Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", брой 39 (618), 07-13 октомври 2013

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена

Къдринка Къдринова


Експанзивен и речовит, Мануел Муньос Идалго твърди, че е влюбен в България. Испанският поет и драматург редовно гостува в страната ни още от 1979 г., когато за първи път идва у нас. Буквално преди дни той бе и сред участниците в Десетата международна писателска среща в София, съвпаднала със 100-годишнината от основаването на Съюза на българските писатели. Роден през 1939 г. в Алкантария, провинция Мурсия, Мануел Муньос Идалго е член на Академията на испанизма към Капитула на рицарите и дамите на Исабел Католическа. Автор е на 13 стихосбирки, 34 пиеси, две биографии, две книги по театрална педагогика и един сборник с есета за срещите си с големи испански интелектуалци. Колумнист е във в. „Ла Расон”. През 1979 г. издава в Испания „Моторни песни” на Никола Вапцаров. Пиесата му „Никола Вапцаров – Кървавата бразда” е посветена на едновековния юбилей от рождението на нашия поет, отбелязан през 2009 г. Същата година драмата е отпечатана на български. А театралната творба „Мъдрост и себеотричане” е за светите братя Кирил и Методий и за създаването на славянската азбука. И двете свързани с България пиеси излизат през 2011 г. в Испания в триезично издание – на испански, английски и шведски. Друга негова драма – „Благословени души или Забранена любов”, е играна между 1994 и 2004 г. в столичния театър „София” и в силистренския „Сава Доброплодни”. Мануел Муньос Идалго е носител на ордена „Св. Св. Кирил и Методий” І степен и на Международната литературна награда „Никола Вапцаров”.Дон Мануел, как се роди вашата толкова топла връзка с България?

България беше далечна и почти непозната за мен, когато пристигнах тук за първи път през 1979-а, Международната година на детето. Бях поканен да участвам в честването на празника на славянската азбука. Тогава се запознах с чудесни български поети, които и досега са ми приятели – Любомир Левчев, Лъчезар Еленков, Евтим Евтимов. И с още много други интелектуалци – писатели, журналисти, театрали. Бях омаян от българския фолклор, от традициите. Посрещаха ме с хляб и сол, танцувах хоро, всичко беше толкова красиво, а съзнанието и душата ми сякаш се отвориха за някакви древни и велики спомени, свързани със земята ви. Започнах да усещам България като нещо специално, като част от мен самия. Днес се чувствам почти българин. Вложих много от тази емоция в пиесите ми за братята Кирил и Методий и за Никола Вапрацов, в поемите ми, посветени на България. Ако не изпитваш емоция, ако не ти харесва онова, което изживяваш, е невъзможно да пишеш. Същевременно съм страдал и страдам много за България. Видях и преживях промените тук. Някои са добри, други не толкова. Онова, което не приемам, е да се накърнява културата. Един поет не може да е собственост на никоя партия и не може да е преценяван по политически критерии. Красотата, метафората, полетът на духа нямат белези за партийна принадлежност. Толкова е жалко, че все още се сблъскваме с лов на вещици. Говоря не само за България, а и за света изобщо.

Вие не членувате в никоя партия, така ли?

Не членувам! Не харесвам партиите. Всичките. Аз съм учил в семинария, готвех се за свещеник. Много други писатели също са минали през такава подготовка. Роден съм точно в края на гражданската война. Израснахме в епоха, когато проповедта в църквата бе форма за доминиране пред публиката, за изява. Аз не бях представителен тогава, но като се качвах на амвона, се чувствах другояче, по-значителен. Днес принадлежа към кръга на рицарите на Исабел Католическа, създали Академията на испанизма. А що се отнася до религиите, те всичките са форма на власт. И все се обвързват с политиката, с управлението.

Кой според вас е най-големият проблем на света днес?

Ирационалността на онези, които го управляват – в Испания, в България, навсякъде. Под тяхното диригенство обществата оглупяват, високите цели се принизяват, автентичните ценности се размиват, младежта се елементаризира чрез налаганите моди, приятелството и любовните отношения се изпразват от човешкия смисъл. Кастрират се чувствителността, интелигентността. Живеем в свят на малоумници. Хвърлиха се да „спасяват” банките и стовариха бремето на дълговете върху най-малко виновните за кризата – редовите данъкаплатци, народа. Накрая ще забранят и всичко най-красиво.

А кое е най-красивото?

Любовта. Но любовта като даване. А не като вземане-даване, което е съвсем друго и се свежда до търговски отношения, типични за една древна професия. Не, аз искам просто да ме оставят да обичам, да дарявам обичта си. Не ме интересува дали ще е споделена или не. Красотата е да дадеш любов.

И вие давате своята любов на България...

България е чудесна, интелигентна страна. Но е оплетена в лъжи и манипулации, за да бъде командвана по-лесно.

От кого?

