Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 20, 20-26 май 2013 г.

Кубинският рай на Хемингуей

Къдринка Къдринова


Финка Вихия-Кохимар-Хавана-София

Натежалите от влага полъхвания откъм синеещия на петнайсетина километра хоризонт на Мексиканския залив мързеливо полюшват горещия въздух между отворените прозорци и врати и извикват сянката на едър мъж само по бермуди да излезе от отрупаната с разпилени книги и листа спалня, да си налее питие от нагъсто строените на бар-масичката в хола бутилки, да премине покрай надничащите от всички стени африкански ловни трофеи, да се заиграе на верандата с някой от десетките си джафкащи или мъркащи любимци, да се изкачи до панорамната стаичка на бялата кула по съседство, където младата италианска графиня Адриана рисува картините си, докато преданата Мери се прави, че не забелязва трепетите към новата муза и се залисва да аранжира трапезарията за посрещане на поредната шумна компания, която ще дойде на обед...
Имението с построената още през 1886 г. от каталунския архитект Мигел Паскуал и Багер едноетажна светла къща, кацнала на обгърнат от буйна тропическа зеленина хълм, е наречено Финка Вихия и се намира в селцето Сан Франсиско де Паула, на 20 км югоизточно от кубинската столица Хавана. Тук мачото на литературния модернизъм Ърнест Хемингуей прекарва последните двайсетина години от живота си – от 1939 до 1960 г. – и написва такива книги като „За кого удря камбаната” (на лявата колона от входната арка на къщата и до днес стои закована от него камбана), „Отвъд реката, сред дърветата” (вдъхновена от платоничната му любов към 19-годишната венецианска благородничка от далматински произход Адриана Иванчич, дъщеря на негов приятел), „Старецът и морето” (новела за борбата на стария кубински моряк Сантяго с гигантска риба меч и за силата на човешкия дух). На 4 май 1953 г. Хемингуей получава „Пулицър” за „Старецът и морето” и това става прелюдия към удостояването му след още една година с Нобелова награда за литература. Шест десетилетия по-късно превърнатият в музей дом във Финка Вихия е запазил непокътнати не само вещите на писателя и последната му, четвъртата жена Мери Уелш, но и усещането, че те са тук някъде, наоколо, излезли са само за малко – до байсейна или до гаража, по алеите на парка, сред избуялите карибски дървета и храсти, а може би са отскочили на риболов (Мери е споделяла и ловната, и риболовната страст на мъжа си), отплавали са с яхтата от проблясващото с морския си прибой в далечината рибарско селце Кохимар... А Финка Вихия просто ги чака да се върнат.
Но вместо тях идват туристите. И се тълпят край зеещите врати и прозорци, за да надникнат в застиналия преди 60 г. живот и да се опитат да хванат някоя сянка от въобръжението. Вътре в помещенията никой не се допуска, геда се само отвън – за да се запази всичко максимално автентично. Разходките са само из парка наоколо.
Басейнът в имението сега е празен, но някога в него се е плискала голата холивудска прелест Ава Гарднър. Тя често гостувала тук и не признавала бански при къпане. Идвали са и Марлене Дитрих, и Гари Купър, и Ерол Флин, и Ингрид Берман, и кой ли още не. А веднъж една весела среднощна компания начело с домакина напълнила басейна с цял фургон лед и организирала игра на водно поло с ледени кубчета.
