Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", брой 25 (604), 24-30 юни 2013

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш

Къдринка Къдринова


Роденият на 4 януари 1932 г. в град Уеска, Испания, класик на испанското и световното кино Карлос Саура гостува в България и бе обявен за доктор хонорис кауза на НАТФИЗ. Той изнесе мастер клас за студентите на театралната и филмова академия, посветен на излезлия точно преди 30 г. негов филмов шедьовър „Кармен” – най-гледания и най-награждаван и до днес испански филм. 81-годишният прочут кинорежисьор, фотограф и писател закри юбилейната ХХ Седмица на испанското и ибероамериканското кино в София, която приключи с излъчването на друг негов забележителен филм – сниманият през 1979 г. „Мама навърши 100 години”. Гостът призна, че не е гледал творбата си, откакто я е завършил. Не я видя и на софийски екран, защото броени минути след началото на прожекцията той и всички съпровождащи го излязоха от тъмната зала заради пореден официален ангажимент. Програмата на Саура у нас бе доста претоварена от срещи и изявления, което се размина с предварително заявеното от него желание да има достатъчно време, за да опознае София и да се отдаде по улиците й на едно от любимите си занимания – фотографията.
Именно чрез фотографията навремето младият Саура, който първоначално започва да следва промишлено инженерство, открива увлечението си по образа и се прехвърля да учи кинорежисура в Мадридския институт за кинематографични изследвания и екперименти. След завършването му остава там като преподавател, но по-късно е уволнен от франкистките власти заради свободомислието си. Филмите му от периода на диктатурата на генерал Франко са със завоалирани заради цензурата, но ясно разпознаваеми от публиката демократични послания и печелят многобройни награди на различни международни кинофестивали. След падането на франкизма Саура започва да прави и музикални филми със специфична стилистика, които също се радват на популярност, признание и световни отличия. Автор е общо на 42 филма. 4 от тях са номирани за „Оскар” – „Братовчедката Анхелика”, „Да отгледаш гарвани”, „Мама навърши 100 години”, „Кармен”.
Режисьорът не обича да говори за личния си живот, но е горд със седемте си деца от четири жени. От 2006 г. е женен за актрисата Еулиана Рамон. Най-прочутата от трите му бивши половинки е дъщерята на Чарли Чаплин – Джералдин Чаплин, с която няма брак, но съжителства десетина години. Тя е и изпълнителката на главните роли във всичките му прославени филми от 70-те.
„Тема” бе на всички прояви на Саура у нас, като при всяка от тях добавяше към интервюто с киномайстора още негови размисли.

Маестро Саура, какво е киното за вас?

Всеки филм е натрупване на идеи, емоции, мисли, които трябва да бъдат въплътени в лица, пейзажи, образи и звуци. Актьорите са посредници, които представят всичко това, те са нашето втори или трето „аз”, те интерпретират написаното в сценариите. Киното, също като литературата или театъра, е фикция, една паяжина, която се къса, ако искаш да останеш стъпил здраво на земята. То е нещо, което едновременно се случва и не се случва. И всеки ден, също като в един прекрасен сън, доброто и лошото, болката и удоволствието ни поставят в определени условия сред този малък и голям свят, където всеки един от нас може да представлява и многото, и малкото, което можем да бъдем.

Образът по-силен ли е от словото? Някои казват, че днес живеем в „образовата цивилизация”...

Не е вярно, че образът казва повече от думите. Зависи кой снима и кой пише. Понякога една фотография изисква обяснителен текст. Харесва ми да си мисля, че думата образ идва от думата въображение. Затова поех по един понякога труден път и в моите филми се опитвам да създавам различна реалност. Не знам каква е тя, но е далеч от битовизма. Това е рисковано начинание, защото може да ни отведе твърде далеч. Но за мен киното е приключение по непознати и нескончаеми пътища. Винаги съм следвал интуицията си в изследването на хаоса, който носим в себе си. Правенето на филми за мен означава опит да подредя този хаос.

Днешният свят преживява не само икономическа криза, но и криза на ценностите. Каква е ролята на киното в тези условия?

Отговорът на такъв въпрос изисква цяла лекция. За да съм кратък, ще обобщя само, че, естествено, изкуството винаги е потопено във времето, в което се създава. Не само киното, но и живописта, музиката, поезията. Имам един америкнаски приятел, който обиколи Испания с мотоциклет. После той беше във Франция, Германия, в други държави. И накрая ми каза нещо, което много ме уплаши. Че Европа е един музей. Да, днес е трудно да се прави кино, защото условията са много трудни. Но мисля, че вместо да оставаме в музея е по-добре да се възползваме от революционните нови възможности на дигиталната техника. Моите приятели – фотографите, които ме снимаха преди малко, въоръжени с модерни апарати, непрекъснато наблюдаваха на екранчетата си какво са заснели. Това е нещо, което не можехме и да сънуваме, когато бях млад. Така е и в киното. Днес с една добра камера, с двама-трима актьори и с малко талант можеш да направиш прекрасен филм. Разбира се, не става дума за холивудска продукция, а за личен филм. Но никога по-рано в историята не е имало толкова много улеснения за това. Въпросът е кой ще гледа резултата. Убеден съм, че след хилядите филми, заснети от млади хора по света, има истински бижута. Както казах, всеки носи в себе си хаоса и проблемът е как да го подредим, как да изразим нещата така, че да се получи хубав филм.

