Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. „Ново време”, бр. 5-6, 2010 г.

От София – с любов към Острова на свободата

Участниците в състоялата се у нас ХV европейска среща за солидарност с Куба се зарекоха да засилят информационния поток срещу антикубинските мейни манипулации. Сред гостите на форума бе дъщерята на Ернесто Че Гевара – д-р Алейда Гевара

Къдринка Къдринова


Гостуването в България на дъщерята на легендарния Ернесто Че Гевара – д-р Алейда Гевара, бе безспорен новинарски хит в средата на май. Семейната история на гостенката, харизматичната й личност и нейната ярка речовитост фокусираха вниманието на медиите и така ги накара да забележат и събитието, по повод на което Алейда бе у нас – състоялата се на 15 и 16 май 2010 г. ХV европейска среща за солидарност с Куба, домакинствана от Асоциацията за приятелство “България-Куба” с председател Станка Шопова. Неслучайно форумът, на който се събраха над 100 делегати от 27 страни и на чието откриване дойде и зам.-председателят на Народното събрание Георги Пирински, сложи акцент върху необходимостта от засилване на достоверния и същностен информационен поток за случващото се във и около Куба в противовес на доминиращите в големите средства за масово осведомяване манипулации по темата. В нагледна илюстрация на феномена се превърна реакцията на събитието на повечето български медии, които му обърнаха внимание, само доколкото в него участваше дъщерята на Че Гевара. В същото време организатори и делегати успяха да превърнат срещата в най-представителната и най-добре проведената от съществуването на тези форуми. Първият от тях се е състоял още през 1985 г. Оттогава срещи от такъв тип се свикват на всеки две години в различни страни.
Пристигналата няколко дни по-рано кубинска делегация начело с председателката на Кубинския институт за дружба с народите (ИКАП) Кения Серано успя да посети Перник и Благоевград; да се срещне с председателя на Групата за приятелство с Куба в Народното събрание Любен Корнезов; да разговаря с ръководители и представители на Българския антифашистки съюз, на Съюза на българските писатели, на Синдиката на българските учители и т.н. Гостите от Куба участваха и в награждаването на победителите от ежегодния ученически конкурс “Куба – далечна и близка”, чийто инициатор е Асоциацията за приятелство “България-Куба”.
Навсякъде особен интерес предизвикваше участичката в делегацията

Елизабет Палмейро, съпруга на Рамон Лабаньино

– един от петимата кубинци, неправомерно осъдени в САЩ за действията им срещу терористичните планове на антикубинската емиграция в Маями и задържани вече 11 години в американски затвори. Апелът на Елизабет да се засили международната кампания за освобождаване на петимата, към която са се присъединили и десетима лауреати на Нобеловата награда, срещна топъл отклик.
Непосредствената и открита за контакти Алейда Гевара, която по професия е педиатър алерголог, бе най-търсена за интервюта, общи снимки и сърдечни прегръдки. Тя не се умори да разказва за баща си и за Кубинската революция, за истините и изкривяванията около Острова на свободата, за предизвикателствата на нашето време. В многобройните си срещи тя припомняше и за предишното си гостуване в България – преди 25 г. тя идва за първи път у нас заедно с по-малката си сестра Селия. Тогава двете посещават завод в Перник, чийто трудов колектив е вписал в своя списък името на Ернесто Гевара де Ла Серна и изпълнява и неговата норма. Полагаемата се заплата пък внася във фонд “Антиимпериалистическа солидарност”. “Това беше едно от най-красивите преживявания за мен и сестра ми във вашата страна. Все едно баща ни беше жив и работеше, за да помага на потиснатите хора в другите страни – точно както е правел през целия си живот,” подчерта Алейда Гевара.
По време на пресконференцията в кубинското посолство тя утоли жаждата на журналистите за повече подробности от живота на Че Гевара със семейството му като разказа непознати на българската публика епизоди от едновременно и веселото, и прочувствено общуване на митинчия команданте с децата му. Например – за съчинената от самия него приказка за сина му Камило, или за песничката за кравата, записана на магнетофонна лента специално за Алейда. Гостенката изрично наблегна и на “дарбата на Че да обича”. Защото “ако не можеш да обичаш, не си способен да дадеш живота си за друго човешко същество”.
Дъщерята на Че успя да насочи интереса и към повода на гостуването си – солидарността с Куба и свикваната по този повод у нас среща. Ето какво разказа Алейда в едно от първите си интервюта, дадени в България: “Благодарение на името на баща ми привличам вниманието и мога да бъда чута, да казвам истини за Куба, да засягам теми, които “големите” медии по света често манипулират и изопачават. Например сега много се шуми около смъртта на осъдения за квартирни кражби и улични побоища криминален затворник Орландо Сапата в резултат на обявена от него гладна стачка. Онези, които наричам продажници, защото плюят по страната си срещу пари от чужбина, го обявиха за дисидент чак на 75-ия ден от гладуването му, когато разбраха, че могат да го използват за политически цели. Той почина на 86-ия ден. Бяха му осигурени максимални медицински грижи – факт, който собствената му майка призна, но той категорично отказа да се храни. Исканията му бяха за

