадрид разби наша наркобанда
Видяно: 692   Мнения:0

Наш мафиот в Испания бере душа с 3 куршума в главата
Видяно: 1307   Мнения:0

Испания закопча шестима наши трафиканти на хероин
Видяно: 680   Мнения:0

Посланик хвали свободата на словото у нас
Видяно: 661   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 604   Мнения:0

Рока България АД получи наградата за перфектна фирма сред големите предприятия с чуждестранно участие
Видяно: 802   Мнения:0

Рока придобива 50 процента от Козмик Груп
Видяно: 561   Мнения:0

Рока България АД е една от първите компании, отличени с Business Superbrands награда в България
Видяно: 581   Мнения:0

Рока затвърди лидерската си позиция на Индийския пазар на продукти за баня
Видяно: 555   Мнения:0

НОВОСТИ РОКА БЪЛГАРИЯ 2008
Видяно: 921   Мнения:0

Poка придоби тайванска високотехнологична компания
Видяно: 24   Мнения:0

Серхио Кастро е новият Изпълнителен директор на Рока България АД
Видяно: 576   Мнения:0

Звезда на фламенкото в НДК
Видяно: 602   Мнения:0

Негово Превъзходителство ХОРХЕ ФУЕНТЕС МОНСОНИС-ВИЛАЙОНГА, посланик на Кралство Испания: БУКВИТЕ ВИ МЕ ЗАТРУДНЯВАТ, НО АЗБУКАТА ВИ Е КРАСИВА
Видяно: 417   Мнения:0

Испания ще ни помага за еврофондовете
Видяно: 222   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 232   Мнения:0

Сертификат за Фери Груп
Видяно: 192   Мнения:0

На гурбет в Испания
Видяно: 237   Мнения:0

Фери Груп представи проектите си в България
Видяно: 261   Мнения:0

Българско участие във форум на ОССЕ в Кордоба
Видяно: 190   Мнения:0

Поезията на Живка е дъщеря на болката
Видяно: 235   Мнения:0

Изгубени в превода на еврофондовете
Видяно: 190   Мнения:0

България – пример за “Алианса на цивилизациите”
Видяно: 212   Мнения:0

Стипендии за испанските гимназии
Видяно: 218   Мнения:0

Мануел Фери, президент на “Фери Груп”: Туризмът и земеделието ще са чудесата на България
Видяно: 185   Мнения:0

Испанцине видяха Елдорадо в България
Видяно: 253   Мнения:0

Проектът “Етния Комуникасион” и България
Видяно: 191   Мнения:0

Късметът да си българин в Мадрид
Видяно: 242   Мнения:0

Вечер на съвременната българска поезия в Мадрид
Видяно: 226   Мнения:0

Българска авторка взе литературна награда в Мадрид
Видяно: 198   Мнения:0

Изпълнителният директор на “Рока България” АД Серхио Кастро: Докосвам се до хубостта и при всяко свое влизане в изложбената зала на “Рока” в София
Видяно: 184   Мнения:0

Смях без граница
Видяно: 185   Мнения:0

Автономното правителство на Мадрид финансира създаването на младежки социално-образователен център в Търговище
Видяно: 209   Мнения:0

Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България: Не губете повече нито едно евро!
Видяно: 236   Мнения:0

Аплаузи от испанското председателство на ЕС за “Октопод”
Видяно: 208   Мнения:0

Министър Николай Младенов удостоява испанския посланик Хорхе Фуентес със “Златна лаврова клонка”
Видяно: 202   Мнения:0

Седмица на испанското и ибероамериканското кино - за 17-и път в София (16 МАЙ 2010 г.)
Видяно: 205   Мнения:0

Испанска връзка
Видяно: 247   Мнения:0

Кръгла маса “Интегрирането на българските граждани в Испания”
Видяно: 194   Мнения:0

Българче поема към Перу и Испания с Рута Кетцал
Видяно: 450   Мнения:0

Българите в Испания нямат намерение да се връщат
Видяно: 206   Мнения:0

МИЕТ показва потенциала на България за културен и СПА туризъм на международното изложение FITUR в Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро: Ако Европа не е единна, ще потъне
Видяно: 220   Мнения:0

