Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", брой 41 (570), 22-28 октомври 2012

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече

Къдринка Къдринова


Дон Хосе Луис Тапиа е извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания у нас от 29 юни 2012 г. Роден е на 25 август 1948 г. в гр. Бехар, провинция Саламанка, автономна област Кастия и Леон. По образование е икономист. Завършил е и дипломатическа школа. Работи като дипломат от 1978 г. Заемал е различни постове, включително и посланически, в испанските мисии в Делхи, Москва, Монтевидео, Брюксел, Кито, Хавана, Триполи. Последното му назначение, преди да дойде в София, е било като генерален консул на Испания в гр. По, Франция. Женен е, с две деца.

.............................

Уважаеми господин посланик, вероятно в момента голямата Ви грижа е съдбата на Институт „Сервантес” в София. Разбра се, че в Мадрид се обсъжда възможното му закриване заради антикризисните съкращения в испанския бюджет. Това разтревожи многобройните приятели на испаноезичната култура в България, във Фейсбук тръгна подписка в защита на „Сервантес”, до испанския премиер Мариано Рахой от София бе изпратено и писмо с апел за запазване на института. Какво става всъщност?

- Миналата седмица бях в Мадрид. Участвах в семинар, организиран от Испанската конфедерация на предприемаческите организации (CEOE). Сред поканените бяха двама заместник-министъри от България. Пътуването до Мадрид ми даде възможност да се срещна с директора на Институт „Сервантес” Виктор Гарсия де ла Конча и с генералния секретар на институцията Рафаел Родригес Понга. Те потвърдиха, че проектобюджетът, изпратен от правителството до парламента, предвижда значително намаляване на средствата, определени за Институт „Сервантес”, което засяга всичките му центрове по света. Институт „Сервантес” в София заедно с други два в Бразилия са сред ощетените. Няколко дни след тази моя среща в Алкала де Енарес се проведе годишната сбирка на управителния съвет на Институт „Сервантес”, председателстван от техни величества краля и вралицата на Испания. Там бе изразено безпокойството от намаляването на бюджета на Институт „Сервантес”.
Проведох срещи тук, в София, с българските власти, за да ги запозная със ситуацията. Радвам се, че срещнах откритост и разбиране за голямото значение на Институт „Сервантес” в София като главно действащо лице в общото испано-българско дело - разпространяването на испанската култура в България и езиковата подготовка на българските ни приятели.
В тези времена на криза затягането на коланите е неизбежно. Промяната на параметрите логично ще засегне и Институт „Сервантес”, който би могъл да се разположи на по-скромно пространство, да съхрани най-належащите ресурси, за да продължи преподавателската си дейност. Тя е най-значимата. Испанският език е вторият най-изучаван в света и вторият най-използван в интернет. Испанският е особено важен актив за страни като България, които чрез него може да бъдат активни участници в международната търговия и да навлязат в такива бързо развиващи се региони като Латинска Америка.

Това се знае добре у нас. Испанският в България се преподава на университетско ниво от над 50 г. и наистина е вторият най-популярен чужд език сред българите. Бедата е, че днес и българският бюджет е доста свит. Тук също все няма пари за култура и за образование. Вие как преценявате качеството на живота у нас, г-н посланик?

- Познавам България от 70-те години. Сега виждам огромна разлика с видяното тогава. Свидетели сме на огромния напредък, постигнат от България от момента на демократичния преход до пълната й интеграция в ЕС. За мен е лесно да го установя, защото съм го преживял в Испания. В днешния глобализиран и взаимосвързан свят възприемането на действителността често модулира тази действителност, но я и създава. Когато Испания бе в разгара на собствения си политически и икономически преход, преобладаващото усещане беше, че влизането в демократична Европа ще ни помогне, ще допринесе за развитието на Испания и ще ни посочи новия път към европейската мечта. Това се оказа много важно - то ни отведе до днешната модерна и демократична Испания. Същото усещане имам и спрямо България.
Аз съм икономист и отдавам специално значение на правната сигурност за развитието на икономиката. В тази област България постига огромен напредък, който ще благоприятства развитието на една все по-нарастваща икономика и съответно по-бързото покачване на БВП. Без да принадлежи към еврозоната, България днес изпълнява критериите на Маастрихт: ниска инфлация, завидно нисък държавен дълг под 17% от БВП, приемлив бюджетен дефицит. Всичко това доведе до установяването на устойчива и предвидима рамка, привлекателна за чуждестранния инвеститор. Вярно, доходът на глава от населението не е толкова висок като в други европейски страни, което се усеща най-силно от хората с ниски доходи. Но тъй като България е страна от интерес за чуждестранните инвеститори, постепенно ще настъпи осезателно подобряване на положението.

Испания бе пример за България в началото на прехода. Как стигнахте до сегашната тежка криза?

