Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", 15-21 април 2013 г.

Пътни фрагменти от Венесуела

Трансгранична спекула и стряскаща престъпност са част от панорамата преди изборите на 14 април в родината на Уго Чавес

Анета де ла Мар Икономова


Последните няколко месеца непрекъснато се пише за Уго Чавес. В Латинска Америка всеки ден излизат нови текстове за покойния президент на Венесуела и винаги се изтъкват заслугите му за борбата с бедността и за защита на суверенитета на латиноамериканските държави. Пише се също и за слабостите на управлението на Чавес, за авторитаризма… Но всички са единодушни в заключенията си – Уго Чавес Фриас е изключителен лидер, който остави трайни следи сред своите съвременици.
Венесуела, родината на Чавес, за която толкова се говори през последните години, е всъщност място, което все по-малко се посещава. Много от последователите и пишещите за Чавес никога не са били в страната и още по-малко мислят да го направят днес, преди президентски избори, запланувани за 14 април. Една от причините е, че славата на Венесуела все повече се свързва с престъпността. Криминални банди вилнеят из цялата държава, а венесуелците отдавна вече не излизат след 7 часа вечерта. Несигурността се е превърнала в ежедневие, но правителството на Чавес никога не можа да се справи с този проблем. Постепенно туристи и чужденци започнаха да избягват и Каракас, и цялата страна.
И все пак, възможно ли е да се постигне обективност, когато се говори за една държава, но не се познава отблизо? Днес медиите предричат неминуем успех на наследника на Чавес НиколасМадуро. Но познават ли се условията, в които той води своята кампания? Често се критикува античависката опозиция като прекалено манипулираща. Но когато тази опозиция днес издига глас за „избори без страх“, за избори, които да сложат край на несигурността и престъпността в държавата, това разбира ли се от хората, които никога не са виждали Венесуела и не знаят, какво значи да не смееш да излезеш по улиците на Каракас?...
..................................

