Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. „Тема”, бр. 16, 26 април-1 май 2011 г.

Перестройка по кубински

Фидел се оттегли и от партийния връх, Раул пришпорва острова към „актуализация на социализма” и „планиране, съобразено с пазарните тенденции”

Къдринка Къдринова


Куба отново е в челните световни новини. 84-годишният Фидел Кастро, който през 2006 г. преживя тежка операция, се оттегли вече не само от държавното лидерство, но и от поста първи секретар на ЦК на ККП. Делегатите на шестия партиен конгрес, завършил тази седмица в Хавана, избраха за нов водач Раул Кастро, 79-годишния брат на Фидел, който досега бе втори в партийната йерархия.
Фокусът на световното внимание е заострен върху лансираната вече от доста време насам от Раул и сега одобрената от конгреса обширна програма с около 300 ключови промени в икономиката и социалния живот на Острова на свободата. Мнозина чуждестранни наблюдатели обобщават преобразованията като стремеж за присаждане на кубинска почва на китайския и виетнамския опит при кръстосването на социализма с пазарните механизми. Кубинците обаче отричат да се обръщат към пазара, който те идентифицират с капитализма, и настояват, че извършват „актуализация на социализма”, базирана на „децентрализация с участието на работниците” и на „планиране, съобразено с пазарните тенденции”. Самият Фидел, който продължава редовно да публикува свои есета по актуални теми, подчерта по повод предприеманите промени, че е „тежко предизвикателство в това варварско време на потребителски общества да се победи капиталистическата система на производство, която насърчава и разпалва егоистичните инстинкти на хората”. Раул от своя страна още преди месеци, когато стартира всенародното обсъждане на приетата сега програма, бе категоричен, че страната или трябва да осъществи промените, „или пропадаме”.
Основните насоки на обновлението са към повече ефективност и производителност на икономиката. Предвижда се да бъдат съкратени раздутите щатове в администарцията и да се пренасочат около 500 000 души към „работа за собствена сметка” в многобройните професионални сфери, отворени за частната инициатива още миналата година.
Приоритет е развитието на селското стопанство, от което се очаква с бързи темпове да осигури страната със задоволяващо потребностите й производство на храни – нещо, което така и не бе достигнато при досегашната структура на този отрасъл, наподобяваща съветските колхози. Испанският в. „Ел Паис” цитира хаплива забележка на Раул Кастро по темата, който припомня на делегатите на конгреса, че навремето кубински специалисти научили виетнамците как да отглеждат кафе. И продължава: „Днес Виетнам е вторият в света износител на кафе. Висш виетнамски служител пита своя кубински колега: как е възможно вие да сте ни показали как да садим кафе, а пък сега да го купувате от нас? Не знам какво е отговорил кубинецът. Сигурно е казал: заради блокадата е”. Така Раул иронизира увлечението да се извиняват всякакви вътрешни неуредици с продължаващото вече пет десетилетия антикубинско търговско ембарго на САЩ, което наистина също нанася своите сериозни поражения по икономиката на острова. Впрочем, в самите Щати все повече расте натискът за отмяна на санкциите. Това поиска и бившият американски президент Джими Картър, който наскоро гостува в Хавана и отсече, че ембаргото е „грешка”.
Връщайки се към селското стопанство в Куба и промените в него, трябва да се каже, че предоставянето на земя (която си остава държавна собственост) за ползване от частни стопани вече от няколко години дава добри резултати. Пазарите в кубинските градове се напълниха с пресни плодове и зеленчуци – предимно производство на частници и на малки кооперативи, ползващи 20% от селскостопанските земи, но надскачащи по продуктивност държавните стопанства. Лансираното миналата година засилване на тази тенденция доведе до разпределянето на 1 190 000 хектара или 63% от притежаваната от държавата земя между 143 000 нови селски производители. На конгреса на ККП обаче стана дума, че голямата бюрокрация все още пречи потенциалът да се разгърне както трябва. Борбата с тази бюрокрация, с формализма, догматизма, нехайството, корупцията също бе изведена като приоритет в новите подходи.
Голямо впечатление направи акцентът върху разделянето на функциите на партията и на държавата, които досега в Куба се припокриваха. Това остава в миналото. На партията се предписва да се занимава само с идеологическите въпроси, а конкретната стопанска дейност преминава в ръцете на професионалистите. Растежът в кариерата вече няма да се обвързва с членство в ККП.
