Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", брой 50 (679), 22-31 декември 2014

Историческо размразяване между Куба и САЩ

Размяна на затворници стопли отношенията между Хавана и Вашингтон, но за да падне американското ембарго, е нужно решение на Конгреса, а там доминират недружелюбните към идеята републиканци

Къдринка Къдринова


След толкова кръв и ужаси през отиващата си година – от Украйна през Ислямска държава и еболизирана Африка, светът все пак бе зарадван и с една хубава предколедна изненада. В отношенията между Куба и САЩ, вледенени от над половин век след скъсването на дипломатическите връзки от страна на Вашингтон през 1960 г. и след налагането на сурово американско ембарго през 1961 г., настъпи историческо размразяване. В безпрецедентни и паралелни телевизионни обръщения към народите си президентите на двете страни Раул Кастро и Барак Обама известиха на 17 декември т.г. за редица предприети мерки по нормализиране на двустранните контакти и за предстоящо взаимно откриване на посолства. Обама изрично отбеляза, че ембаргото очевидно не дава ефект и е редно да се върви към отменянето му.
Новината незабавно стана №1 в света. Всички медии я поднесоха като епохален обрат, като нова ера не само в отношенията САЩ-Куба, но и в световната политика.
Ентусиазмът обаче е малко преждевременен, защото реално антикубинското ембарго може да бъде отменено само от Конгреса на САЩ, а там мнозинство имат републиканците – традиционни противници на затоплянето с комунистическа Куба. Дори формално и да стартира процес по преразглеждане на ембаргото, в най-оптимистичния случай той ще продължи поне две години. Но все пак заявката за една нова тенденция от страна на американския президент е определено положителен ход. Както и преценката му, че санкционната политика не е плодоносно действие на международния терен. Остава да видим дали това прозрение ще важи и по линия на други налагани от САЩ санкции – спрямо Иран или Русия, например.
В кубинския случай нещата бяха поднесени по холивудски. Беше разказано, че изявленията на двамата лидери са били предшествани и от пряк едночасов телефонен разговор между Кастро и Обама – нещо също незапомнено след Кубинската революция от 1959-а. После Държавният департамент сподели с медиите, че това е била кулминацията на дълъг процес на неофициални преговори, водили се още от юни 2013-а в Канада. А от март т.г. с активна посредническа роля се включва и „социалният папа” – аржентинецът Франциск І.
Конкретният казус, за който е съдействал папата и който сега отпушва кубинско-американските отношения, е хуманитарен. Двете правителства се разбраха да си разменят емблематични затворници. Става дума от една страна за трима от петимата кубински агенти, арестувани в Маями през 1998 г., които все още бяха в затвори в САЩ с тежки присъди, и от друга – за американския гражданин Алън Грос, който бе в кубински затвор от 2009 г., осъден, защото е снабдил с апаратура за сателитна връзка заговорници в Куба. Заедно с Грос бе разменен и един мистериозен и неназован американски шпионин, кубински гражданин, излежаващ 20-годишна присъда за шпионаж, за когото Обама каза, че подавал от Хавана безценна информация за разузнаването на САЩ.
Обама, разбира се, акцентира пред своята публика върху случая с Грос и постигнатото сега негово щастливо завръщане у дома. Президентът демократ наскоро понесе загубата на партията си в изборите за Конгрес, атакуван е от републиканците за близкоизточната си политика и възхода на Ислямска държава, а отгоре на всичко е и в обръча на много мощни антирасистки вълнения у дома си. За него бе жизнено важно да покаже най-после някакъв позитивен резултат. И предколедният хепиенд с Грос бе направо бинго за целта.
Всъщност разговорите за размяната на Грос срещу Петимата, както кубинците наричат своите затворници в САЩ, текат не от миналата година, а може би още от самия арест на американеца в Хавана. Това се знаеше от всички, които следят случая. Куба нееднократно и официално е настоявала за такава размяна. До развръзка обаче все не се стигаше.