Преминавам границата между Колумбия и Венесуела край град Сан Антонио дел Тачира и навлизам през зоната на Андите във Венесуела. Отказвам се да отида до Каракас – несигурността е токова голяма, че предпочитам да не рискувам. Дори пътувам без фотоапарат, за да не привличам внимание като чужденка.
Венесуелските избори наближават. На границата е пълно с хора, текат великденските празници и всички, които могат да пътуват, са на път.
Границата с Колумбия е жизнено важна за Венесуела, защото оттук минават най-натоварените сухоземни пътища за внос и износ на стоки и продукти за 29-милионната държава. Винаги е било така, откакто преди около два века са се обособили тези две държави – Колумбия и Венесуела. Ежедневният трафик тук е неспирен. Венесуела е световен производител на петрол, но не и на потребителски или земеделски стоки. Почти всичко се купува отвън. „Това е земя, под която има петрол, тя не става за селско стопанство“, ми казва венесуелец от Сан Антонио дел Тачира. Но аз знам, че се намирам на много километри от нефтените находища и погледът ми се загубва из пустия пейзаж, ширнал се пред мене.
Проблемът е, че в последните десет години Венесуела произвежда все по-малко продукти и все повече има нужда от внос. Античависката опозицията твърди, че в страната 80% от продуктите идват отвън, дори се внасят ориз, захар, мляко, олио, които традиционно никога не са се внасяли. Списъкът на държавите, от които Венесуела внася стоки, се оказва огромен и твърде разнообразен.
Но на границата при Сан Антонио дел Тачира и при втория по важност граничен пункт – при Майкао, освен традиционния трафик на стоки сега може да се забележи и нещо ново: верига от камиони, коли и автобуси, всичките препълнени с всякакви стоки, които се изнасят от Венесуела, за да се продадат в Колумбия. Млякото, което така трудно се намира в магазините във Венесуела, въпреки че правителството се опитва да го доставя и продава на по-ниски цени по специални пунктове в градовете, се изнася незаконно от Венесуелаи и се продава Колумбия. Спечелените колумбийски песос са обръщат във венесуелки боливари. Печалбата е сигурна и е близо два пъти по-висока, отколкото ако млякото се продаде във Венесуела. За последните два месеца венесуелското правителство понижи стойността на валутата с 46% и се очаква да продължи да я понижава.
В Маракайбо, втория по големина град в страната, ми разказват, че преди две седмици е имало огромен протест, защото границата е била затворена за десет дена. Традиционно през тази граница се пренася евтин венесуелски бензин и се продава в Колумбия. През последните седмици трафикът на стоки от първа необходимост става неудържим. Участват както чависти, така и античависти – всички, които са готови да се възползват от трансграничната спекула.
На самата граница не се проверяват превозните средства, но затова пък, из цяла Венесуела на всеки 10-20 километра има контролни пунктове на националната гвардия, военните или полицията. Трудно е да бъдат разграничени кои са гвардия, кои са полиция, но това, което се вижда е винаги едно: за да не бъдат проверявани колите, пътуващите събират пари помежду си и задружно подкупват служителя. Все пак по телевизията се представят случаи на задържани камиони и уличени лица, които пренасят стоки през границата, най-вече мляко. Но докато пътувах, такива случаи не видях.
Намирам се в стара кола, която сме наели няколко души, за да стигнем от границата до Маракайбо. Питам шофьора: „Защо има толкова стари коли по пътищата? Евтин бензин, а автомобилите стари...” Той отговаря: „Държавата не дава пари да се внасят нови коли. Това, което печелим от петрола, го подаряваме на други държави – Куба, Никарагуа, Боливия. И за нас нищо не остава.”. Няма съмнение, че човекът ще гласува за опозиционния лидер Енрике Каприлес. „Като спечелим изборите, на всички ще ни вдигнат заплатите с 40%. – продължава шофьорът. – Парите ще дойдат, като спрем помощите за другите държави, стига сме подарявали това, което е наше.“
Намираме се на път, който няма никаква сигнализация. Личи, че е построен отдавна, а днес е запуснат. Такава е съдбата на повечето магистрали във Венесуела.
„Не може да ни управлява Мадуро. Знаеш ли за какво е учил той? За шофьор. Може ли такъв човек да застане начело на държавата? Все едно аз да отида да управлявам!” Шофьорът продължава да говори, но вече за Бразилия и казва колко е било добро управлението на президента Лула там. Категориче не: „Лула е адвокат, затова е знаел как да оправи държавата.” Споменавам, че Инасио Лула да Силва не е адвокат, че е бил работник и синдикален лидер преди да стане президент. Моят събеседник ме поглежда с недоверие, нищо не казва. Сещам се, че през миналата президентска кампания Енрике Каприлес, който пак беше опозиционният кандидат, даваше за пример Бразилия и президента Лула като модел за следване. Може би затова шофьорът спомена за Лула?
Опозицията днес използва икономическата криза в своите дискурси, за да каже, че е нужна промяна, че страната има нужда да прогресира. Колкото повече наблюдавам Венесуела, толкова по-ясно ми става, че ако част от кризата се дължи на структурни проблеми, каквито има всяко социалистическо правителство, другата основна причина за кризата е опозицията. Частният бизнес съвсем съзнателно иска да се задълбочи кризата, да се влоши колкото се може по-видимо положението, за да се каже, че Николас Мадуро не може да се справи с управлението на държавата.
Така се засилва и аргументът, че Мадуро няма достатъчно авторитет да управлява като Уго Чавес. Но тук пак прозира манипулация на опозицията. Чавес беше обвиняван, че управлява авторитарно, че е прекалено властен. Сега пък Мадуро е смятан за не така силен и властен като Чавес и затова го изкарват неподходящ да стои начело на държавата.
Много неща могат да се видят по пътищата из Венесуела. Разбира се, пътуването из страната не е лесна задача. Но още по-трудно е да се каже кой ще спечели изборите на 14 април. Ако победи Мадуро, който няма опит да говори пред публика, със сигурност това няма да се дължи на неговите речи. Името на Чавес е онова, което има тежест в тази страна – страна, изправена днес пред изпитанието да реши своето бъдеще без досегашния си лидер.
..................

Авторката на този репортаж - Анета де ла Мар Икономова, е латиноамериканистка. Преподава история в департаментите по международни отношения и по история на Университета „Екстернадо де Коломбия”. През 2011-2012 г. бе гост преподавател в НБУ. Живее в Колумбия от 1996 г.
Видяно: 95Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998097