Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Дума", 3 януари 2015

На какво се радват кубинците

Освобождаването на петимата защитници на революцията, лежали 16 г. в американски затвори, предизвика бурна еуфория на Острова на свободата. Нормализацията на отношенията със САЩ също поражда оптимизъм, но умерен – ембаргото още е в сила

Къдринка Къдринова


Кубинците получиха уникален подарък за своя национален празник и 56-годишнината от победата на революцията си. В паралелни телевизионни обръщения към народите си на 17 декември лидерите на Куба Раул Кастро и на САЩ Барак Обама оповестиха размяната на емблематични затворници и нормализирането на двустранните отношения. Обама предложи и вдигане на неефективното антикубинско ембарго, обявено от американците още през 1961-а.
Целият свят ахна – историческо размразяване между Вашингтон и Хавана! Вярно, ембаргото може да бъде отменено само от американския Конгрес, а доминиращите там републиканци нямат никакво желание за това. Но и президентът на САЩ може да направи нещичко – например, да възстанови дипломатическите отношения с Куба, да улесни пътуванията и бизнес контактите, да извади страната от списъка на държавите, „подкрепящи тероризма” (тя е вкарана там заради подпомагането на антидиктаторските движения в Латинска Америка през 70-те години, някои от чиито активисти днес са президенти – като бразилката Дилма Русеф например).
Коментари за кубинско-американските отношения заляха всички световни медии, включително и българските. И навсякъде се увлякоха да илюстрират обобщенията си с кадри на просълзени от радост кубинци, които се прегръщат и танцуват по улиците. Испанският в. „Ел Паис” дори пусна снимка на възторжени кубинчета от началните класове с пояснение, че те „празнуват възстановяването на отношенията със САЩ”...
Само дето истината е друга. Затоплянето с Вашингтон бе за кубинците също изненадваща, но вторична новина. И бе възприета от тях с едно наум – я падне това проклето ембарго, я не падне, Конгресът е пълен с ястреби, всичко може да стане след Обама, а и прииждането на американци е нож с две остриета... Всъщност разтърсващото събитие, извело тези хора да се веселят по улиците, бе друго – освобождаването на техните Петима герои, на мъжете, бранили родината и революцията от терористични заговори на враговете и хвърлени в американски затвори още през 1998 г. В началото на 90-те Антонио Гереро, Херардо Ернандес, Рабон Лабанино, Рене Гонсалес и Фернандо Гонсалес са инфилтрирани сред радикалните кубински емигранти в Маями, за да информират Хавана за техни конспирации и покушения срещу Острова на свободата. След като са разкрити, получават крайно тежки и дългогодишни присъди, а Херардо дори две доживотни.
Освобождаването им става национална кауза за кубинците. Хавана подема и мощна международна кампания заедно с движения за солидарност и видни интелектуалци от различни страни. Ликовете на Петимата гледат от всички стени в Куба, от билбордове, от вестници, от телевизионни екрани. Те са герои, учениците им пишат писма, съчиняват стихове за тях, рисуват портретите им. Жените им, майките им, децата им са непрекъсното по срещи, митинги, интервюта. Личните им истории се знаят от всички, просълзяват и будят дълбоко съпричастие.
Цяла Куба празнува, когато през 2013 г. изтича присъдата на Рене, а през май 2014 г. – на Фернандо, и двамата един след друг се завръщат у дома. Сегашната новина – че и останалите трима се прибират, след като е договорена тяхна размяна срещу американеца Алън Грос, осъден в Хавана за незаконни действия, и неназован кубинец, шпионирал за САЩ – предизвиква вече истинска експлозия на радостта у емоционалните кубинци. Петимата възпламеняват и депутатие, появявайки се в парламента, и публиката на стадиона, където легендарният певец Силвио Родригес изнася концерт по повод завръщането им. А репортажите на кубинските медии от концерта описват как Рене и жена му Олга се гледали, как Антонио танцувал със сестра си Маручи, как Елизабет, жената на Рамон, била вплела пръсти в ръката му и как кутрето й постоянно гъделичкало дланта му отвътре... И разбира се – как сияела бременната Адриана докато Херардо галел корема й.
Историята на Адриана и Херардо е най-покъртителната. Когато той е арестуван, те са младоженци и още нямат деца. Годините минават, юридическата битка за освобождаването на Петимата се точи, а биологическият часовник на Адриана тиктака все по-тревожно. Разговарях с нея през 2012-а в кубинския град Олгин, където се провеждаше поредният международен колоквиум за солидарност с Петимата и тя с болка ми каза: „Помисли само колко години са откраднати от живота ни! Само защото Херардо се е старал да защити страната си, народа си! Затова ли и мен лишават от щастието да имам дете от мъжа ми? Затова ли дори не ми дават да го виждам?” В САЩ и нея смятат за агентка на Хавана, затова не й е разрешено нито веднъж да посети Херардо.
