Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", 20-27.02.2012

Пет кубински истории за коварство и любов

Агенти на Хавана от 14 г. са в американски затвори с тежки присъди заради внедряването си в антикастристки терористични групи от Маями. На жените на двама от тях САЩ отказват визи и посещения при съпрузите им

Къдринка Къдринова


Любими, ето го Денят на влюбените, а ние и този път сме разделени... Всяка година си повтаряме едно и също: за последен път сме разделени!
Искам да се събуждам до теб и да те прегръщам, както го правят повечето двойки, на които днес завиждам. Право, което ни е отнето от много време насам – повече от четиринайсет години не съм те целувала, не съм те докосвала, примирявам се единствено отвреме-навреме да чувам гласа ти по телефона, да получавам някоя картичка или нещо дребно, благодарение на твоята изобретателност и солидарната подкрепа на онези, които правят усилия да предизвикат у нас една щастлива усмивка... В този ден на щастие, романтика и подаръци не намирам по-добър дар от това да ти подаря моето бъдеще, защото ти вече притежаваш моето минало и моето настояще... Моля те, върни се скоро, нуждая се от теб и те обичам. Твоето „бонсайче”.”
..........................

Това е част от писмото на огнената кубинка Адриана Перес до мъжа й Херардо Ернандес, който излежава в затвора „Викторвил” в Калифорния две доживотни присъди плюс още една, 15-годишна. Писмото бе разпространено в интернет покрай Деня на Св. Валентин от приятели на двойката, решени да приковат вниманието на повече хора към тяхната история. Която всъщност е част от една по-голяма история – на Петимата антитерористи.
Така в Куба наричат Херардо и четиримата му другари Антонио Гереро, Рамон Лабанино, Рене Гонсалес, Фернандо Гонсалес. Петимата са арестувани в Маями на 12 септември 1998 г. като агенти на кубинската държавна сигурност, внедрени в антикастристки терористични организации на кубинската емиграция с цел да предупреждават страната си за техни заговори и посегателства. Обвинени са в шпионаж, заплаха за националната сигурност на САЩ, конспирация, използване на чужда самоличност и т.н. След пристрастен съд, ръководен от съдийка от средите на кубинската емиграция, през 2001 г. Петимата получават много тежки присъди. Най-сурово е вече споменатото наказание за Херардо Ернандес. На Рамон Лабанино се дава доживотна присъда и 18 г. затвор, на Антонио Гереро – доживотна присъда и 10 г. затвор, на Фернандо Гонсалес – 19 г. и на Рене Гонсалес – 15 г.
Куба подема широка международна кампания за оправдаването и освобождаването на Петимата, в която активно участват и многобройни национални комитети от различни страни, включително и от България. Много деен е американският комитет Free the Cuban Five, включващ изявени правозащитници, интелектуалци и артисти от САЩ. Каузата е подкрепена и от „Амнести Интернешънъл”, и от десетима нобелови лауреати, сред които Гюнтер Грас, Дарио Фо, Дезмънд Туту, Жозе Сарамаго и др. Защитниците на Петимата разясняват, че мисията им не е била да подкопават сигурността на САЩ, а да бранят сигурността на собствената си родина от саботажи и атентати на екстремисти-антикастристи. Хората на Хавана дори са били в пълен синхрон с обявената от Вашингтон война с тероризма, защото реално са се опитвали да стопират тъкмо терористични попълзновения. С нищо не са накърнили сигурността на САЩ, защото нито са имали, нито са търсили достъп до американски тайни. Ето какво подчертава Херардо Ернандес в свое интервю, дадено през 2009 г. от затвора на американския авторитетен публицист и професор от Института за политически изследвания Саул Ландау: „Единственото, за което сме виновни, е, че сме правили същото, което правят сега американските патриоти, обикалящи из планините Тора Бора в търсене на информация, сопосбна да предотврати повтаряне на събитията от 11 септември 2001 г. Така и ние събирахме информация във Флорида, за да възпрепятстваме извършването на терористични актове в Куба.”
След дълги процедури по обжалване Апелативният съд на Атланта постановява преразглеждане на присъдите на Антонио Герреро, Фернандо Гонсалес и Рамон Лабанино. На два процеса в Маями през октомври и през декември 2009 г. най-после е признато, че осъдените не са се покушавали срещу националната сигурност на САЩ. Първоначалните присъди са променени така: Антонио получава 21 години и 10 месеца затвор плюс 5 години условно; Фернандо – 17 години и 9 месеца; Рамон – 30 години.
Най-тежката и най-леката присъди от делото на Петимата – на Херардо и на Рене – остават обаче непроменени.
Херардо е смятан за ръководител на тайната група. Вменява му се и „подбудителство към убийство”, защото бил информирал Хавана за планираните от антикастристката групировка „Братя на спасението” самолетни полети с навлизане в кубинското въздушно пространство на 24 февруари 1996 г. Тогава кубинските власти, отправяли вече 16 дипломатически ноти заради многобройни други подобни нарушения, свалят четирите самолета нарушители и пилотите им загиват. Всъщност самите „Братя на спасението” оповестяват предварително датата на своята акция на специална пресконференция.