Историите ни ги разказва една след друга омагьосаната от Хемингуей директорка на музея Ада Роса Алфонсо Росалес – руса миньонка, пълна двойничка на Мери Уелш. Тя ни води и до специалния подиум край басейна, където под обширен навес е застинала любимата яхта на писателя „Пилар” („Стълб”). С нея Хемингуей, който още от 1928 г. редовно идва в Куба, не само риболовства, а и преследва из Мексиканския залив и Карибието нацистки подводници през 1942-1943 г. Субмарините навлизали тук и си набавяли провизии, отнемайки улова на самотни рибари. Армията на САЩ оборудвала „Пилар” с картечница и радиостанция, за да улесни антифашисткия порив на писателя. По онова време капитан на яхтата е мъжественият Карлос Гутиерес. По-късно функцията се поема от легендарния Грегорио Фуентес, който става и много близък приятел на Папа Ернесто – така кубинците наричали Хемингуей. Литературната иконография отдавна е обявила Грегорио за прототип на непобедимия Сантяго от „Старецът и морето”, въпреки че и самият той, а и авторът винаги са повтаряли, че това е събирателен образ. Музейната директорка Ада е категорична, че прототип е рибарят Анселмо Ернандес. Той преживява буквално същото като описаното в книгата – хваща грамадна риба меч, но акулите я изяждат, докато я докара до пристанището, а Хемингуей става свидетел на драмата. Несъмнено е обаче, че и Грегорио, който умира на 104 г. чак през 2002 г., е повлиял много върху литературния герой с изключително виталния си дух и с житейската си мъдрост. Именно нему Хемингуей оставя „Пилар”, когато през 1960 г. американските власти пришпорват световноизвестния писател да се махне от революционна Куба и да се прибере в САЩ, за да не бъде обявен за „предател”. По-късно Грегорио подарява яхтата на музея. Той става и инициатор на първия паметник на Хемингуей – метален бюст, издигнат на постамент сред колонада точно на кея в Кохимар, от който някога писателят потеглял към вълните с „Пилар”. Металът за бюста е от претопени стари котви, за които рибарите дни наред се гмуркали в залива. Днес това е любимо място за туристическо поклонение. Също както и ресторантчето „Лас Терасас” наблизо, където Папа Ернесто често засядал с приятелите рибари, за да полеят улова с повечко ром.
В близката Хавана, чийто център е само на 7 км от Кохимар, писателят също е имал любими заведения. Днес всички знаят фразата му: Mi mojito – en La Bodeguita, mi daiquiri – en La Floridita. Мохитото – коктейл с ром, лимон, мента, захарен сироп и газирана вода – пиел винаги в мъничката „Ла Бодегита дел Медио”, близо до хаванската катедрала. Именно от Хемингуей и прочутите му приятели интелектуалци от цял свят тръгнала традицията посетителите да оставят свои снимки с автографи или да пишат направо върху стените пожелания и афоризми. Така свои следи тук са оставили самият Хемингуей, Николас Гилен, Ерол Флин, Пабло Неруда, Габриел Гарсия Маркес, Салвадор Алиенде и т.н. Пак в Старата Хавана, на ул. „Обиспо” („Епископ”) е другото любимо кътче на Папа Ернесто – ресторантът „Ла Флоридита” („Малката Флорида”), където сервират дайкири, тоест разбит на сняг лед с ром, лимон, захар и няколко капки мараскино. Хемингуей винаги е пиел коктейла си в края на бара. На „неговото” място днес се е подпряла бронзова скулптура на писателя в естествения му ръст и всеки турист гледа да се щракне до Папа. На стената има копие от бюста в Кохимар и няколко фотоси на нобелиста с известни личности. Откроява се снимката му с младия Фидел Кастро, направена през 1960 г. от кубинския фоторепортер Алберто Корда, авторът на най-прочутия в света портрет на Че Гевара. Кадърът е част от серия снимки, направени на ежегодния конкурс за улов на риба-меч, който Хемингуей организира в Куба. През май 1960-а в него се включва и лидерът на току-що победилата Кубинска революция, също страстен риболовец – и печели. Купата му е връчена от писателя и двамата дълго си бъбрят.