- Испания много години растеше с темпове, по-високи, отколкото средните за ЕС. Имаше голям балон в строителството, в сектора на недвижимите имоти. Пукването на балона съвпадна по време с фалита на банката „Лемън Брадърс”. Ефектът от настъпилата рецесия не закъсня. Държавата трябваше да се намеси, за да не бъдат парализирани икономиката и бизнесът. Последва дълговата криза, разразила се и в други страни. Отново ще спомена възприемането на действителността. Ако кредиторът, към когото се обръщате на капиталовия пазар, има усещането, че възможностите за връщането на получените ресурси не са големи, следва увеличаване на лихвите. Това води до необходимост от по-голямо финансиране, защото обслужването на дълга черпи повече средства от националния бюджет. Озоваваме се в омагьосан кръг. Ето заради този каприз на възприемането на действителността страната ми започна трудно да достига до капиталовите пазари. Ако се анализира фундаментът на испанската икономика, ясно се вижда необяснимата и невероятната асиметрия между фактическата действителност и начина, по който се възприема по света. Ето само няколко примера: четирите най-големи концесионера на инфраструктури в света са испански фирми, седем от най-големите мениджърски фирми за управление на инфраструктура в света също са испански, испанска компания отговаря и за управлението на една трета от световния авиотрафик. Както виждате, това не се вписва, нито съответства на представата на капиталовите пазари за Испания. Работим, за да бъде коригирана тази асиметрия, тъй като ни нанася голяма вреда.

На реалността вече не отговаря и европейският модел за социална държава – рестрикциите я убиват. А европейските площади кипят от протести.

- Приетите за следващата бюджетна година структурни мерки целят да оздравят, да направят по-ефективен модела за растеж, в още по-голямо съзвучие с духа на европейската солидарност. За да преодолеем евроскептицизма, който може да се дължи на различни причини, трябва да потърсим формули за действителна социална справедливост и устойчиво благополучие, тъй като ЕС е единственият реалистичен начин да се живее в днешния глобализиран свят.

Все пак е странно, че Нобеловият комитет даде наградата за мир на ЕС в момент на толкова очевиден раздор между европейските народи и елитите.

- Наградата е признание за усилията на няколко поколения европейци. Днес Европа е мирен континент, което контрастира драматично с трагичните събития, преживени през миналия век. ЕС е солидарна мечта. И също така е единен пазар, в който всички трябва да участваме при равни условия. Тук имам предвид валутния съюз. Нещо не функционира добре, когато някои членове на валутния съюз се финансират при твърде обременителни лихви, докато за други те са даже с отрицателен знак. Затова е необходимо принципът на хармонизирането - ключов фактор в целия интеграционен процес, да управлява и се прилага и за капиталовите пазари. Трябва да се направи всичко възможно за коригирането на асиметриите във валутния съюз. Който има повече, трябва и да дава повече.
Понякога грешно се счита, че някои страни от ЕС не си дават сметка, че трябва да се работи усърдно. Испания го осъзнава. Доказателството е, че правителството ни задейства стриктен план за структурни съкращения, тъй като си дава сметка за сериозността на момента и за неизбежността на мерките. Целта е да преодолеем положението, в което се намираме. Бюджетът бе преструктуриран, извърши се реформа на трудовия пазар и на финансовата система, бяха намалени заплатите в публичния сектор. Вярно е, че в социален план мерките предизвикват безпокойство и тревога. Но са неизбежни и са съпътствани от други мерки, насърчаващи растежа и конкурентоспособността. В този контекст е от особена важност са изследователската, развойната дейност и изследванията - развитието и иновациите. Образованието също е важно. Ефектът вече е налице. Износът от Испания за Германия за 2011 г. се увеличи с 14%, а вносът намаля с 9%.

Протестиращите в Испания сега искат рестриктивните мерки да преминат през референдум. Референдум искаше и Папандреу в Гърция, но под натиска на „Тройката” трябваше да подаде оставка. Дали не изчезва демокрацията от Европа?

- Не, не изчезва. Има демократично избран двукамерен парламент. Парламентът излъчва правителството, което има легитимността да предприеме необходимите мерки. Не е възможно всяко правителствено решение да се подлага на референдум, тъй като страната ще се парализира. В България сега се говори за референдум относно проекта за атомната централа в Белене. Конституционните изисквания са изпълнени, т.е. действащата правна рамка е зачетена. В Испания също има правна рамка – конституцията. И трябва да се придържаме към нея.

А как ще коментирате изострянето на сепаратистките нагласи в испанските автономии, което очевидно също е свързано с кризата и с намаляването на бюджетните средства?

- Действително, при толкова дълбока криза като сегашната възникват напрежения от всякакъв характер. Много е лесно да изпаднеш в заблудата, че сам ще си по-добре. Все пак днес в света и в самия ЕС една страна, ако е сама, може да направи малко. Поради това съюзът е особено важен. Този принцип е приложим и за моята страна. Испанската конституционна уредба постановява единството на испанската нация. В същото време нивото на самоуправление на автономните области в Испания в много случаи надхвърля това на германските ландове.

Ще поиска ли Испания спасителен план от ЕС?

- Това е възможност, но само една измежду другите. Да помислим какво става в САЩ или във Великобритания. Централните банки инжектират ликвидност във време на криза. Това инжектиране на парична маса се извършва по балансиран начин, за да не се генерира инфлация. Ще има може би някакъв ръст на инфлацията. Но както казва нобелистът Пол Кругман, по време на рецесия инфлацията може да бъде част от решението, а не проблемът. При инжектиране на пари на пазара се инжектира възможност за потребление, което създава търсене и перспективите пред бизнеса са по-добри. ЕЦБ върви по този път. По мое скромно мнение като икономист крайната цел е ЕЦБ да изпълнява ролята на кредитор от последна инстанция.

Има ли риск от изтичане на мозъци от Испания, след като заради високата безработица много млади и образовани испанци днес заминават на работа в чужбина?

