Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", брой 4 (533), 01-07 февруари 2012

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко

Най-прочутият испански съдия, опитал се да осъди Пиночет, сега сам е подсъдим заради дело, заведено от него срещу престъпленията на франкизма. Политически наследници на диктатурата го обявиха за противозаконно, защото погазвало закон за амнистия

Къдринка Къдринова


Приказка за наивници ли ще излезе прословутото испанско помирение с миналото, толкова пъти давано ни за пример? Оказва се, че 75-годишната рана от гражданската война в Испания (1936-1939 г.) никога не е зараствала и още кърви заради стотиците хиляди жертви на зловещата диктатура на генералисимус Франсиско Франко, така и не намерили до днес възмездие. Семействата им не са забравили болката. Опитът да се извади на светло истината за тях обаче веднага провокира остра ответна реакция у потомците на другия лагер. Още ли продължава войната в сърцата на испанците? Или просто прекипяването е заради прекалено проточилото се мълчание, заради страха и от най-леко докосване до тъй дълго гноясвалия абцес?
„Това е все едно да държиш труп под леглото. Колкото и ароматизатори да използваш, накрая всичко свършва с вмирисване”. Думите са на Хосе Мария Педреньо, президент на Федерацията на форумите за историческа памет – организация, която настоява за изясняването на съдбата на жертвите на франкизма. Изречени са пред Би Би Си по повод поредния остросюжетен епизод в тази дълга драма – трите паралелни съдебни дела срещу най-известния испански съдия Балтасар Гарсон, които текат в момента в Мадрид. И трите са възприемани като отмъщение за дързостта на Гарсон да разрови архиви и братски могили, за да търси възмездие за около 140 000 „безследно изчезнали” противници на франкистката диктатура.
Преди да се изправи срещу сянката на Франко, която сега се старае да го смаже, Гарсон години наред жъне шумна международна слава покрай няколко емблематични дела срещу знакови фигури от световната политическа сцена. Името му гръмва в световните новини през 1998-а, когато тъкмо по негова заповед в Лондон е задържан бившият чилийски диктатор Аугусто Пиночет. Испанският съдия го обвинява в престъпления срещу човечеството заради масовите убийства, отвличания, изтезания на политически противници по време на 17-годишния военен режим в Чили. И изисква екстрадирането му в Испания. След дълго умуване британските съдебни власти решават, че ексдиктаторът е прекалено стар, болен и слабоумен, за да застане пред съд, и го изпращат в инвалидна количка в родината му. Където Пиночет, оздравял по време на полета, изтичва пъргаво по самолетната стълбичка, за да приеме щастлив овациите на посрещащите го фенове. Въпреки тази подигравка, направеното от Гарсон не отминава без следа. То става пробив, сигнал, че диктаторите не са недосегаеми, че правото може да важи и за тях, че жертвите имат право на справедливост, че договорените при „преходите” от военни режими към демокрация амнистии за извършените престъпления могат и трябва да бъдат отречени, за да бъде демокрацията истинска. До края на живота си през 2006-а Пиночет вече не може да се отърве от съдебни дела – чилийски съдии, вдъхновени от Гарсон да преодолеят страха, подемат цяла серия от процеси срещу ексдиктатора.
Гарсон завежда и няколко подобни иска срещу ръководители на аржентинската военна хунта, управлявала от 1976 до 1983 г. и оставила след себе си 30 000 „безследно изчезнали”. Повдига обвинения и срещу Хенри Кисинджър, някогашния американски държавен секретар, заради осъществената по негово указание през 70-те години Операция „Кондор” за масово физическо ликвидиране на активисти от левицата в целия Южен конус на Латинска Америка.
През 1999 г. испанският съдия взима на мушката италианския медиен магнат Силвио Берлускони заради данъчни измами и фалшификации на документи, извършени между 1991 и 1993 г. Но след като през 2001-а Берлускони става премиер на Италия делото е прекратено заради имунитета му като правителствен ръководител. През 2006-а, когато той вече не е на власт, Гарсон възобновява обвиненията си, но междувременно италианецът се сдобива с имунитет като член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
След атентатите в Ню Йорк от 11 септември 2001-а Гарсон подема разследване срещу „Ал Кайда”, а през 2003-а издава заповед за арест на Осама бен Ладен. Което не му пречи да отправя и обвинения срещу САЩ заради войната в Ирак и заради неправомерното задържане на затворници в базата „Гуантанамо”.
Смята се, че тъкмо заведените от него международни дела са дали подтик и на инициативата за учредяване на Международния наказателен съд в Хага. Впрочем, днес Гарсон е консултант именно в този съд. Освен това е и член на Европейския комитет по превенция на мъченията и на нехуманното и унизително третиране.
Роден е на 26 октомври 1955 г. в градчето Торе, провинция Хаен, област Андалусия. Той е второто от общо петте деца в семейството на работник от бензиностанция и земеделка. Учи първо в семинариите на Баеса и Хаен. По-късно записва право в Университета в Севиля. Докато следва, се издържа, работейки като дърводелец, камериер и помагайки на баща си на бензиностанцията. Завършва през 1979-а. Оторизиран е като съдия през 1981 г. Работи в много съдилища на Андалусия, докато през 1988 г. не е издигнат до Националния съд. По същото време става и професор по наказателно право в Университет „Комплутенсе” в Мадрид. През 1990 и 1991 г. води две шумни дела в Галисия срещу наркотрафик.
През 1993 г. за кратко влиза в политиката – става депутат от управляващата тогава Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) начело с премиера Фелипе Гонсалес. После е назначен за държавен секретар по националната програма „Антидрога”. Но остава във властта само една година. Има слухове, че бил обиден задето Гонсалес не го направил министър. Версията на Гарсон е, че политическото задкулисие не му понася. През 1994-а той отново се връща към съдийството. Резултатът е плачевен за ИСРП – съдията задълбава в скандално дело, което в крайна сметка става и основна причина за загубата на ИСРП на изборите през 1996 г. Това е т.нар. случай ГАЛ (Антитерористични групи за освобождение) – незаконни въоръжени формирования, използвани от правителството на Гонсалес за ликвидиране без съд и присъда на терористи от ЕТА. Социалистите и до днес не могат да простят на Гарсон изваждането наяве на този скандал.