персонални телефон, телевизор и готварска печка в килията.

Как да стане, след като Куба вече пет десетилетия живее в сурова икономическа блокада и още не може да гарантира такива блага на всеки от честните си секачи на захарна тръстика, та ще глези един престъпник?! Разбира се, страната ни много съжалява за смъртта му – като за смъртта на всяко човешко същество. Но в измислиците, които сега се множат около името на Сапата, няма истина – той никога не е бил политически затворник. Сбъркахме. Този случай трябваше веднага да се разгласи такъв, какъвто е. Вместо това допуснахме той да бъде злонамерено раздут и изкривен в чуждите медии. Сега по инерция се спекулира и с друг любител на гладни стачки – Гийермо Фариняс. Този пък е осъден за нападение над жена и за побой над старец, на който после трябваше да се прави тежка операция, за да бъде спасен. Трудно ми е да изброя за кой път Фариняс обявява и прекъсва поредната си гладна стачка. Прави го от собствения си дом в Санта Клара. Защото моята обвинявана в какви ли не грехове държава вместо да приложи ефективна присъда за неговите криминални деяния го остави да си живее у дома. Има си там телефон, по който раздава интервюта, интернет, по който води свой блог, приема лично чужди посланици и т.н.”
Интерпретацията на споменатите от Алейда Гевара събития в повечето европейски политически среди и медии доведе до т.нар. Обща позиция на ЕС, която поставя сурови условия на Куба – обстоятелство, възприемано на Острова като обидна намеса във вътрешните работи. Кампанията по този повод пък се определя от Хавана като “клеветническа”. Темата бе сред акцентите и на откритата на 15 май в София ХV европейска среща за солидарност с Куба.
Голям интерес предизвика изказването на испанския делегат Раул Мартинес. Той запозна аудиторията с подробностите на

електронния проект “Кубаинформасион”,

който да разпространява обективна информация за Острова на Свободата. Предложението на Мартинес инициираният в Страната на баските проект да се разшири и да стане мрежа за обмен и разгласяване на обективни факти за живота в Куба бе въодушевено подкрепено от делегатите.
С оживление и интерес бе посрещнат и обзорът за дейността на европейската мрежа на “МедиКуба”, представен от координаторката му Марианхелика Касула.
Елизабет Палмейро развълнува дълбоко аудиторията в парк-хотел “Москва” с изказването си за драмата около съдбата на петимата осъдени в САЩ кубински антитерористи и на техните съпруги. На две от тях – Олга Салануева и Адриана Перес, съпруги на Рене Гонсалес и на Херардо Ернендес – американските власти вече 12-та година отказват да издадат визи, с което лишават мъжете им зад решетките дори и от утехата да бъдат посетени от най-близките си същества. Сред участниците в срещата бе разпространена подписка, инициирана от шведски жени и предназначена за Мишел Обама с апел за позитивно решаване на хуманитарния казус. Разпространена бе и декларация на нобеловата лауреатка Надин Гординер с подробности за скандалните нарушения на законите на самите САЩ в съдебните битки по делата на петимата кубински антитерористи, с доказателства за тяхната невинност по повдигнатите им обвинения, с настояване американският президент Барак Обама да вземе решение за освобождаването им. Във всяко от изказванията на софийския форум се подчертаваше решимостта да се продължат активните действия в същата посока.
Няколко източноевропейски делегати изтъкнаха трудните условия, в които им се налага да развиват дейността си в подкрепа на Куба – при наложен след промените от 1989 г. негативен спрямо идеите им обществен контекст. В същото време всеки от тях подчерта и

