Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. “Тема”, бр.23, 13-19 юни 2011

Борбата на синия скорпион срещу рака

Кубински хомеопатичен продукт от отровата на опасното членестоного чувствително облекчава състоянието на онкоболни. Препаратът, известен доскоро като ескозул, е пререгистриран като видатокс заради многобройните ментета. Фондация „Неогенезис”, наела се да го регистрира и в България, предупреждава – той помага само като помощно средство в комбинация с основното противораково лечение

Къдринка Къдринова


Докато е на театър с мъжа си, 47-годишна софиянка, служителка на висока позиция в успешна частна фирма, забелязва, че с едното око вижда част от сцената замъглена. Прегледът при специалисти установява най- лошото – бързоразвиващ се рядък рак на окото. Родното онколечение предлага само радикално отстраняване на поразения орган. Клиники в Германи и Израел обаче осигуряват запазването му чрез щадящо лечение. Започва изтощаващо събиране на средства за операцията в чужбина и трескаво превеждане на епикризи и други медицински документи. Приятел от преводаческата агенция казва на болната: „Слушай, защо не комбинираш операцията с третиране с отрова от син скорпион? Кубинците правят такъв препарат, който много помагал на онкопациенти. Май се казваше ескозул. Знаеш ли колко епикризи на българи съм превел на испански заради това?”
Жената влиза в интернет – и попада в море от информация за „кубинската магия”. Българи с лоши диагнози масово търсят облекчение в отровата на синия скорпион още от 2007-а. Именно тогава информацията за ескозул за първи път се разпространява в България от фондация „Неогенезис”, посветила се на оказването на „помощ за онкоболни и деца на онкоболни”. Фондацията е създадена от журналистката Елена Банова, авторка на нашумялата книга „Ракът ме целуна”. Самата тя преминала през ада на най-страшното заболяване и на стресиращото му лечение в България, Банова се е посветила да оказва всестранно съдействие на хора, изпаднали в същата беда. Навлязла е много дълбоко в темата, следи старателно всички световни новости в лечението на рака, поддържа пряка връзка със сайтове и институции в най-различни страни, специализирани в търсене на спасение от тежката болест. Така е попаднала и на съобщенията за кубинския ескозул, създаден на основата на отровата от син скорпион. Открива и още много други новости в областта на натуралните продукти, изобретени от руски, южноафрикански, аржентински учени.
За баща на ескозул се смята кубинският биолог от провинция Гуантанамо Мисаел Бордиер. Гуантанамо е един от малкото райони на острова, където единствено живее синият скорпион, известен и под латинското си название rhopalurus junceus. Подтикнат от традициите на местната народна медицина, Бордиер започва да разработва лечебните свойства на този дребен вид кубински скорпион още през 1980 г. Негово е и наименованието ескозул – производно от escorpio azul (син скорпион). По-късно изследванията се задълбочават, с тях се заемат екипи на уникалния с постиженията си кубински