Папа Ернесто се отнасял със симпатия към Фидел и хората му. „Никога не съм виждал толкова честно и некорумпирано правителство,” казва той скоро след революцията на Анастас Микоян, тогавашният съветски вицепремиер, който установява първите отношения Москва-Хавана и по време на мисията си гостува и във Финка Вихия. Писателят не харесвал диктатора Фулхенсио Батиста, свален от революцията, и направо кипнал, когато навремето агенти на Батиста нахлули във Финка Вихия в преследване на нелегални и застреляли едно от любимите кучета на Папа. Пет кучешки гробчета, откроени с надгробни плочи, приютяват днес в имението най-свидните любимци на писателя.
В дома му изключително се тачели и котките. Казват, че заедно с Мери отглеждали около 50 писани – техен бил целият пъви етаж на бялата кула до къщата. Мери подела строежа й, за да може мъжът й да се уединява на последния етаж и да твори. Но Ърнест никога не се възползвал от мястото – освен когато посещавал рисуващата там Адриана, когато тя гостувала във Финка Вихия. Той не сядал да пише и по ефектно отрупаните с какви ли не екзотични предмети и трофеи писалищни маси в къщата. Работел в спалнята – разхвърлял по леглото книги и листа, а пишел прав, подпрян на стелажа за книги край стената. Предпочитал да пише на ръка, с молив, а после Мери и секретарките преписвали всичко на машина. Но се случвало и той лично да чука по клавишите – пак прав.
Книги в къщата има навсякъде, дори в тоалетната. Общо са над 9000 тома, на различни езици. Освен английски и испански, Хемингуей знаел още италиански и френски.
Сред запазените вещи са и негови военни и ловни униформи, както и многобройните му спортни обувки и ботуши 48-ми размер.
Ловният трофей, с който Папа Ернесто се гордеел най-много, е окаченото в трапезарията голямо куду – вид африканска антилопа. Бенито Мусолини толкова много харесвал кудуто, че през 1943 г. изпратил до писателя свой специален емисар с празен чек. Ърнест само трябвало да впише сумата и да изпрати трофея в Рим. Той написал на чека две големи нули и добавил: „Това куду е в дома ми, защото съм бил в Африка и съм го хванал. Да ходи и Мусолини да си хване”.
Финка Вихия и изобщо Куба е била рай, убежище и вдъхнование за Хемингуей, който се е чувствал на острова напълно в свои води. „Аз съм първият кубинец, който печели Нобел,” казал той сам за себе си след вестта за голямото отличие. Познавал много отвътре местния живот и хората. Прототип на негова героиня от издадения след смъртта му „Острови на течението” е била и известната хаванска проститутка – красвата мулатка Леополдина Мартинес, чиито услуги ползвал и Папа Ернесто. Когато тя се разболява от рак и умира, той е единственият от заможните й клиенти, който плаща за лечението й, а накрая и за погребението.
Личният живот на писателя е низ от драми и неразбории около многобройните му жени и любовници, прекомерното пиене, връхлитащите го депресии. Голям вътрешен тормоз за него е била и нетрадиционната сексуална ориентация на най-малкия от родените през първите му два брака общо трима негови синове – Грегъри. Той от малък обичал да пробва женски дрехи, а по-късно, след четири брака и осем деца, Грегъри дори си прави операция по смяна на пола и умира през 2001 г. на 69 г. в женски затвор като... Глория.
Самият писател, усърдно следен и подслушван от ФБР заради активните си международни контакти, развива неудържима параноя, дори се лекува в психиатрия. И на 2 юли 1961 г., 19 дни преди да навърши 62 г., се самоубива в дома си в Кетчъм, щата Айдахо, с ловна пушка. Подобно на баща си и дядо си. Една от внучките му – работилата като фотомодел Марго Хемингуей, също слага край на живота си през 1996 г., с приспивателни.
„Най-големият роман на Хемингуей е животът му,” смята Габриел Гарсия Маркес. А най-светлата глава от този роман продължава да се пише през отворените прозорци на Финка Вихия...


Видяно: 100Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори03.2.2002 г.

Visitor: 4007206