Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Списание „Тема”, брой 1, 2013 г.

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама

Къдринка Къдринова


Първи януари в Куба е не само начало на всяка нова година, но и национален празник, защото точно на първи януари 1959 г. побеждава Кубинската революция, предвождана от Фидел Кастро. След като той се разболява и оттегля от властта през 2006-а, начело на страната застава по-малкият му брат и дългогодишен военен министър Раул Кастро.
Психоложката и сексоложката Мариела Кастро е най-нашумялото по света от общо четирите деца (три дъщери и един син) на Раул. И двамата й мъже са чужденци. Чилиец е бил първият й партньор, с когото живее без брак и на когото ражда дъщеря, а настоящият й съпруг, от когото има син и дъщеря, е италианец. Но Мариела блести със собствена светлина като ръководителка на кубинския Национален център за сексуално възпитание (CENESEX). Освен че от тази позиция брани правата на гейове, лесбийки и транссексуали, тя усърдно промотира и програми за превенция на СПИН. Дейността й дава възможност за широки международни контакти. Тя много пътува в чужбина. Била е два пъти дори в САЩ, където още има забрана за влизане на членовете на семействата на висшите кубински ръководители. Въпреки това Мариела е получавала визи и е гостувала там по покана на местни организации през 2002-а и 2012-а. Произвела е фурор със своята непринуденост, комуникативност и готовност да обсъжда всякакви теми. Дали пък точно в полето на сексуалните малцинства няма да се появи пробивът в стоплянето на отношенията между Куба и САЩ? И защо това да не се усети още през втория мандат на Барак Обама, легализирал еднополовите бракове?...
Централата на CENESEX се намира в прекрасна старинна сграда с колонада и градина в резиденциалния хавански квартал Ведадо. Там винаги е оживено. Влизат и излизат младежи с нежни жестове, широкоплещести, но ярко гримирани създания, хванати за ръце момичета в панталони. Всичките – усмихнати, дружелюбни, разговорливи и без капка притеснение от нетрадиционната си ориентация. Чувстват се тук като у дома си. И са много горди с изложбите и другите културни прояви в Центъра. Повечето – организирани по инициатива „отдолу”.
Мариела ме приема в своя кабинет с голяма тераса на втория етаж, но се налага да почакам за началото на интервюто – тя довършва важна кореспонденция на лаптопа си. Междувременно раздава указания и разменя шеги с влизащи и излизащи сътруднички/ци, най-високата/ият и мускулестата/ият от които любезно ми поднася кафе. Имам време да огледам стените на кабинета, окичени с еротични графики на известен кубински художник. Когато най-после Мариела приключва с неотложното писмо и сяда до заседателната маса пред мен, се сеща, че не е имала време да обядва. Затова допълва кафето с бисквити, по които преди всяка хапка мазва по малко майонеза от бурканчето, донесено й от секретарката.
Събеседничката ми е непосредствена и естествена, има лъчезарна усмивка и много бързо те печели за приятел. Удивително прилича на майка си – грациозната Вилма Еспин. Потомка на френски род, заселил се в Куба, Вилма, както и до днес всички в Куба свойски я наричат, се дипломира в Кембридж като инженер-химик, а после дейно участва в и в Кубинската революция. Залюбва Раул Кастро още по време на партизанската война в Сиера Маестра. Двамата се женят след победата на революцията през януари 1959 г. Вилма става несменяема председателка на Федерацията на кубинските жени от основаването й през 1960 г. до смъртта си през 2007 г. Съпругата на Раул е много обичана заради големите права, гаранции и държавни грижи, които издейства за жените и децата в страната. Примерно, на кубинките е позволено да не ходят на работа през дните на месечния цикъл... Освен Мариела, Вилма ражда също и сестрите й Дебора и Нилса, а „изтърсакът” е дългоочакваното момче Алехандро. Днес роденият през 1965 г. син е полковник в кубинското МВР с опит от войната в Ангола зад гърба си и е личен асистент на баща си. Смята се, че именно той от младото поколение в рода Кастро е определен за политическа кариера и вероятно за бъдещ висок пост. Той вече се изявява и като публицист – наскоро представи в Москва книгата си „Империята на терора” за тайните операции на САЩ срещу Куба.
За Мариела пък се говори, че през 80-те била първата, дръзнала да се появи топлес в Куба, и оттам й тръгнала славата на „бунтарката” в семейството. Преди да започна с въпросите тя ми подарява няколко броя от списанието „Сексология и общество”, което също оглавява. С любопитство разгръща и броя на „ТЕМА”, който й нося.
..............