Раул Кастро настоя също за ограничаването най-много до два петгодишни мандата на сроковете, през които едно и също лице може да заема изборни и ръководни длъжности. Той подчерта, че това трябва да важи и за най-висшите водачи. Апелира и за кардинално подмладяване на партийния актив, което веднага бе приложено при избора на новия ЦК. Но делегатите все пак предпочетоха ветерана Раул за партиен глава.
Много голямо внимание отдели конгреса на запазването на социалните гаранции за кубинците в новите условия. Здравеопазването и образованието остават безплатни и държавата се ангажира да подпомага всеки свой гражданин, който изпитва материални затруднения. Но купонната система, която досега осигуряваше на всекиго основните хранителни и потребителски стоки на симвлични цени, се отменя. Предполага се, че с преориентирането на голяма част от кубинците към „работа за собствена сметка” те ще могат да печелят достатъчно добре, за да си купуват необходимото.
Трансформациите в Куба се наблюдават внимателно от чужбина и най-вече от САЩ – големия северен съсед, чиято непоносимост към обществения строй на малкия карибски остров нагнетява напрежение между двете страни вече 50 години. Точно в навечерието на конгреса Куба отбеляза половин век от провала на подготвения от ЦРУ десант на Плая Хирон през 1961 г. Тогава около 1500 кубински емигранти дебаркират от американски кораби на островния бряг с идеята да се закрепят там, да се обяви временно правителство и то да поиска интервенция от САЩ. Нашествениците обаче са разбити от кубинската отбрана, водена лично от Фидел Кастро. Операцията и до днес се смята за един от най-големите външнополитически провали на САЩ. „Намерението бе континеттът да бъде предпазен от потенциална съветска база, но всъщност така Фидел Кастро бе тласнат в прегръдките на СССР,” обобщи по повод юбилея американският автор на изследвания по въпроса Питър Корнблъх, цитиран от Би Би Си.
Очакванията за затопляне на американско-кубинските отношения след идването на власт на Барак Обама във Вашингтон засега не се сбъдват. Преди броени дни американски съд оправда един от най-крайните радикали в антикастристката кубинска емиграция в САЩ Луис Посада Карилес, обвиняван в серия терористични акции срещу Куба. Според Хавана той е автор на две бомбени експлозии в хотели в кубинската столица през 1997 г., като при едната е убит италиански турист. Срещу Посада Карилес има и обвинения за заговор за убийството на Фидел Кастро по време на негова визита в Панама през 2000 г., както и участие в атентата срещу самолет на кубинските авиолинии, взривен през 1976 г. Разбира се, американската оправдателна присъда за такава личност силно подразни Куба. Още повече, че в същото време петима нейни граждани, внедрени навремето в организации на кубинската емиграция в САЩ, за да предотвратяват именно такива терористични акции срещу страната си, продължават вече 12 г. да са зад решетките в САЩ с по няколко доживотни присъди. В международната кампания за освобождаването им участват десетима нобелови лауреати, а в САЩ към тези искания наскоро се присъедини и голяма група холивудски звазди, сред които Оливър Стоун, Сюзън Сарандън, Мартин Шийн и др. Вашингтон обаче мълчи. За разлика от Китай и Виетнам на Куба явно ще й се наложи да се движи към промените си сред все още непрежалени от Севера отломки от Студената война.

Каре....................

Българска връзка

„Не, не искам това да е бъдещето на Куба!” Така реагира кубинската журналистка Лурдес Мария Сера след разговор с млад български психолог, който връзва личния си бюджет, като свири на китара на ул. „Граф Игнатиев” в София. Лурдес доста години е била българска снаха. Живяла е у нас през 80-те. С тогавашния си съпруг българин се запознала, докато двамата следвали в ГДР. Порасналите им деца – дъщерята Албена и синът Алберто, днес живеят и работят у нас. Майка им дойде да ги види, след като представи на Панаира на книгата в Лайпциг свой сборник със спомени на кубинци, учили в изчезналата ГДР. Вече има идея и за книга за сънародниците си, дипломирали се у нас. Лурдес, която е и председател на секцията на журналистите пенсионери към Съюза на кубинските журналисти, използва частното си гостуване и за контакти с тукашни колеги. В СБЖ обмени опит с дружеството на журналистите на свободна практика, разказа за социалните бонуси за ветераните на перото и микрофона в Куба.
Видяно: 2485Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори03.2.2002 г.

Visitor: 4007338