Той не се церемони и със самата ЕТА – срещу нея, срещу политическото й крило „Хери Батасуна” и срещу редица други прикриващи организацията структури води дела през 1996-а, 1998-а, 2002-а.
Сред шумните казуси, разработвани от Гарсон на домашен терен успоредно с вече споменатите международни процеси, са и обвиненията в корупция и злоупотреби срещу кмета на курорта Марбея, срещу собственика на футболния клуб „Атлетико”-Мадрид, срещу втората по значение банка в Испания BBVA, срещу местното правителство на Каталуня и т.н.
През 2009-а нанася болезнен удар и по тогава още опозиционната, а днес вече управляваща дясна Народна партия – започва разплитането на схема за политическа корупция и пране на пари, включваща изявени дейци на НП и станала известна като Случая Gürtel. Странното име идва от тясно свързания с НП предприемач Франсиско Кореа, чиято фамилия на испански означава „колан”, а същата дума на немски е Gürtel.
Най-шумно отеква в испанското общество делото, което Гарсон подема през есента на 2008-а заради разстреляни, „безследно изчезнали” и погребани в общи гробове жертви на диктатурата на Франко от избухването на гражданската война през 1936 г. до връщането на демокрацията през 1976 г. Благодарение на усилията на Гарсон са открити 19 неизвестни досега братски могили, пръснати из цяла Испания. (Други над 200 масови погребения са установени в предходните 10 години от неправителствени организации и части издирвания). Започва есхумация на погребаните в тях, установяване на самоличността им, ДНК проби, издирване на потомците, възстановка на обстоятелствата на смъртта им, търсене на виновни и т.н. Предполага се е, че в един от гробовете може да са останките на поета Федерико Гарсия Лорка, но това не потвърждава. За сметка на това са извадени наяве много други трагични човешки съдби, деца на загинали откриват какво се е случило с родителите им, дописва се дълго премълчавана страница от испанската история.
Гарсон повдига обвинения срещу франкисткия режим за престъпления срещу човечеството въз основа на констатирани от него около 140 000 случаи на „безследно изчезнали” републиканци от гражданската война. Това обаче среща много остра реакция от страна на испанската десница и на юридическите среди. Срещу Гарсон също се повдигат обвинения – че надхвърля пълномощията си, че подобни престъпления не са в неговата компетентност, че те не могат да се вменяват на франкисткото управление, защото по онова време международното право изобщо не ги е било формулирало, че с връщането към раните на гражданската война се нарушава закона за амнистията от 1977 г., който е оневинил всичко, извършено при братоубийствения сблъсък. Гарсон отвръща, че за престъпления срещу човечеството не може да има нито амнистия, нито давност.
Срещу Гарсон е заведено дело по искане на три крайнодесни испански организации - „Чисти ръце”, „Свобода и идентичност” и „Фаланга” (наследничка на едноименната фашистка групировка от времето на франкизма и обект на обвинения от страна на Гарсон). От април 2010-а процесът се движи от Върховния съд, а съдийските права на Гарсон са замразени.
Възмущението сред потомците на жертвите на франкизма, сред интелектуалците и правозащитниците е огромно. На 24 април 2010-а Мадрид е залят от 100-хилядна демонстрация в защита на магистрата и с искания за изясняване на истината за престъпленията на диктатурата. Подобни шествия има и в Барселона, Севиля, Хаен, Сарагоса, Валядолид и т.н. В мадридския митинг участват знаменитости като кинорежисьора Падро Алмодовар, писателката Алмудена Грандес, поетът Маркос Ана, прекарал 23 г. във франкистките затвори и т.н. Алармира се, че процесът срещу Гарсон „накърнява паметта на жертвите на франкизма, омаловажава мъката на децата им и внуците им, обрича надеждада за справедливост на стотици хиляди испански семейства”.
Доста по-малобройни, едва няколко стотици, но на улицата излизат и противниците на Гарсон – млади момчета с черни очила и протегнати във фашистки поздрав скандират: „Борбата продължава!”
И съдебното дело срещу Гарсон продължава. Нещо повече – до края на 2010-а тръгват още две, пак насочени срещу него. Едното е по Случая Gürtel – адвокатите на обвиняемите по него обвиняват съдията, че бил подслушвал незаконно със спецапаратура разговорите им с техните клиенти. Тезата на Гарсон е, че това е било необходимо за разследването, защото адвокатите били част от схемата за пране на пари. Другото дело вини магистрата в корупция. Твърди се, че той е поискал с писмо от испанската банка „Сантандер” спонсориране с крупна сума пари, за да покрие разходите си по свой лекторски курс по политически екстремизъм в Университета в Ню Йорк през 2005-а и 2006-а. А когато се върнал след курса, в знак на благодарност към „Сантандер” закрил започнато разследване срещу банката. Разпространяват се и слухове, че съдията пак от спонсорства осигурил и стаж в ООН за една от трите си дъщери. Гарсон отрича всичко.
Слушания по Случая Gürtel се провеждат във Върховния съд в Мадрид на 17 януари т.г., а по делото за франкистките престъпления – на 24 януари. Заседания по банковия процес още не е имало.
Защитващи Гарсон демонстранти се събират пред Върховния съд и на 17, и на 24 януари. Сред тях отново има много изявени личности – като прочутата актриса Пилар Бардем, майка на актьора Хавиер Бардем. Пратеници на Международната комисия на юристите, на „Амнести интернешънъл”, на „Хюман Райтс Уоч”, на правозащитни организации от Аржентина също се обявяват в подкрепа на магистрата. Рийд Броди от „Хюман Райтс Уоч” подчертава пред в. „Ел Мундо”, че „за първи път в ЕС към един съдия се прилага наказателно право заради защита на човешките права и преследване на международни престъпления”. Хосе Мария Педреньо от Федерацията на форумите за историческа памет не разбира: „Как е възможно испанското правосъдие да преследва престъпления срещу човечеството в Аржентина, Чили или Китай и да е неспособно да съзре престъпленията на франкизма?” Албино Калво, чийто 27-годишен баща е бил убит от франкистите през 1939 г., пита: „Не е ли странно, че престъниците отправят обвинения, а на подсъдимата скамейка слагат съдията? Фалангата му забранява да разследва престъпленията, извършени от Фалангата, и съдът приема този иск!”
Фондацията „Жозе Сарамаго” предложи Балтасар Гарсон за Нобелова награда за мир заради „посветеността му на защитата на човешките права, непреклонноста му пред която и да е власт, заставането му на страната на жертвите независимо на кой континент”. Катарзисът на Испания очевидно тепърва предстои.