Възможно ли е един талантлив начинаещ кинаджия да изпъкне днес при тази експанзия на холивудската продукция?

Невъзможно е да се борим срещу експанзията на холивудското кино. Това е кауза пердута. Те имат власт, имат световна разпространителска мрежа, имат пари, правят екшъни и ги правят добре. Може да ти харесват или не, но са произведени безпогрешно. Онзи, който иска да е различен, просто трябва да прави друг тип кино. По-лично, по-творческо, с повече въображение.

Във вашата кариера постепенно преминахте от по-социалните филми към музикалните. Защо решихте да се отдалечите от злободневните теми?

Аз никога не съм се изкушавал да правя политически филми с директни идеологически послания, както правеха навремето руснаците. Онова, за което се стараех да говоря, беше испанското семейство. Взирах се в структурата му, която по времето на франкизма беше и много религиозна. Всъщност испанската фамилия, която си прилича много и с италианската, и с гръцката, изобщо – със средиземноморската, според мен стои в основата на корупцията. Защото точно семейството е онова, което казва: виж там, уреди братовчеда, я дай онзи пост на племенника, а сина пробутай еди къде си... Нали и мафията тръгва от семейството. Типично по средиземноморски. Все още продължаваме да живеем в такъв свят. Не знам при вас как е...

Същото!

Ето, виждате ли. Това е вплетено в обичайната ни среда, изпълнена с много роднински и приятелски връзки и интереси. Южните фамилии по начало са многбройни и се държат здраво за корена. Имам един филм, силно метафоричен, в който отразявам именно тези семейни обвързаности и рисковете от стигането до крайности в тях. Казва се „Ана и вълците”. Там образите са много символични, театрални, като в творба на Калдерон де ла Барка*. Нали знаете, при него всяка роля е строго определена: ти ще си богатият, ти ще си бедният, ти ще си орачът, ти ще си кралят... Актьорите му често протестирали: защо пък аз да съм беднякът, искам да съм кралят! Всъщност важното не е коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш....
Та в „Ана и вълците” има трима братя. Единият олицетворява сексуалната обсебеност на мачизма. Другият – полицейщината, военизирната държава. Третият – църквата. Те и тримата влизат в конфликт с едно момиче, което идва отвън и носи духа на обновлението и свободата. Много ми харесваше този метафоричен подход. „Ана и вълците” е правен още по франкистко време и разглеждаше нещата доста мрачно. По-късно продължих същата тема в „Мама стана на 100 години”, но вече комедийно. Героите са същите, но ги виждаме след няколко години. Междувременно в Испания беше паднал франкизмът, страната беше станала по-оптимистична и изпълнена с бъдеще. Искаше ми се да докажа на моя продуцент, че мога да правя и комедии!

Кои са днешните вълци?

Ами банките, някои политици, някои индустриалци. Власт имащите.

Те каква отговорност трябва да поемат за сегашната икономическа криза, от която пострада сериозно и Испания?

Тази криза може да се разглежда всякак, но в основата си тя е продукт на непремереното желание да се живее максимално добре, с надхвърляне на възможностите. Кризата ни сполетя след едни фантастични години на добруване и затова е така болезнена. В Испания по-рано беше приказка да се живее - купуваха се на кредит къщи, коли, прекарваха се луксозни ваканции, здравеопазването беше гратис. Чудесно, но се оказа, че в Испания, както, предполагам, и в България, липсва фундамент за поддържането на всички тези благини.

Посещението ви съвпада с масови улични протести у нас – явление, което ви е познато и от вашата страна...

Да, видях. Но няма да коментирам политически теми!

Исках само да чуя мнението ви дали това е пътят да се държат под граждански контрол политиците?

Е, много ясно, че гласът на гражданите е коректорът на всяка власт. Но предпочитам да говорим за кино.

Да се върнем тогава към въпроса защо и как започнахте да правите кино, доминирано от музиката.

Всичко започна от една репетиция на балетната трупа за фламенко на Антонио Гадес** в стара сграда в Мадрид. Отидох просто да ги погледам как репетират балетния спектакъл „Кървава сватба”, а бях запленен от видяното. Едната стена на залата беше цялата в огледала. Така са повечето зали за балетни репетиции. Това естетическо решение ме грабна като фотограф. Трябва да добавим иключителното съчетание на музика и движение плюс елегантната хореография на Гадес и фламенко изпълнението му заедно с Кристина Ойос***. Всичко това породи у мен силното желание да заснема „Кървава сватба” за киното. Тогава продуцентът ми Елиас Керехета ме предупреди: не си правил нищо подобно досега, внимавай да не си провалиш кариерата! Но не се провалих, а след „Кървава сватба” продължих с „Кармен” и с „Любовна магия”, оформяйки цяла трилогия.

Най-успешният от трилогията е „Кармен”, а в чужбина свободолюбивата героиня се смята и за символ на Испания. Откъде идва този магнетизъм на образа и на филма?