въодушевяващата сила на кубинския пример,

който потвърждава, че идеите за социална справедливост могат да се реализират и успешно, независимо от всички агресивни действия на противниците им в световен мащаб. Следното споделено в кулоарите мнение синтезира този възглед така: “Кубинската революция, някогашното палаво дете на вече изчезналата социалистическа система, на което строгите чичковци от промосковския блок постоянно налагаха измислени от тях схоластични правила, се оказа най-жизнеспособно, най-здраво вкоренено в реалността, най-предразположено към ефективно развитие и най-обнадеждаващо за привържениците на левите идеи по света”.
На срещата бе прожектиран филмът на ирландката Берни Дуайър “Денят, в който дипломацията умря”. С конкретни факти творбата доказва намесата на Службата за защита на интересите на САЩ в Куба във вътрешните работи на страната, както и прякото финансиране на анонсиращите се като дисиденти противници на социалистическия строй.
“Този строй не е префкетен. Ние самите постоянно се учим в движение да поправяме допусканите грешки. Критични сме, взискателни сме. Но колкото и да търсех в съвременния свят, аз не открих за себе си по-хуманен строй от социалистическия,” заяви Алейда Гевара във вълнуващото си слово при закриването на ХV европейска среща за солидарност с Куба. Тя подчерта още: “Много ми е забавно, когато разни европейски фактори ме питат: какво ще стане с Куба, когато братята Кастро си отидат? Как не можаха за толкова години да проумеят, че Кубинската революция не е дело на един или двама души, колкото и влиятелни да са те, а е дълбок процес, произлизащ от народа и претворяван от народа?! На мен пък ми се иска да попитам:

а какво ще стане с тази Европа,

която загърбва хуманизма и социалните грижи към хората, която абсолютизира властта на транснационалните корпорации и банковите спекуланти, която кара редовите граждани да плащат за предизвиканата от алчността и безочието на богатите криза, която изпраща войски да помагат на американците да мачкат Ирак и Афганистан, която нехае за правата на палестинците, за глада на африканците, за съсипването на природата?...”
Словото на Алейда предизвика бурни овации и вдигна на крака делегатите.
В приетата заключителна декларация участниците в софийския форум отправиха следните 6 искания: “1. Вдигане на убийствената блокада на САЩ срещу Куба, която вече 18 пъти е била заклеймявана в ООН; 2. Призоваваме правителствата на европейските държеви към анулиране на Общата позиция на ЕС спрямо Куба и към прекратяване на жестоката клеветническа кампания, както и към преустановяване на медийната агресия и възстановяване на отношенията на основата на взаимното уважение между суверенни нации; 3. Незабавно освобождаване на Петимата кубински борци-антитерористи, излежаващи присъди в затвори в САЩ, както и издаване на отказваните вече 11 години визи на техните съпруги, които така да получат право на свиждане; 4. САЩ да върне окупираната кубинска територия в Гуантанамо, която е военноморска безе и международен концентрационен лагер на САЩ и която въпреки обещанията на Обама все още не е затворена; 5. САЩ да прекратят финансиранетона на продажници и терористи на територията на Острова и извън нея; 6. Екстрадиране и осъждане на заклетите терористи, постоянно пребиваващи в САЩ – Посада Карилес, Орландо Бош и др.” (Споменатите в последната точка имена са с доказани участия в редица терористични актове срещу Куба, извършени в различни години).
Декларацията завършва ясно и недвусмислено: “Подкрепяме Кубинската революция – истински пример за