През 2013 г. тя споделя мъката си, че остава без дете пред американския сенатор демократ Патрик Лиъхи, дошъл в Хавана да договаря освобождаването на Алън Грос. По онова време Хавана вече открито настоява за размяната на Петимата срещу Грос. Трогнатият от Адриана сенатор се заема да реши проблема й. Издейства от властите в САЩ разрешение Херардо да даде от затвора сперма, от която после жена му да зачене инвитро. Начинанието успява и на 43 г. Адриана забременява. Когато сега най-после Херардо е освободен заедно с останалите, жена му го посреща в Хавана вече в напреднала бременост. Още в първата седмица на 2015-а се очаква тя да роди момиченце. Двамата в момента са най-щастливата двойка на света и лъчезарното им излъчване, целувките, ласките са любимият сериал на кубинците. Всички вече знаят и името на очакваната дъщеричка – Хема, най-близкото по звучене до Херардо женско име.
Историята е поднесена от медиите в САЩ и на сантименталната американска публика, при това навръх Коледа. Акцентът там разбира се е върху благодетелната роля на американския сенатор и въобще на управлението на Обама, което хем освобождава свои затворници от Хавана, хем ощастливява изстрадало кубинско семейство. Така не се налага да се влиза в обяснения защо петимата кубинци са държани толкова време в затвора с несърамерно тежки присъди, издадени с нарушения от пристрастен съд начело с кубинска емигрантка. Защо се е пречело на семействата им да ги посещават. И от кого всъщност са бранели страната си тези петима мъже. Мълчи се за онези над 600 опита да бъде убит Фидел Кастро, предприети от ЦРУ в годините след революцията, за около 6000-те терористични акта срещу Куба, сред които е и взривяването на пътнически самолет със 73 души на борда през 1976 г.
За Обама сега е по-важно да се рекламира покрай Куба като ефективен миротворец – нали трябва да отвлече вниманието от грешките си в Близкия изток, довели до възхода на Ислямска държава, от загубата за демократите в изборите за Конгрес през ноември, от нестихващите антирасистки бунтове у дома си.
Куба е наясно със сметките му, но е доволна, защото е успяла да получи уверенията на Вашингтон, че моделът й на управление ще бъде зачитан и уважаван. Тя се смята за победителка в дългия процес на преговорите, за чийто успех спомага и промененият в нейна полза баланс на силите в Латинска Америка.
В последния етап на договарянето за размяната се е откроил и приносът на папата аржентинец Франциск. Това е логично продължение на традиционно добрите отношения между Ватикана и Хавана. При посещението на Йоан-Павел ІІ в Куба през 1998-а сърдечността му с Фидел Кастро накара доста световни медии да пишат за зараждането на „християнкомунизъм”.
Най-съществено значение за сегашня исторически пробив всъщност има напредъкът на самата Куба, нейните забележителни постижения в здравеопазването и образованието (тя продължава да отделя за образование най-висок процент от БВП в света – 13%), фактът, че е единствената страна от Третия свят, влязла в първата световна десетка на държавите с най-добър индекс за човешкото развитие.
Много важни са и предприетите след 2010 г. икономически преобразования, в които мнозина виждат кубински вариант на любимите на Раул Кастро китайски и виетнамски модели социализъм с пазарни елементи. Официалното име на тази политика, утвърдена след всенародно обсъждане от конгреса на ККП през 2011 г., е „актуализация на социализма”. Тя прави кубинската икономика по-отворена за чужди инвестиции, дава простор на частната инициатива в услугите и в земеделието, отменя изходните визи на кубинците. Смята се, че изкушеният именно от тези нови възможности в Куба американски бизнес (и най-вече производителите и износителите на зърно, които си мечтаят за близкия кубински пазар) е натиснал Обама за размразяването. Вече дори сред кубинската емиграция в САЩ мнозинството е за възстановяване на пълноценните отношения с Хавана.
На Острова отдавна вече са стъпили и американски, и американо-кубински капитали – чрез смесени фирми, регистрирани в Панама, в Мексико или в Канада. Но тези заобикалки са втръснали на всички. Не случайно дори „Ню Йорк Таймс” през септември и октомври на три пъти излиза със статии, аргументиращи защо ембаргото срещу Куба е отживелица и трябва да се вдигне.
Размразяването може би ще помогне най-после на повече американци – а и на българи, които ползват само американски източници, да прозрат що за хора са кубинците. Защото така се вълнуват за своите Петима и въобще – за всички свои. Защо толкова обичат танците, любовта и независимостта си. Защо държат на купонната си система, в която виждат гаранция за справедлив достъп до храни за всички. Защо на кварталните събрания, които нямат нищо общо с нашенските някогашни ОФ сбирки, шумно критикуват „право куме в очи” всеки самозабравил се началник. Защо не бързат да се прехласват по все още далечното и евентуално падане на ембаргото, от което си патят вече 54 години.
А какъв витален дух и чувство за хумор имат кубинците, личи от вица, който в комбинация с подобаващ фотомонтаж плъзна из кубинските сайтове веднага след новината за „стоплянето” между САЩ и Куба. На фона на две известни снимки от 60-те години, на които Фидел Кастро и Че Гевара са заедно, аржентинският революционер пита кубинския лидер: „Кога ли ще ни махнат блокадата?” Кастро отвръща: „Когато президент на янките стане негър, а папата бъде аржентинец”. Реакцията на Че не е литературна: „Не ме е..вай, Фидел!”


Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори25.1.2002 г.

Visitor: 3988564