Господарите са едни и същи по целия свят. Не ги определям по идеологии. Наричам ги корумпирани, безсрамници, крадци, търгаши, мафиоти... Това не са добри хора. Ако бяха, щяха да спрат войните, щяха да мислят за гладните деца. Но не им изнася да са хуманни. По-рано ни затваряха по затворите, сега ни лъжат, че имаме свобода и демокрация. Нямаме нищо подобно. Ако хората се възмущават и излизат да протестират, идва полицията да ги арестува. Ако се противиш на уволнението или на това, че изхвърлят семейството ти от дома, защото си останал без работа и не можеш да плащаш ипотеката, те ти отговарят – ами такива са законите, ще ги спазваш. А кой измисля тези закони? Пак те! За да си се самообслужват с тях. Политиците си играят с хората по една хитра формула, наречена „избори”. Щом решиш да недоволстваш, те веднага те парират – ние получихме мнозинство на изборите, така че ще мълчиш и ще слушаш. Превръщат се в тирани.

Каква е алтернативата?

Плурализмът, толерантността... Е-е-е-е, и на мен ми е ясно, че говоря за утопии... Не можеш да управляваш справедливо, ако ти самият не си справедлив. За да бъдеш, трябва да слушаш народа, а не удобните съветници. Но онова, което става, е, че те си докарват една камарила, свързана с олигархията, дават им сладки постове и шуробаджанащината процъфтява. Това е проблем в целия свят. Една тънка и погазила морала прослойка си присвоява правото да решава всичко. Включително да разпалва войни, да се бърка в къщите на другите.

Как един поет като вас може да се противопостави на това?

Имаме само един инструмент за защита – думите. Точно за това говорих и на сегашната писателска среща в София, която премина под мотото „Силата и слабостта на думите в бъдещия свят”. Силата и слабостта вървят ръка за ръка, взаимозависими са. Думите първо извайват мечтите, а после показват действителността във всичките й несъвършенства, които трябва да се преодоляват. Това е и противоречие, но и предизвикателство. Както увереността и съмнението са двете неразделими същности на всеки сериозен, ангажиран и високообразован писател. В изказването ми на срещата дадох примера с големия испански бароков поет и сатирик Франсиско де Кеведо. В неговата епоха, през ХVІ и ХVІІ век, също както и днес, законите са се диктували от безскрупулните лихвари. Неслучайно Кеведо пише за „всемогъщия рицар Дон Паричко”. Но той казва още: „Истината се извращава както с лъжата, така и с мълчанието”. Ето защо поетът никога не бива да премълчава истината!

Кажете тогава вашата истина за днешна България.

Намирам България много разединена. Много! И от това ме боли! Къде ви е съгласието? А има базисни неща, около които може да се обедини всяка страна – да има работа за всички, да има култура, образование и най-вече солидарност. Това важи за всички страни – навсякъде хората трябва да ядат и да могат да отглеждат децата си, тоест трябва да имат работа. И да се подкрепят един друг, за да устояват на натиска на безскрупулните.

Писателят е привилегирован, винаги може сам да си създаде работа със своето писане. Отделен въпрос е кой ще го публикува, кой ще купи творбата... Вие какво пишете в момента?

Завършвам една пиеса за големия швед Август Стриндберг. Заглавието е „Бездната и душата”. Действието се развива в Париж, на Монпарнас, през 1894 г., когато се разделя с Фрида, втората си жена. Имал е три жени и деца от всичките. Хем е обичал жените, хем ги е мразел. Освен поет, драматург, есеист, е бил и прекрасен фотограф, художник. И алкохолик. Докато пиша, го усещам, виждам как пие субстанциите си, без които не може да живее, чувам гласа му, улавям мислите му... Така беше и докато пишех за Никола Вапцаров. Каква личност! Толкова му се възхищавам! Винаги героите ми сякаш оживяват вътре в мен, сливам се с тях, като че ли ток ни свързва през епохи и различни измерения...

Какво точно ви привлече в образа на Вапцаров?

Това, че той защитава народа, работниците. А когато го съдят, той поема цялата вина, не гледа да я прехвърли на другарите си. Искат да го демонизират, но той всъщност е мого чист човек, истински поет! Какви стихове е писал! И днешните работници имат нужда от личности като него. Всички виждаме какво става, нали? Не знаеш кога ще те изхвърлят от работата, от дома ти – и няма да можеш да се защитиш, нито ще знаеш как да изхранваш семейството и децата си! Това ли са законите, които трябва да спазваме?! Значи, щом една несправедливост е облечена в закон, тя става добро?! А който иска това да се промени, е лош, така ли?! Много дълбоко ме развълнува и самият Вапцаров, и красивата любов към жена му, и особено майка му Елена – тя е невероятен персонаж, много силен. В края на пиесата ми, когато разстрелват Вапцаров, тя пита: какво направихте?! И аз днес питам: какво правите?! Колко пъти ще разстрелвате Вапцаров?! Пиесата ми беше написана за неговата 100-годишнина, но така и не бе играна в България. Все пак моят приятел – прекрасният български режисьор Стефан Стайчев, направи драматизация по някои откъси и те бяха представени на 25 септември в Столична библиотека. Стефан бе автор и на постановката в театър „София” на моята драма за връзката между свещеник и млада омъжена жена „Благословени души или Забранена любов”. Премиерата бе през 1994 г. Аз не можах да пристигна тогава, защото по същото време лежах в диабетна кома в Мадрид. И бях представен тук от тогавашния ни посланик Хорхе Фуентес. Оживях и по-късно дойдох, гледах спектакъла, който се задържа доста години на българска сцена. Силистренският театър „Сава Доброплодни” също игра тази пиеса под режисурата на Стефан.