..........................................

Отварят ли се раните?

Вирхини Ернандес, в. „Ел Мундо”

Когато Франсиско Ечеберия, съдебният лекар, който стои зад повечето от есхумациите, свързани с гражданската война, посреща десетките млади доброволци, поискали да помагат в разкопките, винаги им казва едно и също - че трябва повече да се ангажират със защитата на човешките права. „Трагедиите служат, за да се самоопознаваме днес и за да променяме участието си в живота”. Според него по тази тема „няма нито географски, нито хронологически дистанции”. Еднакво трябва да ни засяга това, което става на хиляди километри, и това, което е ставало преди 75 години.
Разговаряме с него по телефона, докато той е край един масов гроб в Ла Легуа, район Аранда де Дуеро, Бургос. Гробът е дълъг 30 метра и в него са останките на над 50 души, повечето са били железничари. Това е поредният от онези 270 общи гробове из цяла Испания, открити през последните 10 години. Само два от тях са били с жертви, дадени от страна на франкистите. „Истината е, че от тази страна цялото усилие е било положено още по време на режима на Франко. Били са издадени и официални доклади за техните жертви”. Франсиско е бил свидетел на реакциите на роднините и от двете страни. „Всички ни благодарят. Що се отнася до чувствата, и те са еднакви. Всеки изживява това като трагедия, за всекиго е несправедливост. Мислят едно и също – как ли би преминал животът им, ако това не беше се случило”.
Така е било и при Емилио Силва, основател и президент на Асоциацията за възстановяване на историческата памет, когато решил да изостави работата си в едно списание и да започне да пише роман за дядо си. Дядото се казвал Емилио Силва Фаба. Бил търговец, образован човек, заможен, членувал в Републиканската левица на Мануел Асаня и под нейната егида открил обществено атеистично училище. Фалангата (партията на испанските фашисти) редовно му искала данък. При едно от плащанията го арестували. Било е през март 1937 г. Когато го подкарали с други арестувани в един фургон, успял да избяга. Шест месеца по-късно все пак го убили, но той междувременно успял да се срещне с жена си, Модеста Сантин, и да й разкаже за премеждията си. „Баба ми обаче никога не разказа нищо за онова време. Расъл съм край нея, но не съм я чувал да говори за дядо. Убийците на мъжа й дълго управлявали селото. Тя е трябвало да погребе паметта си”.
Модеста така и умира без да открие гроба на мъжа си. Внукът им Емилио го направи вместо нея – той държи останките на баба му и дядо му да почиват заедно. „Един от начините да преодолееш миналото е да се върнеш и да му придадеш смисъл”, уверява Силва. Дали е говорил с жертви от другата страна? „След войната са били открити практически всички техни гробове. Имало е разследване, известно като Генералния казус от 1940 г., изплатени са репарации. Дано и сега да се направи нещо такова”.
Той е недоволен от Закона за историческата памет от 2007 г. „Законът не се ангажира с проблема за „безследно изчезналите”, в преамбюла се казва, че тази памет е лична и семейна, а това според мен я обрича на нелегалност. Насилственото „изчезване” е най-тежко престъпление от Наказателния кодекс – то включва отвличане, изтезания, убийство и скриване на трупа. Четири престъпления. Ние искаме есхумацията, идентификацията и предаването на останките на семейството да са отговорност на държавата”.
Естер Монтото е загубила баща си, когато е била едва двегодишна, и много години си е мечтала как той все пак ще потропа на вратата й. Живяла е в Хавана, сега живее в Остин, Тексас. Необходимо й е било да присъства на есхумацията, независимо от напредналата й вече възраст и от дългото пътуване. „Хората имат нужда да видят останките на своите любими същества, за да превъзмогнат болката си. Защото ако това не стане, тя непрекъснато ще генерира безредие в биографията и в емоциите.”
Има ли помирение? „Абсолютно,” убеден е съдебният лекар Франсиско Ечеберия. „На възпоменанията идват хора и от двата някогашни лагера, днес вече са приятели, съседи. Понякога казват нещо такова – знаеш ли, майка ти не заслужаваше да преживее всичко това.”