Митът за Кармен идва от операта на Жорж Бизе, която по ирония на съдбата се проваля при първото си представяне пред публика през 1875 г., но скоро след това започва да печели популярност, а днес е най-слушаната опера. За жалост Бизе не дочаква този триумф, той умира на 37 г., само три месеца след провала на премиерата. В първоизточника – новелата на Проспер Мериме, написана през 1846 г., Кармен не е нищо повече от хитра циганка, измамничка, крадла, уличница „с вълчи очи”. Операта на Бизе е тази, която я превръща в символ на независимата жена, предпочитаща да умре вместо да загуби свободата си. Много интересно е взаимодействието с образа на Хосе. Те двамата живеят един за друг, образуват едно цяло, но с постоянно разменящи се роли – ту в единия, ту в другия надделява мъжкото или женското. Кармен е свободолюбива като мъж и по мъжки сама избира кой да е човекът до нея. Не можем да си я представим като домакиня до печката и с рояк деца. Хосе е срамежлив и неопитен, но в същото време в решителни моменти е способен и на насилие.

Значи трактовката от операта ви вдъхновява за филма?

Всъщност допреди да се впусна в тази нова авантюра – заснемането на „Кармен” през 1983 г., изобщо не бях гледал никаква опера. Вече по-късно, когато направих с брат ми Антонио**** постановката на „Кармен” в операта в Щутгарт, влязох в час с изискванията и на това изкуство. Но когато пристъпвах към филма, исках само той да е изпълнен с образи, ритъм и танц. Да е личен музикален филм, пресъздаващ духа на моята страна чрез фламенкото, което аз много обичам. Това е танц, който се изпълнява различно от мъжете и от жените. При мъжете ръцете почти не участват, докато жените простират ръцете си нагоре и правят такива движения, скаш се опитват да хванат небето, а от кръста надолу са стъпили здраво на земята.

Какво ще кажете за участието на Антонио Гадес в „Кармен”? Той спечели навремето голяма популярност в България с тази роля и бе посрещнат възторжено, когато гостува у нас за една международна среща през 1986 г.

Присъствието на Антонио Гадес в „Кармен” е ключово за въздействието на филма. Той бе изключителен танцьор и човек. Произхождаше от много бедно семейство. Прехранвал се е като тореадор, футболист, дори боксьор. Докато го видяла Пилар Лопес*****, разпознала в гъвкавостта му бъдеща фламенко звезда и го взела в трупата си. Антонио имаше трагическо виждане за живота. Винаги изглеждаше като човек, който се нуждае от закрила. Но когато започваше да танцува, се преобразяваше. Той и Кристина Ойос обаче не бяха съгласни с моя избор на Лаура дел Сол за ролята на Кармен – имаха си друга представа за образа. Аз я избрах чрез кастинг. Той продължи няколко дни. Целта беше да открием момиче с излъчването на Кармен, което освен това и да танцува фламенко. Лаура се яви още първия ден и ми направи силно впечатление. Но си казах: хайде да не се спирам още на първата подходяща, нека видим повече. Все пак по-добра не дочаках. Лаура беше именно онова, което търсех – от самия й начин на държание, от личността й лъхаше свобода и независимост. Когато я одобрих, тя дойде и попита точно както би попитала Кармен: „Е, казвай сега какво да правя, шефе!” Филмът даде старт на нейната успешна кариера в киното. Тя стана майка и на един от внуците ми. Не искам да пропусна да спомена и блестящия Пако де Лусиа, когото много обичам и чиято импровизация по Бизе е един от акцентите във филма. Когато завършихме снимките, аз си записах в един бележник: „Кой ли сега ще гледа това?” Но ето, че и 30 години по-късно „Кармен” е най-награждаваният и най-гледаният по света испански филм.

Разкажете за новия си филм за Пабло Пикасо, чиято роля изпълнява Антонио Бандерас. Може ли това да се смята за ваше завръщане към по-ангажираното кино?

Винаги съм бягал от демагогията. Бил съм против Франко и съм го показал във филмите си. Гражданската война в Испания бе братоубийствено варварство, оставило жертви и от двете страни във всяко семейство. Изразил съм го във филма „Ловът” от 1965 г., макар и завоалирано заради франкистката цензура. Написах и сценарий за моето преживяване на войната, но не намерих продуцент, за да направя филм по него, затова го издадох като книга под заглавието „Онази светлина”. Така че сега просто продължавам темата с филма „33 дни”. Става дума за 33-те дни през 1937 г., когато Пабло Пикасо сътворява прочутата си картина „Герника”. Винаги съм обожавал Пикасо, той е революционер в рисуването. Комисия от изявени интелектуалци го моли да направи голяма картина за гражданската война в Испания, която да стои на испанския павилион на международното изложение в Париж. Пикасо е бил много смутен от задачата, както и от размера, който се изисквал – 8 на 4 метра. Не е знаел какво да нарисува и е бил объркан, поради което тези 33 дни се смятат за най-непродуктивните в живота му. Разтърсен е от вестта за бомбардировката на германски самолети над градчето Герника и това предопределя тематиката на картината. Но до крайния образ все пак се стига трудно. Пикасо подготвя 30-40 предварителни варианта. После изведнъж започва да рисува направо върху платното, с много импровизации и поправки. Целият процес е подробно заснет от тогавашната му половинка – френско-хърватската фотографка Дора Маар. Пикасо е смятал, че творбата му ще е като огромен плакат за павилиона и че след края на изложението всички ще я забравят. Дори не си е направил труда да я рисува с качествени бои. Затова сега реставрирането й е доста сложно. Всъщност „Герника” става най-емблематичното олицетворение на гражданската война в Испания. Ето още едно доказателство, че творците често не могат реално да предвидят съдбата на творбите си.

