Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. „Ема”, женско приложение на сп. „Тема”, бр

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи

Вдъхновението извира от кубинците, а останалият свят, в който всичко се решава от Чичко-паричко, не върви към добро, смята неостаряващата легенда на българската естрада

Къдринка Къдринова


Винаги е била истинска фурия. И на сцената, и в живота. С искрящ темперамент, неудържима енергия, шеметен устрем. Сигурно затова най-отвътре й идват латиноритмите - въпреки че всъщност пее на 15 езика. Но всички я свързваме с Куба. Не само заради песните. Но и заради упоритата мълва, която я съпътства от десетилетия, за "нещо по-специално" между нея и Фидел Кастро...
Йорданка Христова или Данчето, както я наричат всички, които я обичат, бе специален гост за тържествата в чест на 80-годишнината на кубинския лидер на Острова на свободата през декември миналата година. И докато бе сред онзи обожаващ я народ, където има вече стотици Йорданки, кръстени на нея, помогна за заснемането на документален филм на БНТ за кубинската култура. А от януари е плътно ангажирана в зрелищен проект на друга телевизия - председател е на журито на формата "Мюзик Айдъл", който върви по bTV. Времето й е нагъсто разпределено и между концертите и записите, сина и дъщерята, папагала и котката, заниманията с йога и Дружеството за приятелство с Куба, имейлите и плановете за автобиографична книга.
Тя е любимата може би на най-широк диапазон поколения певица - защото винаги е естествена, витална, в крак с новото и вярна на вечното, с изострени сетива за фалшивото и несправедливото - просто Данчето Христова, неповторимата.


Данче, ти пак си във вихъра - малко преди Коледа се върна от Куба с режисьора Валентин Гоневски и с материал за филм, който вече бе излъчен по БНТ, а от януари насам си ангажирана с журирането на „Мюзик Айдъл" по bTV. Как успяваш?
- Въпрос на организация. Винаги съм живяла динамично, част от характера ми е.

Ти беше в Куба за честването на 80-годишнината на Фидел Кастро, нали?
- Да, бях поканена от Фондация „Гуаясамин", създадена от семейството на големия еквадорски художник Освалдо Гуаясамин, който вече е покойник, но приживе е бил много близък с Фидел и го е рисувал. Тази фондация бе същинският организатор на тържествата. Знаеш, че те първоначално трябваше да се състоят навръх самия 80-и рожден ден на Фидел на 13 август миналата година. Но заради заболяването му бяха отложени за края на ноември-началото на декември, когато съвпаднаха и с 50-годишнината от дебаркирането на кубинския бряг на въстаническата група начело с Фидел от яхтата „Гранма".
За тържествата бяха поканени много изтъкнати личности и интелектуалци от цял свят - там бяха нобелистът и личен приятел на Фидел Габриел Гарсия Маркес, вдовицата на Франсоа Митеран Даниел, актьорът Жерар Депардьо, главният редактор на „Монд дипломатик" Игнасио Рамоне и т.н. От държавните лидери най-впечатляващо бе представена олевялата Латинска Америка. Участваха президентите на Боливия Ево Моралес, на Никарагуа Даниел Ортега, на Еквадор Рафаел Корреа. Венецуелският лидер Уго Чавес не можа да дойде, защото по същото време имаше президентски избори, които той спечели.
Честванията продължиха няколко дни. В програмата имаше колоквиум, изложба, концерт, открита антифашистка трибуна...

И ти се включи в концерта...
- Не, много ми е мъчно, но не успях. Забавих се със заминаването от София, защото бях обещала да пея на бенефиса на Кичка Бодурова в НДК. Затова кацнах в Хавана доста късно в онази вечер, за когато бе предвиден концертът в чест на Фидел. Сметнах, че вече съм го изпуснала, и дори не отидох до залата, а направо се настаних в хотела. На следващия ден разбрах, че изпълненията са продължили чак до 6 часа сутринта, че са пели най-големите звезди на Латинска Америка, било е невероятно! Как да не ме е яд!

