Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", брой 12 (591), 25-31 март 2013

Нова страница в българо-бразилските отношения

Зам.-външната министърка на Бразилия Вера Машадо носеше на Росен Плевнелиев лично послание от Дилма Русеф, но се наложи да го остави на секретаря му по външната политика, защото нашият президент бе в Брюксел

Къдринка Къдринова


Очевидно изгубени в превода на чуждестранни висши постове и в прехода от правителство в оставка към служебен кабинет у нас, българските власти се отнесоха с удивително безгрижие към една неслучайна и своевременно заявена визита в България. Миналата седмица у нас бе вторият човек в йерархията на министерството на външните работи на Бразилия Вера Машадо. Тя носеше лично послание от бразилската президентка Дилма Русеф до българския държавен глава Росен Плевнелиев с молба България да подкрепи бразилската кандидатура за генерален директор на Световната търговска организация (СТО). Точно по същото време Плевнелиев се оказа в Брюксел, на среща на Европейския съвет, и се наложи посланието да бъде предадено на неговия секретар по външната политика Тихомир Стойчев.
По терминологията, приета в нейната страна, Вера Машадо се води зам.-главен секретар по политическите въпроси на бразилското МВнР. В България това отговаря на позицията на първи зам.-министър. Както в САЩ външният министър се нарича държавен секретар, така в Бразилия пък същият пост е именуван главен секретар. Задължение на българското МВнР е да е осведомено за тези тънкости. Както и за още една подробност – през май г-жа Машадо заминава за Брюксел, където ще стане постоянен представител на Бразилия в ЕС. Кой знае обаче какъв ранг на гостенката са разчели нашенските власти. В МВнР тя бе приета на ниво директори на дирекции. Служебният премиер и по съвместителство външен министър Марин Райков явно се е оказал зает с други неотложни дела.
В Грузия и Армения, където г-жа Машадо е била преди България със същата мисия, са я приели премиер (Грузия) и външен министър (Армения).
Кандидатурата на Бразилия за нов ръководител на СТО е досегашният й посланик в организацията Роберто Азеведо. Останалите претенденти за шефския стол в СТО са от Гана, Индонезия, Йордания, Кения, Коста Рика, Мексико, Нова Зеландия и Южна Корея. Гласуването ще е на 31 май. В момента начело на СТО е французинът Паскал Лами, чийто мандат изтича в края на август.
Подчертано добронамерена към България и готова да прояви разбиране към спецификата на моментната политическа ситуация у нас, Вера Машадо пожела да се срещне с български журналисти, за да разкаже за Бразилия и сама да научи повече за особеностите на българските политически нрави. Срещата бе в резиденцията на бразилския посланик у нас Уошингтон Луис Перейра де Соуза, който също се включи в разговора.

Г-жо Машадо, какво съдържа посланието на бразилския президент Дилма Русеф, което носехте за нашия държавен глава Росен Плевнелиев?

Първо бих искала да изразя радостта си, че съм във вашата красива страна, която е и родина на бащата на нашата президентка Дилма Русеф. Смятам, че след посещението на президентката в България през 2011 г. сме отворили нова страница в двустранните ни отношения. Вече по-добре се познаваме и разбираме. Имаме възможности за разширен обмен в най-различни области. Необходимо е да промотираме по-активно връзката между Бразилия и България, както и да си сътрудничим на ниво международни организации, включително в ООН.
Що се отнася до посланието от президентката Дилма Русеф до държавния глава на България Росен Плевнелиев, в него е отправена молба за българска подкрепа за нашия кандидат за генерален директор на СТО Роберто Азеведо, който в момента е бразилски посланик в централата на СТО в Женева. Той работи от 18 г. в тази сфера, запознат е с всички предизвикателства и трудноти пред световната търговия и ще е полезен не само с високия си професионализъм, но и с умението да стига до консенсус, да намира верен изход от проблемите. Надяваме се да успее.

Бразилия стана шеста икономическа сила в света и се прочу като една от най-малко пострадалите от световната криза. Как го постигате?