Вероятно ще продължите и с музикалните си филми. Кой още жанр ще увековечите след фламенкото, фадото, тангото?

Не ми стига времето, за да чуя цялата прекрасна музика на света. Много харесвам класическата музика. Но също и фолклорната – индийска, пакистанска... А да знаете мароканската колко е хубава! Изобщо – източните ритми. Много ме е интересувало сформирането на циганската музика в Испания, какви влияния е поела. Циганите от „Кармен” идват от Египет, а от името на страната произхожда и наименованието им в много европейски езици.

Доколко познавате българската музика?

Чувал съм изпълнения на ваши хорове. Много красиви. Много мощни.

Какво успяхте да видите в София?

Ами досега ходя само по срещи и интервюта. Май ще трябва да отрежа по-нататъшната програма, за да мога да се разходя спокойно из града и да правя снимки на воля, както най обичам.

...........................................................................

*Педро Калдерон де ла Барка (1600-1681) – изтъкнат драматург и поет, представител на испанския Златен век, за чийто родоначалник се смята Лопе де Вега
**Антонио Гадес (1936-2004) – прочут изпълнител на фламенко и хореограф
***Кристина Ойос (р. 1946) – известна изпълнителка на фламенко
****Антонио Саура (1930-1998) – изявен художник и писател, брат на Карлос Саура
*****Пилар Лопес (1912-2008) – легендарна изпълнителка на фламенко и хореографка

Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
ИСПАНИЯ
Видяно: 1876   Мнения:0


Видяно: 49   Мнения:0

Данни за ИСРП от испанския печат
Видяно: 221   Мнения:0


Видяно: 0   Мнения:0

Известни личности
Аснар събира световни лидери за сватбата на щерка си
Видяно: 868   Мнения:0

Балтасар Гарсон - кошмарът на прегрешилите големци
Видяно: 1242   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

ПАБЛО ПИКАСО - (1881-1973)
Видяно: 6129   Мнения:1

Хосе Луис Родригес Сапатеро - един прагматичен лидер
Видяно: 1369   Мнения:0

Салвадор Дали е имал проблеми със закона
Видяно: 1003   Мнения:0

Дон Леополдо де Луис, поетът между два ангела
Видяно: 801   Мнения:0

Анхел Мария де Лера
Видяно: 817   Мнения:0

Сватбата на испанския престолонаследник - едно жизнерадостно ново начало
Видяно: 1854   Мнения:0

Летисия - журналистката, която един ден ще стане кралица на Испания
Видяно: 1895   Мнения:0

Принц Фелипе - най-желаният ерген в Европа
Видяно: 1387   Мнения:0

Жозеп Борел - новият председател на Европарламента
Видяно: 706   Мнения:0

Отиде си Антонио Гадес - кралят на фламенкото
Видяно: 1479   Мнения:0

Калина става нестинарка
Видяно: 870   Мнения:0

Китин и Калина възродиха празник в пустинята
Видяно: 1674   Мнения:0

Крал Хуан Карлос на лов за мечки в Румъния
Видяно: 937   Мнения:0

Бракът на Симеон с Маргарита разбунил духовете в Мадрид
Видяно: 2013   Мнения:0

Децата на Симеон сред 2-ма крале в Мароко
Видяно: 1045   Мнения:0

Дани Алкайде - испанският Стоичков
Видяно: 779   Мнения:0

Конституциони вълнения заради бременна принцеса
Видяно: 789   Мнения:0

Антонио Бандерас в София: Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанският премиер изневери на прякора си “Бамби“
Видяно: 669   Мнения:0

Кралски вълнения
Видяно: 203   Мнения:0

Сестри за милиони
Видяно: 365   Мнения:0

Сапатеро – човекът, който държи на думата си
Видяно: 217   Мнения:0

Амазонките на Сапатеро
Видяно: 208   Мнения:0

Педро Крус Виялон, генерален адвокат на Съда на ЕС
Видяно: 194   Мнения:0

Хабанерата на Тринидад
Видяно: 208   Мнения:0

Неукротимата маха
Видяно: 247   Мнения:0

Испански шах
Видяно: 209   Мнения:0

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко
Видяно: 210   Мнения:0

Балтасар Гарсон осъден в Мадрид
Видяно: 233   Мнения:0

Слонският гаф на краля
Видяно: 211   Мнения:0

Галисийският касиер
Видяно: 224   Мнения:0

Добре дошъл, мистър ЕвроВегас!
Видяно: 234   Мнения:0

За едни криза, за други миза
Видяно: 170   Мнения:0

Артур Мас, премиер на Каталуня - отцепникът
Видяно: 98   Мнения:0

Катарската връзка на Иняки Урдангарин
Видяно: 145   Мнения:0

Отиде си Пако де Лусия - фламенкото осиротия
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Бардем скара Мароко и Франция
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Адолфо Суарес, Рицарят на демокрацията
Видяно: 0   Мнения:0