Някои твърдят, че от екипа на Обама се разбързали, когато Грос заплашил да се самоубие, ако американските власти не го извадят от кубинския затвор до края на тази година. Други пък съзират връзка с визитата на руския президент Владимир Путин в Куба през юли т.г. Тогава Москва опрости на Хавана дълга й и показа, че смята да възстанови позициите си от съветско време на Острова на свободата и в цяла Латинска Америка. Малко след Путин в Куба кацна и китайският президент Си Цзинпин, чиято страна има отдавнащно и много плодотворно икономическо сътрудничество с кубинските власти. Китай проявява и подчертан интерес към разработването на установените нефтени залежи в кубинския шелф, точно във Флоридския проток.
При сегашните световни геостратегически съперничества Вашингтон очевидно е решил, че не може повече да си позволи лукса да отсъства от апетитна Куба. Още повече, че и 52% от влиятелната кубинска емиграция в САЩ вече настоява за отказ от ембаргото и за възстановяване на пълноценните търговия и бизнес с Хавана, както личи от анкета, цитирана от испанския в. „Ел Паис”. Знае се, че на Острова отдавна вече са стъпили и американски, и американо-кубински капитали – вярно, чрез смесени фирми, регистрирани я в Панама, я в Мексико, я в Канада. Но тези заобикалки вече са втръснали на всички. Не случайно дори „Ню Йорк Таймс” в рамките на няколко седмици през септември и октомври на три пъти излиза със статии, аргументиращи защо ембаргото срещу Куба е отживелица и трябва да се вдигне. А в началото на ноември пак същото издание и директно призова към размяна на Алън Грос срещу Петимата.
„Тема” нееднократное е писала за историята на Петимата. През януари 2012-а публикувахме и интервю с един от тях – Антонио Гереро, взето по имейла директно от затвора му в САЩ. Освен него във въпросната петорка влизат още Херардо Ернандес, Рамон Лабанино, Рене Гонсалес и Фернандо Гонсалес. Това са кубински агенти, внедрени през 90-те години на ХХ век в емигрантските среди в Маями, за да информират Хавана за терористични заговори срещу Куба.
През 1998 г. обаче Петимата са разкрити, арестувани и обвинени в шпионаж, въпреки че не са застрашили с нищо националната сигурност на САЩ, а са следили само емигрантски дейности, които биха заплашили Куба. Пристрастен съд, воден от кубинска емигрантка, през 2001 г. дава на петорката крайно тежки присъди, част от които през 2009 г. са преразгледани и намалени. В крайна сметка Херардо Ернандес остава с две доживотни присъди плюс 15 г. затвор, Рамон Лабанино – с 30 г. затвор, Антонио Гереро – с 21 г. и 10 месеца затвор плюс 5 г. условно, Фернандо Гонсалес – със 17 г. и Рене Гонсалес – с 15 г.
Куба води упорита международна кампания за освобождаването на Петимата, в която участват и многобройни национални комитети от различни страни, включително и от България. Каузата е подкрепена и от „Амнести Интернешънъл”, и от десетима нобелови лауреати, сред които Гюнтер Грас, Дарио Фо, Дезмънд Туту, Жозе Сарамаго и др.
В самата Куба освобождаването на Петимата е национална кауза. Ликовете им гледат от всички стени, от огромни билбордове по улиците. Те са герои, децата в училищата им пишат писма, съчиняват стихове за тях, рисуват портретите им. Техните семейства – жените им, майките им, децата им – са непрекъсното по срещи, митинги, телевизионни интервюта. Цяла Куба празнуваше, когато през 2013 г. изтече присъдата на Рене, а през май т.г. – на Фернандо, и двамата един след друг се завърнаха у дома.
Сегашната новина – че и останалите трима се прибират – предизвика вече истинска експлозия на радостта у емоционалните кубинци. Кадрите с просълзени от щастие хора по улиците, разпространени от доста световни медии, отразиха именно човешката съпричастност към тези прекарали зад решетките 16 от най-добрите си години петима мъже, които най-после могат отново да прегърнат жени, майки и пораснали деца. Появиха се и изумителни интерпретации. Испанският „Ел Паис” например писа под снимка с кубинчета от началните класове, съвсем явно изпаднали в захлас от освобождаването на Петимата, че децата се радвали на обявеното от Раул Кастро по телевизията възстановяване на отношенията със САЩ...
Всъщност по повод започващия процес на нормализация на връзките между двете страни Раул каза: „Ще трябва да усвоим изкуството да съжителстваме цивилизовано с нашите различия”. И отново подчерта, че Куба винаги е била за диалог, но не приема да й се налагат каквито и да било условия за вътрешното й устройство. Без еуфория Кастро фокусира вниманието върху най-важното: „Основният проблем не е решен. Необходимо е да приключи икономическата и финансовата блокада срещу страната ни”.

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3997950