Испанският посланик издигнат на висш пост в Мадрид
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 232   Мнения:0

Българче поема из Колумбия и Испания
Видяно: 234   Мнения:0

Чалга ли е цветистият език?
Видяно: 230   Мнения:0

В обновената след ремонт Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”: НА УРОК С ДОН КИХОТ
Видяно: 416   Мнения:0

Испанският посланик дон Хосе Луис Тапиа пред Klassa.bg: Целта на моя мандат е да доведа повече испански фирми в България
Видяно: 159   Мнения:0

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института "Сервантес"?
Видяно: 191   Мнения:0

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече
Видяно: 98   Мнения:0

Испанци идат за бизнес в България
Видяно: 90   Мнения:0

Испански паралели
Видяно: 88   Мнения:0

Кризата: българският и испанският ракурс
Видяно: 118   Мнения:0

Софийският пример на „Сервантес”
Видяно: 84   Мнения:0

Дипломира се двадесетият випуск на Испанската гимназия
Видяно: 62   Мнения:0

РОКА дава стипендии на студенти да учат испански
Видяно: 7   Мнения:0

Изпълнителният директор на Рока България АД, Серхио Кастро вече отговаря за мениджмънта на компанията Рока на Балканите
Видяно: 0   Мнения:0

Композицията We Are Water на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата
Видяно: 0   Мнения:0

Варненче тръгва с Рута Кетцал из Панама, Испания и Белгия
Видяно: 0   Мнения:0

Коледен концерт с класическа музика, организиран от Институт Сервантес и Рока България
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Дарение на Рока България за бежански центрове
Видяно: 0   Мнения:0

Пищен спектакъл в София на Националния балет на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Кралски отличия за двама испански бизнесмени у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Рафаел Алварадо - седем десетилетия по моста на думите
Видяно: 0   Мнения:0

Испанска пролет в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пикасо с изложба у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Живка Балтаджиева, поетеса: Ще преобразим света, ако започнем от себе си
Видяно: 0   Мнения:0

Поетични срещи между Испания и България
Видяно: 0   Мнения:0

Мигел Саенс, член на Испанската кралска академия: Силата на думите може да преобърне света
Видяно: 0   Мнения:0

Испански министър лансира у нас „Марката Испания”
Видяно: 0   Мнения:0

Светът през „Лявото око” на 12 фотографки
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанските социалисти опряха до Станишев
Видяно: 0   Мнения:0

Доайенът на българската испанистика
Видяно: 0   Мнения:0

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Барселона - най-космополитният град в Испания
Видяно: 2053   Мнения:0

Виното на Испания
Видяно: 5731   Мнения:0

Блясък и романтика по испански
Видяно: 996   Мнения:0

Испанските фиести - безкраен празник
Видяно: 946   Мнения:0

Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания
Видяно: 1014   Мнения:0

Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво
Видяно: 2980   Мнения:0

Саламанка - Исторически център на знанието
Видяно: 1375   Мнения:0

Севиля - вратата на Испания към Новия свят
Видяно: 865   Мнения:0

Толедо - градът на Ел Греко
Видяно: 1284   Мнения:0

Кулинарни традиции на Испания
Видяно: 7860   Мнения:4

Валенсия - очарованието на много векове в един град
Видяно: 4626   Мнения:0

Лас Файас - карнавал, заря и огън
Видяно: 2459   Мнения:0

Памплона - рога, копита и тръпка
Видяно: 1442   Мнения:0

Ще върне ли Дон Домат туристите в Испания?
Видяно: 686   Мнения:0

Барселона - една мечта, превърнала се в реалност
Видяно: 819   Мнения:0

Барселона на един дъх
Видяно: 766   Мнения:0

Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят
Видяно: 654   Мнения:0

С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка
Видяно: 1762   Мнения:0

Коледа и Нова година в Мадрид – 4 години по-късно
Видяно: 1148   Мнения:0

Авторски анализи
Изборите в Испания - махмурлук за войнолюбците
Видяно: 648   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Много шум за една магданозена скала
Видяно: 691   Мнения:0