........................

Надежда от Аржентина

„Вие и другите майки и баби като вас променихте живота ми и ме накарахте да вярвам, че си струва да се рискува.” Това е част от писмо на съдията Балтасар Гарсон до 90-годишната аржентинка Есперанса (Надежда) Перес Лабрадор, загубила трите си деца и съпруга си по време на военната диктатура в страната й. Есперанса е участничка в движението „Майките и бабите от площад „Май” – майките и бабите на безследно изчезналите противници на аржентинската хунта, управлявала от 1976 до 1983 г. Днес тя е и сред най-активните демонстранти в защита на Гарсон.

Видяно: 211Мнения: 0

Общи данни
ИСПАНИЯ
Видяно: 1876   Мнения:0


Видяно: 49   Мнения:0

Данни за ИСРП от испанския печат
Видяно: 221   Мнения:0


Видяно: 0   Мнения:0

Известни личности
Аснар събира световни лидери за сватбата на щерка си
Видяно: 868   Мнения:0

Балтасар Гарсон - кошмарът на прегрешилите големци
Видяно: 1242   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

ПАБЛО ПИКАСО - (1881-1973)
Видяно: 6129   Мнения:1

Хосе Луис Родригес Сапатеро - един прагматичен лидер
Видяно: 1369   Мнения:0

Салвадор Дали е имал проблеми със закона
Видяно: 1003   Мнения:0

Дон Леополдо де Луис, поетът между два ангела
Видяно: 801   Мнения:0

Анхел Мария де Лера
Видяно: 817   Мнения:0

Сватбата на испанския престолонаследник - едно жизнерадостно ново начало
Видяно: 1854   Мнения:0

Летисия - журналистката, която един ден ще стане кралица на Испания
Видяно: 1895   Мнения:0

Принц Фелипе - най-желаният ерген в Европа
Видяно: 1387   Мнения:0

Жозеп Борел - новият председател на Европарламента
Видяно: 706   Мнения:0

Отиде си Антонио Гадес - кралят на фламенкото
Видяно: 1479   Мнения:0

Калина става нестинарка
Видяно: 870   Мнения:0

Китин и Калина възродиха празник в пустинята
Видяно: 1674   Мнения:0

Крал Хуан Карлос на лов за мечки в Румъния
Видяно: 937   Мнения:0

Бракът на Симеон с Маргарита разбунил духовете в Мадрид
Видяно: 2013   Мнения:0

Децата на Симеон сред 2-ма крале в Мароко
Видяно: 1045   Мнения:0

Дани Алкайде - испанският Стоичков
Видяно: 779   Мнения:0

Конституциони вълнения заради бременна принцеса
Видяно: 789   Мнения:0

Антонио Бандерас в София: Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанският премиер изневери на прякора си “Бамби“
Видяно: 669   Мнения:0

Кралски вълнения
Видяно: 203   Мнения:0

Сестри за милиони
Видяно: 365   Мнения:0

Сапатеро – човекът, който държи на думата си
Видяно: 217   Мнения:0

Амазонките на Сапатеро
Видяно: 208   Мнения:0

Педро Крус Виялон, генерален адвокат на Съда на ЕС
Видяно: 194   Мнения:0

Хабанерата на Тринидад
Видяно: 208   Мнения:0

Неукротимата маха
Видяно: 247   Мнения:0

Испански шах
Видяно: 209   Мнения:0

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко
Видяно: 210   Мнения:0

Балтасар Гарсон осъден в Мадрид
Видяно: 233   Мнения:0

Слонският гаф на краля
Видяно: 211   Мнения:0

Галисийският касиер
Видяно: 224   Мнения:0

Добре дошъл, мистър ЕвроВегас!
Видяно: 234   Мнения:0

За едни криза, за други миза
Видяно: 170   Мнения:0

Артур Мас, премиер на Каталуня - отцепникът
Видяно: 98   Мнения:0

Катарската връзка на Иняки Урдангарин
Видяно: 145   Мнения:0

Отиде си Пако де Лусия - фламенкото осиротия
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Бардем скара Мароко и Франция
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Адолфо Суарес, Рицарят на демокрацията
Видяно: 0   Мнения:0