Какво беше подготвила да изпееш?
- Първо щях да поднеса от сцената моя дар за юбиляря. Приготвихме го съвместно с моята приятелка Тересита Капоте, бившата кубинска посланичка у нас, която сега оглавява кубинската мисия в Казахстан. Тя има едно прекрасно стихотворение, посветено на Фидел. Отпечатихме го на хубава хартия и го оформихме в красива рамка заедно с дъщеря ми, която следва визуални изкуства. След връчването на стихотворението смятах да изпея акапела неофициалния кубински химн „Cuba, que linda es Cuba" („Куба, колко е хубава Куба"). Уви, не стана... Но все пак дадох стихотворението на приятели, които ще го предадат на Фидел.

Той така и не се появи на онези тържества. Явно е доста болен. Как реагират кубинците на това?
- Там животът си тече както винаги. Не се усеща нервност или несигурност. Системата е стабилна и си функционира и със, и без Фидел. Имат си достатъчно подготвени кадри, имат си избран път на развитие, отлично здравеопазване, образование, социални гаранции.
Хората са наясно, че природните закони са неумолими, а Фидел изобщо не се щадеше, както подобава на 80-годишен човек. Когато се разболя, той току-що бе пристигнал от изтощително участие в среща на върха в Аржентина, където беше зима, и веднага без почивка се бе включил в честванията на въстанието от 26 юли 1953 г. - насред онзи кубински юлски пек... Какво искаш...
Сега в Куба не се дава информация за здравето му, обявена е за държавна тайна. Те си имат причини - за годините на революцията има около 600 опита от страна на американците да ликвидират Фидел. И сега, разбира се, е пълно със спекулации около здравето му. Онова, което разбрах, е, че се възстановява трудно и бавно. Но дори и да не се върне към активно управление на държавата, той вече е един щастлив човек - видял е как цяла Латинска Америка днес върви по неговия път. Колкото и да са различни формите, изборът на хората там е социалната ангажираност, грижата за бедните, по-справедливото разпределение на благата.

Покрай участието ти в тържествата за Фидел тук пак се съживи мълвата за интимна тръпка между вас двамата. Ще разкажеш ли най-после какво точно ви свързва? Да не би всичко да е само мит? Или наистина има нещо пї така?
- Нека да има митове! Фидел е невероятна личност, една от най-забележителните през ХХ век. Благодарение на него Куба не слиза от световните новини. А какви магнетични очи има... Кафяви, прозрачни....
Факт е, че ние с него се познаваме. Но за подробности няма да говоря. По това си приличаме с него - нищо не разказваме за личния си живот! Моята публика така и не разбра кога се омъжих, кога се разведох... Един ден ще опиша всичко в автобиографичната си книга, която съм замислила още преди повече от десетина години, но все нямам време да я подхвана. Ще разкажа и за бащата на децата си, и за китариста Христиан Платов, с когото дълго бяхме заедно и на сцената... Е, няма да описвам кой какъв любовник е бил, това не! Но имам доста какво да разкажа. Живяла съм много, била съм в 36 страни, срещала съм изключителни личности...