Мариела, била ли си в България?

- Не, за съжаление. Но ми е много приятно да дам първото си интервю за българско издание. В нашето семейство за България винаги се е говорило с много добро чувство, много позитивно. Родителите ми много пъти са гостували у вас, имаха много български пирятели. Майка ми много се интересуваше от всичко, свързано с вашите рози, чак до сладкото от рози, което караше и мен да ям. В къщи винаги имахме сладко от рози. Майка ми беше от френско потекло. Французите винаги са правили сладка от цитруси. Това си беше традиция. И тя правеше сладка от различни неща. Но розите във вид на сладко наистина бяха изненада за мен.

Как родителите ти са повлияли върху формирането ти като личност?

- Всички родители винаги влияят силно върху децата си. Те са пример от много гледни точки – като лични истории, като работа, като ценности, които внушават. Но разбира се и ние, децата, стигаме до момент, в който започваме да анализираме родителите, да ги гледаме критично. Така че и аз докато учех в университета отстоявах своето собствено виждане на социализма. И то не съвпадаше съвсем с онова, което си представяха родителите ми. Работата, с която се занимавам, може да съвпада или не с разбиранията на поколението на моите родители, но аз смятам, че всяка генерация си има своите ангажименти в рамките на това алтернативно и справедливо общество, което градим. Затова на мен ми харесва да работя с младите. Трябва да водим диалог. Не само да предаваме нашия опит и гледни точки, но да им даваме и възможност да генерират свои собствени проекти. Имали сме противоречия с родителите ми, което е логично, нормално, но все пак оставаме с общи стремежи – кубинското общество да напредва, да се развива. Не винаги сме на едно мнение как да става това, но нищо, такъв е животът.

Разкажи за оглавявания от теб Национален център за сексуално възпитание.

- Нашият център – CENESEX, възниква като резултат от стремежа на Федерацията на кубинсикте жени (FMC) да улеснява националната програма за сексуално възпитание, ориентирана главно към жените и децата. Федерацията е основана през 1960 г. Две години по-късно се създава списание „Мухерес” („ Жени”). От него тръгва инициатива жените да бъдат образовани за репродуктивното им здраве, за правата им, за ролята им в семействата и т.н. На събранията възниква и искане да се включи също сексуалното възпитание. Федерацията сформира мултидисциплинарна група, в която влизат министерствата на образованието и на здравеопазването, както и самата Федерация. Изработва се стратегия, утвърдена от ІІ конгрес на FMC през 1974 г. На следващата година сексуалното възпитание става съставна част от политиката на кубинската държава. През 1976 г., когато се създава нашият парламент – Националната асамблея, въпросната група получава съветнически статут, а през 1977 г. вече е работна група към парламента. През 1979 г. тя се превръща в център към здравното министерство. А през 1989 г. с решение на същото министерство получава сегашното си име – Национален център за сексуално възпитание (CENESEX). Важно завоевание е, че на конференцията на ККП през януари 2012.г. партията се произнесе ясно против всички форми на дискриминация и за първи път включи в тях и дискриминацията по полова ориентация и по полов признак. Сега целта е това да влезе и в законодателството. CENESEX развива национална програма по своята тематика, прави изследвания, изготвя информации за човешките ресурси и т.н. Подготвяме професионалисти по сексология и сексуално възпитание, публикуваме научни книги и статии. Имаме собствено издателство, издаваме списанието „Сексология и общество”, поддържаме своя уеб-страница. Сега я преобразуваме, за да има по-широк достъп, включваме я към социалните мрежи в интернет. Имаме много млади активисти.

Що за хора са?

- Заинтересовани от тематиката. Гейове, лесбиийки или хетеросексуални. Например първата група в социалните мрежи бе оформена от комисията по сексуално възпитание в една от общините на страната. Друга подобна група създадоха сътрудниците на CENESEX. После се появи още една – на транссексуалните, която се разшири с хора, сменили пола си. Те привлякоха и семействата си. В ход е проктът „Транс-Куба”. Правят се спектакли за трансформацията, в които чрез изкуството се третира и здравната проблематика. Лесбийки от Сантяго де Куба пък още през 2002 г. основаха групата „Лас Исабелес”. Това е група за размисъл за сексуалното здраве на жените изобщо, не само на лесбийките. След тях се появи и групата „Ореми” - на бисексуалните приятели на йоруба, древната африканска религия, пренесена в Куба с робите от Африка. После се роди и „Феникс” от град Сиенфуегос – група юристи, занимаващи се със сексуалните права. Hombres por la divercidad („Хора за различност”) – това е името на друга от групите. Има много хора на изкуството, които развиват проекти в своята си област, включвайки в тях и образователни елементи от нашите програми.