На жената на Херардо – Адриана, постоянно се отказва американска виза и тя не е могла да го посети нито веднъж за всичките 14 г., откакто той е зад решетките. „Мечтаем да имаме дете, но времето лети,” споделя Херардо пред Ландау.
Според антикастристки издания в Маями красивата Адриана, която е химик по образование, не е допускана в САЩ, защото и тя била кубинска агентка. Същото се твърди и за съпругата на Рене – Олга Салануева, на която също методично се отказва америкнаска виза. Самият Рене вече е излежал ефективната си присъда и е пуснат от затвора през октомври м.г., но с условието още три години да живее под наблюдение в Маями без право да се върне в Куба. Разрешение да го посетят бе дадено само на баща му и дъщерите му, но не и на жена му.
Семействата на останалите от Петорката също постоянно се сблъскват с нарочно бавене на американските визи и с много други препятствия при разрешените веднъж в годината посещения при техните скъпи затворници. Елизабет Палмейро, съпругата на Рамон Лабанино, е преводачка от английски. Също като останалите жени и роднини на Петимата, тя е подчинила живота си на каузата за спасяването им. Отглежда двете си дъщери от Рамон, който има и още едно момиче от първия си брак. Разказва: „Когато ни дават да го посетим в затвора, взимат отпечатъци на пръстите дори от децата. Затворникът не може да се докосва, забранени са прегръдките. Веднъж още на летището с часове се гавриха с нас, разхвърлиха и изцапаха нарочно целия ни багаж, разкъсаха плюшената играчка на малката, да не би вътре да е скрито нещо. Аз стисках зъби и търпях. Ако бях протестирала, щяха да ни върнат обратно заради “неуважение към американските власти”. И за Рамон нямаше да има свиждане, а нов психологически тормоз...”
Решението за внедряването на агентите е взето от кубинското ръководство заради форсирането на агресивните действия срещу острова от страна на емигрантите радикали през 90-те години. Те се опитват да саботират туризма в Куба със серия от взривове в хотели, при един от които през 1997-а загива и млад италианец.
Благодарение на Петимата Хавана натрупва достатъчно данни за терористичните кроежи на антикастристите и алармира за това американското ФБР. Вместо да вземат мерки срещу терористите обаче, във ФБР засичат кои може да са информаторите и през 1998 г. Петимата са арестувани в Маями.
Кои са тези мъже?
АНТОНИО ГЕРЕРО, роден през 1958 г. в Маями, САЩ. Връща се заедно с родителите си в Куба след победата на революцията през 1959 г. Завършва строително инженерство с профил "Летища" в Украйна, в бившия СССР. Има три брака. От кубинката Делхис Кабрера е големият му син, а панамката Нисия Перес му ражда по-малкия син. С Нисия през 1991 г. заминава за Панама, откъдето се прехвърля в САЩ и работи на летището в Кий Уест, Флорида. Там се жени за американката Маргарет Бекер, която след ареста му повежда кампания в негова подкрепа в САЩ.
ХЕРАРДО ЕРНАНДЕС, роден през 1965 г. в Хавана. Завършил е Института за международни отношения "Раул Роа" в Хавана. Добър карикатурист. Служил в кубинския контингент в Ангола, където му предлагат да стане разузнавач. Женен за химичката Адриана Перес О'Конър, с която се влюбват като студенти. Координира тайната мисия в Маями под чуждо име, с документи на пуерториканец.
РАМОН ЛАБАНИНО, роден през 1963 г. в хаванското предградие Марианао, Куба. Активен спортист. Завършва с отличие икономика в Хаванския университет. Има три дъщери, от два брака. Вторият е с преводачката от английски Елизабет Палмейро.
ФЕРНАНДО ГОНСАЛЕС, роден през 1963 г. в Хавана. И той като Херардо е завършил Института за международни отношения "Раул Роа" и служи в Ангола. Женен за икономистката Аурора Фериханес.
РЕНЕ ГОНСАЛЕС, роден в Чикаго, САЩ, в един и същи ден с Фидел Кастро - на 13 август, но с 30 г. разлика, през 1956 г. През 1961 г. се връща със семейството си в Куба. Обучава се за танкист и пилот. През 90-е е внедрен в Маями. Жена му Олга Салануева заминава при него в САЩ през 1997 г. с по-голямата им дъщеря Ирма. Месец преди ареста му през 1998 г. там се ражда и по-малката им дъщеря Ивет. След задържането му Олга е изнудвана да го склони да се признае за виновен, но след като тя отказва, е депортирана от САЩ.
В голямата юридическа битка, която се води за оневиняването и освобождаването на Петимата, логично е изплувал и вариантът за евентуалната им размяна, често прилаган при хора с техния занаят. Налице е и подходящ казус – осъденият в Хавана за подривни действия срещу местните власти американски гражданин Алан Грос. Размяната обаче така и не е реализирана досега. В своя статия Саул Ландау наскоро подсети президента на САЩ Барак Обама:„В края на краищата Израел размени 1000 палестинци за един свой войник”.
Обама би могъл да упражни и правото си да помилва. Но тъкмо в годината на президентските избори няма да иска да настрои срещу себе си влиятелното емигрантско кубинско лоби в САЩ. Толкова влиятелно, че мнозина го наричат директно мафия, а една популярна версия му приписва и убийството на Джон Кенеди – като отмъщение, че е „предал” Куба на СССР след Карибската криза през 1962-а...
.......................

