Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Преса", 24 декември 2014

Куба - половин век фронтова държава

Къдринка Къдринова


Победата на Кубинската революция на 1 януари 1959 г. (виж в. „Преса” от 22 декември 2014 г.) предизвиква не само песни и танци по улиците заради съборения корумпиран и репресивен режим на генерал Батиста, но и жажда за мъст у близките на над 20-те хиляди избити от диктатурата. Зверствата, вършени от старата власт, са разтърсващи. Емблематичен е случаят с Абел Сантамария, един от водачите при щурма на казармата „Монкада” на 26 юли 1953 г. Заедно с други бунтовници Абел е пленен и изтезаван, за да издаде останалите конспиратори. Понеже мълчи, му изваждат очите и ги поднасят на чинийка на сестра му Айде, също участничка в акцията, за да я накарат да проговори. Но и тя не казва нищо. Абел е убит, Айде е хвърлена в затвора и по-късно продължава революционната си дейност.
След победата на партизаните ожесточението срещу виновниците за подобни ужаси предизвиква вълна от публични процеси и екзекуции на дейци на бившия режим, уличени в престъпления. Наблюдатели от САЩ обаче клеймят процесите като „пародия на правосъдие”. Според американски статистики до 1961 г. в Куба са екзекутирани 2000 души, а до 1970 г. - още 7000. Последните засега смъртни присъди са били изпълнени през 2003 г. – срещу похитители, отвлекли ферибот с пътници.
Същевременно пак според източници от САЩ само от октомври 1960 г. до април 1961 г. ЦРУ е прехвърлило на острова 75 тона експлозиви и 45 тона оръжие за саботажи срещу новата власт. Извършени са 110 атентата с динамит, взривени са 6 влака, изгорени са 150 фабрики, подпалени са 800 плантации. Между 1959 и 1997 г. са осъществени 5780 терористични актове срещу Куба, причинили гибелта на 3478 души. ЦРУ е ръководило 299 военизирани групировки с обща численост от около 4000 души, действали срещу властта в Хавана. До 1966 г. в планинската провинция Ескамбрай се поддържат въоръжени антикастристки отряди, които извършват нападения, саботажи, убийства на млади учители, изпратени да ограмотяват селяните.
Необявената война и икономическото ембарго на САЩ превръщат Куба във фронтова държава. А постоянната заплаха отвън, изострена покрай ракетната криза от 1962-а, консолидира и радикализира власт и народ. Делението на „свои” и „предатели” преминава дори през битови нива.
Движението „26 юли” на Фидел Кастро през 1961 г. се слива с подкрепилите го Революционен директорат „13 март” и Народна социалистическа партия (комунистическата), създавайки Обединени революционни организации. Година по-късно те се преименуват на Единна партия на социалистическата революция в Куба, която от 1965 г. става Кубинска комунистическа партия (ККП). Първият конгрес на ККП е през 1975 г. и избира за партиен лидер Фидел Кастро. През 1976 г.с референдум е приета конституция на страната, която обявява ККП за „висша ръководна сила на обществото и държавата”.
Куба става и член на обединяващия соцстраните Съвет за икономическа помощ (СИВ) през 1972 г. Това й осигурява изгоден търговски обмен със СССР и съюзниците му, включително с България. Съветският блок изпраща много свои специалисти да работят на Острова на свободата и приема на обучение кубински студенти.
Куба членува и в популярното по онова време Движение на необвързаните редом със страни като Югославия, Египет, Индия. Развива интензивно своите образование, здравеопазване, кулутра, спорт. Има купонна система за основните храни, но хората я приемат като гаранция за равен достъп. Постига най-ниски нива на детска смъртност на американския континент. След като още през 1959 г. остава без половината от 6000-те лекари, с които е разполагала дотогава, днес в Куба вече практикуват 40 000 лекари, а в чужбина, помагайки на други държави, работят още 30 000 кубински медици.
Ембаргото обаче й е нанесло щети за 72 млрд. долара през годините. Най-тежко става след разпадането на соцлагера, когато Куба губи 85% от пазарите си, свива износа си с 66%, а вноса – с над 75%. Американските закони „Торичели” (1992 г.) и „Хелмс-Бъртън” (1996 г.) удрят по фирми на трети държави, които търгуват с Куба.
Икономическата преса, мощната пропаганда от Маями и несекващите опити за дестабилизация чрез саботажи и атентати не спират да провокират и човешката драма с бегълците от Куба. Кастро неколкократно дава възможност за масово отпътуване от острова на всички желаещи. Между 1959 и 1962 г. за САЩ заминават над 270 000 кубинци. След Карибската криза обаче американската страна спира този поток. За да се избегнат трагедии със самодейните салове през Флоридския проток, през октомври 1965 г. Хавана отваря пристанището Камариока край Варадеро за кораби от САЩ, които да приберат желаещите да заминат. Отпътуват около 300 000 души. Вторият подобен епизод е през 1980 г. в пристанището Мариел, откъдето заминават 125 000 души. През 1984 г. се сключва кубинско-американско миграционно споразумение. Според него САЩ се ангажират ежегодно да издават по 20 000 визи за кубинци. Това обаче никога не се изпълнява. Американците дават по максимум 400-500 визи годишно. И отново започват напрежения с желаещи да заминат, докато се стига до „кризата със салджиите” през 1994 г., предизвикала ново кубинско-американско споразумение по темата.
Под предлог за подпомагане на хората от саловете през 90-те усърдно действа емигрантската организация от Маями „Братя за спасение”, чиито малки частни самолети непрестанно кръстосват Мексиканския залив. Те нарочно навлизат в кубинското въздушно пространство, ръсят позиви, провокират. След многобройни протести на Куба един такъв самолет бе свален през 1996-а, а двамата му пилота загинаха. Това бе и едно от обвиненията срещу внедрените в емигрантските среди петима кубински информатори, които бяха разкрити и арестувани в САЩ през 1998 г. Задачата им е била да информират Куба за терористични заговори срещу нея. Получили несъразмерно тежки присъди, те бяха освободени едва тази година, разменени с американски затворник в Хавана. Размяната отприщи и обявеното от Обама и Кастро размразяване между страните им.

