Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 2, 13-20 януари 2013 г.

Зрелостният изпит на чавизма

Преизбраният венесуелски президент Уго Чавес не можа да положи клетва в Каракас заради мъчителната си битка с рака в Хавана, но разгорялата се дискусия около казуса показа, че породеното от него обществено движение вече е достатъчно силно, за да продължи и самó

Къдринка Къдринова


Чавизмът във Венесуела спечели първата си битка без прякото участие на своя лидер и вдъхновител Уго Чавес, който лежи тежко болен в Хавана. Основаното и вдъхновявано от до неотдавна тъй енергичния харизматик обществено движение успя да излезе майсторски от оплетения казус с президентската клетва, която Чавес по видими за цял свят причини не успя да положи в определения срок. Това бе нещо като зрелостен изпит, който показа, че и без Чавес чавистите във върхушката на властта и чавистите от улицата знаят добре накъде да вървят и как да го правят. Президентска инаугурация нямаше, но станахме свидетелите на инаугурацията на чавизма като политически феномен, сравним може би само с перонизма в Аржентина, другото уникално политическо течение в Латинска Америка, тръгнало пак от някогашен военен – аржентинския генерал Хуан Доминго Перон. Той е покойник от 1974 г., но перонизмът управлява и днес в Буенос Айрес в лицето на президентката Кристина Фернандес.
С цялата условност на паралелите, с всичките корекции на различната историческа епоха и на националната специфика, чавизмът очевидно също се превръща в достойно за задълбочено и безпристрастно изследване политическо явление, което ще се радва на дълголетие и на внушително влияние и извън венесуелските граници – особено в днешните времена на „латиноамериканската лява вълна”. Всички водещи фигури на тази тенденция като президентите на Боливия Ево Моралес, на Еквадор Рафаел Кореа, на Никарагуа Даниел Ортега, на Уругвай Хосе Мухика, като „нашата” Дилма Русеф в Бразилия или като споменатата аржентинка Кристина Фернандес, се изредиха в хаванската клиника, където се лекува Чавес, за да му изразят подкрепата си. А и за да легитимират съратниците му, които също бяха там и на които явно предстои да продължат с чавизма напред. Изключително популярната и в Латинска Америка, а и по света Дилма Русеф с целия си авторитет обяви за напълно основателни и аргументирани юридическите мотиви и тълкуванието на конституцията, залегнали в решенията на венесуелсикя Върховен съд и на Националното събрание за безсрочно отлагане на президентската клетва поради временна невъзможност на Чавес да я положи.
Нейната, както и на другите латиноамерикански лидери оценка бе много важна за спадане на напрежението във Венесуела около казуса с клетвата. „Свряна в неудобния си ъгъл” (по определението на ВВС) след убедителната победа на Чавес в президентските избори на 7 октомври, венесуелската опозиция опита да използва момента за политическите си цели. Правейки изрични уговорки, че чисто човешки желаят на президента бързо оздравяване и че не подлагат на съмнение легитимното му избиране с вота на 7 октомври, опозиционните депутати дни наред не спряха да настояват за стриктно спазване на конституцията, която всъщност не казва нищо категорично за ситуация като създалата се. Погледнато отстрани и обективно, изглеждаше, че не знаят какво точно искат. От една страна признават законното избиране на Чавес и правото му да се лекува, от друга страна настояват той или да се закълне пред Националното събрание в Каракас точно на 10 януари, или, ако не може, отсъствието му да се приеме като „трайна навъзможност на президента да упражнява задължениата си” и да се върви към нови избори. Дотогава пък пълномощията на държавен глава да се прехвърлят на шефа на Националното събрание Диосдадо Кабейо, а не на посочения от Чавес за нов вицепрезидент (и негов „наследник” в чавизма) Николас Мадуро, защото Мадуро не е минавал през избори.