А как се вдъхновихте да пишете пиеса за Кирил и Методий?

Аз по начало обичам да пиша на исторически теми. Винаги се задълбочавам в материала, потъвам в библиотеките, изчитам много литература за съответната епоха, за тогавашните традиции и навици, направо ставам един книжен плъх. Така постъпих и при създаването на пиесата за Кирил и Методий. Помогнаха и натрупаните ми познания по латински и старогръцки. Заживях живота на персонажите, усетих ги „отвътре”. Помислете, за времето си те са били големи бунтари – посмели са да оспорят диктата на католическата църква в Рим за това, на кои езици може да се чете Библията. То е било същото, все едно сега някой да оспори повсеместно налагания ни глобализиран модел на обществено развитие. Но Кирил и Методий са успели, дали са живот на нова азбука, на нова цялостна култура, намерила най-благодатна почва в България – и това е големият им принос. Тази година се навършват 1150 г. от епохалното им дело. Надявам се България да не пропусне тази годищнина и да я отбележи достойно. Що се отнася до самото писане, целият текст на пиесата е стихотворен. И то не в „бели стихове”, а в класитечския римуван стих. При това му е придадено характерно за Средновековието звучене – факт, който е признат в предговора от големия историк Франсиско Родригес Адрадос, също носител на българския оредн „Кирил и Методий” и отличен познавач на българската история.

Чувствате ли се понякога като в машина на времето с тези въобръжаеми пътувания из епохите?

Щастлив съм, че малко време прекарвам в настоящето. Писането на пиеси ми позволява по-дълго да се задържам в историята. Винаги ме е очаровало да я възстановявам.

Научава ли нещо човечеството от уроците на историята?

Онези, които управляват народите, не са заинтересовани нито самите те, нито „подопечните” им да се учат от историята. В Испания, България, Франция, Италия – навсякъде е все същото. Не се ценят качества като задълбоченост, лоялност, вярност. Отказва се достъп до любовта. До онази любов, която дава.

Какъв път да изберем, за да си възвърнем по-хуманните ценности?

Пътя на честността. Оттам се минава. Ако си честен и интелигентен, светът е твой. Но се дава предимство на глупостта. Вижте колко много са наоколо всичките тези момчета и момичета, вторачени в мобилните си апаратчета, заплеснати по все по-нови модели, по някакви лъскавинки – като примитивни аборигени пред шарени мъниста. Вместо да участват в истинския живот, те непрестанно са замрежени в интернет...

Какво е интернет за вас?

Компютърът е адска машина за зли духове. Разбира се, тя предлага улеснения. Ето, сега, когато изпращам текстовете си на моята чудесна преводачка на български Тамара Такова, всичко става мигновено. Аз съм в онзи край на Европа, тя е тук, а все едно сме заедно, на едно и също място. Щом Тамара приключи превода и уточним всичко, книгата незабавно отива в издателството. Да, интернет ми е удобен и нужен за работата. Но вече видяхме, че той е изключително удобен и за всички, които искат да ни следят. Да знаят къде се движиш, защо се движиш. Е, аз им бягам. Правя всичко наопаки. Защото съм прекалено изморен от ограничения и забрани.

Има ли кой да чете поезия днес? Светът не е ли станал прекалено безчувствен за това?

Смятам, че поезията е единствената форма за изрзяване на човешките дълбини, на лириката, интимността, чувствата. Няма да умре, защото ако умре, какво ни остава? Поезията е любов, тя е богиня. Вярно е, че хората, които са прекалено прагматични, които са със затворено съзнание, не чувстват романтиката. Друга голяма част от хората обаче са прехласнати по поезията чрез музиката, песента, ритъма, красотата наоколо – всичко, което е реално въплъщение на поезията.

Вие самият не сте ли също и малко прагматик? Нали освен с поезия се занимавате и с доста по-делничната журналистика – пишете колонка във в. „Ла Расон”...

Знам добре какво е да работиш в редакция. Пишех редовни колонки по злободневни теми в изданието на в. „Ла Расон” в Мурсия. Но го затвориха. Остана само дигиталният вариант. И по-рано обаче идваха разпореждания „отгоре” да не споменавам имена в коментарите си. Не можех да съм директен. Шефовете винаги си измиват ръцете с теб. Законите обслужват тях, а не теб. Свобода на пресата ли? Няма такова нещо.

Как виждате българина днес?