- В момента в Испания се променя тенденцията на миграционния поток. От страна, приемаща емигранти, ние ставаме страна, от която излизат емигранти. Безработицата е социално зло. Най-голямата драма преживяват безработните с ниско образование, чието повторно включване в трудовия пазар, както признава и ЮНЕСКО, ще бъде трудно, даже и трудовият пазар да се възстанови. Испанското общество осъзнава тази драма, както и необходимостта да разреши и тежкия проблем с младежката безработица.
В същото време да работиш в друга страна, в нова среда, в различна фирма обогатява много. Емиграцията има и друг положителен аспект, макар и с материалистичен оттенък - това са паричните преводи на емигрантите. Ето някои данни: преводите на българските емигранти, живеещи в Испания, са тройно по-високи от тези, които България получава от гражданите си, работещи в Германия.

В цели села в България са останали само бабите и дядовците, които гледат децата, а родителите работят някъде в чужбина – най-често в Гърция или в Испания. Има и останали сами мъже с децата, защото единствено жените им са успели да си намерят работа навън. Такива мъже нерядко се и пропиват...

- Винаги съм се възхищавал на невероятната роля на жената. Тя заслужава признание не само като човешки капитал. Онези страни, в които жената не получава това признание, възможностите за всякакво развитие - социално, човешко, икономическо, културно, артистично - са твърде ограничени. Не съм привърженик на изкуствените норми, които налагат механични квоти за участието на жената на трудовия пазар. За мен това е обидно. Излиза, че жената е издигана не заради качествата си, а само заради пола си. Всички сме се възхищавали на жертвоготовността, находчивия ум, всеотдайността на нашите майки. Много съм размишлявал за това около случая с българските медицински сестри в Либия. Те бяха отишли в чужда страна, твърде различна от своята, при изключително тежки условия на труд, за да подобрят материалното състояние на семейстмата си, останали в България. Там бяха отвлечени и подложени на ужасни изпитания. Историята им развълнува дълбоко всички, особено онези, които ги познавахме лично.

Вие сте представлявали Испания в Либия по времето на делото срещу българските сестри и сте били първият чуждестранен посланик, посетил ги в затвора. Разкажете за това.

- Ключовите фигури бяха Румен Петров, тогава съветник в българското посолство в Триполи, и съпругата му Екатерина. Днес Румен Петров е български посланик в Египет. Той е прекрасен дипломат и отличен арабист. В Триполи между нас се установиха отлични приятелски отношения. Той ми обясни драмата на българските медицински сестри. Сторих онова, което всеки на мое място би направил. През 2002 г. Испания председателстваше Съвета на ЕС. Направихме всичко възможно, за да освободим граждани на приятелска европейска страна, заложници на диктаторски режим. Онези, които бяхме в Либия, имахме пълния мандат да защитаваме човешките права на всички и да пречим на системното им нарушаване, какъвто беше случаят с българските медицински сестри. Румен Петров и съпругата му Екатерина работиха неуморно за каузата. Имах щастието моите колеги, други европейски посланици, да предадат и да оповестят случая в своите страни. Тогавашният министър на външните работи на България Соломон Паси често пътуваше до Триполи и имах честта да обменяме мнения по въпроса и как да представим по най-добрия начин случая пред различните международни институции. Тогавашният министър-председател Симеон Сакскобургготски също не жалеше усилия в тази насока. Беше много важно светът да научи истината. Режимът на Кадафи избра българските медицински сестри като изкупителни жертви, тъй като считаше, че България е малка и слаба страна, която няма да получи никаква подкрепа. Постарахме се това да не се случи и защото считахме България за приятелска страна, а и тя вече водеше преговори за присъединяването си към ЕС.

В кои години бяхте посланик в Либия?

- Бях посланик на Испания в Либия от февруари 2000 до октомври 2004 г. Не беше лесна за работа страна, но научих много от предизвикателството да съм посланик в Триполи. Когато сестрите получиха свобода, вече бях на работа във Франция. Развълнувах се, когато ги видях да слизат по стълбичката на самолета. Това бе победа на международното действие. Когато поех поста си в България, незабавно се свързах с тях. Те бяха мои гостенки в резиденцията и срещата беше много вълнуваща. Те са прекрасни жени, които изстрадаха много. Мога да кажа, че благодарение на тях опознах България в дълбочина, истинската България, България на хората. Желая им най-доброто, защото никой не може да си представи цената, която заплатиха с решението си да работят в Либия, за да помогнат на семействата си.

Голямата сърдечност и непосредственост на вашата съпруга доня Пилар прави впечатление на всички, които я познават. Пилар на испански означава стълб. Тя ли е „стълбът” на вашето семейство?

- Да, Пилар на испански език означава стълб, колона, на която се опира цялата сграда. Името е типично испанско, тъй като Девата Пилар, покровителката на Испания, се появила върху колона и оттам идва името й. Без съпругата ми трудно бих могъл да живея в толкова много страни.

Разкажете и за децата си.

- Дъщеря ни Марина се роди в Индия, живяла е в Москва, в Монтевидео, в Брюксел и в Кито. Следва в Испания и във Франция, където работи за френска фирма, а след това и за друга компания в Милано. Владее 4 езика. Не е учудващо, че създаде „многонационално семейство”, тъй като съпругът й, южноафриканец, работи в мултинационална англо-холандска фирма със седалище в Швейцария. Тъй като е запален спортист и скиор, скоро ще дойде и ще посети и зимните ски курорти в България.
Синът ми Хайме е инженер с испанска и френска диплома. Той живее в Мадрид, но работи за френска компания.

