Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", брой 23 (652), 09-15 юни 2014

Простестите в Бразилия – начин на употреба

Къдринка Къдринова


Когато точно преди година избухнаха първите масови протести в Бразилия, конкретният им повод беше поскъпването на градския транспорт в мегаполиса Сао Пауло от 3 до 3,20 реала – това прави около 10 цента разлика между старата и новата цена. Но креативно възмутените и предимно млади и образовани бразилци, наизлезли по улиците, обясняваха тогава, че гневът им не е толкова срещу конкретната цена, а срещу принципа – защо да поскъпват обществени услуги, след като в същото време се харчат такива огромни средства за организирането на Световното по футбол? Така че – долу Световното, оставете пари за училища, болници, градски автобуси... В светкавично тиражираното по „Фейсбук” недоволство се включи и не кой да е, а лично основателят и собственик на глобалната социална мрежа, младият милионер Марк Цукърбърг, грейнал на снимка със собственоръчен плакат с надпис на английски, че работата не е в центовете, а в CHANGEBRZAIL („Промени Бразилия!”). Типична за милионери грижа!
Тази вълна бързо се засили и нахъси, като си породи и разклонение – започнаха и допълнителни демонстрации срещу разходите по посрещането на латиноамериканския папа, аржентинеца Франциск, който през юли направи шеметно посещение в страната на самбата, изнасяйки пред милионно паство прочуствени литургии за солидарността и подкрепата към бедните.
Светът трудно проумяваше (не проумява и досега!) какво става в дълго проспериралата със стабилното си развитие и икономически ръст Бразилия, тъй хвалена и за успешаната й борба с бедността. Как така най-запалените футболни фенове на планетата, които са и жители на най-многолюдната католическа страна, скачат тъкмо срещу футболно първенство и срещу визита на папата? При това участниците в шествията бяха и са не какви да е бразилци, а представители тъкмо на онова студентство и тъкмо на онази средна класа, получили шанс за напредък благодарение на социалните програми на правителството, срещу което протестират. Тогава един от наблюдателите на испанския в. „Ел Паис” писа в изданието си, че „тази най-голяма латиноамериканска държава, на която доскоро всички завиждаха, сякаш е поразена от изблик на шизофрения”.
Впрочем, на шизофренна приличаше и първата реакция от страна на бразилската власт пред протестите, изкопирани сякаш под индиго от паралелните акции на далечния истанбулски площад „Таксим”. Президентката Дилма Русеф побърза да изкаже радост от будното гражданско общество в страната и да обяви, че тя също намира демонстрациите за справедливи...
Колкото и да бе озадачаващо отстрани, за Дилма това бе единственото подобаващо поведение. Езикът на осъждането или конфронтацията само би настървил допълнително протестните акции. Но опитите на президентката да ги вкара в конструктивно русло, да въвлече уличната енергия в смислени и общополезни решения, да потърси законови промени и решения не доведоха до спад на напрежението. То периодично бе подклаждано по най-различни поводи, като се хлъзна и към традиционните за такива прояви вандалски актове – чупене на витрини, трошене и палене на коли, издигане на барикади. Зрелищни кадри задръстиха интернет. На тях уличното насилие се редува с разнообразни и пъстри протестни групи – на стачкуващи учители, студенти, медицински сестри... Да не говорим за колоритните амазонски индианци, насядали на плажа Копакабана и целещи полицията със стрели... Или пък за лесно кипващите жители на бедняшките квартали – фавелите, които са и традиционни развъдници на престъпност (особено наркотрафик). Използвайки стар закон за сигурността, правителството вече от доста време вкара полиция и жандармерия в най-невралгичните фавели като превенция за рисковете от насилствени изблици там по време на Мундиала.
Междувременно се откроиха и някои специфични арт-черти на протестите. Постоянно присъствие например станаха двама маскирани като Батман и като Спайдърмен демонстранти, плюс още няколко героя от американски комикси и филми. Всички плакати задължително имат надписи на английски – специално за публиката в онзи „първи” свят, който трябва да се възмути от безредиците в Бразилия и от безчувствието на бразилското ръководство.
Какъв е резултатът година по-късно и непосредствено в навечерието на Мундиала? Базираният във Вашингтон мозъчен тръст Pew Research Center услужливо предлага в „Ел Паис” резултатите от свое проучване (за чието безпристрастие обаче едва ли може да се гарантира). От него излиза, че оптимистичното настроение, доминирало сред бразилците през 2010-а и породено от обнадеждаващия икономически ръст, днес се е изпарило и е заместено от масов песимизъм. 72% от анкетираните вече се обявяват за недоволни от ситуацията в страната. Посочено е също, че миналата година по това време в тази графа са влизали по-малко хора – 55%, а през 2010 показателят е още по-нисък – 49%. Ако преди 4 г. половината от населението на страната е одобрявала посоката на нейното развитие, днес на това мнение са едва една четвърт. Припомня се също, че растежът в Бразилия през 2010 г. е бил 7,5%, докато развитите държави тогава едва са се опитвали да се съвземат следкризисно. Пак тогава предстоящото футболно първенство е предизвиквало у бразилците „национална еуфория” – не само като радост от зрелището, но и като отлична възможност да се покаже пред света новото и успешно лице на Бразилия.
