Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 35, 9-15 септември 2013

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес

Къдринка Къдринова


Къде другаде да си поговори човек от душа с по тропически темпераментната Йорданка Христова, ако не в чудната градина на кубинското посолство у нас, при близката приятелка на Данчето – посланичката на Куба Тересита Капоте, на по чаша неустоими „мохито” или „канчанчара” (коктейли с ром), под ритмите на някое лежерно болеро... Поводът за срещата ни е „120-годишнината” на Данчето, както тя самата обича да анонсира своя двоен юбилей – 70-ия си рожден ден и 50 години на сцената. Не крие възрастта си, изглежда отлично, прелива от енергия и се вълнува от всичко наоколо.

Данче, как ще отпразнуваш твоята „120-годишнина”?

Внушителна цифра, нали? Даже и на мен не ми се вярва! Празникът за личния юбилей – моя 70-и рожедн ден, който е на 10 септември, ще ми е подарък от Евгени Минчев. Дъщеря ми и синът не искаха да се натоварвам с никакво организиране, защото съм доста ангажирана с другото събитие – концерта за 50-годишнината ми на сцената, който ще е на 10 октомври. Стремя се да стане хем професионално, хем забавно за публиката, а това не е лесно. Искам да се запомни – не всеки ден се празнува половинвековен творчески юбилей.

Интересно се съчетават датите при теб – родена си на 10 септември, ден след 9 септември. Какво ти е отношението към значимите дати от историята? Към 10 ноември например...

Някои празнуват 9 септември, други 10 ноември. Аз обичам празниците. Нека да има повече. Нека хората се веселят, а не да се освиркват. Трябва да се научим на толерантност. Все се спори кое как е станало – и на 9-ти, и на 10-ти. Дали е спонтанно дело на народа, дали е провокирано отвън, кой от какво се е облагодетелствал. Но ние все още сме прекалено близко до тези дати, за да можем точно и безпристрастно да ги оценим. Факт е, че те засягат всички българи. Според нумерологията единицата, която виждаме в цифрата 10, символизира ново начало. А това винаги е хубаво – значи има развитие. Същевременно „да уцелиш десетката” винаги се е смятало за голям късмет, нали? Е, и аз съм уцелила да се родя точно на 10-ти, какво повече!

Как гледаш на това, което се случва сега в България?

Най-много се боя да не се стигне до драстични сблъсъци, до гражданска война. Цялата политика у нас ми прилича на мач между "Левски" и ЦСКА, сините-червените, сините-червените... Ужасно! И топката непрекъснато се прехвърля от едните на другите. Толкова сме уморени от едни и същи приказки, оправдания, безотговорност. Защо никой не мисли за нашата многоцветна и прекрасна България? А имаме и други примери. Да си спомним как в името на България Симеон Втори и президентът Първанов си стиснаха ръцете при подписването за влизането ни в ЕС. Нямаше я тогава тази скандална конфронтация, която ни залива сега. Кому е нужно това настройване на разни групички, партии, етноси един срещу друг! Нямаме един далновиден политик, зад когото да застанем и когото да слушат останалите лайкучки. Защото на мен повечето политици ми приличат на лайкучки.

Ти беше фенка на Бойко Борисов. Сега как гледаш на него?