Г-н посланик, Вие сте роден в град Бехар. Предполагам знаете, че сред евреите в България, повечето от които са сефарадски, тоест – дошли са у нас след прогонването им от Испания през 1492 г., има мнозина с фамилия Бехар...

- Това е малък град с текстилна индустрия, с 15 000 жители. Градът е красив, с исторически ценности и арабска крепостна стена от XI в. Срещу града се издигат два върха. Единият се казва точно като вашия Черни връх –Пеня негра.
Благодарение на кристално чистите води от снеговете в Бехар се е развила индустрията за прането на вълна от отглежданите овце. За това е доплинесло и обстоятелството, че през Бехар преминавал кралският път, по който стадата овце отивали до големите средновековни тържища на добитък, където се събирали занаятчиите и решавали въпроси за търговията с добитък. Първоначално необработената вълна отивала във Фландрия за изработването на скъпи платове. С течение на годините майсторите от Бехар „внесли” тъкачи от Холандия, които им предали уменията си и така в моя роден град се зародила тексилната индустрия.
Град Бехар участва активно във войните на Реконкистата, които прогонват арабите от Иберийския полуостров. И до днес в градското шествие за ежегодния католически празник Corpus Cristi в Бехар непременно участват мъже, покрити с... мъх. Това е, защото през ХІІ век, по време на битката за отвоюването на града от арабите, испанците, които го били обкръжили, през нощта се покрили със зелен мъх, какъвто имало много в околността. На сутринта, когато арабите видели тези странни създания, се уплашили, избягали и им оставили града. Още един интересен факт е посвещението, направено от Сервантес на първата страница на романа „Дон Кихот”. То е за херцога на Бехар, граф на Беналкасар и маркиз на Хибралеон – дон Алонсо Диего Лопес де Сунига и Сотомайор, кръстник на крал Филип ІІ.
Като дете живеех в скромен квартал на Бехар близо до училището „Ла Антигуа”, в което учител беше дядо ми по майчина линия - Хесус Висенте дел Арко. Именно на дядо ми дължа и избора на професия. Беше му приятно да разказва на най-големия си внук за света. Слушах го в захлас. Тогава – през 1953-54 г., още нямахме телевизори, а местният вестник беше от 4 страници, само с кратки новини. Пазя в дома си в Испания като съкровище свидетелството за присвояване на учителска титла на дядо ми. То е подписано от големия испански философ и писател Мигел де Унамуно. Годината е 1903-а. Дядо ми е бил назначен в село, наречено Кабрерисос, с годишна заплата от 500 песети, сума равна на... 3 днешни евро. За мен той бе пример за учител с цялото измерение на тази дума.

Видяно: 99Мнения: 0

Общи данни
ИСПАНИЯ
Видяно: 1876   Мнения:0


Видяно: 49   Мнения:0

Данни за ИСРП от испанския печат
Видяно: 221   Мнения:0


Видяно: 0   Мнения:0

Известни личности
Аснар събира световни лидери за сватбата на щерка си
Видяно: 868   Мнения:0

Балтасар Гарсон - кошмарът на прегрешилите големци
Видяно: 1242   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

ПАБЛО ПИКАСО - (1881-1973)
Видяно: 6129   Мнения:1

Хосе Луис Родригес Сапатеро - един прагматичен лидер
Видяно: 1369   Мнения:0

Салвадор Дали е имал проблеми със закона
Видяно: 1003   Мнения:0

Дон Леополдо де Луис, поетът между два ангела
Видяно: 801   Мнения:0

Анхел Мария де Лера
Видяно: 817   Мнения:0

Сватбата на испанския престолонаследник - едно жизнерадостно ново начало
Видяно: 1854   Мнения:0

Летисия - журналистката, която един ден ще стане кралица на Испания
Видяно: 1895   Мнения:0

Принц Фелипе - най-желаният ерген в Европа
Видяно: 1387   Мнения:0

Жозеп Борел - новият председател на Европарламента
Видяно: 706   Мнения:0

Отиде си Антонио Гадес - кралят на фламенкото
Видяно: 1479   Мнения:0

Калина става нестинарка
Видяно: 870   Мнения:0

Китин и Калина възродиха празник в пустинята
Видяно: 1674   Мнения:0

Крал Хуан Карлос на лов за мечки в Румъния
Видяно: 937   Мнения:0

Бракът на Симеон с Маргарита разбунил духовете в Мадрид
Видяно: 2013   Мнения:0

Децата на Симеон сред 2-ма крале в Мароко
Видяно: 1045   Мнения:0

Дани Алкайде - испанският Стоичков
Видяно: 779   Мнения:0

Конституциони вълнения заради бременна принцеса
Видяно: 789   Мнения:0

Антонио Бандерас в София: Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанският премиер изневери на прякора си “Бамби“
Видяно: 669   Мнения:0