Българинът е борец. Спартак е бил тракиец, тоест българин, нали? Какво повече може да се каже? Впрочем, трябва да добавя и за талантите ви. Много се талантливи, най-разностранно! За поетите ви вече споменах. Но искам и специално да си похваля преводачката Тамара Такова, която е сред най-добрите български испанисти. Донесох и на писателската среща й връчих тържествено специалната диплома, която й издаде Академията на испанизма като признание за професионализма й и изключителните й познания в испанския език и в испаноезичната литература и култура.

Най-хубавото ви преживяване от сегашното гостуване в България?

Най-красиво беше във Френската гимназия. 30 години съм учителствал в Испания и сме правили с децата училищен театър. Така че сега се върнах в онези години. Срещата с младите хора ми даде най-хубавото усещане за България. Много ме трогна вниманието им към мен и към творбите ми.

Какъв оптимистичен завършек ще изберете за разговора ни?

Докато сме способни да разберем погледа на едно дете, и докато има птици в полет, има и надежда.

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
ИСПАНИЯ
Видяно: 1876   Мнения:0


Видяно: 49   Мнения:0

Данни за ИСРП от испанския печат
Видяно: 221   Мнения:0


Видяно: 0   Мнения:0

Известни личности
Аснар събира световни лидери за сватбата на щерка си
Видяно: 868   Мнения:0

Балтасар Гарсон - кошмарът на прегрешилите големци
Видяно: 1242   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

ПАБЛО ПИКАСО - (1881-1973)
Видяно: 6129   Мнения:1

Хосе Луис Родригес Сапатеро - един прагматичен лидер
Видяно: 1369   Мнения:0

Салвадор Дали е имал проблеми със закона
Видяно: 1003   Мнения:0

Дон Леополдо де Луис, поетът между два ангела
Видяно: 801   Мнения:0

Анхел Мария де Лера
Видяно: 817   Мнения:0

Сватбата на испанския престолонаследник - едно жизнерадостно ново начало
Видяно: 1854   Мнения:0

Летисия - журналистката, която един ден ще стане кралица на Испания
Видяно: 1895   Мнения:0

Принц Фелипе - най-желаният ерген в Европа
Видяно: 1387   Мнения:0

Жозеп Борел - новият председател на Европарламента
Видяно: 706   Мнения:0

Отиде си Антонио Гадес - кралят на фламенкото
Видяно: 1479   Мнения:0

Калина става нестинарка
Видяно: 870   Мнения:0

Китин и Калина възродиха празник в пустинята
Видяно: 1674   Мнения:0

Крал Хуан Карлос на лов за мечки в Румъния
Видяно: 937   Мнения:0

Бракът на Симеон с Маргарита разбунил духовете в Мадрид
Видяно: 2013   Мнения:0

Децата на Симеон сред 2-ма крале в Мароко
Видяно: 1045   Мнения:0

Дани Алкайде - испанският Стоичков
Видяно: 779   Мнения:0

Конституциони вълнения заради бременна принцеса
Видяно: 789   Мнения:0

Антонио Бандерас в София: Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанският премиер изневери на прякора си “Бамби“
Видяно: 669   Мнения:0

Кралски вълнения
Видяно: 203   Мнения:0

Сестри за милиони
Видяно: 365   Мнения:0

Сапатеро – човекът, който държи на думата си
Видяно: 217   Мнения:0

Амазонките на Сапатеро
Видяно: 208   Мнения:0

Педро Крус Виялон, генерален адвокат на Съда на ЕС
Видяно: 194   Мнения:0

Хабанерата на Тринидад
Видяно: 208   Мнения:0

Неукротимата маха
Видяно: 247   Мнения:0

Испански шах
Видяно: 209   Мнения:0

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко
Видяно: 210   Мнения:0

Балтасар Гарсон осъден в Мадрид
Видяно: 233   Мнения:0

Слонският гаф на краля
Видяно: 211   Мнения:0

Галисийският касиер
Видяно: 224   Мнения:0

Добре дошъл, мистър ЕвроВегас!
Видяно: 234   Мнения:0

За едни криза, за други миза
Видяно: 170   Мнения:0

Артур Мас, премиер на Каталуня - отцепникът
Видяно: 98   Мнения:0

Катарската връзка на Иняки Урдангарин
Видяно: 145   Мнения:0

Отиде си Пако де Лусия - фламенкото осиротия
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Бардем скара Мароко и Франция
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Адолфо Суарес, Рицарят на демокрацията
Видяно: 0   Мнения:0

Новият преход на краля
Видяно: 0   Мнения:0

Педро Санчес е новият лидер на испанските социалисти
Видяно: 0   Мнения:0

Интервю с Колумб
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си най-титулованата аристократка в света
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Награди "Принцът на Астурия 2003"
Видяно: 976   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Оскар Тускетс Бланка в неговия лабиринт
Видяно: 919   Мнения:0

