Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 16, 22-28 април 2013 г.

Разполовената Венесуела

Спечелилият президентските избори с минимална преднина Николас Мадуро и оспорващият победата му опозиционен кандидат Енрике Каприлес тръгнаха да си мерят влиянието с улични шествия. „Всички вдигат шум, никой не води диалог,” свидетелстват кореспонденти

Къдринка Къдринова


Изпускат ли положението във Венесуела последователите на Уго Чавес? Това е въпросът, който се върти из световните медии след президентските избори на 14 април, излъчили като победител с 50,66% или 7 505 338 гласа посочения лично от Чавес като негов наследник Николас Мадуро – бивш шофьор, синдикалист, външен министър и вицепрезидент. Опозиционният кандидат Енрике Каприлес обаче, който взе 49,07% или 7 270 403 гласа, отказва да признае тези резултати и настоява за ново преброяване на всеки подаден глас. Минималната разлика от 1,5% подсилва амбицията му за реванш.
Каприлес за втори път мери сили с чависткото движение. На предишните избори – през октомври 2012 г., той се състезава лично с Чавес и загуби от него с разлика от 11%. Смъртта на харизматичния президент, отишъл си на 5 март т.г. след тежка битка с рака, но успял да пеобрази Венесуела със социалните си програми по време на своето 14-годишно управление, покруси дълбоко всички венесуелци. Общо бе очакването, че силният емоционален градус, съпътствал церемониите около прощаването с Чавес, ще даде мощен бонус на „наследника” Мадуро в насрочения за 40 дни по-късно нов президентски вот. Анкетите почти до последно даваха на Мадуро впечатляваща преднина пред впусналия се в новата надпревара Каприлес – чак до 17%. Но крайните резултати поднесоха вече известната изненада – фактически чависткото движение, олицетворявано от партията PSUV (Обединена социалистическа партия на Венесуела) загуби от гласуването през октомври до априлското над 200 000 гласа. Вторият човек в PSUV – председателят на парламента Диосдадо Кабейо, веднага реагира в Туитър, че движението трябва да направи незабавен самокритичен анализ на грешките в кампанията.
Повечето от коментаторите обясняват случилото се със слабата лична популярност и с политическата неопитност на „официалния кандидат” Мадуро. Той заложи преди всичко на мощното, макар и незримо вече рамо на Чавес, който все пак наистина лично го посочи за свой приемник. Но явно безспорната популярност и дори вече митологизация на покойния президент се оказа недостатъчна, за да осигури убедителна победа на новото лице на чавизма. Самият Мадуро просто нямаше време да постигне собствена популярност. Досега той винаги е бил в сянката на командантето – още от 90-те години, когато Чавес е в затвора заради неуспешния си военен бунт, а Мадуро като синдикалист организира протестни акции за освобождаването му. Тогава Николас се сближава и с адвокатката на затворника Силия Флорес, за която по-късно се жени. Днес Силия е генерален прокурор на Венесуела. И тя, и мъжът й са запалени хиндуисти, дори са си имали собствен индийски гуру, който, уви, вече също е покойник. Двамата са убедени пацифисти, държат да търсят диалог, добронамереност и мирен изход от всяка ситуация. Това излъчване в съчетание с личния добродушен и мек характер на Мадуро създаде у противниците му усещането, че той е лесен за притискане и че е слаб лидер.
Опозиционерът Каприлес поведе крайно агресивна и неглижираща Мадуро кампания под слогана „Ти не си Чавес!” На което Мадуро отговори с „Не съм Чавес, но съм негов син”. Много по-обиграният в политическите битки Каприлес, който влиза в политиката през 1998 г. и веднага, едва 26-годишен, става най-младият председател на Камарата на депутатите в тогавашния все още двукамарен парламент, успя да изземе инициативата по време на сегашната предизборна кампания и да принуди Мадуро постоянно да се отбранява от нападките и обвиненията. При което очевидно изнервеният Мадуро допусна и ред грешки. Влезе в спиралата на противопоставянето, изневерявайки на обичайния си благ тон, обявявайки евреина Каприлес за фашист, подигравайки му се за нетрадиционната му сексуална ориентация (за което по-късно се извини) и залитайки към мистични послания – как преобразеният в птичка Чавес му кацнал на рамото, за да му даде сили...