Ще ти обясня. Аз отначало бях безразлична, защото не се занимавам с политика, не искам да взимам страна, искам да си запазя трезвия поглед върху нещата. И като наблюдавах, започнаха да ми харесват някои действия на Бойко Борисов. Първо, това, че можеше да се извини, когато е сбъркал, и се опитваше да поправи грешката си като веднага смени този или онзи, за да се свърши работата и да не се губи време. Хареса ми също, че веднага обърна внимание най-много на инфраструктурата. Не може една съвременна страна да няма свестни пътища. Те ще ни донесат и приходи. Защото ще дойдат повече туристи, ще получат достъп до всички изключителни природни красоти и исторически паметници, които имаме. Това е, върху което трябва да се съсредоточи цялата нация. Харесва ми дори, ако щеш, малко авторитарното отношение – всеки да си знае мястото. Защото по начало ми се струва, че ние не уважаваме йерархиите и хората, които са постигнали нещо. Това беше една от грешките на старата система – че всички са равни. Не е така. Всеки трябва да си тежи на мястото, да се занимава с работата, от която разбира. И да спазва законите, да си плаща данъците, да уважава другите – това е демократичното общество. Но ние трудно ще го изградим, защото сме свикнали само да недоволстваме и да плюем. За собствените си провали обвиняваме околните. Вместо да се вгледаме в себе си и да се запитаме всеки от нас какво е дал на тази страна, та да има право утре да изисква нещо. Ако лъжем, крадем, гледаме да завъртим по някоя незаконна далаверка – тогава какво? Как ще се справи държавата? В Германия и Япония е друго, защото има ред и дисциплина. А що се отнася до Бойко Борисов, аз много ценя хората с чувство за хумор и с бързи реакции. Той ги има, може би от спорта. Виж даже колко бързо подаде оставка. Сега и това не му харесват, прекалено бързо било. Ами защо го принудиха?

Ти не харесваш конфронтацията, но Бойко Борисов я подклажда сега...

Така ли? А онези, които си докарват контрапротестиращи с автобуси?

Ами и ГЕРБ докара...

Виж сега, мен точно това мерене ме възмущава! Започват протестите и веднага отсреща казват: ние пък ще си направим други протести. И пред президентството се появява една дружинна, която седи с мегафона и я дават по телевизията всеки ден. Е извинявам се много! Кой нормален човек ще я слуша. Основателното негодувание на хората беше яхнато от политически сили. Ужасно е!

Да разбирам ли, че по принцип си против използването на организирани клакьори от коя да е партия?

Да! Истинските протести са протести срещу липсата на морал у всички политици. Възмущението не е конкретно към една или друга партия, а към цялата политическа класа. Натрупва се, натрупва се и в един момент кипва. Защо няма осъден политик у нас? Виж докъде докараха държавата за толкова години! А и световна криза се разрази. Погледни гърците как накараха цяла Европа да се занимава с тях. Никога няма да си върнат дълговете! При нас такова нещо няма как да стане. Ние нямаме политици, способни да проявят характер. Нашите са послушковци. Кажат им: дайте си блоковете на АЕЦ. И те: взимайте ги, ама моля ви се, нали ще ни приемете после в ЕС? Лесно се правят такива подаръци на гърба на народа. Ако бяхме като поляците, щяхме да цъфтим и да връзваме. Швейцария не, ами и отгоре.

Какъв е изходът според теб? Не трябва ли политиците да седнат и да разговарят, да водят разумен, цивилизован диалог?

Да, точно, но нека наистина да е разумен. Защото аз се уморих да слушам едно и също. Като започна парламентът и тръгнаха едни лицемерни речи, все едно още е предизборна кампания. Сергей Станишев точно това направи. Умен мъж, а как се подхлъзва и той, иска да се хареса. А пък тези назначения, които предизвикаха втория бум на протестите... Аз пея на 18 езика и уважавам всички хора по света. Знам, че по такъв груб начин не можеш да си позволиш да дразниш никой народ, особено своя. Такива грешки са недопустими. Веднага си подаваш оставката и изчезваш! Така се прави другаде.

Контрааргументът е, че статуквото ще се повтори при нови избори, защо да губим време и европари...

Те ще си измислят всичко, за да си намерят извинение. Защо тогава бойкотираха Бойко, който взе най-много проценти на последните избори? Защо управляват с един глас в плюс? При това на Волен Сидеров.

Ти за нови избори ли си?

Аз се питам кой ще дойде след тях и се страхувам кой ще управлява.

Ти кого би искала да видиш?

Не знам! Чудя се кой каква метла ще яхне и кой кого ще купи. Това е най-страшното. Защото виждаш, хората вече са толкова бедни, че се продават за едни кебапчета. Не за 50, за 10-15 лева са готови на всичко. Политиката ни вече е като битак, не е дори бизнес. Никоя партия не мисли как да подобри живота на хората, интересува се само да си запази местенцето на политическата сцена. Не им и хрумва да се притесняват, че след 4 години няма да има кой да гласува за тях, убедени са, че пак ще си направят комбинацийките.