Новият преход на краля
Видяно: 0   Мнения:0

Педро Санчес е новият лидер на испанските социалисти
Видяно: 0   Мнения:0

Интервю с Колумб
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си най-титулованата аристократка в света
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Награди "Принцът на Астурия 2003"
Видяно: 976   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Оскар Тускетс Бланка в неговия лабиринт
Видяно: 919   Мнения:0

В Барселона поставят операта "Да бъдеш Бог"
Видяно: 876   Мнения:0

Студенти представят България на "Барселона 2004"
Видяно: 678   Мнения:0

Нов президент на агенция ЕФЕ
Видяно: 884   Мнения:0

Изложба на Хоан Миро в София
Видяно: 1069   Мнения:0

Джон Малкович дебютира като постановчик в Барселона
Видяно: 700   Мнения:0

Изложба за Рафаел Алберти в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Видяно: 2467   Мнения:0

Виола и пиано на финала на испанската културна програма
Видяно: 713   Мнения:0

В ИСПАНИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ДЖАЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испанският посланик откри концерт на световноизвестен китарист в зала "България"
Видяно: 1972   Мнения:0

Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Испански авангардист събра елита на “Шипка” 6
Видяно: 667   Мнения:0

Графики и офорти на Миро в НДК
Видяно: 699   Мнения:0

Мануел Идалго представи новата си книга
Видяно: 620   Мнения:0

Испански сарсуели в зала “България”
Видяно: 713   Мнения:0

Дон Кихот 400 години по-късно
Видяно: 697   Мнения:0

Седмица на иберамериканското кино
Видяно: 695   Мнения:0

Цигуларката-виртуоз Летисия Морено в София
Видяно: 1050   Мнения:0

Публикуваха неиздавани поеми на Хуан Рамон Хименес
Видяно: 985   Мнения:0

С ТАЛАНТ СРЕЩУ МРАКА
Видяно: 197   Мнения:0

Изложба на Пикасо в София
Видяно: 233   Мнения:0

Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници
Видяно: 223   Мнения:0

Три цвята: червено
Видяно: 270   Мнения:0

“Капричос” на Гоя в София
Видяно: 209   Мнения:0

КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС
Видяно: 240   Мнения:0

ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ
Видяно: 244   Мнения:0

СПОДЕЛЕНИ ПЪТИЩА. 10 испански фотографи
Видяно: 213   Мнения:0

Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут
Видяно: 208   Мнения:0

ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ
Видяно: 227   Мнения:0

Луис Гарсия Монтеро: Когато много бързаш, започваш да мислиш с краката
Видяно: 256   Мнения:0

ПОРЕДНА СЕДМИЦА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО В ЗАЛА "ЛЮМИЕР", 9 – 15 МАЙ 2011 Г.
Видяно: 208   Мнения:0

Фотоизложба на Луис Рамон Марин
Видяно: 218   Мнения:0

Ладино дива ще омайва София
Видяно: 283   Мнения:0

ОГНЕНО ФЛАМЕНКО С РОХАС, РОДРИГЕС И NUEVO BALLET ESPANOL
Видяно: 209   Мнения:0

Бернардо Ачага, баски писател: Проблемът не е в идентичността, а в бедността
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Испанският посланик се изявява като PR-агент на България
Видяно: 1619   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

Консултации между българското и испанското МВнР
Видяно: 658   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Испания и България - приоритетна програма за културни прояви
Видяно: 953   Мнения:0

ИСПАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
Видяно: 1044   Мнения:0

"Рока" представи новата си дизайнерска линия "Дама Сенсо"
Видяно: 803   Мнения:0

Юбилеен випуск на Испанската гимназия
Видяно: 3224   Мнения:0

Шумен превзе Мадрид
Видяно: 1765   Мнения:0

Зоя Пенкова, оцеляла при атентатите в Мадрид: Помня лицeто на смъртта
Видяно: 918   Мнения:0

Станишев на гости на Сапатеро
Видяно: 693   Мнения:0

ИСПАНСКИ ТАНЦИ ВЪВ ВАРНА
Видяно: 1151   Мнения:0

Срокове за изпитите DELE
Видяно: 1284   Мнения:0

Адела Клементе де Педрет, почетен консул на България в Барселона:Научете се да се продавате
Видяно: 2493   Мнения:2

Испанската преса за предстоящата визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 710   Мнения:0

Българският премиер Симеон Сакскобургготски подари на испанския крал Хуан Карлос Първи малко куче, порода българска овчарка
Видяно: 986   Мнения:0

Визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 672   Мнения:0

Симеон рекламира България като "Елдорадо" на Нова Европа
Видяно: 668   Мнения:0

България е в плановете на испанските инвеститори, според Лидия Шулева и Павел Езекиев
Видяно: 925   Мнения:0