Разбира се, Каприлес разполагаше и с мощен пропаганден ресурс на своя страна. Частните медии във Венесуела никога не са били прочавистки, винаги са били на страната на опозицията. Впрочем, самата опозиция, която подкрепи енергичния и амбициозен Енрике, е изключително пъстра – включва от крайнолеви до крайнодесни сектори. Сред активистите й се откроява и една ярка дама – депутатката и основателка на гражданското сдружение Sumate („Присъедини се”), либертарианката Мария Корина Мачадо. Тя е дъщеря на един от най-едрите венесуелски предприемачи, чийто бизнес бе експроприиран от Чавес миналата година. Възпитаничка е на школата за световни лидери в университета в Йейл и буквално в навечерието на венесуелските избори участва в редовната „среща на върха на ибероамериканската десница”, както са известни ежегодните сбирки в аржентинския град Росарио на видни политици и интелектуалци от Латинска Америка и Испания, чертаещи страгеии за изстръгване на южния континент от „лявата вълна” и за връщането му към неолибералния курс. Своите съвети там раздава бившият испански премиер Хосе Мария Аснар, който тази година препоръча създаването на латиноамериканска Народна партия по примера на европейската. Сред звездите на тези сбирки е и перуанският писател нобелист Марио Варгас Льоса – един от малцината латиноамерикански интелектуалци с десни възгледи. Той впрочем ще гостува през май в София, за да стане доктор хонорис кауза на СУ „Св. Кл. Охридски”. Та именно с капацитета на този мозъчен тръст разполагаше и разполага Каприлес при щурма си към президентския пост във Венесуела. Не е случайно, че изпратените от испанското правителство (то е на аснаровата Народна партия) наблюдатели обявиха за „съмнителни” резултатите от венесуелските избори, а испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргайо призова да се обърне внимание на искането на Каприлес за ново преброяване на гласовете. Мадуро, който вече беше обявен за законно избран от местната ЦИК, реагира остро, приемайки това за намеса във вътрешните работи и извика венесуелския посланик от Мадрид „за консултации”. След което пък Маргайо даде на заден – обяви, че думите му били „зле интерпретирани”, а испанското правителство излезе с декларация, че изцяло признава за легитимни изборите във Венесуела. Изборите бяха вече признати от всички латиноамерикански страни без изключение. Засега само САЩ още размишляват дали да ги признаят.
Впрочем, минималната разлика между съперници в президентски вот не е прецедент във Венесуела. През 1968 г. например Рафаел Калдера става държавен глава само с 30 000 гласа разлика със своя съперник. Да не говорим за случая с мексиканския президент Фелипе Калдерон, който през 2006 г. надви и бе признат за победител включително от САЩ със само 0,58% разлика от своя опонент.
Поляризацията на Венесуела днес е очевидна. Настояването на Каприлес за ново преброяване изведе на улиците хиляди негови нахъсени привърженици. Стигна се до сблъсъци с полицията, при които бяха дадени и 7 жертви. Мадуро обвини „фашистите” в провокиране на насилие и дестабилизация на държавата. На свой ред Каприлес контраатакува, че провокаторите били инфилтрирани от властите, за да компрометират опозицията. И призова феновете си да се въздържат от улични прояви. Мадуро пък апелира „народа да залее улиците” с песни и фойерверки, за да покаже силата си „в мир, без нетолерантност, с радост, с усмивка срещу вятъра”. И обеща твърд отпор срещу всеки, който иска да накърни сигурността и мира в страната. „Нека не бъркат нашето желание за любов и мир със слабост,” обяви новият президент.
Кореспондентът на ВВС от Каракас обобщава: „Тук всички вдигат шум, никой не води диалог”. Но Венесуела е една за всички. Диалогът очевидно е необходим и ако вместо да го тласкат към конфронтации на Мадуро му позволят да прояви своя мек и диалогичен характер в комбинация с хиндуиското миролюбие, дестабилизацията може и да бъде избегната. Въпросът е колко силни ще се окажат онези, за които именно тя е целта.

Видяно: 110Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998119