В Барселона поставят операта "Да бъдеш Бог"
Видяно: 876   Мнения:0

Студенти представят България на "Барселона 2004"
Видяно: 678   Мнения:0

Нов президент на агенция ЕФЕ
Видяно: 884   Мнения:0

Изложба на Хоан Миро в София
Видяно: 1069   Мнения:0

Джон Малкович дебютира като постановчик в Барселона
Видяно: 700   Мнения:0

Изложба за Рафаел Алберти в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Видяно: 2467   Мнения:0

Виола и пиано на финала на испанската културна програма
Видяно: 713   Мнения:0

В ИСПАНИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ДЖАЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испанският посланик откри концерт на световноизвестен китарист в зала "България"
Видяно: 1972   Мнения:0

Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Испански авангардист събра елита на “Шипка” 6
Видяно: 667   Мнения:0

Графики и офорти на Миро в НДК
Видяно: 699   Мнения:0

Мануел Идалго представи новата си книга
Видяно: 620   Мнения:0

Испански сарсуели в зала “България”
Видяно: 713   Мнения:0

Дон Кихот 400 години по-късно
Видяно: 697   Мнения:0

Седмица на иберамериканското кино
Видяно: 695   Мнения:0

Цигуларката-виртуоз Летисия Морено в София
Видяно: 1050   Мнения:0

Публикуваха неиздавани поеми на Хуан Рамон Хименес
Видяно: 985   Мнения:0

С ТАЛАНТ СРЕЩУ МРАКА
Видяно: 197   Мнения:0

Изложба на Пикасо в София
Видяно: 233   Мнения:0

Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници
Видяно: 223   Мнения:0

Три цвята: червено
Видяно: 270   Мнения:0

“Капричос” на Гоя в София
Видяно: 209   Мнения:0

КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС
Видяно: 240   Мнения:0

ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ
Видяно: 244   Мнения:0

СПОДЕЛЕНИ ПЪТИЩА. 10 испански фотографи
Видяно: 213   Мнения:0

Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут
Видяно: 208   Мнения:0

ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ
Видяно: 227   Мнения:0

Луис Гарсия Монтеро: Когато много бързаш, започваш да мислиш с краката
Видяно: 256   Мнения:0

ПОРЕДНА СЕДМИЦА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО В ЗАЛА "ЛЮМИЕР", 9 – 15 МАЙ 2011 Г.
Видяно: 208   Мнения:0

Фотоизложба на Луис Рамон Марин
Видяно: 218   Мнения:0

Ладино дива ще омайва София
Видяно: 283   Мнения:0

ОГНЕНО ФЛАМЕНКО С РОХАС, РОДРИГЕС И NUEVO BALLET ESPANOL
Видяно: 209   Мнения:0

Бернардо Ачага, баски писател: Проблемът не е в идентичността, а в бедността
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Испанският посланик се изявява като PR-агент на България
Видяно: 1619   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

Консултации между българското и испанското МВнР
Видяно: 658   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Испания и България - приоритетна програма за културни прояви
Видяно: 953   Мнения:0

ИСПАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
Видяно: 1044   Мнения:0

"Рока" представи новата си дизайнерска линия "Дама Сенсо"
Видяно: 803   Мнения:0

Юбилеен випуск на Испанската гимназия
Видяно: 3224   Мнения:0

Шумен превзе Мадрид
Видяно: 1765   Мнения:0

Зоя Пенкова, оцеляла при атентатите в Мадрид: Помня лицeто на смъртта
Видяно: 918   Мнения:0

Станишев на гости на Сапатеро
Видяно: 693   Мнения:0

ИСПАНСКИ ТАНЦИ ВЪВ ВАРНА
Видяно: 1151   Мнения:0

Срокове за изпитите DELE
Видяно: 1284   Мнения:0

Адела Клементе де Педрет, почетен консул на България в Барселона:Научете се да се продавате
Видяно: 2493   Мнения:2

Испанската преса за предстоящата визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 710   Мнения:0

Българският премиер Симеон Сакскобургготски подари на испанския крал Хуан Карлос Първи малко куче, порода българска овчарка
Видяно: 986   Мнения:0

Визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 672   Мнения:0

Симеон рекламира България като "Елдорадо" на Нова Европа
Видяно: 668   Мнения:0

България е в плановете на испанските инвеститори, според Лидия Шулева и Павел Езекиев
Видяно: 925   Мнения:0

Симеон: Ключът за Ирак е в Палестина
Видяно: 660   Мнения:0

Сапатеро: България и Испания са в стратегически съюз
Видяно: 669   Мнения:0

Българите в Мадрид: дойдох, видях, усвоих
Видяно: 2460   Мнения:1

Неосиновените синове на Мадрид
Видяно: 807   Мнения:0

Хосе Анхел Лопес Хорин: В един лагер сме за Ирак, но преследваме целта по различен начин
Видяно: 786   Мнения:0

Музикална фиеста за празника на Испания
Видяно: 2135   Мнения:0

Слушаме испански сарсуели в зала "България"
Видяно: 766   Мнения:0

Сеговия – българската следа
Видяно: 1521   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИМАТ ОБЩИ ПРОБЛЕМИ
Видяно: 1129   Мнения:0