Сапатеро станал политик заради дядо си
Видяно: 2137   Мнения:0

ИЗМАМНИЯТ СИМВОЛ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 2706   Мнения:0

Испанците се прехласнаха по Летисия - принцесата на Астурия
Видяно: 1900   Мнения:0

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид
Видяно: 691   Мнения:0

Ще сдобри ли Симеон Сапатеро с Буш?
Видяно: 644   Мнения:0

ИСПАНИЯ: ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Видяно: 1710   Мнения:0

У нас не виреят политици като Сапатеро
Видяно: 610   Мнения:0

Ужасът в Мадрид: Година по-късно
Видяно: 737   Мнения:0

Мадрид 11 март: Кой е виновният?
Видяно: 650   Мнения:0

“Бяла нощ” в Мадрид
Видяно: 760   Мнения:0

Щурм по суша от Мароко хвърли Европа в паника
Видяно: 684   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 2962   Мнения:0

Испания променя конституцията си заради бъдеща кралица
Видяно: 770   Мнения:0

Косовски синдром налегна Испания
Видяно: 713   Мнения:0

Да се пренесеш в миналото в Бехар
Видяно: 13993   Мнения:1

Проф. Мануел Торес: Съюзът на цивилизациите ще дойде с образованието
Видяно: 192   Мнения:0

ЕТА нокаутира Сапатеро
Видяно: 169   Мнения:0

Сапатеро се засилва за втори мандат
Видяно: 181   Мнения:0

Антъни Бийвър, историк: “Насилието се ражда от страха”
Видяно: 213   Мнения:0

Левица, демокрация и гласове
Видяно: 208   Мнения:0

Нова сцена
Видяно: 209   Мнения:0

Криза с дъх на ягоди
Видяно: 192   Мнения:0

Робин Худ пак е тук
Видяно: 189   Мнения:0

Диего Лопес Гаридо, държавен секретар на Испания за Европейския съюз: Това ще е най-важният Европейски парламент
Видяно: 167   Мнения:0

Мануел Ривас: Европа трябва да се роди отдолу
Видяно: 190   Мнения:0

Анхел Виняс: Не чакайте лява политика от дясна Европа
Видяно: 186   Мнения:0

Сърдитите млади хора от площадите
Видяно: 219   Мнения:0

Мистерия с бактерията убиец
Видяно: 193   Мнения:0

Защо „испанската революция” не стига до България
Видяно: 207   Мнения:0

Емилиано Гарсия-Пахе Санчес: Някогашният интернет е бил в Толедо
Видяно: 209   Мнения:0

Спасяването на Испания
Видяно: 205   Мнения:0

Мълчанието на Рахой
Видяно: 180   Мнения:0

Думи на Педро Олаля, отправени от Атина
Видяно: 179   Мнения:0

Рахой извади секирата
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Възмутените идат
Видяно: 218   Мнения:0

Възмутени и възмутителни : поглед от „Пуерта дел сол”
Видяно: 4092   Мнения:0

Пропукването на Испания
Видяно: 78   Мнения:0

Игра с огъня в Южна Европа
Видяно: 81   Мнения:0

Рахой в черната дупка на черната каса
Видяно: 81   Мнения:0

Хосе Игнасио Торебланка: Нужна е светла перспектива, за да се издържи кризата
Видяно: 9343   Мнения:0

Проф. Хавиер Самора от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид: Капитализмът продължава да функционира като казино
Видяно: 0   Мнения:0

Нови лица и ветрове в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Сатурновата дупка на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Рахой в троен обръч
Видяно: 0   Мнения:0

Podemos – генезис и перспективи
Видяно: 0   Мнения:0

Да, те могат. На ред е Испания
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” изведе народа на улицата
Видяно: 0   Мнения:0

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж
Видяно: 0   Мнения:0

По следите на „Подемос” в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

Цунамито "Подемос"
Видяно: 0   Мнения:0

Андалуското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Часът на „Подемос” и „Сюдаданос”
Видяно: 0   Мнения:0

Испанският обрат
Видяно: 0   Мнения:0

Сбогом на достойнството
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори08.12.2022 г.

Visitor: 4010306