Център по молекулярна имунология

известен със съкращението си СИМАБ, както и фирмата „Лабиофам”, оглавявана от д-р Хосе Антонио Фрага Кастро, племенник на Фидел Кастро. На лабораторно ниво ескозул получава и по-научното си име TRJ-C30.
Субстанцията на препарата се получава чрез изцеждане с електрически импулс на капки отрова от опашката на rhopalurus junceus, които после се смесват с дестилирана вода. Лечебният ефект обаче е налице само ако скорпионът е роден и отгледан точно в типичната си екосреда. Изнесен в чужбина, той губи свойствата си.
Експерименталният препарат, чийто механизъм на действие и до днес не е изучен напълно, още с първите си приложения предизвиква бум на интерес и търсене сред болни от целия американски континент, а после и от Европа, и от Азия. Първоначално в Куба, където здравеопазването е безплатно, раздават без пари препарата – само срещу представяне на епикриза, че е предназначен наистина за болен човек. Но започват злоупотреби. Предприемчиви комбинатори се заемат да изнасят от Куба цели кашони с безплатни шишенца TRJ-C30, а в родните си страни ги продават скъпо и прескъпо. Това се случва включително и в България. Плъзват и безброй ментета. Енергични бизнесмени от САЩ, Мексико, Уругвай започват да лансират „собствена продукция” все под същото име ескозул – а това е откровена измама. Никакъв аналог на препарата не може да се произведе в чужбина, защото лечебният ефект на rhopalurus junceus го има само в родната му Куба.
В крайна сметка, за да пресече фалшификациите, Островът на свободата решава да се откаже категорично от името ескозул и да пререгистрира продукта си с подобрени качества и под новото име видатокс. Регистрацията става факт в началото на май т.г. И това отваря вратите вече и на комерсиалното разпространение на препарата в чужбина. В момента тече съгласуване между кубинските институции на каква цена да бъде пуснат на международния пазар за хомеопатични средства.
Чрез фондацията си „Неогенезис” Елена Банова се е наела да действа за регистрацията на видатокс пред Изпълнителната агенция по лекарствата, за да може препаратът да се разпространява и в България. Но Банова се пази от прекомерен ентусиазъм при препоръчването му и изрично предупреждава, че той може да се прилаган само като помощно средство в комбинация с основното противораково лечение.
На същото наблягат и кубинските му автори. Преди броени дни в България бе Фабио де Хесус Линарес Пасос, мениджър на лабораториите за хомеопатични медикаменти в град Сиенфуегос към „Лабиофам”. Гостът мина през страната ни на връщане от Албания, където в поддържана от италиански партньор клиника кубински специалисти прилагат видатокс на онкоболни пациенти. Преди Албания пратеникът на „Лабиофам” е бил и във Виетнам, откъдето също проявяват жив интерес към препарата. Това важи и за Китай, Бразилия, Аржентина.
Фабио подчертава, че видатокс действа преди всичко като повдигащо цялостния жизнен тонус на организма и като обезболяващо – дори на хора, поддържащи се с морфин. Приложението му прави възможно спирането на морфина. Пациентите чувстват прилив на жизнени сили, събужда се апетитът им, наддават на килограми и се връщат във фаза, в която отново може да им бъде приложено традиционното антираково лечение.
Има наблюдения, че при част от пациентите препаратът постига свиване и намаляване на туморното образувание, дори стопира агресивността на метастазните клетки.

Все още обаче не са достатъчно случаите

от които може да дойде така желаното от пациентите заключение, че се стига до „излекуване” на раково болните.
Мениджърът на „Лабиофам” не желае да подхранва никакви екзалтации около ефекта на видатокс и не спира да повтаря, че той НЕ лекува рак, а само третира болните и се опитва да се бори с пораженията на рака в организма им и с последствията от лъчетерапии и химиотерапии. За да се установи по всички научни изисквания дали има и същински лечебен ефект, са необходими още поне 15 години клинични изпитания на препарата.
Елена Банова също смята, че видатокс все още не е изучен основно и около него има още много въпросителни, включително в областта на международната легитимация. Но е убедена, че дори да може да помогне само на част от пациентите, препаратът пак трябва да бъде достъпен за всички онкоболни. Според собствените й наблюдения на 40% от онези около 130-140 българи, които досега са приемали видатокс, той наистина е помогнал.
Тя разказва и за драматичните си преживявания в Куба миналата есен, когато става свидетел на истинско нашествие на онкоболни от Италия. Те прииждат с пълни самолети, за да получат чудодейното средство, за което научават от излъчен в родината им филм на италиански журналист. Кубинците също са стъписани от случилото се, защото се оказват неподготвени да предоставят видатокс в такива големи количества. За да се осигури необходимото му производство, е наложително и изграждането на многобройни и добре поддържани ферми за отглеждане на сини скорпиони. А всичко това плюс задължителното продължаване на научните изследвания за действието на препарата изисква сериозни инвестиции. Ето защо се стига и до решението за комерсиално разпространяване на видатокс. Според Банова в дипломатическата аптека в Хавана препаратът вече се продава на цена около 200 евро. Тя обаче е възмутена от българи, които се опитват да печелят от отчаянието на болните. Разказва за случаи, когато видатокс е бил продаван прескъпо от нашенски пъргави самодейни търговци дори за третиране на болни деца – а самите кубинци досега никога не са прилагали препарата на деца. Предупреждава да се внимава и за ментета – пуснала е в сайта на „Неогенезис” снимки на оригиналните опаковки с препарата. Те са пластмасови. „Ако видите стъклени шишенца, които ви пробутват за видатокс, да знаете, че със сигурност са фалшификат!” – категорична е Банова.
Тя не се уморява да подчертава, че възприема видатокс като само едно от помощните средства за облекчаване на състоянието на онкоболните. Не крие личните си предпочитания към друг препарат, разработен от руски учени, които дори били предложени през 2008 г. за Нобелова награда – имунофан. Според нея това е