На пръв поглед е чудно защо опозицията би предпочела властта да отиде при суровия и предан чавист и бивш военен Диосдадо Кабейо, а не при винаги усмихнатия, диалогичен и вярващ в индуизма доскорошен външен министър Николас Мадуро. Диосдадо (както интимно го наричат всички във Венесуела) на свой ред беше вице на Чавес през 2002-а, когато група нахъсени от подкрепата на тогавашната американска администрация офицери се опитаха да извършат военен преврат в Каракас. Чавес дори насила бе откаран на карибски остров, където прекара два дни в изолация, а в президентския дворец „Мирафлорес” се настаниха превратаджиите. Но онзи, който ги извади оттам, бе именно Диосдадо – старият боен другар на Чавес още от времето на военния бунт срещу корумпираното правителство на Карлос Андрес Перес през 1992 г. През 2002-а Диосдадо мобилизира бързо верните на Чавес войски от страната и блокира улиците на столицата със стотици хиляди негови привърженици, призовани да окажат масов обществен натиск срещу пучистите. И те се предадоха, а Чавес триумфално се върна в Каракас.
Оттогава мнозина от външните наблюдатели на чависткото движение смятат Диосдадо за представител на негово по-твърдо и радикално „военно крило”. Пак същите пък категоризират тръгналия от синдикалистките борби Николас Мадуро, някогашен водач на мотриса в метрото, като изразител на по-мекото „социалистическо крило”. Твърди се, че Чавес е избрал именно него за свой „наследник” точно заради по-диалогичния му характер и способността му да е симпатичен на по-широк кръг хора. Неспирно се лансират и откровени спекулации за съперничество между Диосдадо (в превод – „даден от бога”) и Мадуро („зрял”) – нещо, което досега не е било подплатено с нито един факт. Дори напротив – и двамата в сегашния кризисен период около влошаването на здравето на Чавес непрекъснато се появяват заедно, често в компанията и на досегашния вицепрезидент Елиас Хауа – също верен чавист. Подчертават единството си и решимостта си да не позволят на никакви интриги да го нарушат.
Диосдадо не се изкуши от „песента на сирените” да поеме властта и лично изчете решението на Националното събрание, където мнозиството е на чавистите, за отлагане на клетвата на Чавес.
Любопитното е, че в аргументацията за отлагането се включи и съпругата на Мадуро и също активна чавистка Силия Флорес – сегашна главна прокурорка и бивша шефка на парламента. Тя заяви, че понеже Чавес не е току-що избран президент, а преизбран, клетвата не е от такова решаващо значение, а е само тържествен акт за преход към новия мандат. Тук, разбира се, остана една неяснота. Щом клетвата не е положена, как тогава Мадуро става вице? И ако още не е приключил предходният мандат, не трябва ли поне до клетвата да си остане и досегашният вице Елиас Хауа?
В крайна сметка обаче всичко се подреди така, както бе поискал Чавес – Мадуро получава бонуса да визепрезиденства, докато (ако) Чавес оздравее и положи клетва. Това очевидно ще е и период за по-голямото популяризиране на „наследника” сред избирателите, ако нещата при Чавес не се развият добре и все пак се стигне до нови избори.
Онези, които се съмняват, че не притежаващият магията на Чавес Мадуро ще е в състояние да ги спечели, очевидно все още подценяват явлението чавизъм. Най-важното при него е, че това е наистина масово народно движение на хора, подобрили реално живота си и добили ново самочувствие благодарение на социалните програми, осъществявани вече второ десетилетие от Боливарската народна революция. Това са вчерашните унизени и оскърбени, на които говорещият техният език и излезлият от техните среди Чавес даде не просто хляб, дом, образование и здравеопазване, а човешко достойнство. Утре пак тези хора ще са готови да гласуват и за Мадуро, защото също както команданте Уго, и той е един от тях.
Ето какво обяснява пред испанската версия на ВВС музикантът Ноел Маркес: „Нашето не е революця на отделните имена. Президентът Чавес винаги казва: Чавес си ти, Чавес сме всички. Десницата не иска да признава Николас Мадуро, защото е бил шофьор на мотриса. Добре, ами ние всички сме шофьори, зидари, дърводелци, ние сме народът. Ето кое е важното”.

Видяно: 84Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998127