...............................

Ролята на СССР

През 1960 г. Никита Хрушчов изпраща в Хавана специалния си пратеник Анастас Микоян, който да проучи що за хора са извършили Кубинската революция. Микоян харесва Кастро и му обещава кредит от 100 млн. долара и евтин съветски петрол срещу кубинска захар. Дружбата укрепва, когато след организираното от ЦРУ нахлуване в залива Кочинос Кастро обявява революцията в Куба за соцалистическа. После обаче го вбесява договорката на Москва с Вашингтон през главата му при Карибската криза през 1962 г. Все пак през 1963-а отива на посещение в СССР и силно е впечатлен от постиженията му. През 1974 г. съветският ръководител Леонид Брежнев му връща визитатат в Куба.
Между 1976 и 1980 г. СССР влага 1,7 млрд. долара в строителство и реконструкция на мощности за кубинската индустрия. Между 1981 и 1984 г. Куба получава средно по 750 млрд. долара съветска военна помощ годишно. През 1985 г. обменът със СССР заема 70% от цялата кубинска търговия. Нещата се променят след началото на перестройката. Михаил Горбачов също гостува в Куба – през 1989 г. Но ако дотогава СССР е плащал за кубинската захар 11 пъти над пазарната цена, след това вече плаща само 3 пъти повече. Ако през 1989 г. Куба е получавала по 13 млн. тона нефт годишно, през 1993 г. количеството вече е 3 млн. тона. След разпускането на СИВ през 1991 г. Куба остава без външна икономическа подкрепа.

............................................

Африканската епопея

Натискът на САЩ срещу Куба е провокиран най-вече от тревогата, че примерът й ще зарази и останалите страни от Латинска Америка. Което и става. Другото обаче – че Куба може да се намеси и в Африка – е пълна изненада за американците. Не им е и хрумвало, че страна, която сама е под ембарго, ще има сили за подобна епопея.
Кубински военни съветници се подвизават из Черния континент още от началото на 60-те и това се затвърждава след отиването на Че Гевара в Конго през 1965 г. Но истинското мащабно военно ангажиране на Куба е в току-що станалата независима Ангола в края на 1975 г. То помага на марксистката групировка начело с Агостиньо Нето МПЛА да надвие силите на Заир и ЮАР, набъркали се в гражданската война в страната. Хавана изпраща там свой 15-хиляден контингент без да пита Москва. Чак по-късно гради координация със СССР.
Вторият етап от кубинското участие в Ангола е през 1987 г., когато силите на ЮАР отново атакуват, а кубинците ги разгромяват край Куито Куанавале и така слагат началото на края на апартейда в ЮАР. Ето защо Нелсън Мандела винаги е благодарил на Куба и лично на приятеля си Фидел Кастро. Дълбоко символично е, че първото ръкостискане между американски президент (Барак Обама) и кубински лидер (Раул Кастро) се състоя тъкмо на погребението на Мандела през 2013-а.
По-сложна е мисията на кубинците през 1977-78 г. в Етиопия, която воюва със Сомалия. Хавана е помолена да се включи там от Москва заради геостратегическата важност на Африканския рог. И пак заради Москва и нейната перестроечна смяна на курса се изтегля през 1990 г. Оттогава върви постоянна ислямистка дестабилизация на региона и разцвет на пиратството в Аденския залив.
Трагично завършва и командващият кубинските войски в Ангола и Етиопия ген. Арналдо Очоа. У дома той е обвинен за участие в наркотрафик с Меделинския картел. Осъден е на смърт и е разстрелян в Хавана през 1989 г.

............................
(Следва - развитието на Куба след оглавяването й от Раул Кастро и задаващото се днес помирение със САЩ)

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3997993