имуномодулатор, който изгражда вътре в организма модел на здраво тяло

и действа изключително ефективно на онкоболни в ремисия. Особено ефективен е за пострадали от последствията на прилаганата у нас доста брутално лъчетерапия – ефектът й в повечето случаи е изгаряне не само на раковите клетки, но и на здравите тъкани наоколо. Пораженията често прерастват в язви, страничните ефекти водят до още стрес за организма, понякога се отключва и диабет, пиенето на хапчета за потискане на тези симптоми пък уврежда черния дроб и бъбреците – и така нататък до пълния срив на организма.
Голямата болка на Елена е, че България продължава да е единствената страна в ЕС без национална програма за борба с рака: „И това е при положение че прогнозите на сериозните учени сочат още 2020-2030 г. като период, в който ще е налице световен бум на раковите заболявания – заради генномодифицираните храни, които консумираме, заради цялостното екозамърсяване, заради постоянно растящият стрес.”
Банова разказва как само за една седмица през февруари т.г. за помощ към фондацията й са се обърнали 9 млади майки кърмачки с рак на гърдата. Възмутена е, че при първите им оплаквания от бучки в гърдите техните лични лекари ги успокоявали, че това е нормално при кърмене и че трябва да си правят масажи. „В резултат – разнесли са раковите клетки навсякъде! Да не говорим за бебетата им, които са сукали канцерогенна кърма! И кой сега носи отговорност за това престъпление?!” – гневи се ръководителката на „Неогенезис”. Тя е убедена, че ако бъде разработена адекватна национална програма за борба с рака, личните лекари ще бъдат задължени да са нащрек за онкорискове и симптоми. Ще трябва да отделят специално внимание и на наследствено предразположените към заболяването – за такива се смятат всички, които имат в рода си болни от рак.
Елена е възмутена, че вместо държавата у нас да върви към ангажиране с тези проблеми, тя се старае да се освободи колкото се може повече от тях: „Сегашният здравен министър дори отърва министерството си от вноса на лекарства за онкоболни! Натовари с това самите болници!”
Силно я ядосва и състоянието на медицинската апаратура за борба с туморите. Според Банова по-голямата част от нея е морално остаряла и слабо ефективна. А

успешно лечение в ХХІ век без адекватна апаратура е пълен абсурд

Споменава случаи на директни злоупотреби – когато от чужбина на безценица са били внесени стари машини и срещу съответна комисиона са били продадени на държавата на двойна, тройна, че дори и на десеторна цена. Много яд е събрала срещу апаратите за лъчетерапия „Мюлер” – един такъв напълно е съсипал собствената й щитовидна жлеза. „От 16 души, които по мое време минахме през този апарат, жива съм само аз”, казва Елена. Понеже постоянно следи в интернет за всички новости в онкологията, тя е наясно с всички последни модели линейни ускорители (с тях се прави лъчетерапията), щадящи организма на пациента. Чуди се дали най-после ще бъдат закупени такива модерни варианти с онези 60 млн. евро, отпуснати от Европейската комисия на България именно за тази цел. И най-вече – кой ще контролира закупуването? Мечтае за сформирането на активен граждански комитет, който постоянно да държи прожектора си върху действията в тази област и да е в пряка връзка с парламента, министерството на здравеопазването и премиера.
Чрез сайта на „Неогенезис” се опитва да разпространява цялата важна за онкоболните информация, до която успява да достигне. Включително и по отношение на режима на хранене, който трябва да се спазва при раково заболяване. Обяснява: „Онкодиетологията изобщо не е развита в България. А това е крайно важно! Скоро при мен дойде болен, уж опериран успешно, който след това нагъвал прясно мляко с разбит вътре жълтък „за укрепване”. Коя ли баба му го е набила в главата?! Естествено, оказа се, че веднага е направил метастази. Защото усърдно е хранил рака си! Прясното мляко е абсолютно забранена храна за онкоболните – то е канцерогенно! Или пък друго: всички вече научиха, че зеленият чай е антиоксидант, тоест чисти канцерогените. Ама това не става с чая в пликчетата, който ни слагат по чашите в заведенията. Нужна е директна запарка на чаените листенца. Иначе пречистващият им ефект се спира от опаковката на пликчето.”
Елена очертава и „трите кита” на съвременната онкология – модерната свръхапаратура, новото поколение пречистени лекарства без тежки странични ефекти и съпътстващото третиране с природни продукти (където може да се впишат и препарати от рода на витатокс). Подчертава, че в много страни в момента текат експерименти с антираковите действия на отровите. Кубинците го постигат със син скорпион. Аржентинската клиника „Ханзи” залага на кобрите. Британски учени от Нюкасъл пък използват саламандър. „Очевидно това е посоката за алтернативните търсения. Но те са само допълнение към традиционната медицина. А в България тя все още е голям длъжник на онкоболните”, категорична е Елена Банова.