Кралски вълнения
Видяно: 203   Мнения:0

Сестри за милиони
Видяно: 365   Мнения:0

Сапатеро – човекът, който държи на думата си
Видяно: 217   Мнения:0

Амазонките на Сапатеро
Видяно: 208   Мнения:0

Педро Крус Виялон, генерален адвокат на Съда на ЕС
Видяно: 194   Мнения:0

Хабанерата на Тринидад
Видяно: 208   Мнения:0

Неукротимата маха
Видяно: 247   Мнения:0

Испански шах
Видяно: 209   Мнения:0

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко
Видяно: 210   Мнения:0

Балтасар Гарсон осъден в Мадрид
Видяно: 233   Мнения:0

Слонският гаф на краля
Видяно: 211   Мнения:0

Галисийският касиер
Видяно: 224   Мнения:0

Добре дошъл, мистър ЕвроВегас!
Видяно: 234   Мнения:0

За едни криза, за други миза
Видяно: 170   Мнения:0

Артур Мас, премиер на Каталуня - отцепникът
Видяно: 98   Мнения:0

Катарската връзка на Иняки Урдангарин
Видяно: 145   Мнения:0

Отиде си Пако де Лусия - фламенкото осиротия
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Бардем скара Мароко и Франция
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Адолфо Суарес, Рицарят на демокрацията
Видяно: 0   Мнения:0

Новият преход на краля
Видяно: 0   Мнения:0

Педро Санчес е новият лидер на испанските социалисти
Видяно: 0   Мнения:0

Интервю с Колумб
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си най-титулованата аристократка в света
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Награди "Принцът на Астурия 2003"
Видяно: 976   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Оскар Тускетс Бланка в неговия лабиринт
Видяно: 919   Мнения:0

В Барселона поставят операта "Да бъдеш Бог"
Видяно: 876   Мнения:0

Студенти представят България на "Барселона 2004"
Видяно: 678   Мнения:0

Нов президент на агенция ЕФЕ
Видяно: 884   Мнения:0

Изложба на Хоан Миро в София
Видяно: 1069   Мнения:0

Джон Малкович дебютира като постановчик в Барселона
Видяно: 700   Мнения:0

Изложба за Рафаел Алберти в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Видяно: 2467   Мнения:0

Виола и пиано на финала на испанската културна програма
Видяно: 713   Мнения:0

В ИСПАНИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ДЖАЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испанският посланик откри концерт на световноизвестен китарист в зала "България"
Видяно: 1972   Мнения:0

Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Испански авангардист събра елита на “Шипка” 6
Видяно: 667   Мнения:0

Графики и офорти на Миро в НДК
Видяно: 699   Мнения:0

Мануел Идалго представи новата си книга
Видяно: 620   Мнения:0

Испански сарсуели в зала “България”
Видяно: 713   Мнения:0

Дон Кихот 400 години по-късно
Видяно: 697   Мнения:0

Седмица на иберамериканското кино
Видяно: 695   Мнения:0

Цигуларката-виртуоз Летисия Морено в София
Видяно: 1050   Мнения:0

Публикуваха неиздавани поеми на Хуан Рамон Хименес
Видяно: 985   Мнения:0

С ТАЛАНТ СРЕЩУ МРАКА
Видяно: 197   Мнения:0

Изложба на Пикасо в София
Видяно: 233   Мнения:0

Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници
Видяно: 223   Мнения:0

Три цвята: червено
Видяно: 270   Мнения:0

“Капричос” на Гоя в София
Видяно: 209   Мнения:0

КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС
Видяно: 240   Мнения:0

ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ
Видяно: 244   Мнения:0

СПОДЕЛЕНИ ПЪТИЩА. 10 испански фотографи
Видяно: 213   Мнения:0

Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут
Видяно: 208   Мнения:0

ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ
Видяно: 227   Мнения:0

Луис Гарсия Монтеро: Когато много бързаш, започваш да мислиш с краката
Видяно: 256   Мнения:0

ПОРЕДНА СЕДМИЦА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО В ЗАЛА "ЛЮМИЕР", 9 – 15 МАЙ 2011 Г.
Видяно: 208   Мнения:0

Фотоизложба на Луис Рамон Марин
Видяно: 218   Мнения:0

Ладино дива ще омайва София
Видяно: 283   Мнения:0

ОГНЕНО ФЛАМЕНКО С РОХАС, РОДРИГЕС И NUEVO BALLET ESPANOL
Видяно: 209   Мнения:0

Бернардо Ачага, баски писател: Проблемът не е в идентичността, а в бедността
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Испанският посланик се изявява като PR-агент на България
Видяно: 1619   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

Консултации между българското и испанското МВнР
Видяно: 658   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Испания и България - приоритетна програма за културни прояви
Видяно: 953   Мнения:0

ИСПАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
Видяно: 1044   Мнения:0

"Рока" представи новата си дизайнерска линия "Дама Сенсо"
Видяно: 803   Мнения:0

Юбилеен випуск на Испанската гимназия
Видяно: 3224   Мнения:0

Шумен превзе Мадрид
Видяно: 1765   Мнения:0

Зоя Пенкова, оцеляла при атентатите в Мадрид: Помня лицeто на смъртта
Видяно: 918   Мнения:0

Станишев на гости на Сапатеро
Видяно: 693   Мнения:0

ИСПАНСКИ ТАНЦИ ВЪВ ВАРНА
Видяно: 1151   Мнения:0

Срокове за изпитите DELE
Видяно: 1284   Мнения:0

Адела Клементе де Педрет, почетен консул на България в Барселона:Научете се да се продавате
Видяно: 2493   Мнения:2

Испанската преса за предстоящата визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 710   Мнения:0