Как се финансира всичко това?

- Проектите са предимно държавни, с голямо участие на гражданското общество. Здравното министерство е заделило определен бюджет за такива цели. Частта, която не достига, я попълваме с международни проекти по линия на ООН. Така е например с програмата за превенция на СПИН.

Вярно ли е, че Куба е легализирала гей браковете, както съобщиха някои световни медии миналата година?

- Не, все още не. В момента обновяваме Семейния кодекс, който е приет още през 1975 г. През годините в него вече са били правени модификации. Сега предлагаме да се включи признаването за легални на двойките от един и същи пол. Това би гарантирало правата за наследяване. Предстои обсъждане в парламента. Все още не става дума за брак. Но според мен трябва да стигнем и до там.

Какво ще кажеш за „актуализацията на социализма”, както в Куба наричате промените у вас през последните години? По света често ги възприемат като вариант на „китайския модел”...

- Кубинският народ е показал ясно своята обвързаност със социализма и своята заинтересованост Куба да осъществи своя социалистически преход. По моите критерии ние всъщност още не сме социалистическа страна, а сме в процес на разработване на нашия социалистически проект. Това е един непрекъснат процес на учене. Той не е затворен, не е приключил. Новите условия оформят нови предизвикателства и поставят нови елементи за анализ. В проекта ни, съпроводен с много трудности, се е акумулирало всичко, което човечеството е натрупало досега, всички социални механизми, съдържащи и негативни елементи като дискриминация или експлоатация. Да се промени всичко това заедно със социалното съзнание е изключително сложно. Едно от най-големите предизвикателства на социализма е именно културната промяна, промяната в съзнанието. Тя изисква нови механизми, също и в икономическата сфера. Подготвайки своя VІ конгрес, който се състоя през април 2011-а, ККП задвижи един широк всенароден дебат по проблемите на страната. В него пряко се включиха милиони кубинци. Целта бе всеки, който не харесва нещо в живота ни, да даде своите предложения за корекции на грешките. Днес всички събрани предложения се внедряват чрез нови закони и други нови мерки на властта. Несъмнено налице са още много нерешени противоречия, имаме още много неща да променяме, защото никак не е лесно всичко да се реши от раз. Така че сме в процес на непрестанен градеж.

Как един чужденец да разбере какво става в Куба?

- Ами да дойде да поживее тук като кубинец. Да види колко е трудно. Колко противоречия имаме. Винаги повтарям, че не трябва да се боим от противоречията, а да работим, за да ги преодоляваме. Задачата на партията е да изучава внимателно тези противоречия и да ги слага на масата за обсъждане, за решаване. Не да ги запушва, не да ги премълчава. Ако започне да го прави, ще престане да е партия авангард, която води към социализъм. Народът иска социализмът да се засили, да се подобрят механизмите му. Имаме плюсовете на безплатното здравеопазване и образование, на напредъка в спорта и културата. И не искаме да ги губим. Искаме плюсовете да се умножат и засилят. Да се подобрят механизмите, за да се даде най-висококачествено обслужване на населението във всички сфери. Да се стимулира производството на продукти и услуги – както чрез по-ефективно държавно управление, така и чрез личния, частния принос. Всичко това – подчинено на принципа на социалистическото коопериране и участието, не на експлоатацията.

Била си сравнително наскоро в САЩ...

- Да, през май 2012 г. Одобриха една моя разработка за Конгреса за латиноамерикански изследвания в Сан Франсиско и ме поканиха да се изкажа. Бях поканена и от базираната пак там Световна асоциация на специалистите по трансполово здраве, на която съм член. Освен това ме покани и Обществената библиотека в Ню Йорк за една конференция. После програмата ми се разшири, защото се появиха още хора и организации, които помолиха за срещи, събрания, конференции и т.н. Беше изключително интересен и плодотворен обмен между професионалисти и активисти – както в Сан Франсиско, така и в Ню Йорк.

Какво е отношението на американците към Куба?

