Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", брой 13 (542), 02-09 април 2012

Бандата на блондинките

Шест млади бразилки - красиви, елегантни, интелигентни, говорещи чужди езици, са заподозрени като най-дръзката момичешка престъпна група, ловувала жертви из скъпите магазини на Сао Пауло. Само една от тях е брюнетка, а на мъжа й приписват координирането на компанията

Къдринка Къдринова


Помните ли някогашния хитов сериал за дръзка и пленително сексапилна измамничка, оплитаща мъжете в мрежите си със своята невинно-изкусителна външност и ударно изпразваща банковите сметки на жертвите? Заглавието беше”Честни сини очи” и вървеше в комплект с класическата блондинска хубост на героинята. Е, умножете сюжета по шест и ще получите най-хитовата днес в Бразилия история, сътворена обаче не от киноиндустрията, а от самия живот. Който за поредн път доказва, че е най-ненадминатият сценарист.
Бразилците нямат нужда вече от теленовели. Къде по-остросюжетни, а най-вече истински емоции им сервира започналото разплитане на случая, добил популярност като „Бандата на блондинките”. Главни героини в него са шест очарователни млади жени, предимно руси или изрусени. Само една от тях е тъмнокоса. Но всичките са елегантни, фини, с добри маниери, интелигентни, говорят чужди езици, сякаш са слезли от рекламите. Как да събуди подозрения някое такова прелестно създание? Дори и да пазарува „на килограм” всякаква скъпа електроника – примерно, четири таблети наведнъж с кредитна карта...
Момичетата действали още от 2008-а по прецизно отработена технология. Обикаляли магазините за луксозни стоки в моловете на Сао Пауло. Набелязвали си жертвите – пак млади дами, светлокоси, с видимо добри доходи, пазаруващи нашироко. Изборът падал върху такава жена, с която някоя от групата да има физическа прилика. Завързвало се непринудено запознанство, стигало се почти до сприятеляване на база внезапно открити общи вкусове и интереси. След което нарочената богаташка била съпровождана от новата си красива приятелка до гаража на мола. Там й се прилагало онова, което полицията на Сао Пауло вече е кръстила „експресно отвличане”. Заплашена с оръжие, жената била набутвана в собствената си кола, взимали й се насила кредитните карти, всички документи и мобилни телефони, които преминавали в ръцете на двойничката й от бандата. След което тази двойничка на свой ред тръгвала из луксозните магазини да харчи със замах парите на жертвата, представяйки се с нейните лични документи (затова била важна и физическата прилика). Купувана била главно скъпа електроника, както и други луксозни стоки, включително маркови дрехи и аксесоари. При един от случаите е регистрирано закупуване накуп на стока на стойност над 9000 долара. Собственичката на кредитните карти пък междувременно била разкарвана със собствената си кола часове наред из градския трафик от други двама членове на престъпната компания. Накрая, когато операцията по изпразване на сметките й чрез покупки приключвала, я пускали по живо, по здраво.
Често в епизода на „експресното отвличане” участвал и мъж, за когото полицията смята, че бил единственият в бандата. Ролята му била предимно да сплашва жертвата, за да мирува тя в колата. Обикновено при автомобилните кръгчета из града той бил и шофьорът. Разследващите още не са категорични за ролята му в бандата. Някои го смятат за основният координатор. Но шефът на отдела за борба с отвличанията в полицията на Сао Пауло Жоаким Диас Алвес, който е натрупал 31-годишен стаж в тази сфера, е на друго мнение. Пред Би Би Си той изразява убеденост, че цялата схема си е чисто женско ноу-хау и всички операции са били направлявани от самите блондинки. Диас Алвес дори смята, че това е първата банда в Бразилия под изцяло женско ръководство – от стратегията до изпълнението. Русокоските дори се били сетили всеки път да се разделят на две бойни единици – едната група осъществявала отвличането, а другата, която жертвата изобщо не виждала, се заемала с пазаруването. Така пострадалите можели да свидетелстват в полицията само срещу онези, които ги подмамвали в мола и с които се возели в колата си.
В крайна сметка все пак именно натрупаните свидетелски показания от страна на над 50-е пострадали от ударите на блондинките довели и до първите арести на заподозрените. Пробивът започва със задържането на 9 март в южния бразилски град Куритиба на 25-годишната Карина Жеремаис Вендрамини – нежна, грациозна, руса, служителка във фирма за телемаркетинг, щастливо омъжена, майка на 2-годишна дъщеричка. Част от преживелите ужилването на блондинките я разпознават като момичето, което ги изкушило да се сближат в мола и ги съпроводило до гаража или пък което се возело с тях при обиколките с автомобила. Диас Алвес уверява, че хубавицата водела двойнствен живот. Три пъти в седмицата казвала на мъжа си, че отива на гости при родителите си в Сао Пауло, взимала самолета, а при кацането се впускала в поредното престъпно приключение.