Президентът Георги Първанов награди испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин с орден "Мадарски конник" - първа степен
Видяно: 690   Мнения:0

Мигел Анхел Моратинос, Министър на външните работи на Испания: Без да вдига шум, Испания ви помага за делото в Либия
Видяно: 658   Мнения:0

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ
Видяно: 1327   Мнения:0

Фернандо Ариас: НАДЯВАМ СЕ УСПОРЕДНО С ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА ДА ПРОДЪЛЖИТЕ И ПОДГОТОВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС
Видяно: 649   Мнения:0

Посланикът на Испания връчи акредитивните си писма
Видяно: 670   Мнения:0

Първанов подкрепя за инициативата на Сапатеро за "Съюз на цивилизациите"
Видяно: 612   Мнения:0

Испанският посланик очаква децата си за празниците
Видяно: 1062   Мнения:0

Испанската Гражданска гвардия иззе 137 кг кокаин близо до мястото, където бяха задържани български трафиканти на дрога
Видяно: 1752   Мнения:0

МВР на Испания благодари за тясното и ползотворно сътрудничество с българската полиция
Видяно: 725   Мнения:0

Фернандо Ариас Посланик на Кралство Испания: Вие си знаете, че имате испанско лоби за ЕС
Видяно: 688   Мнения:0

Българските служби са в постоянна връзка с испанските си колеги за разбитата престъпна мрежа, заяви ген. Борисов
Видяно: 724   Мнения:0

“Рока” с 5 млн. артикула за баня
Видяно: 728   Мнения:0

Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания: Няма катастрофа за ЕС, не се вторачвайте в дати, на прав път сте
Видяно: 697   Мнения:0

Най-големият завод на “Рока Груп” на Балканите е в Каспичан
Видяно: 1088   Мнения:1

Антонио Бандерас в София:Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена
Видяно: 0   Мнения:0

Испански ордени за две българки
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пепел от стих - изложба на Фернандо Ервас и Нина Николова в Експо Баня Център
Видяно: 0   Мнения:0

Игнасио Рамоне, директор на “Монд дипломатик”: Влезте в Европа на народите
Видяно: 1936   Мнения:0

Старото посолство на САЩ стана институт “Сервантес“
Видяно: 724   Мнения:0

Двуезична книга сравнява българи и испанци
Видяно: 879   Мнения:0

Нови пътища стимулират туризма в Родопите с испанска помощ
Видяно: 760   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 1176   Мнения:0

Бойко Борисов зарадва испански инвеститор
Видяно: 626   Мнения:0

ФАКТИЧЕСКИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испания хвана бос на родната автомафия
Видяно: 876   Мнения:0

Мадрид разби наша наркобанда
Видяно: 692   Мнения:0

Наш мафиот в Испания бере душа с 3 куршума в главата
Видяно: 1307   Мнения:0

Испания закопча шестима наши трафиканти на хероин
Видяно: 680   Мнения:0

Посланик хвали свободата на словото у нас
Видяно: 661   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 604   Мнения:0

Рока България АД получи наградата за перфектна фирма сред големите предприятия с чуждестранно участие
Видяно: 802   Мнения:0

Рока придобива 50 процента от Козмик Груп
Видяно: 561   Мнения:0

Рока България АД е една от първите компании, отличени с Business Superbrands награда в България
Видяно: 581   Мнения:0

Рока затвърди лидерската си позиция на Индийския пазар на продукти за баня
Видяно: 555   Мнения:0

НОВОСТИ РОКА БЪЛГАРИЯ 2008
Видяно: 921   Мнения:0

Poка придоби тайванска високотехнологична компания
Видяно: 24   Мнения:0

Серхио Кастро е новият Изпълнителен директор на Рока България АД
Видяно: 576   Мнения:0

Звезда на фламенкото в НДК
Видяно: 602   Мнения:0

Негово Превъзходителство ХОРХЕ ФУЕНТЕС МОНСОНИС-ВИЛАЙОНГА, посланик на Кралство Испания: БУКВИТЕ ВИ МЕ ЗАТРУДНЯВАТ, НО АЗБУКАТА ВИ Е КРАСИВА
Видяно: 417   Мнения:0

Испания ще ни помага за еврофондовете
Видяно: 222   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 232   Мнения:0

Сертификат за Фери Груп
Видяно: 192   Мнения:0

На гурбет в Испания
Видяно: 237   Мнения:0

Фери Груп представи проектите си в България
Видяно: 261   Мнения:0

Българско участие във форум на ОССЕ в Кордоба
Видяно: 190   Мнения:0

Поезията на Живка е дъщеря на болката
Видяно: 235   Мнения:0

Изгубени в превода на еврофондовете
Видяно: 190   Мнения:0

България – пример за “Алианса на цивилизациите”
Видяно: 212   Мнения:0

Стипендии за испанските гимназии
Видяно: 218   Мнения:0

Мануел Фери, президент на “Фери Груп”: Туризмът и земеделието ще са чудесата на България
Видяно: 185   Мнения:0