Българският премиер Симеон Сакскобургготски подари на испанския крал Хуан Карлос Първи малко куче, порода българска овчарка
Видяно: 986   Мнения:0

Визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 672   Мнения:0

Симеон рекламира България като "Елдорадо" на Нова Европа
Видяно: 668   Мнения:0

България е в плановете на испанските инвеститори, според Лидия Шулева и Павел Езекиев
Видяно: 925   Мнения:0

Симеон: Ключът за Ирак е в Палестина
Видяно: 660   Мнения:0

Сапатеро: България и Испания са в стратегически съюз
Видяно: 669   Мнения:0

Българите в Мадрид: дойдох, видях, усвоих
Видяно: 2460   Мнения:1

Неосиновените синове на Мадрид
Видяно: 807   Мнения:0

Хосе Анхел Лопес Хорин: В един лагер сме за Ирак, но преследваме целта по различен начин
Видяно: 786   Мнения:0

Музикална фиеста за празника на Испания
Видяно: 2135   Мнения:0

Слушаме испански сарсуели в зала "България"
Видяно: 766   Мнения:0

Сеговия – българската следа
Видяно: 1521   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИМАТ ОБЩИ ПРОБЛЕМИ
Видяно: 1129   Мнения:0

Президентът Георги Първанов награди испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин с орден "Мадарски конник" - първа степен
Видяно: 690   Мнения:0

Мигел Анхел Моратинос, Министър на външните работи на Испания: Без да вдига шум, Испания ви помага за делото в Либия
Видяно: 658   Мнения:0

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ
Видяно: 1327   Мнения:0

Фернандо Ариас: НАДЯВАМ СЕ УСПОРЕДНО С ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА ДА ПРОДЪЛЖИТЕ И ПОДГОТОВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС
Видяно: 649   Мнения:0

Посланикът на Испания връчи акредитивните си писма
Видяно: 670   Мнения:0

Първанов подкрепя за инициативата на Сапатеро за "Съюз на цивилизациите"
Видяно: 612   Мнения:0

Испанският посланик очаква децата си за празниците
Видяно: 1062   Мнения:0

Испанската Гражданска гвардия иззе 137 кг кокаин близо до мястото, където бяха задържани български трафиканти на дрога
Видяно: 1752   Мнения:0

МВР на Испания благодари за тясното и ползотворно сътрудничество с българската полиция
Видяно: 725   Мнения:0

Фернандо Ариас Посланик на Кралство Испания: Вие си знаете, че имате испанско лоби за ЕС
Видяно: 688   Мнения:0

Българските служби са в постоянна връзка с испанските си колеги за разбитата престъпна мрежа, заяви ген. Борисов
Видяно: 724   Мнения:0

“Рока” с 5 млн. артикула за баня
Видяно: 728   Мнения:0

Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания: Няма катастрофа за ЕС, не се вторачвайте в дати, на прав път сте
Видяно: 697   Мнения:0

Най-големият завод на “Рока Груп” на Балканите е в Каспичан
Видяно: 1088   Мнения:1

Антонио Бандерас в София:Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена
Видяно: 0   Мнения:0

Испански ордени за две българки
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пепел от стих - изложба на Фернандо Ервас и Нина Николова в Експо Баня Център
Видяно: 0   Мнения:0

Игнасио Рамоне, директор на “Монд дипломатик”: Влезте в Европа на народите
Видяно: 1936   Мнения:0

Старото посолство на САЩ стана институт “Сервантес“
Видяно: 724   Мнения:0

Двуезична книга сравнява българи и испанци
Видяно: 879   Мнения:0

Нови пътища стимулират туризма в Родопите с испанска помощ
Видяно: 760   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 1176   Мнения:0

Бойко Борисов зарадва испански инвеститор
Видяно: 626   Мнения:0

ФАКТИЧЕСКИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испания хвана бос на родната автомафия
Видяно: 876   Мнения:0

Мадрид разби наша наркобанда
Видяно: 692   Мнения:0

Наш мафиот в Испания бере душа с 3 куршума в главата
Видяно: 1307   Мнения:0

Испания закопча шестима наши трафиканти на хероин
Видяно: 680   Мнения:0

Посланик хвали свободата на словото у нас
Видяно: 661   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 604   Мнения:0

Рока България АД получи наградата за перфектна фирма сред големите предприятия с чуждестранно участие
Видяно: 802   Мнения:0

Рока придобива 50 процента от Козмик Груп
Видяно: 561   Мнения:0

Рока България АД е една от първите компании, отличени с Business Superbrands награда в България
Видяно: 581   Мнения:0

Рока затвърди лидерската си позиция на Индийския пазар на продукти за баня
Видяно: 555   Мнения:0

НОВОСТИ РОКА БЪЛГАРИЯ 2008
Видяно: 921   Мнения:0

Poка придоби тайванска високотехнологична компания
Видяно: 24   Мнения:0

Серхио Кастро е новият Изпълнителен директор на Рока България АД
Видяно: 576   Мнения:0

Звезда на фламенкото в НДК
Видяно: 602   Мнения:0

Негово Превъзходителство ХОРХЕ ФУЕНТЕС МОНСОНИС-ВИЛАЙОНГА, посланик на Кралство Испания: БУКВИТЕ ВИ МЕ ЗАТРУДНЯВАТ, НО АЗБУКАТА ВИ Е КРАСИВА
Видяно: 417   Мнения:0

Испания ще ни помага за еврофондовете
Видяно: 222   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 232   Мнения:0