Карина има в ранната си младост един арест по обвинение в кражба, но е осъдена условно и след това напуска Бразилия. Заминава за Нова Зеландия, където живее известно време. Именно там се запознава с настоящия си мъж, който е бразилец като нея. Двамата решават да се върнат в страната си, женят се, ражда им се дете...
Мъжът на Карина в момента залива бразилските медии с възмугените си уверения, че полицията е сгрешила за съпругата му, която нямала нищо общо с бандата. Той се кълне, че жена му не би могла да се занимава с такива тъмни дела без се издаде пред него. Отрича тя да е пътувала толкова често до Сао Пауло. И е категоричен, че свидетелите бъркат Карина с родната й сестра – с авантюристката Ванеса, чийто начин на живот самата Карина никак не харесвала. Безспорен факт е, че двете момичета наистина поразително си приличат. Впрочем, самата Ванеса също е записана от полицията като една от шестте заподозрени за участие в бандата блондинки. Но засега тя е неуловима – още я издирват.
Затова пък десетина дни след Карина в Сао Пауло са арестувани други двама членове на групата, смятани за ключови – единствената брюнетка Моник Ауоки Касиота и нейният съпруг Вагнер де Оливейра Гонсалвес. Моник е била близка приятелка на Ванеса Жеремаис Вендрамини и в показанията си твърди, че е действала в комбина именно с нея. А сестрата на Ванеса – Карина, била извън играта. „Никога не съм я понасяла, тя просто не участваше”, казва Моник за Карина. Но следователите още не бързат да й вярват преди да е приключило цялостното разследване.
Съпругът на Моник – Вагнер де Оливейра Гонсалвес, пък е онзи въпросен мъж, когото част от полицаите смятат за главен координатор на бандата, а според друга част той просто е бил момче за всичко под чехъла на русите мадами и собствената си мургава половинка. Но и покрай неговото идентифициране има известен конфуз. Ченгетата първо арестували един друг Вагнер с фамилия Дантас да Силва. Той пък е женен от 6 години за друга руса активистка на бандата – Лилмара Валезин, която в социалните мрежи се представяла като Силмара Лан. Двамата с нейния Вагнер имат и две деца. Но когато арестували мъжа й и когато чула по новините, че започва разплитане на случая с моловите ужилвания, изрусената Лилмара-Силмара изчезнала от семейния дом и се покрила вдън земя. Полицията бързо установила, че нейният Вагнер е друг Вагнер, защото никой от свидетелите не го разпознал. И го пуснала. Но от жена му вече нямало и следа. Впрочем, той бил арестуван, защото при рутинна проверка на колата му вътре открили три различни лични карти на името на жена му, издадени сътоветно през 2001 г., през юни 2002 г. и през декември 2002 г. Всичките били валидни. Вагнер Дантас са Силва уверява, че неговата Лилмара-Силмара е напълно невинна и е избягала, само защото се уплашила от новините. Той обещава на полицията да я открие и да я убеди да се предаде, за да се разкрие цялата истина. А измисленото от нея име Силмара Лан, с което тя замества рожденото си Лилмара Валезин при контактите в интернет, съпругът й обяснява с това, че в социалните мрежи „всички така правят”. Впрочем, всички заподозрени по блондинския скандал са били и приятелки тъкмо в социалните мрежи.
Все пак полицията успява да хване в Сао Пауло истинския Вагнер заедно с благоверната му Моник. Бразилските медии в захлас повтарят, че двамата се обръщали един към друг с „Бони” и „Клайд” – досущ героите от американския гангстерски епос от 30-е, филмиран нееднократно от Холивуд. На всички снимки от задържането им този Вагнер старателно си крие лицето от обективите, докато Моник позира с горда осанка.
Наред с всички изброени дотук имена в сюжета са забъркани и още две колоритни блондинки – Франсиели Апаресида П. де Сантос и Присила Амарал. Данните в интернет за тях са съвсем оскъдни. Но общественият интерес към този „риалити сериал” е толкова силен, че е неизбежно в най-скоро време да изплуват всякакви подробности и за тези две момичета, които също в момента са в нелегалност. Теленовелата продължава...


Видяно: 64Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори31.1.2002 г.

Visitor: 4002856