Испанцине видяха Елдорадо в България
Видяно: 253   Мнения:0

Проектът “Етния Комуникасион” и България
Видяно: 191   Мнения:0

Късметът да си българин в Мадрид
Видяно: 242   Мнения:0

Вечер на съвременната българска поезия в Мадрид
Видяно: 226   Мнения:0

Българска авторка взе литературна награда в Мадрид
Видяно: 198   Мнения:0

Изпълнителният директор на “Рока България” АД Серхио Кастро: Докосвам се до хубостта и при всяко свое влизане в изложбената зала на “Рока” в София
Видяно: 184   Мнения:0

Смях без граница
Видяно: 185   Мнения:0

Автономното правителство на Мадрид финансира създаването на младежки социално-образователен център в Търговище
Видяно: 209   Мнения:0

Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България: Не губете повече нито едно евро!
Видяно: 236   Мнения:0

Аплаузи от испанското председателство на ЕС за “Октопод”
Видяно: 208   Мнения:0

Министър Николай Младенов удостоява испанския посланик Хорхе Фуентес със “Златна лаврова клонка”
Видяно: 202   Мнения:0

Седмица на испанското и ибероамериканското кино - за 17-и път в София (16 МАЙ 2010 г.)
Видяно: 205   Мнения:0

Испанска връзка
Видяно: 247   Мнения:0

Кръгла маса “Интегрирането на българските граждани в Испания”
Видяно: 194   Мнения:0

Българче поема към Перу и Испания с Рута Кетцал
Видяно: 450   Мнения:0

Българите в Испания нямат намерение да се връщат
Видяно: 206   Мнения:0

МИЕТ показва потенциала на България за културен и СПА туризъм на международното изложение FITUR в Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро: Ако Европа не е единна, ще потъне
Видяно: 220   Мнения:0

Испанският посланик издигнат на висш пост в Мадрид
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 232   Мнения:0

Българче поема из Колумбия и Испания
Видяно: 234   Мнения:0

Чалга ли е цветистият език?
Видяно: 230   Мнения:0

В обновената след ремонт Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”: НА УРОК С ДОН КИХОТ
Видяно: 416   Мнения:0

Испанският посланик дон Хосе Луис Тапиа пред Klassa.bg: Целта на моя мандат е да доведа повече испански фирми в България
Видяно: 159   Мнения:0

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института "Сервантес"?
Видяно: 191   Мнения:0

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече
Видяно: 98   Мнения:0

Испанци идат за бизнес в България
Видяно: 90   Мнения:0

Испански паралели
Видяно: 88   Мнения:0

Кризата: българският и испанският ракурс
Видяно: 118   Мнения:0

Софийският пример на „Сервантес”
Видяно: 84   Мнения:0

Дипломира се двадесетият випуск на Испанската гимназия
Видяно: 62   Мнения:0

РОКА дава стипендии на студенти да учат испански
Видяно: 7   Мнения:0

Изпълнителният директор на Рока България АД, Серхио Кастро вече отговаря за мениджмънта на компанията Рока на Балканите
Видяно: 0   Мнения:0

Композицията We Are Water на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата
Видяно: 0   Мнения:0

Варненче тръгва с Рута Кетцал из Панама, Испания и Белгия
Видяно: 0   Мнения:0

Коледен концерт с класическа музика, организиран от Институт Сервантес и Рока България
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Дарение на Рока България за бежански центрове
Видяно: 0   Мнения:0

Пищен спектакъл в София на Националния балет на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Кралски отличия за двама испански бизнесмени у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Рафаел Алварадо - седем десетилетия по моста на думите
Видяно: 0   Мнения:0

Испанска пролет в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пикасо с изложба у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Живка Балтаджиева, поетеса: Ще преобразим света, ако започнем от себе си
Видяно: 0   Мнения:0

Поетични срещи между Испания и България
Видяно: 0   Мнения:0

Мигел Саенс, член на Испанската кралска академия: Силата на думите може да преобърне света
Видяно: 0   Мнения:0

Испански министър лансира у нас „Марката Испания”
Видяно: 0   Мнения:0

Светът през „Лявото око” на 12 фотографки
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанските социалисти опряха до Станишев
Видяно: 0   Мнения:0

Доайенът на българската испанистика
Видяно: 0   Мнения:0

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Барселона - най-космополитният град в Испания
Видяно: 2053   Мнения:0

Виното на Испания
Видяно: 5731   Мнения:0

Блясък и романтика по испански
Видяно: 996   Мнения:0

Испанските фиести - безкраен празник
Видяно: 946   Мнения:0

Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания
Видяно: 1014   Мнения:0

Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво
Видяно: 2980   Мнения:0

Саламанка - Исторически център на знанието
Видяно: 1375   Мнения:0

Севиля - вратата на Испания към Новия свят
Видяно: 865   Мнения:0

Толедо - градът на Ел Греко
Видяно: 1284   Мнения:0

Кулинарни традиции на Испания
Видяно: 7860   Мнения:4

Валенсия - очарованието на много векове в един град
Видяно: 4626   Мнения:0

Лас Файас - карнавал, заря и огън
Видяно: 2459   Мнения:0

Памплона - рога, копита и тръпка
Видяно: 1442   Мнения:0

Ще върне ли Дон Домат туристите в Испания?
Видяно: 686   Мнения:0

Барселона - една мечта, превърнала се в реалност
Видяно: 819   Мнения:0

Барселона на един дъх
Видяно: 766   Мнения:0

Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят
Видяно: 654   Мнения:0

С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка
Видяно: 1762   Мнения:0

Коледа и Нова година в Мадрид – 4 години по-късно
Видяно: 1148   Мнения:0

Авторски анализи
Изборите в Испания - махмурлук за войнолюбците
Видяно: 648   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Много шум за една магданозена скала
Видяно: 691   Мнения:0

Сапатеро станал политик заради дядо си
Видяно: 2137   Мнения:0

ИЗМАМНИЯТ СИМВОЛ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 2706   Мнения:0

Испанците се прехласнаха по Летисия - принцесата на Астурия
Видяно: 1900   Мнения:0

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид
Видяно: 691   Мнения:0

Ще сдобри ли Симеон Сапатеро с Буш?
Видяно: 644   Мнения:0

ИСПАНИЯ: ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Видяно: 1710   Мнения:0

У нас не виреят политици като Сапатеро
Видяно: 610   Мнения:0

Ужасът в Мадрид: Година по-късно
Видяно: 737   Мнения:0

Мадрид 11 март: Кой е виновният?
Видяно: 650   Мнения:0

“Бяла нощ” в Мадрид
Видяно: 760   Мнения:0

Щурм по суша от Мароко хвърли Европа в паника
Видяно: 684   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 2962   Мнения:0

Испания променя конституцията си заради бъдеща кралица
Видяно: 770   Мнения:0

Косовски синдром налегна Испания
Видяно: 713   Мнения:0

Да се пренесеш в миналото в Бехар
Видяно: 13993   Мнения:1

Проф. Мануел Торес: Съюзът на цивилизациите ще дойде с образованието
Видяно: 192   Мнения:0

ЕТА нокаутира Сапатеро
Видяно: 169   Мнения:0

Сапатеро се засилва за втори мандат
Видяно: 181   Мнения:0

Антъни Бийвър, историк: “Насилието се ражда от страха”
Видяно: 213   Мнения:0

Левица, демокрация и гласове
Видяно: 208   Мнения:0

Нова сцена
Видяно: 209   Мнения:0

Криза с дъх на ягоди
Видяно: 192   Мнения:0

Робин Худ пак е тук
Видяно: 189   Мнения:0

Диего Лопес Гаридо, държавен секретар на Испания за Европейския съюз: Това ще е най-важният Европейски парламент
Видяно: 167   Мнения:0

Мануел Ривас: Европа трябва да се роди отдолу
Видяно: 190   Мнения:0

Анхел Виняс: Не чакайте лява политика от дясна Европа
Видяно: 186   Мнения:0

Сърдитите млади хора от площадите
Видяно: 219   Мнения:0

Мистерия с бактерията убиец
Видяно: 193   Мнения:0

Защо „испанската революция” не стига до България
Видяно: 207   Мнения:0

Емилиано Гарсия-Пахе Санчес: Някогашният интернет е бил в Толедо
Видяно: 209   Мнения:0

Спасяването на Испания
Видяно: 205   Мнения:0

Мълчанието на Рахой
Видяно: 180   Мнения:0

Думи на Педро Олаля, отправени от Атина
Видяно: 179   Мнения:0

Рахой извади секирата
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Възмутените идат
Видяно: 218   Мнения:0

Възмутени и възмутителни : поглед от „Пуерта дел сол”
Видяно: 4092   Мнения:0

Пропукването на Испания
Видяно: 78   Мнения:0

Игра с огъня в Южна Европа
Видяно: 81   Мнения:0

Рахой в черната дупка на черната каса
Видяно: 81   Мнения:0

Хосе Игнасио Торебланка: Нужна е светла перспектива, за да се издържи кризата
Видяно: 9343   Мнения:0

Проф. Хавиер Самора от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид: Капитализмът продължава да функционира като казино
Видяно: 0   Мнения:0

Нови лица и ветрове в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Сатурновата дупка на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Рахой в троен обръч
Видяно: 0   Мнения:0

Podemos – генезис и перспективи
Видяно: 0   Мнения:0

Да, те могат. На ред е Испания
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” изведе народа на улицата
Видяно: 0   Мнения:0

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж
Видяно: 0   Мнения:0

По следите на „Подемос” в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

Цунамито "Подемос"
Видяно: 0   Мнения:0

Андалуското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Часът на „Подемос” и „Сюдаданос”
Видяно: 0   Мнения:0

Испанският обрат
Видяно: 0   Мнения:0

Сбогом на достойнството
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори28.1.2002 г.

Visitor: 3993315