За да приключим с кубинската тема, разкажи за филма, който помогна да се снима там.
- Виж какво, с кубинската тема аз изобщо не желая да „приключа"! Тази година се навършват 40 години от моя дебют като изпълнителка на Острова на свободата и от пламването на моята голяма любов към хората там. Смятам да отпразнувам юбилея с едно турне из цяла Куба някъде през есента. Иска ми се и да събера всички кубински Йорданки, кръщавани на мене през годините - там е пълно с такива момичета, чиито родители са били влюбени в песните ми.
А аз самата и до днес съм влюбена в този народ, който е толкова жизнелюбив, сърдечен, всеотдаен, духовен, извисен над материалното! И смешно, и жалко е да чувам от нашенци да жалят кубинците, че „гладували"! Да, там не преяждат като нас с отрови, не са развратени от парите и изобилието и всъщност живеят много по-здравословно - и във физически, и в духовен смисъл. Кубинците са широко скроени, способни да се раздават, да помагат на другите, въпреки че те самите имат малко. Представи си, днес реализират две програми за бедни хора от Латинска Америка - едната осигурява безплатни операции на очите в кубински клиники, а другата се занимава с ограмотяване в зряла възраст. Вече на стотици хиляди латиноамериканци са помогнали да прогледнат и пряко, и преносно!
А каква музика, какво изкуство правят! Само много окрилени души са способни на такова вдъхновение. Ето това се опитахме да покажем заедно с Вальо Гоневски във филма, който той засне в Куба с моя помощ. Аз му организирах срещите, превеждах, а когато ни се счупи камерата, се обадих на сума ти приятели и за 2 часа успях да намеря друга професионална камера само за 50 долара на ден. Снимахме известния пианист Франк Фернандес, поета Алекс Паускидес, хореографа на „Тропикана" Томас Моралес, художника Салвадор Гонсалес, журналиста Хосе Луис Румбаот и много други, включително обикновени лица на улицата. Въпреки блокадата на американците, въпреки трудностите изкуството в Куба е навсякъде, извира от самите хора.

А у нас как е?
- Ох, у нас... Нали казват, че имаме свобода. Например свободата да ругаеш някого в пресата. Да си изливаш негативната енергия. Да се прехласваш по лъскави витрини - сякаш дрехите са най-важното...
Не искам да съдя никого. Всеки сам решава как да живее и в какви истини да вярва. Но за мен цялата тази глобализация, която остави Чичко-паричко да решава всичко, е съсипваща за човешката духовност. Тръгнали сме по път, който не води към добро, а разпалва агресията и омразата.

Само за България ли говориш или и за света?
- Светът днес е голямо село. Всички сме едно цяло. Виж за какво се дават пари - за войни! Вместо да отидат за култура и образование. А войните до какво водят? Видяла ли си на какво приличат дърветата в Западна България, боровете на Витоша? Изгорели са от киселинни дъждове. Никой не може да ме убеди, че това няма нищо общо с бомбите, дето ги изсипаха над Югославия. А какво направиха с Ливан? Аз съм пяла там, познавам добре тази страна. Сега хората там страдат, защото навремето са проявили човещина и са приютили палестинците. В Близкия изток никога няма да има мир, докато там се наливат пари за война. И в Ирак е ужасно... Душата ме боли от всяко насилие.

Намираш ли утеха в заниманията си с йога?
- Захванах се с йога преди три години, когато почина майка ми. Вдигнах кръвното и нищо не можеше да го нормализира. Затова реших да приложа йога като начин на живот, да бъда по-близо до природата, да се старая да следвам тази мъдра философия, която проповядва обич между хората, да напълня менюто си с жива храна - с плодове и зеленчуци...

А с готвене занимаваш ли се?
- Това е едно от любимите ми занимания. Не разбирам жените, които имат семейства, а казват, че не обичат да готвят. Няма нищо по-хубаво от приготвената с любов домашна храна за семейството.
Когато се омъжих, аз нищо не умеех. Но сама се научих. Първо гледах от приятелки и повтарях. После започнах да импровизирам. И винаги ставаше вкусно. Боян Иванов например, който е голям кулинар, винаги хвали моя тиквеник. Правя и отлична содена питка. Другият ми специалитет, който е и първокласно профилактично средство срещу всякакви зимни грипове и настинки, е чесновата ми паста. Накълцва се една глава чесън, нарязват се 1-2 сварени картофа, добавя се 1/2 кофичка кисело млако, малко зехтин, сол на вкус и лимон. Накрая всичко се пасира. Вкусно е и унищожава микробите!
Напоследък, след като децата израснаха и често се хранят навън, вече не готвя толкова. Цяло лято например мога да изкарам само на домати и сирене.