достойнство, суверенитет, социална справедливост,

устойчиво развитие, интернационална солидарност, както и нейното правителство като законен представител на мнозинството на кубинския народ. Подкрепяме борбата на народите от Латинска Америка за суверенитет, боливарските процеси на преобразования, които създават истинската независимост, както и АЛБА (“Боливарската алтернатива за нашата Америка”) – справедливия и респектиращ проект за икономически, соцален и културен обмен между държавите.”
Софийският форум прие и конкретна програма за съвместни действия на Европейското движение за солидарност с Куба. По предложение на германските делегати бе решено следващата подобна среща да се състои в Германия.
Емоционалната поанта бе митингът-концерт в зала “Утиверсиада”. Наред с винаги възпламеняващата публиката Йорданка Христова в него участваха също Нина Николина, Калин Вельов, група “Тумбаито”, Алфредо Торес, фолклорен състав “Витошанчета”, детски танцови ансамбли от читалище “София” и т.н. Изненадващо за всички Алейда Гевара също показа певчески умения, макар съвсем скромно да подчерта, че не е певица. А когато “Тумбаито” и Данчето Христова нажежиха залата с “Гуантанамера”, Алейда не издържа и скочи да танцува заедно с цялата кубинска делегация. Дори започна да учи на стъпките облечените в български носии деца от “Витошанчетата”, които я следваха в захлас. Повечето от тях после се надпреварваха да й взимат автографи и да се снимат с нея за спомен, докато залата не се уморяваше да скандира думите на Че: “Hasta la victoria siempre! Винаги до победа!”
......................

Драмата на “Петимата”

"САЩ уж се борят с тероризма, а държат зад решетките тъкмо борци с тероризма! Нали Обама взе Нобелова награда за мир? Ами хайде да я заслужи! Да освободи Петимата! Има такива правомощия!"
Това каза пред ХV европейска среща за солидарност с Куба, състояла се в София, Елизабет Палмейро, съпруга на един от петимата осъдени в САЩ кубински антитерористи – Рамон Лабаньино.
Ето и фактологията около тази драма. Имената на Петимата са Херардо Ернандес, Рамон Лабаниньо, Антонио Гереро, Фернандо Гонсалес и Рене Гонсалес. Двама от тях са родени в САЩ и са американски граждани. Всичките са минали през кубинския комсомол – Съюза на младите комунисти, и са членове на ККП. Внедрени са в антикастристки емигрантски организации в Маями с цел да информират за техни терористични планове и намерения за накърняване на кубинската държавност. След като благодарение на информациите им се натрупват достатъчно данни, които доказват престъпните кроежи на най-радикалните емигрантски групировки, Куба алармира представители на американското ФБР за агресивната подготовка, насочена срещу нея и извършвана на американска територия. Вместо да вземат мерки срещу терористите обаче, във ФБР засичат кои може да са информаторите и през септември 1998 г. арестуват петимата агенти. Държат ги 17 месеца в карцер (което е в разрез и с американския закон), а съд в Маями им издава през 2001 г. крайно тежки за “шпионаж и застрашаване на националната сигурност на САЩ”. Херардо Ернандес получава две доживотни присъди и още 15 г. затвор, Рамон Лабаниньо – една доживотна присъда и 18 г. затвор, Антонио Гереро – една доживотна присъда и 10 г. затвор, Фернандо Гонсалес – 19 г. затвор и Рене Гонсалес – 15 г. затвор.
От произнасянето на присъдите насам Куба води широка международна кампания за освобождаването на Петимата. В нея се разяснява, че мисията им не е била да подкопават сигурността на САЩ, а тъкмо обратното – да я укрепват, ако се приеме, че най-важното за нея е да бъде преборен тероризмът и ако се следва логиката, че това би трябвало да включва и неутрализиране на терористичните попълзновения на най-радикалните кръгове от кубинската емиграция в САЩ. Целта, разбира се, е била да се предотвратяват преди всичко диверсионни действия и заговори срещу самата Куба. Петимата са действали само в средите на кубинската емиграция в Маями и не са имали нито достъп до застрашаващи американската сигурност данни, нито намерение да търсят такъв достъп.
След дълги процедури по обжалване Апелативният съд на Атланта потвърждава присъдите на Херардо Ернандес и Рене Гонсалес и постановява преразглеждане на присъдите на Антонио Герреро, Фернандо Гонсалес и Рамон Лабаньино. Такова преразглеждане е направено на два процеса в Маями през октомври и през декември 2009 г. На тях най-после е признато, че осъдените не са се покушавали срещу националната сигурност на САЩ. Първоначалните присъди са променени така: Антонио Герреро – вместо една доживотна присъда и 10 години затвор получава 21 години и 10 месеца затвор плюс 5 години условно; Фернандо Гонсалес – вместо 19 години зад решетките получава 17 години и 9 месеца; Рамон Лабаньино – вместо от една доживотна присъда и 18 години затвор получава 30 години.
Веднага след процеса тримата с преразгледани присъди изпратиха следното послание:

