Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Португалия

Мая ДаскаловаПортугалия е една от най-старите държави в Европа с богата история. Още през 1415 година португалските мореплаватели отплават, за да достигнат бреговете на Индия, Бразилия, Китай и Япония.
Португалското историческо развитие е белязано от драматични и трагически експерименти, донесли немалко изпитания и опасности. Ето някои важни акценти от политическия живот на страната през годините:
Особена значимост историците придават на смъртта на крал Дон Луиш (1861-1889 г.), който разпуска парламента единадесет пъти. Той е наследен от Дон Карлуш I - темпераментен и умен монарх. Пръв от своите предшественици той разбира, че краят на кралската институция се е превърнал в историческа необходимост за метрополията. По-късно често са цитирани неговите думи, че Португалия се е превърнала в "монархия без монархисти".
Победите на републиканците във Франция и Испания ускоряват окончателното утвърждаване на републиканските идеи в Португалия. В продължение на четиридесет години политически водачи като Илиаш Гарсия (1830-1891 г.), Теофилу Брага (1843-1924 г.), Базилиу Телеш (1856-1923 г.) разпространяват тези идеи, като обогатяват съдържанието им с философски, политически и социални елементи. Страстно се пропагандират научният мироглед и позитивизмът, които болшинството от републиканците поглъщат като противоотрова срещу религията.
Републиканците наследяват от монархията една страна, в която различните групировки и класи имат различаващи се мнения по въпроса какво ще представлява републиката. Първоначално ентусиазмът, с който посрещат новия режим, заличава разликите между тях, макар че те са явни. Това проличава на 5 октомври 1910 г. по улиците на Лисабон, където контрастът между грубите и босоноги селяни и официално облечените стрелци е поразителен и почти комичен. С наследеното от монархията и огромните нови проблеми, пред които е изправена, републиката има малки шансове за успех. Само шестнадесет години по-късно - на 28 май 1926 г. - е извършен военен преврат, който прекратява нейното съществуване. Превратът се възприема като мост, който свързва краткото управление на военните с политическия триумф на една от най-противоречивите личности в португалската история - Антониу де Оливейра Салазар.
Класически икономист, Салазар няма оригинални идеи и поради това, когато се изкачва във властта, предлага най-простата рецепта по отношение на икономическото възстановяване. В продължение на повече от четиридесет години той се стреми да съхрани колкото се може по-дълго португалското традиционно общество. Мечтата му е да си остане водач на един народ, запазен от изкушенията на съвременната цивилизация. За своя народ Салазар е тайнственият човек, появил се пред обществото, за да прочисти и поднови икономиката, но и да наложи сложна структура, съставена от повече закони, бюрокрация и държавни служби.
Оттеглянето на Салазар от власт означава и край на авторитарния модел на държавност в Португалия. По ирония на съдбата почти по едно и също време Иберийският полуостров се разделя с присъствието на салазаризма и франкизма. В действителност политическият вакуум, оставен след изчезването на Салазар, никога не е запълнен. Нещо повече, той се е превърнал в опората на режима, който се крепял на неговите лични качества. Но краят на този модел се приближавал неудържимо и причините се кореняли "не само в хода на времето, но и в остаряването на идеите".
Историята на Португалия от времето на Третата република се поставя с нов военен преврат от 25 април 1974 г. Португалия е осъдена да изживее динамичен отрязък от време, а възстановяването на законността става на 2 април 1976 г., когато е обнародвана новата португалска конституция.
След "Революцията на карамфилите" - 1974 г. в Португалия се заражда едно движение към демократична Европа. Авторитарният режим в продължение на 45 години и колониалната политика на страната я изолираше от останалите европейски държави. Това доведе до необходимостта тя да измине дълъг път към демократичния свят. Но дори и изолирана, Португалия има различни условия в прехода към пазарна икономика. Членка на НАТО и на Европейското споразумение за свободна търговия в страната съществува пазарната икономика. От 11 март до 25 ноември 1975 г. Португалия е заплашена от режим на крайната левица. Само за една нощ, на 10 срещу 11 март, всичко е национализирано - едрата промишленост, банковото и застрахователното дело, енергодобивът, транспортът. Но остава огромният сектор на дребните предприятия - независим, действащ по законите на пазара. Тъкмо това позволява на 25 ноември да започне истинската демократизация на страната, която завършва през 1976 с приемането на нова конституция и избирателен закон и едва тогава, към 1980 г. се пристъпва към истинската приватизация.
През 1977 г. Португалия, заедно с Испания, подават молби за членство в ЕО. След 6 години преговори, през 1986 г. последва приемането им в общността, което макар и изключително трудно, се счита за един от най-големите политически успехи на европейската идея. Периодът е "следконфликтен" - двете средиземноморски държави са преодолели национални режими на диктатура, и провеждат трудни реформи - икономически, политически, демократични. Естествено, и двете южни държави се приобщават към "европейското семейство" след като политическите лидери на ЕО са оценили постигнатите успехи по пътя към демократизацията - ключово условие за членство и основен принцип в изграждането на Общността.
Днес, макар и да се намира сред "Седемте джуджета", както наричат 7-те най-малки страни на Евросъюза, Португалия може да се похвали със забележителен напредък в своето развитие за 18 години членство в ЕС.Видяно: 2235Мнения: 0

Общи данни
Португалия
Видяно: 2234   Мнения:0

Известни личности
Барозу изправен пред труден период
Видяно: 674   Мнения:0

Кой е новият председателна Европейската комисия
Видяно: 794   Мнения:0

Жозе Мануел Дурау Барозу още търси вярната посока
Видяно: 566   Мнения:0

Почина Алвару Кунял, последният европейски ортодоксален комунист
Видяно: 1237   Мнения:2

Жозе Сократиш и мъстта на Светия дух
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Португалският посланик кръстоса Търново с Ню Йорк в своя картина
Видяно: 851   Мнения:0

Посланикът на Португалия връчи акредитивните си писма
Видяно: 771   Мнения:0

Български свещеник помага на имигрантите ни в Португалия
Видяно: 867   Мнения:0

Забележителности
Португалският Остап Бендер
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Европейските предизвикателства пред Жозе Мануел Дурау Барозу
Видяно: 650   Мнения:0

Португалия - от карамфилите до брюкселските дантели
Видяно: 4505   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори01.2.2002 г.

Visitor: 4003707