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида, специално за „ТЕМА”:

Един свят на мир и братство е възможен

Антонио (Тони) Гереро, един от Петимата, на 11 януари т.г. бе прехвърлен от досегашния си затвор „Флорънс” край Пуебла, щат Колорадо, във федералния затвор „Мариана” в северозапдна Флорида, където съгласно сегашната си присъда трябва да остане до 2017 г. Прехвърлянето било по негова молба – за да може майка му Мирта Родригес по-лесно да го посещава. Флорида е по-близо до Куба, а за да стигне до Колорадо над 70-годишната доня Мирта трябвало да сменя три различни полета.
И от предишния, и от сегашния затвор Тони води активна кореспонденция по имейла с всички, които искат да му пишат. В това му помага неговият стар приятел Мануел Лопес, с когото навремето заедно са следвали в Украйна. Мануел и сега продължава да живее там, направил е сайт „Пять героев Кубы”, събира и препраща на Тони послания от всеки, който му пише добронамерено. Тони съвестно отговаря на всяко писмо, като често придружава имейлите със свои поеми. Рисува в захлас. Преподава английски и математика на затворници. В САЩ с помощта на приятели и активисти от комитета Free the Cuban Five са издадени негови стихосбирки, организирани са изложби на негови картини.
Чрез посредничеството на Мануел Лопес редовна връзка с Тони Гереро поддържа и лично посланичката на Куба в България Тересита Капоте. Това е пътят, по който с него се свърза и „ТЕМА”.

Здравей Тони, благодаря, че се съгласи да отговориш на въпросите на „ТЕМА”. Как приемат синовете ти, майка ти, сестра ти твоето положение? Могат ли да те посещават в затвора?

Майка ми, синовете ми, сестра ми и останалите членове на моето семейство, също както семействата на моите другари, понасят със стоицизъм тази тежка и дълга раздяла, наложена от затворничеството ни, за което знаем, че е неспрведливо. То дойде след процес, в който получихме много тежки присъди. Това стана в града, в който никога не бихме могли да получим справедливо отсъждане – в Маями, люлката на кантрареволюционните групи, продължаващи безнаказано да планират и осъществяват терористични актове, които причиняват хиляди жертви и всякакви щети на нашия народ. Неизменните кураж и оптимизъм на нашите скъпи същества в най-трудните моменти на това заложничество удвояваха нашата твърдост и увереност, че ще се върнем в родината. Имахме посещения в затворите при много тежки условия, понякога веднъж годишно. Още по-трудно е положението на Адриана и Олга, които от 13 г. не могат да получат визи, за да посетят Херардо и Рене. Рене вече е на „свобода”, но с такива условия, които я превръщат в най-големия затвор.