Само 4 г. по-късно нещата са преобърнати. Днес малцина са обзети от позитивни емоции. 61% вече смятат, че разходите по посрещането на Световното отнемат средства от образованието и здравеопазването – обичайната теза, повтаряна толкова много по протестите и в социалните мрежи. Само 34% устояват в убеждението си, че първенството ще е полезно за развитието на страната и икономиката. 39% преценяват, че Мундиалът ще влоши представата за Бразилия по света, 35% са на обратното мнение, а 23% не вярват едното да влияе на другото.
85% от анкетираните, се показват угрижени от високата инфлация, престъпността, ниското ниво на медицинските грижи, а за 78% голямата болка е корупцията. Личи и растеж на недоверие в институциите. През 2010 г. 75% са гледали положителноо на действията на правителството, а днес – 47%. Вярата в доброто здраве на икономиката пък само за година е спаднала от 59% до 32%.
Само 48% смятат за позитивна ролята в политиката на президентката Дилма Русеф, докато през 2010-а тогавашният държавен глава Лула да Силва е имал одобрението на 84%. Въпреки това проучването отчита, че Дилма, на която през октомври т.г предстои да се пробва в президентските избори за нов мандат, все пак се котира най-добре сред останалите кандидати – тя има 51% подкрепа. При съперника й от Демократичната социалистическа партия Аесио Невес показателят е 27%, а при претендента от Социалистическата партия Едуардо Кампос – 24%. Същевременно обаче еколожката Марина Силва, която се класира трета в президентската надпревара през 2010-а и която сега ще се състезава в двойка с Кампос, като кандидатка за вицепрезидентския пост, има същото като Дилма одобрение – 51%. В проучването е включен и Лула, комуто са дадени 66% подкрепа.
Доста познавачи на Бразилия съзират в раздухването на антимундиалските протести както вътрешнополитически, така и глобални цели. В първия случай това е култивиране на негативна среда, която да препъне Дилма Русеф към втория й президентски мандат, а във втория – подкопаване на международното доверие (включително и инвеститорското) в стабилността на бразилската икономика и държава. Като тук ударът е колкото по самата Бразилия като модел на алтернативно развитие, така и по тежестта на групата БРИКС, към която тя принадлежи.
На кого пречи Дилма? Вътре в страната – на всички онези мощни политически и икономически кръгове, по чиито схеми тя удари с антикорупционните си кампании. Президентката разби също старата система, наричана „кафе с мляко”, по която държавните лидери се назначаваха от олигархията на двата най-богати бразилски щата – Сао Пауло (производител на кафе) и Минас Жераис (център на млечната промишленост).
Що се отнася до външните фактори, обичайният за Латинска Америка дестабилизаторски адрес е на Север, в САЩ. Струва си да се припомни огромният скандал след миналогодишните разкрития на Едуард Сноудън, че електронните комуникации на Русеф, а и на водещи бразилски компании, са били шпионирани от американските тайни служби. В резултат тя демонстративно отмени планираното си официално посещение в САЩ – първото на бразилски държавен глава от много десетилетия. Така бе провалена и солидна сделка за закупуване на американски самолети от Бразилия на стойност 4 млрд. долара.
Освен че стана инициаторка на разработването на самостоятелна бразилска интернет мрежа, за да се избегне бъдещо подслушване, Дилма Русеф ядосва САЩ и с повечето от възгледите си за световното устройство. Тя например порицава богатите западни страни, че създават „цунами от евтини пари”, които застрашават развиващите се държави. Предложението й е да се разработят антидъмпингови валутни курсове в рамките на СТО. Сп. „Тайм” обобщи: „По времето на Русеф Бразилия, която влиза в първата световна петорка по размери на икономиката си и по брой на населението, и която е световен лидер в селското стопанство и в енергетиката, вече без колебания заема онова място на световната маса, което напълно й се полага”.
Как да не се изкушат политтехнолозите на „цветни революции”?
Повечето от протестиращите в Бразилия не принадлежат към определени партии и нямат лидери, с които властите да преговарят. Исканията им, които са различни при всеки различен протест, обикновено са оправдани и справедливи – също както при кипването срещу оскъпяването на транспорта в Сао Пауло, който и преди символичното повишаване беше доста скъп. Координирането и насочването обикновено става по Фейсбук. Тласъкът за първия протест идва именно по тази социална мрежа и то от анонимни потребители с неясно местонахождение. Схемата с бързото организиране и с неизчерпаемия склад от идеи и челен опит в интернет тепърва ще вгорчава полицейското ежедневие на Мундиала.

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998069