Симеон: Ключът за Ирак е в Палестина
Видяно: 660   Мнения:0

Сапатеро: България и Испания са в стратегически съюз
Видяно: 669   Мнения:0

Българите в Мадрид: дойдох, видях, усвоих
Видяно: 2460   Мнения:1

Неосиновените синове на Мадрид
Видяно: 807   Мнения:0

Хосе Анхел Лопес Хорин: В един лагер сме за Ирак, но преследваме целта по различен начин
Видяно: 786   Мнения:0

Музикална фиеста за празника на Испания
Видяно: 2135   Мнения:0

Слушаме испански сарсуели в зала "България"
Видяно: 766   Мнения:0

Сеговия – българската следа
Видяно: 1521   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИМАТ ОБЩИ ПРОБЛЕМИ
Видяно: 1129   Мнения:0

Президентът Георги Първанов награди испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин с орден "Мадарски конник" - първа степен
Видяно: 690   Мнения:0

Мигел Анхел Моратинос, Министър на външните работи на Испания: Без да вдига шум, Испания ви помага за делото в Либия
Видяно: 658   Мнения:0

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ
Видяно: 1327   Мнения:0

Фернандо Ариас: НАДЯВАМ СЕ УСПОРЕДНО С ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА ДА ПРОДЪЛЖИТЕ И ПОДГОТОВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС
Видяно: 649   Мнения:0

Посланикът на Испания връчи акредитивните си писма
Видяно: 670   Мнения:0

Първанов подкрепя за инициативата на Сапатеро за "Съюз на цивилизациите"
Видяно: 612   Мнения:0

Испанският посланик очаква децата си за празниците
Видяно: 1062   Мнения:0

Испанската Гражданска гвардия иззе 137 кг кокаин близо до мястото, където бяха задържани български трафиканти на дрога
Видяно: 1752   Мнения:0

МВР на Испания благодари за тясното и ползотворно сътрудничество с българската полиция
Видяно: 725   Мнения:0

Фернандо Ариас Посланик на Кралство Испания: Вие си знаете, че имате испанско лоби за ЕС
Видяно: 688   Мнения:0

Българските служби са в постоянна връзка с испанските си колеги за разбитата престъпна мрежа, заяви ген. Борисов
Видяно: 724   Мнения:0

“Рока” с 5 млн. артикула за баня
Видяно: 728   Мнения:0

Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания: Няма катастрофа за ЕС, не се вторачвайте в дати, на прав път сте
Видяно: 697   Мнения:0

Най-големият завод на “Рока Груп” на Балканите е в Каспичан
Видяно: 1088   Мнения:1

Антонио Бандерас в София:Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена
Видяно: 0   Мнения:0

Испански ордени за две българки
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пепел от стих - изложба на Фернандо Ервас и Нина Николова в Експо Баня Център
Видяно: 0   Мнения:0

Игнасио Рамоне, директор на “Монд дипломатик”: Влезте в Европа на народите
Видяно: 1936   Мнения:0

Старото посолство на САЩ стана институт “Сервантес“
Видяно: 724   Мнения:0

Двуезична книга сравнява българи и испанци
Видяно: 879   Мнения:0

Нови пътища стимулират туризма в Родопите с испанска помощ
Видяно: 760   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 1176   Мнения:0

Бойко Борисов зарадва испански инвеститор
Видяно: 626   Мнения:0

ФАКТИЧЕСКИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испания хвана бос на родната автомафия
Видяно: 876   Мнения:0

Мадрид разби наша наркобанда
Видяно: 692   Мнения:0

Наш мафиот в Испания бере душа с 3 куршума в главата
Видяно: 1307   Мнения:0

Испания закопча шестима наши трафиканти на хероин
Видяно: 680   Мнения:0

Посланик хвали свободата на словото у нас
Видяно: 661   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 604   Мнения:0

Рока България АД получи наградата за перфектна фирма сред големите предприятия с чуждестранно участие
Видяно: 802   Мнения:0

Рока придобива 50 процента от Козмик Груп
Видяно: 561   Мнения:0

Рока България АД е една от първите компании, отличени с Business Superbrands награда в България
Видяно: 581   Мнения:0

Рока затвърди лидерската си позиция на Индийския пазар на продукти за баня
Видяно: 555   Мнения:0

НОВОСТИ РОКА БЪЛГАРИЯ 2008
Видяно: 921   Мнения:0

Poка придоби тайванска високотехнологична компания
Видяно: 24   Мнения:0

Серхио Кастро е новият Изпълнителен директор на Рока България АД
Видяно: 576   Мнения:0

Звезда на фламенкото в НДК
Видяно: 602   Мнения:0

Негово Превъзходителство ХОРХЕ ФУЕНТЕС МОНСОНИС-ВИЛАЙОНГА, посланик на Кралство Испания: БУКВИТЕ ВИ МЕ ЗАТРУДНЯВАТ, НО АЗБУКАТА ВИ Е КРАСИВА
Видяно: 417   Мнения:0

Испания ще ни помага за еврофондовете
Видяно: 222   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 232   Мнения:0