Скъпи братя и сестри от Куба и по света,
Вече излежахме повече от 11 години в затвора, без да има справедливост в нито една инстанция от правната система на САЩ.
Трима от нас бяха преместени в Маями, за да бъдат съдени повторно по разпореждане на Единадесетото заседание на Апелативния съд в Атланта, който реши, че присъдите ни са несправедливо наложени.
Нашият брат Херардо Ернандес, който излежава две доживотни присъди плюс 15 години, беше изключен съвсем произволно от този процес за повторно произнасяне на присъди. Неговият случай продължава да е най-несправедливият в нашия процес. Правителството на САЩ познава лъжливите обвинения срещу него, както и несправедливостта на присъдата му.
Процесът беше труден, всеки детайл, в който участвахме заедно с нашите адвокати, беше оспорван. Но ние не отстъпихме от нашите принципи, достойнство и чест и през цялото време защитавахме нашата невинност и достойнството на родината си.
Както по време на ареста, така и в други моменти през всичките тези години получихме предложение за съдействие от правителството на Съединените щати с цел да бъдем съдени по-благосклонно. Ние още веднъж отхвърляме такива предложения и никога няма да ги приемем при каквито и да било обстоятелства.
В резултата от заседанията за преразглеждане на присъдите личи усърдната работа на юридическия екип и неразрушимата солидарност на всички вас.
Много е важно, че правителството на Съединените щати за първи път след 11 години се видя принудено да признае, че не сме навредили на националната сигурност.
Също за първи път прокуратурата призна публично съществуването на силно международно движение за нашето незабавно освобождаване, което накърнява имиджа на правната система на САЩ пред международната общност.
Още веднъж се потвърждава абсолютно политическия характер на този процес.
Нас петимата ни обвиняват в престъпления, които изобщо не са доказани. Въпреки че три от присъдите бяха частично намалени, несправедливостта спрямо всички нас продължава.
Кубинско-американските терористи продължават да живеят абсолютно безнаказано.
Повтаряме: Ние петимата сме невинни!
Чувстваме се дълбоко развълнувани и благодарни от постоянния израз на солидарност, която е толкова решителна в продължителната битка за справедливост.
Заедно с вас ще продължим до крайната победа, която може да бъде извоювана единствено със завръщането на петимата в родината.

Антонио Герреро Родригес
Фернандо Гонсалес Льорт
Рамон Лабаньино Саласар


Видяно: 149Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори03.2.2002 г.

Visitor: 4007476