Кризата повлия и върху нашата страна. Не много, но все пак сме засегнати. Тази година вече имаме спад в темпа на икономическия растеж. Свиване се забелязва и в индустрията. Но се надяваме да преодолеем всичко това. Икономиката е силна. Частният сектор се справя добре, също и селското стопанстмо. Държим много на развитието на търговията. Наясно сме с трудностите на другите страни, но се опитваме да задържим пазарите им отворени за нашите стоки и услуги, които са с високо качество в много сфери. Невъзможно е световната икономика да си възвърне растежа без да се активизира търговията. Ето защо е толкова важна ролята на СТО. Необходимо е ефективно да се преодоляват всякакви пречки и блокажи при преговорите в рамките на СТО – това е условието за възстановяването на световната икономика.

А как върви търговията с България?

Посланик Уошингтон Луис Перейра де Соуза: Позволете ми да се включа. 2012-а бе най-успешната година в търговията между България и Бразилия, което се дължи главно на 9-те самолета на „Ембраер”, закупени от „България Ер”. Това беше направо рекорд. Постигнахме 400 млн. долара стокообмен с България. От тях 300 млн. са бразилски внос у вас и 100 млн. са български износ за Бразилия – най-вече за сметка на купуваните от нас български торове. Е, че през 2013-а стокообменът едва ли ще е така впечатляващ - не всяка година се пазаруват самолети.

Г-жо Машадо, Бразилия изпъква със социалния си модел на развитие, докато в Европа сега доминират социалните орязвания, които предизвикват остро гражданско недоволство. Доколко бразилският път, като постигнал видимо по-позитивни резултати, може да служи за пример?

Бразилия има специфична история. В трудовото законодателство страната ни още през 30-те години на ХХ в. е направила много заемки от Европа, която пък е първият континент, започнал да се вслушва в общественото мнение и постигнал много в гарантирането на правата на работниците, в социалните регулации. Повлияни сме особено от опита на Франция, също и на Португалия, Италия. Днешното ни трудово законодателство е допълнително усъвършенствано, за да отстоява още по-ефикасно и гъвкаво правата на хората на наемния труд. Дори и да се задълбочи кризата в Бразилия, то ще е последното, на което бихме посегнали. У нас профсъюзите винаги са били много силни. Предишният наш президент – Лула да Силва, по-рано бе лидер именно на най-мощния ни профсъюз. Той привнесе този опит в ръководството на държавата.
В момента кризата в Бразилия е само отзвук от кризата в развитите икономики и тя няма чак такъв ефект върху нашата система. Вярно, редуцира пазара, особено в Европа. Но износът ни продължава да е силен.
Надявам се мерките, прилагани в ЕС, да се окажат успешни. Икономиката в САЩ вече се възстановява.
А дали сме модел или пример... Ние нямаме намерение да си приписваме такава роля. Всяка страна си има своите трудности и предизвикателства. За нас е важен мирът с всички. Искаме да сме в сътрудничество и с труда, и с капитала. И да напредваме по линия на социалната политика. Нека напомня още, че управляващата у нас партия се нарича Трудова, а това говори само за себе си.

Какво ще кажете за прословутата „лява вълна” в Латинска Америка?

Не мисля, че лявата вълна е заплаха за когото и да е. Уго Чавес бе голям лидер, допринесъл много за народа си чрез социални програми. Наследството му е изключително важно за неговата страна. Сигурни сме, че този път ще бъде продължен, независимо дали на изборите във Венесуела ще победи г-н Мадуро, временният президент, или някой друг. По-същественото е гласът на народа да продължи да бъде зачитан и уважаван.
Аз бях в чужбина, когато Лула стана президент на Бразилия. Тогава в някои западни страни се появиха притеснения от победата му. Днес, след двата му успешни президентски мандата, се чуват вече главно адмирации за постигнатото от него – не само в политиката, но и в профсъюзите, в икономиката и т.н.. Надявам се така стане и с Венесуела.

Радвате ли се за новия папа Франциск І? Той е аржентинец, а имаше и кандидат бразилец...

Много съм доволна. И двамата бяха силни кандидати. У нас много уважаваме архиепископа на Сао Пауло Клаудио Умеш, който е бил до Хорхе Берголио по време на избора. Клаудио е с изострена социална чувствителност. Берголио също е много чувствителен на тази тема. Сигурно и вие го видяхте по телевизията – как беше искрено изненадан, че са го избрали, как се вълнуваше, че толкова много хора го чакат какво ще каже, как беше завладян от чувство за отговорност. Пожелавам му успех. Вярвам, че църквата ще се промени към по-добро.

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори08.12.2022 г.

Visitor: 4010430