Сертификат за Фери Груп
Видяно: 192   Мнения:0

На гурбет в Испания
Видяно: 237   Мнения:0

Фери Груп представи проектите си в България
Видяно: 261   Мнения:0

Българско участие във форум на ОССЕ в Кордоба
Видяно: 190   Мнения:0

Поезията на Живка е дъщеря на болката
Видяно: 235   Мнения:0

Изгубени в превода на еврофондовете
Видяно: 190   Мнения:0

България – пример за “Алианса на цивилизациите”
Видяно: 212   Мнения:0

Стипендии за испанските гимназии
Видяно: 218   Мнения:0

Мануел Фери, президент на “Фери Груп”: Туризмът и земеделието ще са чудесата на България
Видяно: 185   Мнения:0

Испанцине видяха Елдорадо в България
Видяно: 253   Мнения:0

Проектът “Етния Комуникасион” и България
Видяно: 191   Мнения:0

Късметът да си българин в Мадрид
Видяно: 242   Мнения:0

Вечер на съвременната българска поезия в Мадрид
Видяно: 226   Мнения:0

Българска авторка взе литературна награда в Мадрид
Видяно: 198   Мнения:0

Изпълнителният директор на “Рока България” АД Серхио Кастро: Докосвам се до хубостта и при всяко свое влизане в изложбената зала на “Рока” в София
Видяно: 184   Мнения:0

Смях без граница
Видяно: 185   Мнения:0

Автономното правителство на Мадрид финансира създаването на младежки социално-образователен център в Търговище
Видяно: 209   Мнения:0

Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България: Не губете повече нито едно евро!
Видяно: 236   Мнения:0

Аплаузи от испанското председателство на ЕС за “Октопод”
Видяно: 208   Мнения:0

Министър Николай Младенов удостоява испанския посланик Хорхе Фуентес със “Златна лаврова клонка”
Видяно: 202   Мнения:0

Седмица на испанското и ибероамериканското кино - за 17-и път в София (16 МАЙ 2010 г.)
Видяно: 205   Мнения:0

Испанска връзка
Видяно: 247   Мнения:0

Кръгла маса “Интегрирането на българските граждани в Испания”
Видяно: 194   Мнения:0

Българче поема към Перу и Испания с Рута Кетцал
Видяно: 450   Мнения:0

Българите в Испания нямат намерение да се връщат
Видяно: 206   Мнения:0

МИЕТ показва потенциала на България за културен и СПА туризъм на международното изложение FITUR в Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро: Ако Европа не е единна, ще потъне
Видяно: 220   Мнения:0

Испанският посланик издигнат на висш пост в Мадрид
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 232   Мнения:0

Българче поема из Колумбия и Испания
Видяно: 234   Мнения:0

Чалга ли е цветистият език?
Видяно: 230   Мнения:0

В обновената след ремонт Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”: НА УРОК С ДОН КИХОТ
Видяно: 416   Мнения:0

Испанският посланик дон Хосе Луис Тапиа пред Klassa.bg: Целта на моя мандат е да доведа повече испански фирми в България
Видяно: 159   Мнения:0

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института "Сервантес"?
Видяно: 191   Мнения:0

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече
Видяно: 98   Мнения:0

Испанци идат за бизнес в България
Видяно: 90   Мнения:0

Испански паралели
Видяно: 88   Мнения:0

Кризата: българският и испанският ракурс
Видяно: 118   Мнения:0

Софийският пример на „Сервантес”
Видяно: 84   Мнения:0

Дипломира се двадесетият випуск на Испанската гимназия
Видяно: 62   Мнения:0

РОКА дава стипендии на студенти да учат испански
Видяно: 7   Мнения:0

Изпълнителният директор на Рока България АД, Серхио Кастро вече отговаря за мениджмънта на компанията Рока на Балканите
Видяно: 0   Мнения:0

Композицията We Are Water на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата
Видяно: 0   Мнения:0

Варненче тръгва с Рута Кетцал из Панама, Испания и Белгия
Видяно: 0   Мнения:0

Коледен концерт с класическа музика, организиран от Институт Сервантес и Рока България
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Дарение на Рока България за бежански центрове
Видяно: 0   Мнения:0

Пищен спектакъл в София на Националния балет на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Кралски отличия за двама испански бизнесмени у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Рафаел Алварадо - седем десетилетия по моста на думите
Видяно: 0   Мнения:0

Испанска пролет в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пикасо с изложба у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Живка Балтаджиева, поетеса: Ще преобразим света, ако започнем от себе си
Видяно: 0   Мнения:0

Поетични срещи между Испания и България
Видяно: 0   Мнения:0

Мигел Саенс, член на Испанската кралска академия: Силата на думите може да преобърне света
Видяно: 0   Мнения:0

Испански министър лансира у нас „Марката Испания”
Видяно: 0   Мнения:0

Светът през „Лявото око” на 12 фотографки
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанските социалисти опряха до Станишев
Видяно: 0   Мнения:0

Доайенът на българската испанистика
Видяно: 0   Мнения:0

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Барселона - най-космополитният град в Испания
Видяно: 2053   Мнения:0

Виното на Испания
Видяно: 5731   Мнения:0

Блясък и романтика по испански
Видяно: 996   Мнения:0

Испанските фиести - безкраен празник
Видяно: 946   Мнения:0

Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания
Видяно: 1014   Мнения:0

Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво
Видяно: 2980   Мнения:0

Саламанка - Исторически център на знанието
Видяно: 1375   Мнения:0

Севиля - вратата на Испания към Новия свят
Видяно: 865   Мнения:0

Толедо - градът на Ел Греко
Видяно: 1284   Мнения:0

Кулинарни традиции на Испания
Видяно: 7860   Мнения:4

Валенсия - очарованието на много векове в един град
Видяно: 4626   Мнения:0

Лас Файас - карнавал, заря и огън
Видяно: 2459   Мнения:0

Памплона - рога, копита и тръпка
Видяно: 1442   Мнения:0

Ще върне ли Дон Домат туристите в Испания?
Видяно: 686   Мнения:0

Барселона - една мечта, превърнала се в реалност
Видяно: 819   Мнения:0

Барселона на един дъх
Видяно: 766   Мнения:0

Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят
Видяно: 654   Мнения:0

С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка
Видяно: 1762   Мнения:0

Коледа и Нова година в Мадрид – 4 години по-късно
Видяно: 1148   Мнения:0

Авторски анализи
Изборите в Испания - махмурлук за войнолюбците
Видяно: 648   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Много шум за една магданозена скала
Видяно: 691   Мнения:0

Сапатеро станал политик заради дядо си
Видяно: 2137   Мнения:0

ИЗМАМНИЯТ СИМВОЛ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 2706   Мнения:0

Испанците се прехласнаха по Летисия - принцесата на Астурия
Видяно: 1900   Мнения:0

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид
Видяно: 691   Мнения:0

Ще сдобри ли Симеон Сапатеро с Буш?
Видяно: 644   Мнения:0

ИСПАНИЯ: ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Видяно: 1710   Мнения:0

У нас не виреят политици като Сапатеро
Видяно: 610   Мнения:0

Ужасът в Мадрид: Година по-късно
Видяно: 737   Мнения:0

Мадрид 11 март: Кой е виновният?
Видяно: 650   Мнения:0

“Бяла нощ” в Мадрид
Видяно: 760   Мнения:0

Щурм по суша от Мароко хвърли Европа в паника
Видяно: 684   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 2962   Мнения:0

Испания променя конституцията си заради бъдеща кралица
Видяно: 770   Мнения:0

Косовски синдром налегна Испания
Видяно: 713   Мнения:0

Да се пренесеш в миналото в Бехар
Видяно: 13993   Мнения:1

Проф. Мануел Торес: Съюзът на цивилизациите ще дойде с образованието
Видяно: 192   Мнения:0

ЕТА нокаутира Сапатеро
Видяно: 169   Мнения:0

Сапатеро се засилва за втори мандат
Видяно: 181   Мнения:0

Антъни Бийвър, историк: “Насилието се ражда от страха”
Видяно: 213   Мнения:0

Левица, демокрация и гласове
Видяно: 208   Мнения:0

Нова сцена
Видяно: 209   Мнения:0

Криза с дъх на ягоди
Видяно: 192   Мнения:0

Робин Худ пак е тук
Видяно: 189   Мнения:0

Диего Лопес Гаридо, държавен секретар на Испания за Европейския съюз: Това ще е най-важният Европейски парламент
Видяно: 167   Мнения:0

Мануел Ривас: Европа трябва да се роди отдолу
Видяно: 190   Мнения:0

Анхел Виняс: Не чакайте лява политика от дясна Европа
Видяно: 186   Мнения:0

Сърдитите млади хора от площадите
Видяно: 219   Мнения:0

Мистерия с бактерията убиец
Видяно: 193   Мнения:0

Защо „испанската революция” не стига до България
Видяно: 207   Мнения:0

Емилиано Гарсия-Пахе Санчес: Някогашният интернет е бил в Толедо
Видяно: 209   Мнения:0

Спасяването на Испания
Видяно: 205   Мнения:0

Мълчанието на Рахой
Видяно: 180   Мнения:0

Думи на Педро Олаля, отправени от Атина
Видяно: 179   Мнения:0

Рахой извади секирата
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Възмутените идат
Видяно: 218   Мнения:0

Възмутени и възмутителни : поглед от „Пуерта дел сол”
Видяно: 4092   Мнения:0

Пропукването на Испания
Видяно: 78   Мнения:0

Игра с огъня в Южна Европа
Видяно: 81   Мнения:0

Рахой в черната дупка на черната каса
Видяно: 81   Мнения:0

Хосе Игнасио Торебланка: Нужна е светла перспектива, за да се издържи кризата
Видяно: 9343   Мнения:0

Проф. Хавиер Самора от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид: Капитализмът продължава да функционира като казино
Видяно: 0   Мнения:0

Нови лица и ветрове в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Сатурновата дупка на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Рахой в троен обръч
Видяно: 0   Мнения:0

Podemos – генезис и перспективи
Видяно: 0   Мнения:0

Да, те могат. На ред е Испания
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” изведе народа на улицата
Видяно: 0   Мнения:0

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж
Видяно: 0   Мнения:0

По следите на „Подемос” в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

Цунамито "Подемос"
Видяно: 0   Мнения:0

Андалуското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Часът на „Подемос” и „Сюдаданос”
Видяно: 0   Мнения:0

Испанският обрат
Видяно: 0   Мнения:0

Сбогом на достойнството
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори09.12.2022 г.

Visitor: 4010853