Фабио де Хесус Линарес Пасос, мениджър на лабораториите на „Лабиофам” за хомеопатични медикаменти в град Сиенфуегос, Куба:

„Видатокс” подобрява качеството на живота на болните от рак

Има сведения още от времената на Колумб, които сочат, че заварените на нашия остров от испанците индианци са лекували повърхностни язви и тумори с убождане на син скорпион. В народната ни медицина има разни стари рецепти за варене на опашки на син скорпион или за налагането им по коремчетата на деца с проблеми с уринирането.
По принцип видът Rhopalurus junceus живее изолирано от хората – не е като други скорпиони, които се вмъкват по селските домове. В Куба има общо 47 видове скорпиони. 32 от тях се срещат само на нашия остров. И Rhopalurus junceus е един от тях.
В нашата лаборатория, където добиваме отровата, обикновено се събират по 3000-4000 такива скорпиона. Имаме седем служители – шест жени и един мъж, които вече съвсем са свикнали с тях и никак не се боят. Досега нямаме никакви произшествия. Скорпионите се хранят два пъти седмично, а веднъж месечно от тях се изцеждат няколко капки отрова. Или казано ненаучно – доим ги. Маркираме онези, от които вече сме взели отрова, и ги пускаме пак на свобода. Маркирането помага да не хванем пак такъв, който вече сме използвали.
Много е интересно размножаването им. Мъжкият скорпион има щипки като клещи, а женските са плоски. Така че те първо се отдават на любовен танц и мъжкият „заклещва” женската с щипките си. Но проникване няма. Мъжкият просто излива спермата си в едно специално сакче, което гледа да остави на равно място. После, по време на танца, побутва женската така, че да седне върху сакчето. И настъпва оплождането. Но след него мъжкият трябва веднага да бяга, защото женската може да му види сметката.
Бременността може да трае от 1-2 месеца до 5-6 месеца. Женската сама регулира този период в зависимост от външните условия – дали е достатъчно топло и влажно, дали има достатъчно храна и т.н. При раждането обикновено дава живот на между 45 и 90 малки. Те отначало са оранжеви и кръгли. Хранят се 2 седмици с вътрешните си запаси отпреди раждането. Накачулват майката през този период. Слизат от нея чак след като са готови да се справят сами. Легенда е, че я изяждат – няма такова нещо.
Скорпионите си имат нощен живот. Ако влезеш в лабораторията на тъмно, без да палиш светлината, чуваш тракане, подобно на онова, което издават изправените кобри. Така тракат едни пластини, които скорпионите имат на корема си. Но запалиш ли лапмата, спират.
Много пациенти искат да вярват, че нашият хомеопатичен препарат „Видатокс” лекува рак. Но това засега не е доказано. Предстои ни още много изследователска работа. Факт е обаче, че „Видатокс” чувствително подобрява качеството на живота на онкоболните. Първоначално, когато бяхме още в първата фаза на разработването му, смятахме, че той се отразява най-добре при тумори в мозъка. Но вече установихме, че действа благотворно при всички най-разпространени видове рак – и на мозъка, и на гърдата, и на простатата, и на дебелото черво, и на белия дроб.
Доризовката на препарата ни зависи от фазата на заболяването. Ако човекът вече е на морфин, налага се да пие по 5 капки „Видатокс” на всеки 4-5 часа. Наблюденията ни при подобни случаи доказват, че много скоро болният се съвзема, може да спре морфина, болката изчезва и започва общо засилване на организма. Според етапите на подобряването дозата се разрежда.
Препаратът може да се приема и от напълно здрав човек – като имуностимулатор. Тогава се взимат по 5 капки веднъж дневно.
Нашата лаборатория разработва и други хомеопатични средства – например от стъблото на банановото дърво („Аситан” – за много ефикасно лечение на гастрит и язва) и от манго („Биманг” – отличен антиоксидант за „вечна младост”).


Видяно: 1952Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори03.2.2002 г.

Visitor: 4007353