Затова все по-малко хора гласуват, а младите бягат по света...

И никой не може да ги обвини! Въпреки че и светът вече е едно врящо гърне... Виж с новите технологии колко лесно се палят бунтове къде ли не. Пишеш в интернет – и хайде готово, тръгва верижна реакция: Турция, България, Бразилия... От една страна интернет е нещо фантастично, но е и много опасно, трябва да си дадем сметка.

За Сирия какво ще кажеш? Пяла ли си там?

Много ми е мъчно за Сирия! Пяла съм там през 70-те, през 80-те, през 90-те. Изпълнявах и песни на арабски. Идваха да ме слушат и много български възпитаници – лекари, реализирани специалисти, невероятни хора. Това е една от най-прекрасните арабски страни и беше една от най-спокойните и добре уредените. С образовано население, интелигентно, културно, с много религии, които отлично се погаждаха. Но за беда е на много стратегическо място, точно между Турция и Израел. Затова я разпердушинват сега. Трябва да се спре въоръжаването на тези бандити, стига с тази игра на стражари и апаши. Ще дойдат фундаменталистите, като в Египет, тази чудесна страна, която обожавам и където също много съм пяла. Ако ударят Сирия, нали се сещаш, че и Иран ще реагира, както предупреди – ще вземе на мушка Израел. И ще стане страшно!

В кои други източни страни си била?

В Япония, Китай и Индия. Това са три вселени. И всяка е невероятна. Индия покрай йогата ми е много близка.

Занимаваш се с йога?

О, да! Така си поддържам и духа, и физиката. Индия ми е близка и защото ми харесва да мисля, че нашите, българските корени, са някъде в Тибет... Китай също ме възхищава. Уникална страна! С философията на Конфуций са израснали толкова поколения. И днес Китай е навсякъде по света. А Япония ме пленява със своя перфекционизъм, със своето отношение към изкуството. Те са като порцеланови статуетки, имат едно вечно изящно присъствие. То личи във всичко – в отношението им към едно клонче дори, към едно цвете. А музиката им е като някогашната хубава българска фестивална песен, много ми харесва. Изпълнявам и песен на японски. На китайски също, разбира се. И няма да забравя как ме поканиха в едно китайско радио за интервю и ме провериха – накараха ме в студиото да изпея на живо китайската песен. Може би са си мислели, че на концертите само си отварям устата на фона на запис и не съм си направила труда да науча текста на езика им. Бяха много впечатлени, че я изпях безпогрешно.

Не можем да пропуснем любимата ти Куба в географията на твоите музикални пътешествия. Знае се колко те обичат там и колко много пораснали вече момичета са кръстени на теб.

Любопитното е, че вече започнах да откривам и момчета, кръстени Йордан. Така се казва например един от най-добрите им играчи на бейзбол.

Кога за първи път си пяла в Куба?

През 1967-ма, на два пъти – през февруари и ноември-декември, на фестивала във Варадеро. После ходех всяка година или през година. Редувах ги – ту в Египет, ту в Куба. Така 10 години си изкарвах зимите на топло. След 1981-а доста години не бях стъпвала в Куба и започнах отново от 1997-а, когато празнувах 30 г. от първата ми поява на острова. Сега почти всяка година съм там, понякога и повече от веднъж.

Дали твоето отношение към Бойко Борисов няма нещо общо с възхитата ти от Фидел Кастро, от силния мъж, силния лидер?

Те двамата нямат нищо общо. Фидел е философ, възпитаник е на училище на йезуити, после е бил адвокат и т.н. Всъщност, общото е, че имат дар слово, умеят да говорят и са харизматични. Иначе е много трудно да владееш масите. И разбира се, държа – ако е мъж да е мъж.

Какво е Куба за теб? Как се живее там?