Вярваш ли, че ще се намери начин, по който вие петимата да бъдете освободени и как би могло да стане това?

Продължаваме да правим опити положението ни да се реши по законен начин. Но механизмът е все същият: обжалванията ни все попадат в ръцете на същата съдийка, която ни осъди на първа инстанция, така че възможностите случаят ни да се отвори отново са крайно стеснени. Знаем, че един ден гласовете и действията за нашето освобождаване по света, обединени с усилията на целия наш народ, в крайна сметка ще извоюват свободата ни.

Ти си поет и художник. В затвора продължаваш да пишеш и да рисуваш. Какво те вдъхновява?

Понкога ми е трудно да се нарека поет и художник. Но ако приема тези определения, които ценя много, мога да кажа, че мен просто ме вдъхновява любовта. Вдъхновяват ме спомените, природата – не онази, която мога да виждам, защото тя е много ограничена, а онази, която пазя в паметта си, в сърцето си. Обожавам да правя портрети и чрез тях да изразявам историята на онези мъже и жени, които отдават живота си на справедлива кауза и ни показват пътя, по който да продължим.

В затвора работиш като учител по английски. Кои са ти учениците? Какво знаят за теб?

Преподавател съм в един курс, еквивалентен на средното училищно образование и имам часове по английски език. Направо е невероятно, но точно затворът и специално дългото наказание със 17-е месеца изолация в карцера веднага след ареста ни ме накараха да науча още по-добре английски. Бях принуден да чета много правни материали на този език. А освен това превеждах поезията си, както и пишех писма на приятелите си. Изглежда съм се родил, за да бъда учител. Силен съм в математиката. Това най-много се харесва и на учениците ми. Те са група испаноговорещи затворници, повечето са мексиканци. Малко знаят за мен, но ме уважават много. Дори не успяват да запомнят името ми и където и да ме видят просто се обръщат към мен с „учителю”.

Как успяваш да запазиш духа си толкова силен, жизнен и позитивен?

Силният дух идва най-вече от самочувствието ми на невинен. Този дух е изграден също от принципите, от чистотата на идеалите, от това да се будиш всеки ден с готовността да направиш нещо добро, да си полезен, без значение къде се намираш.

Поддържаш ли контакт с другите от вашата Петорка?

Не ми разрешават да имам какъвто и да било контакт с моите четирима братя. За тях научавам понякога от моите близки – понеже семействата ни често се събират и общуват.

Помагат ли ви кампаниите за вашето освобождение?

Те са като свеж въздух, дават ни сила, която с думи не може да се опише. Помагат ни да се чувстваме оптимисти и да сме полезни за общата кауза – за изграждането на един по-добър свят. Ето защо само мога да повторя, че сме и ще бъдем вечно благодарни за всички изрази на солидарност. Никога няма да разочароваме нашите приятели.

За тези близо 14 г. на вашето затворничество според теб по-добър или по-лош е станал светът?

От моя гледна точка светът е завил към негативното. Неравенствата са се разрастнали, бедността също, както и войните, конфликтите, заплахите от ядрена война, проблемите с климатичните промени. Или всички трябва да осъзнаем какво става и да започнем да търсим решения, или нашият вид ще изчезне. Човекът сам ще причини това изчезване с амбициите си. Подканвам към четене на рубриката „Размисли” на Фидел – тя може да се намери на различни езици. Ясно и с неопровержими факти, той като никой друг обяснява днешните световни проблеми.

Какво би искал да кажеш на българските читатели?

Вече изказах предложение да четат написаното от Фидел. Казвам го с голямо уважение към идеите, които всеки един човек би могъл да изрази по отношение на нашата кубинска революция. Призовавам ги да търсят същността на проблемите, за да станем, както пее нашият певец Силвио Родригес, „капчица по-добри и много по-малко егоисти”. Един свят на мир и братство е възможен. Пет прегръдки за приятелите от братска България!
Дано ти свърши работа всичко това, което написах на един дъх, без да го премислям два пъти – ей така, все едно сме седнали един срещу друг, както един ден ще стане, сигурен съм.

Видяно: 3382Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори28.1.2002 г.

Visitor: 3993284