Дали с този семпъл начин на хранене е свързан и свежият ти външен вид? Полагаш ли други грижи?
- Професията ми е такава, че винаги трябва да изглеждам добре, но суетността никак не ми е присъща. Дори ми е много досадно да се глася за фотосесии, да се докарвам, да позирам. Много по-добре се чувствам вкъщи, по анцуг, дори и да трябва да разтребвам след някой купон на сина ми, стресирал котката и папагала...

Колко големи са децата ти?
- Синът ми Григор е на 28, има фирма за хардуер и е голям почитател на кубинските пури и на мулатките. А дъщеря ми Ивана е на 26 и, както вече споменах, следва визуални изкуства и ми прави всички рекламни снимки.

Как се справяше, докато бяха малки? Жертва ли нещо от певческата си кариера?
- Страшно много обичам малки деца! И по принцип съм убедена, че за всяко дете най-важното е да расте обградено с обич и грижи от майката, да не страда от липсата на духовна връзка с нея. Затова дадох на моите всичко, което можах. Още с първата бременност спрях да пуша, правех дълги разходки на чист въздух. После по 3 месеца кърмех всяко от децата. Стремях се да им осигуря максимален уют и спокойствие.
Разбира се, че се отказах от доста неща в професията. По онова време практически прекратих концертите си и се ангажирах с организационна работа начело на тогавашното Дружество на българските поп и рок певци и музиканти. Но така имах възможност да отделям повече време на децата си. И до днес съм убедена, че децата трябва максимално дълго да остават деца. Ние, възрастните, трябва да им спестяваме проблемите си, да не им позволяваме да ни виждат озъбени, изнервени. Животът така или иначе ще ги изправи един ден пред изпитания. Нека поне докато са малки да бъдат безгрижни.
Онова, което ме измъчваше като майка, беше постоянната ревност между сина ми и дъщеря ми. Заради малката разлика помежду им бяха в непрекъсната конкуренция. Спомням си даже как трябваше да лъжа Гришата, че кърмя Ивана само отляво, защото той си беше решил, че отдясно е „неговата" страна. Като поотраснаха, постоянно се биеха. Ивана винаги е била много устата, а Гришата - едър. Нищо не й прощаваше, но и тя не отстъпваше. Направо се побърквах, като ги гледах - как не съм се справила, как съм се провалила във възпитанието. Но после разбрах, че така е навсякъде, където има по две деца, и се успокоих. Е, когато има повече, когато са цял отбор, е по-лесно, защото тогава просто няма време за капризи.
Винаги съм се възхищавала на жени като Миа Фароу, Анджелина Джоли, Мадона - как осиновяват деца с проблеми, как се раздават. Наистина, за какво друго по-красиво биха могли да отидат парите им, ако не за да направят щастливо още едно дете...

Ти сигурно също ще даряваш щастие с решенията си като председател на журито на „Мюзик Айдъл"...
- Ще видим, предаването стартира съвсем отскоро. Ще съм заета с него чак до началото на юни. Това е много авторитетен международен проект и е чудесно, че целта му е освен да забавлява, също и да издирва и подпомага млади таланти. България е изключително богата на таланти - не само в пеенето. Важното е да има кой да ги подкрепя.

Може би сега, с влизането на България в Европейския съюз, възможностите за изяви ще се разширят...
- Дано. Въпреки че на мен ми е смешно една древна нация като нашата, натрупала толкова култура, да се радва така детински от присъединяването към Европейския съюз. Та ние от толкова века сме си все в Европа! А сега, кое е първото, което усетихме от членството? Затвориха ни АЕЦ-а и ни отнеха ракията! Задават се и фалити на дребни производители, на малки фирми. А политиците ни се държат безобразно - никак не защитават националния интерес, само се плюят помежду си. Аз нямам политически пристрастия, не съм с никоя партия, но държа на социалната справедливост, не може без нея. Като ще гледаме Европа, хайде да се равняваме по Швеция!

Видяно: 137Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3997907