Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
София, 24 август 2006 г.

Протежето на Хитлер в Южна Америка си отиде неосъден

По време на 17-годишното си изгнание Алфредо Стреснер почти не напускаше имението си в бразилската столица Бразилия

Момчил Инджов


Докато чакат смъртта на своя архивраг Фидел Кастро, американците сякаш не забелязаха как се помина техният стар приятел ген. Алфредо Стреснер, който управляваше Парагвай с желязна ръка от 1954 до 1989 г. Той почина та 16 август в болница в Бразилия, където живееше в изгнание.
Мълчанието на Вашингтон е обяснимо. Ще вземе някой да се сети, че репресивният апарат на Стреснер бе създаден не от друг, а от ЦРУ. Или че САЩ изляха милиарди долари в много латиноамерикански страни за борба срещу комунизма. И чак след падането на режима в Асунсион се сетиха, че тези пари потънаха в джобовете на Стреснер и обкръжението му.
Но това е най-малкото. САЩ със сигурност са знаели какви ги е вършил генералът в младостта си, но очевидно неутрализирането на комунистическата заплаха е било по-важно.
През 1932 г. избухва малко познатата днес локална

война между Боливия и Парагвай

за областта Чако. В парагвайската армия се сражава неизвестният тогава младши лейтенант Алфредо Стреснер - син на баварския имигрант Хуго Щрьоснер и индианката Ериберта Матиауда. Малко преди конфликта Стреснер е преминал военно обучение в Рио де Жанейро под ръководството на не кой да е, а на германеца Ернст Рьом. Това е човекът, оглавил националсоциалистическите отряди СА в нацистка Германия, но ликвидиран от Адолф Хитлер.
Още като курсант Стреснер споделя пред Рьом симпатиите си към нацизма. А учителят информира Хитлер. Младият парагваец дори подава молба за членство в Националсоциалистическата партия. Но Хитлер отхвърля кандидатурата му, защото южноамериканецът не е чист ариец. Въпреки това фюрерът уверява Стреснер, че разчита на него и ще направи от него нещо като лидер - само да завоюва Европа и да дойде редът на Южна Америка.
Затова Стреснер остава верен на нацистките идеи. И доказва това след преврата си през 1954 г. Благодарение на него в Парагвай намират убежище хиляди военнопрестъпници от Третия райх. Най-известният от тях е Ангелът на смъртта -

зловещият лекар от "Аушвиц" Йозеф Менгеле

Но явно за американците това е минало. Още повече, че след Втората световна война на държавно ниво нацизмът сякаш е изкоренен в Латинска Америка.
Като президент Стреснер, вече самопроизвел се в генерал, превръща Парагвай в огромен концлагер. Предполага се, че през затворите са минали близо 1,5 милиона души - близо четвърт от 6-милионното население на страната. Други 2 милиона емигрират.
Данните сочат, че Стреснер е отговорен за мъченията на 400 000 души и смъртта на около хиляда. Но той участва и в операция "Кондор" заедно с режимите в Бразилия, Аржентина, Уругвай, Чили и Боливия. Тайните служби на тези държави залавят и ликвидират хиляди противници на властта из цяла Южна Америка. Документите за този план бяха открити именно в Парагвай през 1992 г.
Стреснер бе свален с преврат през 1989 г., по ирония на съдбата от собствения си сват - ген. Андрес Родригес, който побърза да го прати в изгнание. А Бразилия на драго сърце даде убежище на диктатора и не пожела да го екстрадира въпреки многобройните съдебни искове в родината му.
Режимът в

Парагвай бе прояден от корупция,

за която се разказват легенди. Така например парагвайският посланик в Аржентина проиграл парите на посолството на рулетка. Стреснер го привикал, накарал го да подпише признание, след което... незабавно го направил външен министър. Чувството за вина и страхът от възмездие го направили безрезервно предан.
Първите нападки към режима в Асунсион дойдоха от американския президент Джими Картър чак през 1977 г. На тях Стреснер неизменно отвръщаше, че в страната му има функционираща демокрация. Благодарение на нея и, разбира се, на волята на народа той бе преизбиран 8 пъти за президент.
По негово време в Парагвай имаше само една партия - "Колорадо". Абсолютно всички държавни служители бяха задължени да бъдат нейни членове. Един от най-големите градове в страната - днешният Сиудад дел Есте, се казваше Пуерто Пресиденте Стреснер.
И още нещо, твърде добре познато у нас. Духът на Стреснер все още е жив в родината му. Доказателство за това е статията, публикувана по повод смъртта му в органа на "Колорадо" - в. "Ултима Ора". В нея между другото се казва: "Не трябва да забравяме, че Генералът построи много училища и болници и бе свидетел на безкрайно много сватби, които се извършваха по негово време."


Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
Парагвай
Видяно: 731   Мнения:0

Известни личности
Протежето на Хитлер в Южна Америка си отиде неосъден
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Шесто десетилетие Парагвай остава в прегръдките на партията "Колорадо"
Видяно: 7606   Мнения:0

Епископът на бедните
Видяно: 16682   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори02.2.2002 г.

Visitor: 4006200