- Видях, че американците са изпълнени с огромно любопитство към Куба. Конкактувах и с много кубинци, също с кубино-американци, беше прекрасно. Кубинската и кубино-американската общност е интересна, атрактивна, близка до нас духом – говоря за онова, което е извън целия декор, шоуто и манипулацията на кубино-американската мафия. Тази мафия си има бизнес с опорочаването на Куба. Проблемът в отношенията между САЩ и Куба идва от бизнес интересите на една малка група кубино-американци и американци. Но нещата се променят. Поне според онова, което чух и научих там. Показателен е и вотът в полза на Обама.
В Сан Франсиско участвах и в един митинг, организиран от кубино-американци и от американци, в подкрепа на освобождаването на нашите петима герои, които от 14 години са в затвори в САЩ*. Включиха се и хора от Конгреса за латиноамерикански изследвания. Присъстваха много известни имена от американските артистични среди. Оттам говорих по телефона с Херардо в неговия затвор, говорих и с Рене**, който е в пробация в Маями. Потвърдих им неизменния ангажимент на Куба за тяхното освобождение. Уверих ги, че има и една немаловажна част от американския народ, която ги подкрепя. Вярвам, че това е силно движение. Те са много активни. Но онова, което пряват всички групи за подкрепа, включително и ние в Куба, не е достатъчно. Трябва да се намерят още механизми, за да могат повече американци да научат за този случай, за да се ангажират повече влиятелни личности в САЩ, за да се стигне до президента Обама, в чиято власт е да реши съдбата на петимата.

Възможно ли е скорошно нормализиране на отношенията между САЩ и Куба?

- Личните ми впечатления са, че американците ще са очаровани от такова нормализиране.

А Обама?

- Смятам, че лично на него това би му харесало. Ситуацията наистина е абсурдна. Блокадата на Куба е нарушение на международното право, а и на правата на самите американски граждани, които нямат право да пътуват до нашата страна.

Дали Обама ще направи нещо през втория си мандат по този въпрос?

- Не ми се вярва. Но все пак трябва да се опитаме да стигнем до сърцето му.

Мариела, знаеш ли, в България се разказва, как при едно от гостуванията си у нас баща ти чул, че на всеки мъж, пил българско вино от сорта мавруд, му се ражда момче. Той пил мавруд и... девет месеца по-късно майка ти родила брат ти Алехандро. Вярно ли е това?

- И да не е вярно, звучи добре. Продължавай да го разказваш!

Какво мислиш за смесените бракове? Първият ти мъж е бил чилиец, сега си омъжена за италианец...

- Първата ми връзка беше без брак. А смесените бракове ме очароват. Те обогатяват. Носят друга култура, друг език, друг свят, друг вкус, други възгледи за живота. Може да съвпаднат с твоите или не. Но е интересно противоречие. На мен всичко това ми идва много добре!

А децата ти как се чувстват?

- Чувстват се кубинци, обвързани с революцията, с историята. Но са пропити и от сицилианската култура – мъжът ми е от Сицилия. А пък майка му е германка! Голям интернационализъм, нали? На децата много им харесва и Сицилия, въпреки че техният дом е Куба.

С какво се занимава мъжът ти?

- Беше фоторепортер. По цял ден висеше в междонародния пресцентър в Хавана, докато си организира някой репортаж. Но с това трудно се издържа семейство, така че сега вече работи за една португалска фирма.

Колко деца имате?

- Ние с него имаме две деца – момиче и момче. Но аз имам и една по-голяма дъщеря.

От чилиеца?

- Да. Тя сега е на 28 г.

Как се казва?

- Не искам имената на децата ми да стават публично достояние.

А какво работи поне ще кажеш ли?

- Графичен дизайнер е.

По-малките ученици ли са?

- Да, момчето е на 14 г., а момичето на 16.

Какви интереси имат?

- Тя обича архитектурата, а малкият още не знае – харесва му науката, но и много други неща, тепърва ще се ориентира.

Какво ще пожелаеш на българските читатели?

- Пожелвам им да бранят много правата на жените, да не се задоволяват с постигнатото. Да крепят приятелството и сътрудничеството с Куба.

................................................
*Става дума за петима агенти на Куба, внедрени в антикастристките емигрантски организации в Маями с цел да информират Хавана за техни конспирации срещу Куба. Петимата са арестувани през септември 1998 г., получават много тежки присъди от пристрастен съд в Маями и от 14 г. са в американски затвори. Куба настоява за освобождаването им

**Херардо Ернандес е с най-тежка присъда (две доживотни плюс 15 г.) от петимата кубинци. Рене Гонсалес е от същата група. Той излежа вече присъдата си, но е в 3-годишна пробация и няма право да напуска Флорида.

Видяно: 6941Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3997792