Сертификат за Фери Груп
Видяно: 192   Мнения:0

На гурбет в Испания
Видяно: 237   Мнения:0

Фери Груп представи проектите си в България
Видяно: 261   Мнения:0

Българско участие във форум на ОССЕ в Кордоба
Видяно: 190   Мнения:0

Поезията на Живка е дъщеря на болката
Видяно: 235   Мнения:0

Изгубени в превода на еврофондовете
Видяно: 190   Мнения:0

България – пример за “Алианса на цивилизациите”
Видяно: 212   Мнения:0

Стипендии за испанските гимназии
Видяно: 218   Мнения:0

Мануел Фери, президент на “Фери Груп”: Туризмът и земеделието ще са чудесата на България
Видяно: 185   Мнения:0

Испанцине видяха Елдорадо в България
Видяно: 253   Мнения:0

Проектът “Етния Комуникасион” и България
Видяно: 191   Мнения:0

Късметът да си българин в Мадрид
Видяно: 242   Мнения:0

Вечер на съвременната българска поезия в Мадрид
Видяно: 226   Мнения:0

Българска авторка взе литературна награда в Мадрид
Видяно: 198   Мнения:0

Изпълнителният директор на “Рока България” АД Серхио Кастро: Докосвам се до хубостта и при всяко свое влизане в изложбената зала на “Рока” в София
Видяно: 184   Мнения:0

Смях без граница
Видяно: 185   Мнения:0

Автономното правителство на Мадрид финансира създаването на младежки социално-образователен център в Търговище
Видяно: 209   Мнения:0

Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България: Не губете повече нито едно евро!
Видяно: 236   Мнения:0

Аплаузи от испанското председателство на ЕС за “Октопод”
Видяно: 208   Мнения:0

Министър Николай Младенов удостоява испанския посланик Хорхе Фуентес със “Златна лаврова клонка”
Видяно: 202   Мнения:0

Седмица на испанското и ибероамериканското кино - за 17-и път в София (16 МАЙ 2010 г.)
Видяно: 205   Мнения:0

Испанска връзка
Видяно: 247   Мнения:0

Кръгла маса “Интегрирането на българските граждани в Испания”
Видяно: 194   Мнения:0

Българче поема към Перу и Испания с Рута Кетцал
Видяно: 450   Мнения:0

Българите в Испания нямат намерение да се връщат
Видяно: 206   Мнения:0

МИЕТ показва потенциала на България за културен и СПА туризъм на международното изложение FITUR в Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро: Ако Европа не е единна, ще потъне
Видяно: 220   Мнения:0

Испанският посланик издигнат на висш пост в Мадрид
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 232   Мнения:0

Българче поема из Колумбия и Испания
Видяно: 234   Мнения:0

Чалга ли е цветистият език?
Видяно: 230   Мнения:0

В обновената след ремонт Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”: НА УРОК С ДОН КИХОТ
Видяно: 416   Мнения:0

Испанският посланик дон Хосе Луис Тапиа пред Klassa.bg: Целта на моя мандат е да доведа повече испански фирми в България
Видяно: 159   Мнения:0

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института "Сервантес"?
Видяно: 191   Мнения:0

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече
Видяно: 98   Мнения:0

Испанци идат за бизнес в България
Видяно: 90   Мнения:0

Испански паралели
Видяно: 88   Мнения:0

Кризата: българският и испанският ракурс
Видяно: 118   Мнения:0

Софийският пример на „Сервантес”
Видяно: 84   Мнения:0

Дипломира се двадесетият випуск на Испанската гимназия
Видяно: 62   Мнения:0

РОКА дава стипендии на студенти да учат испански
Видяно: 7   Мнения:0

Изпълнителният директор на Рока България АД, Серхио Кастро вече отговаря за мениджмънта на компанията Рока на Балканите
Видяно: 0   Мнения:0

Композицията We Are Water на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата
Видяно: 0   Мнения:0

Варненче тръгва с Рута Кетцал из Панама, Испания и Белгия
Видяно: 0   Мнения:0

Коледен концерт с класическа музика, организиран от Институт Сервантес и Рока България
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Дарение на Рока България за бежански центрове
Видяно: 0   Мнения:0

Пищен спектакъл в София на Националния балет на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Кралски отличия за двама испански бизнесмени у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Рафаел Алварадо - седем десетилетия по моста на думите
Видяно: 0   Мнения:0

Испанска пролет в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пикасо с изложба у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Живка Балтаджиева, поетеса: Ще преобразим света, ако започнем от себе си
Видяно: 0   Мнения:0

Поетични срещи между Испания и България
Видяно: 0   Мнения:0

Мигел Саенс, член на Испанската кралска академия: Силата на думите може да преобърне света
Видяно: 0   Мнения:0

Испански министър лансира у нас „Марката Испания”
Видяно: 0   Мнения:0

Светът през „Лявото око” на 12 фотографки
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанските социалисти опряха до Станишев
Видяно: 0   Мнения:0

Доайенът на българската испанистика
Видяно: 0   Мнения:0

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Барселона - най-космополитният град в Испания
Видяно: 2053   Мнения:0

Виното на Испания
Видяно: 5731   Мнения:0

Блясък и романтика по испански
Видяно: 996   Мнения:0

Испанските фиести - безкраен празник
Видяно: 946   Мнения:0

Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания
Видяно: 1014   Мнения:0

Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво
Видяно: 2980   Мнения:0

Саламанка - Исторически център на знанието
Видяно: 1375   Мнения:0

Севиля - вратата на Испания към Новия свят
Видяно: 865   Мнения:0

Толедо - градът на Ел Греко
Видяно: 1284   Мнения:0

Кулинарни традиции на Испания
Видяно: 7860   Мнения:4

Валенсия - очарованието на много векове в един град
Видяно: 4626   Мнения:0

Лас Файас - карнавал, заря и огън
Видяно: 2459   Мнения:0

Памплона - рога, копита и тръпка
Видяно: 1442   Мнения:0

Ще върне ли Дон Домат туристите в Испания?
Видяно: 686   Мнения:0

Барселона - една мечта, превърнала се в реалност
Видяно: 819   Мнения:0

Барселона на един дъх
Видяно: 766   Мнения:0

Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят
Видяно: 654   Мнения:0

С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка
Видяно: 1762   Мнения:0

Коледа и Нова година в Мадрид – 4 години по-късно
Видяно: 1148   Мнения:0

Авторски анализи
Изборите в Испания - махмурлук за войнолюбците
Видяно: 648   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Много шум за една магданозена скала
Видяно: 691   Мнения:0

Сапатеро станал политик заради дядо си
Видяно: 2137   Мнения:0

ИЗМАМНИЯТ СИМВОЛ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 2706   Мнения:0

Испанците се прехласнаха по Летисия - принцесата на Астурия
Видяно: 1900   Мнения:0

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид
Видяно: 691   Мнения:0

Ще сдобри ли Симеон Сапатеро с Буш?
Видяно: 644   Мнения:0

ИСПАНИЯ: ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Видяно: 1710   Мнения:0

У нас не виреят политици като Сапатеро
Видяно: 610   Мнения:0

Ужасът в Мадрид: Година по-късно
Видяно: 737   Мнения:0

Мадрид 11 март: Кой е виновният?
Видяно: 650   Мнения:0

“Бяла нощ” в Мадрид
Видяно: 760   Мнения:0

Щурм по суша от Мароко хвърли Европа в паника
Видяно: 684   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 2962   Мнения:0

Испания променя конституцията си заради бъдеща кралица
Видяно: 770   Мнения:0

Косовски синдром налегна Испания
Видяно: 713   Мнения:0

Да се пренесеш в миналото в Бехар
Видяно: 13993   Мнения:1

Проф. Мануел Торес: Съюзът на цивилизациите ще дойде с образованието
Видяно: 192   Мнения:0

ЕТА нокаутира Сапатеро
Видяно: 169   Мнения:0

Сапатеро се засилва за втори мандат
Видяно: 181   Мнения:0

Антъни Бийвър, историк: “Насилието се ражда от страха”
Видяно: 213   Мнения:0

Левица, демокрация и гласове
Видяно: 208   Мнения:0

Нова сцена
Видяно: 209   Мнения:0

Криза с дъх на ягоди
Видяно: 192   Мнения:0

Робин Худ пак е тук
Видяно: 189   Мнения:0

Диего Лопес Гаридо, държавен секретар на Испания за Европейския съюз: Това ще е най-важният Европейски парламент
Видяно: 167   Мнения:0

Мануел Ривас: Европа трябва да се роди отдолу
Видяно: 190   Мнения:0

Анхел Виняс: Не чакайте лява политика от дясна Европа
Видяно: 186   Мнения:0

Сърдитите млади хора от площадите
Видяно: 219   Мнения:0

Мистерия с бактерията убиец
Видяно: 193   Мнения:0

Защо „испанската революция” не стига до България
Видяно: 207   Мнения:0

Емилиано Гарсия-Пахе Санчес: Някогашният интернет е бил в Толедо
Видяно: 209   Мнения:0

Спасяването на Испания
Видяно: 205   Мнения:0

Мълчанието на Рахой
Видяно: 180   Мнения:0

Думи на Педро Олаля, отправени от Атина
Видяно: 179   Мнения:0

Рахой извади секирата
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Възмутените идат
Видяно: 218   Мнения:0

Възмутени и възмутителни : поглед от „Пуерта дел сол”
Видяно: 4092   Мнения:0

Пропукването на Испания
Видяно: 78   Мнения:0

Игра с огъня в Южна Европа
Видяно: 81   Мнения:0

Рахой в черната дупка на черната каса
Видяно: 81   Мнения:0

Хосе Игнасио Торебланка: Нужна е светла перспектива, за да се издържи кризата
Видяно: 9343   Мнения:0

Проф. Хавиер Самора от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид: Капитализмът продължава да функционира като казино
Видяно: 0   Мнения:0

Нови лица и ветрове в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Сатурновата дупка на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Рахой в троен обръч
Видяно: 0   Мнения:0

Podemos – генезис и перспективи
Видяно: 0   Мнения:0

Да, те могат. На ред е Испания
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” изведе народа на улицата
Видяно: 0   Мнения:0

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж
Видяно: 0   Мнения:0

По следите на „Подемос” в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

Цунамито "Подемос"
Видяно: 0   Мнения:0

Андалуското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Часът на „Подемос” и „Сюдаданос”
Видяно: 0   Мнения:0

Испанският обрат
Видяно: 0   Мнения:0

Сбогом на достойнството
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори31.1.2002 г.

Visitor: 4001416