Новият преход на краля
Видяно: 0   Мнения:0

Педро Санчес е новият лидер на испанските социалисти
Видяно: 0   Мнения:0

Интервю с Колумб
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си най-титулованата аристократка в света
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Награди "Принцът на Астурия 2003"
Видяно: 976   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Оскар Тускетс Бланка в неговия лабиринт
Видяно: 919   Мнения:0

В Барселона поставят операта "Да бъдеш Бог"
Видяно: 876   Мнения:0

Студенти представят България на "Барселона 2004"
Видяно: 678   Мнения:0

Нов президент на агенция ЕФЕ
Видяно: 884   Мнения:0

Изложба на Хоан Миро в София
Видяно: 1069   Мнения:0

Джон Малкович дебютира като постановчик в Барселона
Видяно: 700   Мнения:0

Изложба за Рафаел Алберти в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Видяно: 2467   Мнения:0

Виола и пиано на финала на испанската културна програма
Видяно: 713   Мнения:0

В ИСПАНИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ДЖАЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испанският посланик откри концерт на световноизвестен китарист в зала "България"
Видяно: 1972   Мнения:0

Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Испански авангардист събра елита на “Шипка” 6
Видяно: 667   Мнения:0

Графики и офорти на Миро в НДК
Видяно: 699   Мнения:0

Мануел Идалго представи новата си книга
Видяно: 620   Мнения:0

Испански сарсуели в зала “България”
Видяно: 713   Мнения:0

Дон Кихот 400 години по-късно
Видяно: 697   Мнения:0

Седмица на иберамериканското кино
Видяно: 695   Мнения:0

Цигуларката-виртуоз Летисия Морено в София
Видяно: 1050   Мнения:0

Публикуваха неиздавани поеми на Хуан Рамон Хименес
Видяно: 985   Мнения:0

С ТАЛАНТ СРЕЩУ МРАКА
Видяно: 197   Мнения:0

Изложба на Пикасо в София
Видяно: 233   Мнения:0

Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници
Видяно: 223   Мнения:0

Три цвята: червено
Видяно: 270   Мнения:0

“Капричос” на Гоя в София
Видяно: 209   Мнения:0

КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС
Видяно: 240   Мнения:0

ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ
Видяно: 244   Мнения:0

СПОДЕЛЕНИ ПЪТИЩА. 10 испански фотографи
Видяно: 213   Мнения:0

Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут
Видяно: 208   Мнения:0

ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ
Видяно: 227   Мнения:0

Луис Гарсия Монтеро: Когато много бързаш, започваш да мислиш с краката
Видяно: 256   Мнения:0

ПОРЕДНА СЕДМИЦА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО В ЗАЛА "ЛЮМИЕР", 9 – 15 МАЙ 2011 Г.
Видяно: 208   Мнения:0

Фотоизложба на Луис Рамон Марин
Видяно: 218   Мнения:0

Ладино дива ще омайва София
Видяно: 283   Мнения:0

ОГНЕНО ФЛАМЕНКО С РОХАС, РОДРИГЕС И NUEVO BALLET ESPANOL
Видяно: 209   Мнения:0

Бернардо Ачага, баски писател: Проблемът не е в идентичността, а в бедността
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Испанският посланик се изявява като PR-агент на България
Видяно: 1619   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

Консултации между българското и испанското МВнР
Видяно: 658   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Испания и България - приоритетна програма за културни прояви
Видяно: 953   Мнения:0

ИСПАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
Видяно: 1044   Мнения:0

"Рока" представи новата си дизайнерска линия "Дама Сенсо"
Видяно: 803   Мнения:0

Юбилеен випуск на Испанската гимназия
Видяно: 3224   Мнения:0

Шумен превзе Мадрид
Видяно: 1765   Мнения:0

Зоя Пенкова, оцеляла при атентатите в Мадрид: Помня лицeто на смъртта
Видяно: 918   Мнения:0

Станишев на гости на Сапатеро
Видяно: 693   Мнения:0

ИСПАНСКИ ТАНЦИ ВЪВ ВАРНА
Видяно: 1151   Мнения:0

Срокове за изпитите DELE
Видяно: 1284   Мнения:0

Адела Клементе де Педрет, почетен консул на България в Барселона:Научете се да се продавате
Видяно: 2493   Мнения:2

Испанската преса за предстоящата визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 710   Мнения:0

Българският премиер Симеон Сакскобургготски подари на испанския крал Хуан Карлос Първи малко куче, порода българска овчарка
Видяно: 986   Мнения:0

Визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 672   Мнения:0

Симеон рекламира България като "Елдорадо" на Нова Европа
Видяно: 668   Мнения:0

България е в плановете на испанските инвеститори, според Лидия Шулева и Павел Езекиев
Видяно: 925   Мнения:0