Куба ми е втора родина! Там се чувствам прекрасно. Приели са ме като кубинка, обичат ме. Вярно, живее се трудно. Не може иначе при тази блокада. Не знам как издържат. Но има неща, които много ми харесват. Имат големи успехи в медицината, здравеопазването, образованието, спорта, културата. Възхищавам им се, страхотни неща постигат. Детската смъртност е рекордно ниска. Има неща, по които са пример в света, въпреки всичките проблеми, които имат. И са прекрасни хора, добри, уникални. Като чуят музика и забравят всичко останало. Това им дава сили. Имат си своя философия. Отдават се напълно на живота. Не присъстват формално в него, наслаждават му се. Толкова талантлив и приветлив народ! Няма друг такъв. И никой не ни обича нас, българите, колкото кубинците. Чак да им се чудиш защо! Чакай, че Тересита ще ме убие!

Намесва се кубинската посланичка Тересита Капоте:

Не давам на никой българин да говори лошо за България и за българите! Вие имате само един недостатък – не знаете колко сте прекрасни! А за Йорданка мога да кажа едно – не само сме връстнички и ни харесва да пеем заедно, но тя ми е като сестра, много я обичам! Тя толкова е направила за Куба! Кубинците над 50 години живеем в жестока американска блокада, така че много ценим солидарността на хората, които ни разбират и обичат като Данчето. Тя е пример за голяма певица и е представителка на България, която аз обичам като втора родина! Ако Данчето е полукубинка, аз съм полубълкагрка!

Данче, откъде според теб идва тази топла връзка между българи и кубинци? Сигурно нашите специалисти навремето са оставили добри спомени?

Хиляди българи са работили там през годините. И наистина кубинците се разбираха с нашенците най-добре в сравнение с останалите пратеници от соцлагера. А Фидел беше влюбен в нашето селско стопанство. Искаше Куба да стане като България. Когато беше тук през 1972-ра, видя как всичко у нас е подредено, обработено, красиво, нищо пустеещо, цъфти и ражда. Сега така ми е мъчно да гледам тези празни ферми и необработени ниви!.... Не може да сме хранили навремето бившия соцлагер с плодове и зеленчуци, а сега да внасяме картофи и лук от Полша, домати от съседите ни. При положение, че няма по-вкусен от българския домат. Бясна съм! Такава липса на държавна политика! Във Франция това никога не може да стане! Те си държат на тяхното производство, стимулират го.

Гостуваш често и в САЩ, там живее сестра ти. Изнасяш и концерти. За българи ли пееш?

Предимно българи идват, но винаги си водят и свои приятели американци. А често и латиноси – нали знаят, че пея и на испански. Трудно е в САЩ. Винаги съм се чудила още от първото ми посещение как можеш да живееш на кредит цял живот. Че и родителите ти така са живели, и децата ти така продължават. Това е основната разлика между нас и тях. Добре, че българинът не е устроен така, държи да си има поне дом. Там нямат, постоянно им взимат жилищата за неплатени ипотеки. Това е страшно.

В коя още страна ти се ходи, къде не си пяла?

Във Виетнам не съм била, така че може би ще се запътя натам. Бях на приема за националния им празник и ме наобиколиха едни прекрасни жени, учили у нас, които обожават песните ми. Не знаех, че съм толкова популярна във Виетнам! Така че скоро ще имам и песен на 19-ти език в репертоара ми – на виетнамски. Но не смятам до края на живота си да обикалям и да пея. Замислям едно прощално турне, пък после ще пея, само ако ми се пее.

Ти си известна с оптимизма си. Виждаш ли нещо оптимистично за България?

Ох... Да, оптимист съм наистина, но... Първо се надявам да не се стигне до сблъсък, да не пострадат невинни хора. Който иска, да протестира, но мирно. И да се избистрят тези протести, участниците да се групират около хора, които да ги представляват при бъдещи избори. Защото иначе всичко се обезсмисля. Толкова дни демонстрации, толкова хвърлена енергия... За мен единственото хубаво във всичко това е, че протестиращите тръгнаха да ходят пеша. Софиянци много са се обездвижили. Помниш ли, като тръгнаха от центъра – та чак до немското посолство. Разкошна разходка. Много полезна за здравето. Навикат се, разтоварят се и като се приберат вкъщи, не се карат, кротки и мили са. Ето, успяхме да стигнем до оптимистичен финал!


Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори26.1.2002 г.

Visitor: 3989234