Симеон: Ключът за Ирак е в Палестина
Видяно: 660   Мнения:0

Сапатеро: България и Испания са в стратегически съюз
Видяно: 669   Мнения:0

Българите в Мадрид: дойдох, видях, усвоих
Видяно: 2460   Мнения:1

Неосиновените синове на Мадрид
Видяно: 807   Мнения:0

Хосе Анхел Лопес Хорин: В един лагер сме за Ирак, но преследваме целта по различен начин
Видяно: 786   Мнения:0

Музикална фиеста за празника на Испания
Видяно: 2135   Мнения:0

Слушаме испански сарсуели в зала "България"
Видяно: 766   Мнения:0

Сеговия – българската следа
Видяно: 1521   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИМАТ ОБЩИ ПРОБЛЕМИ
Видяно: 1129   Мнения:0

Президентът Георги Първанов награди испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин с орден "Мадарски конник" - първа степен
Видяно: 690   Мнения:0

Мигел Анхел Моратинос, Министър на външните работи на Испания: Без да вдига шум, Испания ви помага за делото в Либия
Видяно: 658   Мнения:0

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ
Видяно: 1327   Мнения:0

Фернандо Ариас: НАДЯВАМ СЕ УСПОРЕДНО С ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА ДА ПРОДЪЛЖИТЕ И ПОДГОТОВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС
Видяно: 649   Мнения:0

Посланикът на Испания връчи акредитивните си писма
Видяно: 670   Мнения:0

Първанов подкрепя за инициативата на Сапатеро за "Съюз на цивилизациите"
Видяно: 612   Мнения:0

Испанският посланик очаква децата си за празниците
Видяно: 1062   Мнения:0

Испанската Гражданска гвардия иззе 137 кг кокаин близо до мястото, където бяха задържани български трафиканти на дрога
Видяно: 1752   Мнения:0

МВР на Испания благодари за тясното и ползотворно сътрудничество с българската полиция
Видяно: 725   Мнения:0

Фернандо Ариас Посланик на Кралство Испания: Вие си знаете, че имате испанско лоби за ЕС
Видяно: 688   Мнения:0

Българските служби са в постоянна връзка с испанските си колеги за разбитата престъпна мрежа, заяви ген. Борисов
Видяно: 724   Мнения:0

“Рока” с 5 млн. артикула за баня
Видяно: 728   Мнения:0

Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания: Няма катастрофа за ЕС, не се вторачвайте в дати, на прав път сте
Видяно: 697   Мнения:0

Най-големият завод на “Рока Груп” на Балканите е в Каспичан
Видяно: 1088   Мнения:1

Антонио Бандерас в София:Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена
Видяно: 0   Мнения:0

Испански ордени за две българки
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пепел от стих - изложба на Фернандо Ервас и Нина Николова в Експо Баня Център
Видяно: 0   Мнения:0

Игнасио Рамоне, директор на “Монд дипломатик”: Влезте в Европа на народите
Видяно: 1936   Мнения:0

Старото посолство на САЩ стана институт “Сервантес“
Видяно: 724   Мнения:0

Двуезична книга сравнява българи и испанци
Видяно: 879   Мнения:0

Нови пътища стимулират туризма в Родопите с испанска помощ
Видяно: 760   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 1176   Мнения:0

Бойко Борисов зарадва испански инвеститор
Видяно: 626   Мнения:0

ФАКТИЧЕСКИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испания хвана бос на родната автомафия
Видяно: 876   Мнения:0

Мадрид разби наша наркобанда
Видяно: 692   Мнения:0

Наш мафиот в Испания бере душа с 3 куршума в главата
Видяно: 1307   Мнения:0

Испания закопча шестима наши трафиканти на хероин
Видяно: 680   Мнения:0

Посланик хвали свободата на словото у нас
Видяно: 661   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 604   Мнения:0

Рока България АД получи наградата за перфектна фирма сред големите предприятия с чуждестранно участие
Видяно: 802   Мнения:0

Рока придобива 50 процента от Козмик Груп
Видяно: 561   Мнения:0

Рока България АД е една от първите компании, отличени с Business Superbrands награда в България
Видяно: 581   Мнения:0

Рока затвърди лидерската си позиция на Индийския пазар на продукти за баня
Видяно: 555   Мнения:0

НОВОСТИ РОКА БЪЛГАРИЯ 2008
Видяно: 921   Мнения:0

Poка придоби тайванска високотехнологична компания
Видяно: 24   Мнения:0

Серхио Кастро е новият Изпълнителен директор на Рока България АД
Видяно: 576   Мнения:0

Звезда на фламенкото в НДК
Видяно: 602   Мнения:0

Негово Превъзходителство ХОРХЕ ФУЕНТЕС МОНСОНИС-ВИЛАЙОНГА, посланик на Кралство Испания: БУКВИТЕ ВИ МЕ ЗАТРУДНЯВАТ, НО АЗБУКАТА ВИ Е КРАСИВА
Видяно: 417   Мнения:0

Испания ще ни помага за еврофондовете
Видяно: 222   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 232   Мнения:0

Сертификат за Фери Груп
Видяно: 192   Мнения:0

На гурбет в Испания
Видяно: 237   Мнения:0

Фери Груп представи проектите си в България
Видяно: 261   Мнения:0

Българско участие във форум на ОССЕ в Кордоба
Видяно: 190   Мнения:0

Поезията на Живка е дъщеря на болката
Видяно: 235   Мнения:0

Изгубени в превода на еврофондовете
Видяно: 190   Мнения:0

България – пример за “Алианса на цивилизациите”
Видяно: 212   Мнения:0

Стипендии за испанските гимназии
Видяно: 218   Мнения:0

Мануел Фери, президент на “Фери Груп”: Туризмът и земеделието ще са чудесата на България
Видяно: 185   Мнения:0

Испанцине видяха Елдорадо в България
Видяно: 253   Мнения:0

Проектът “Етния Комуникасион” и България
Видяно: 191   Мнения:0

Късметът да си българин в Мадрид
Видяно: 242   Мнения:0

Вечер на съвременната българска поезия в Мадрид
Видяно: 226   Мнения:0

Българска авторка взе литературна награда в Мадрид
Видяно: 198   Мнения:0

Изпълнителният директор на “Рока България” АД Серхио Кастро: Докосвам се до хубостта и при всяко свое влизане в изложбената зала на “Рока” в София
Видяно: 184   Мнения:0

Смях без граница
Видяно: 185   Мнения:0

Автономното правителство на Мадрид финансира създаването на младежки социално-образователен център в Търговище
Видяно: 209   Мнения:0

Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България: Не губете повече нито едно евро!
Видяно: 236   Мнения:0

Аплаузи от испанското председателство на ЕС за “Октопод”
Видяно: 208   Мнения:0

Министър Николай Младенов удостоява испанския посланик Хорхе Фуентес със “Златна лаврова клонка”
Видяно: 202   Мнения:0

Седмица на испанското и ибероамериканското кино - за 17-и път в София (16 МАЙ 2010 г.)
Видяно: 205   Мнения:0

Испанска връзка
Видяно: 247   Мнения:0

Кръгла маса “Интегрирането на българските граждани в Испания”
Видяно: 194   Мнения:0

Българче поема към Перу и Испания с Рута Кетцал
Видяно: 450   Мнения:0

Българите в Испания нямат намерение да се връщат
Видяно: 206   Мнения:0

МИЕТ показва потенциала на България за културен и СПА туризъм на международното изложение FITUR в Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро: Ако Европа не е единна, ще потъне
Видяно: 220   Мнения:0

Испанският посланик издигнат на висш пост в Мадрид
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 232   Мнения:0

Българче поема из Колумбия и Испания
Видяно: 234   Мнения:0

Чалга ли е цветистият език?
Видяно: 230   Мнения:0

В обновената след ремонт Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”: НА УРОК С ДОН КИХОТ
Видяно: 416   Мнения:0

Испанският посланик дон Хосе Луис Тапиа пред Klassa.bg: Целта на моя мандат е да доведа повече испански фирми в България
Видяно: 159   Мнения:0

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института "Сервантес"?
Видяно: 191   Мнения:0

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече
Видяно: 98   Мнения:0

Испанци идат за бизнес в България
Видяно: 90   Мнения:0

Испански паралели
Видяно: 88   Мнения:0

Кризата: българският и испанският ракурс
Видяно: 118   Мнения:0

Софийският пример на „Сервантес”
Видяно: 84   Мнения:0

Дипломира се двадесетият випуск на Испанската гимназия
Видяно: 62   Мнения:0

РОКА дава стипендии на студенти да учат испански
Видяно: 7   Мнения:0

Изпълнителният директор на Рока България АД, Серхио Кастро вече отговаря за мениджмънта на компанията Рока на Балканите
Видяно: 0   Мнения:0

Композицията We Are Water на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата
Видяно: 0   Мнения:0

Варненче тръгва с Рута Кетцал из Панама, Испания и Белгия
Видяно: 0   Мнения:0

Коледен концерт с класическа музика, организиран от Институт Сервантес и Рока България
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Дарение на Рока България за бежански центрове
Видяно: 0   Мнения:0

Пищен спектакъл в София на Националния балет на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Кралски отличия за двама испански бизнесмени у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Рафаел Алварадо - седем десетилетия по моста на думите
Видяно: 0   Мнения:0

Испанска пролет в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пикасо с изложба у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Живка Балтаджиева, поетеса: Ще преобразим света, ако започнем от себе си
Видяно: 0   Мнения:0

Поетични срещи между Испания и България
Видяно: 0   Мнения:0

Мигел Саенс, член на Испанската кралска академия: Силата на думите може да преобърне света
Видяно: 0   Мнения:0

Испански министър лансира у нас „Марката Испания”
Видяно: 0   Мнения:0

Светът през „Лявото око” на 12 фотографки
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанските социалисти опряха до Станишев
Видяно: 0   Мнения:0

Доайенът на българската испанистика
Видяно: 0   Мнения:0

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Барселона - най-космополитният град в Испания
Видяно: 2053   Мнения:0

Виното на Испания
Видяно: 5731   Мнения:0

Блясък и романтика по испански
Видяно: 996   Мнения:0

Испанските фиести - безкраен празник
Видяно: 946   Мнения:0

Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания
Видяно: 1014   Мнения:0

Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво
Видяно: 2980   Мнения:0

Саламанка - Исторически център на знанието
Видяно: 1375   Мнения:0

Севиля - вратата на Испания към Новия свят
Видяно: 865   Мнения:0

Толедо - градът на Ел Греко
Видяно: 1284   Мнения:0

Кулинарни традиции на Испания
Видяно: 7860   Мнения:4

Валенсия - очарованието на много векове в един град
Видяно: 4626   Мнения:0

Лас Файас - карнавал, заря и огън
Видяно: 2459   Мнения:0

Памплона - рога, копита и тръпка
Видяно: 1442   Мнения:0

Ще върне ли Дон Домат туристите в Испания?
Видяно: 686   Мнения:0

Барселона - една мечта, превърнала се в реалност
Видяно: 819   Мнения:0

Барселона на един дъх
Видяно: 766   Мнения:0

Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят
Видяно: 654   Мнения:0

С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка
Видяно: 1762   Мнения:0

Коледа и Нова година в Мадрид – 4 години по-късно
Видяно: 1148   Мнения:0

Авторски анализи
Изборите в Испания - махмурлук за войнолюбците
Видяно: 648   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Много шум за една магданозена скала
Видяно: 691   Мнения:0

Сапатеро станал политик заради дядо си
Видяно: 2137   Мнения:0

ИЗМАМНИЯТ СИМВОЛ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 2706   Мнения:0

Испанците се прехласнаха по Летисия - принцесата на Астурия
Видяно: 1900   Мнения:0

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид
Видяно: 691   Мнения:0

Ще сдобри ли Симеон Сапатеро с Буш?
Видяно: 644   Мнения:0

ИСПАНИЯ: ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Видяно: 1710   Мнения:0

У нас не виреят политици като Сапатеро
Видяно: 610   Мнения:0

Ужасът в Мадрид: Година по-късно
Видяно: 737   Мнения:0

Мадрид 11 март: Кой е виновният?
Видяно: 650   Мнения:0

“Бяла нощ” в Мадрид
Видяно: 760   Мнения:0

Щурм по суша от Мароко хвърли Европа в паника
Видяно: 684   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 2962   Мнения:0

Испания променя конституцията си заради бъдеща кралица
Видяно: 770   Мнения:0

Косовски синдром налегна Испания
Видяно: 713   Мнения:0

Да се пренесеш в миналото в Бехар
Видяно: 13993   Мнения:1

Проф. Мануел Торес: Съюзът на цивилизациите ще дойде с образованието
Видяно: 192   Мнения:0

ЕТА нокаутира Сапатеро
Видяно: 169   Мнения:0

Сапатеро се засилва за втори мандат
Видяно: 181   Мнения:0

Антъни Бийвър, историк: “Насилието се ражда от страха”
Видяно: 213   Мнения:0

Левица, демокрация и гласове
Видяно: 208   Мнения:0

Нова сцена
Видяно: 209   Мнения:0

Криза с дъх на ягоди
Видяно: 192   Мнения:0

Робин Худ пак е тук
Видяно: 189   Мнения:0

Диего Лопес Гаридо, държавен секретар на Испания за Европейския съюз: Това ще е най-важният Европейски парламент
Видяно: 167   Мнения:0

Мануел Ривас: Европа трябва да се роди отдолу
Видяно: 190   Мнения:0

Анхел Виняс: Не чакайте лява политика от дясна Европа
Видяно: 186   Мнения:0

Сърдитите млади хора от площадите
Видяно: 219   Мнения:0

Мистерия с бактерията убиец
Видяно: 193   Мнения:0

Защо „испанската революция” не стига до България
Видяно: 207   Мнения:0

Емилиано Гарсия-Пахе Санчес: Някогашният интернет е бил в Толедо
Видяно: 209   Мнения:0

Спасяването на Испания
Видяно: 205   Мнения:0

Мълчанието на Рахой
Видяно: 180   Мнения:0

Думи на Педро Олаля, отправени от Атина
Видяно: 179   Мнения:0

Рахой извади секирата
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Възмутените идат
Видяно: 218   Мнения:0

Възмутени и възмутителни : поглед от „Пуерта дел сол”
Видяно: 4092   Мнения:0

Пропукването на Испания
Видяно: 78   Мнения:0

Игра с огъня в Южна Европа
Видяно: 81   Мнения:0

Рахой в черната дупка на черната каса
Видяно: 81   Мнения:0

Хосе Игнасио Торебланка: Нужна е светла перспектива, за да се издържи кризата
Видяно: 9343   Мнения:0

Проф. Хавиер Самора от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид: Капитализмът продължава да функционира като казино
Видяно: 0   Мнения:0

Нови лица и ветрове в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Сатурновата дупка на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Рахой в троен обръч
Видяно: 0   Мнения:0

Podemos – генезис и перспективи
Видяно: 0   Мнения:0

Да, те могат. На ред е Испания
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” изведе народа на улицата
Видяно: 0   Мнения:0

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж
Видяно: 0   Мнения:0

По следите на „Подемос” в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

Цунамито "Подемос"
Видяно: 0   Мнения:0

Андалуското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Часът на „Подемос” и „Сюдаданос”
Видяно: 0   Мнения:0

Испанският обрат
Видяно: 0   Мнения:0

Сбогом на достойнството
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори28.1.2002 г.

Visitor: 3993244