Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 9, 8-14 март 2010 г.

Трус и за “чилийския модел”

Апокалиптичното земетресение оголи социалните напрежения в латиноамериканската република

Къдринка Къдринова


Често наричат Чили “края на света”. На 27 февруари името се оправда. Ужасяващото земетресение от 8,8 степен по Рихтер, което удари далечната латиноамериканска република и дори измести земната ос, причини страховити материални поражения и буквално пеобрази природния релеф. То обаче отне живота “само” на 800 души. Казват – благодарение на съобръзеното със сейзмичността на терена качествено чилийско строителство. Други пък твърдят, че причина е просто качеството на земните недра. А що се отнася до строителството – паднаха не само стари кирпичени постройки, но например и 20-етажна офис сграда в сторицата Сантяго, издигната съвсем наскоро. Може би повече с мисъл за банковата сметка на строителната фирма, отколкото за стабилността на съоръжението...
Трагедията удари най-силно Южно Чили – втория по големина град Консепсион, Талка, курорното селище Конститусион и т. н. Най-унищожителните поражения там бяха причинени не толкова от труса, колкото от предизвикананото от него цунами. Конститусион например бе направо размазано от мощната вълна.
След преживения кошмар и шока от жертвите и пораженията чилийците проявиха силно чувство на солидарност към пострадалите. Дори в сравнително най-малко засегнатата столица съвсем непознати хора излизат от оцелелите си домове, за да носят одеяла, лекарства, храна на останалите без подслон. За това разказа пред “ТЕМА” жененият за чилийка кинорежисьор Иван Цибулка, син на известния български филмов композитор Кирил Цибулка. Самият Иван със семейството си е сред най-активните доброволци.
Доста по-тежко отколкото в столицата обаче е положението на юг. Дни наред сред разразяването на стихията помощите не можеха да достигнат до откъснатите заради разрушените пътища и мостове зони. Затова – от глад и оттчаяние – в Консепсион имаше случаи на разграбване на магазини. В Конститусион обаче, както и в ред други селища, дори това не бе изход за пострадалите, защото и магазините бяха унищожени от цунамито. Хората бяха оставени сами срещу развилнялата се природа – без храна и дори вода, без ток, без съобщения.
Разбира се, правителството на президентката Мишел Бачелет се опита да направи максималното в трагичната ситуация. Но все пак дори и то не можеше да произведе магии. Вече се чуват критики за първите реакции на властите – когато официален Сантяго все още се въздържаше да поиска международна помощ, защото смяташе, че ще се справи със свои сили. Някои обвиняват правителството, че от желание да се покаже силно, да демонстрира, че “Чили не е Хаити”, е пренебрегнало нуждите на хората. Бачелет обаче вече рязко осъди подобни съждения и отсече, че сега не е време за това, а за общи усилия да се преодолее грамадната национална драма.
Пред очевидността на тежката ситуация президентката се реши да пусне в действие армията. Което е нож с две остриета в страна като Чили, живяла 17 години под една от най-кървавите военни диктатури в новата история. Военните трябваше да въвеждат ред в пострадалите райони. Първото, с което се заеха те, бе не да транспортират и раздават помощи, а да пазят магазините от разграбване. Доста лош сигнал за обезумелите от отчаяние хора там, за които едва ли вече е от значение, че живеят в Чили, а не в Хаити – просто реалният им живот в момента малко се отличава от живота на също съсипания от земетресение карибски остров.
Помощите все пак постепенно започнаха да стигат до ада в Южно Чили. Поне според правителствени източници се прави всичко необходимо за пострадалите хора. Масирано се внушава, че всякакво алармиране за тежки ситуации и всяка критика към властта в момента само влошава положението, че нацията се нуждае от единство. Дори бе оказан и натиск над чилийски медии, обвинени, че с информациите си “всявали паника”.
Силно травмираните от драмата чилийци още са в дълбок стрес и трудно владеят реакциите си. Както има изблици срещу “тези гадни крадци и мародери” от страна на по-заможните слоеве, възмутени от нападателите над магазини, така и “отдолу” пък се чува, че “отново бедните и гладните ще платят за всичко”.
Ето какво написа за “ТЕМА” от Сантяго историкът Хуан Карлос Гутиерес, учил навремето в България и женен за българка: “На 27 февруари призори един трус от 8,8 степен прекърши чилийския икономически модел... Няма да има революция, но всички трябва да си извлечем поуки, които да ни поведат към една по-солидарна държава, по-социална, с достоен труд и достойно заплащане, с предприятия, които гледат на работниците като на производители на блага и като на единствените способни да възстановят страната.”
Привържениците пък на изникналите като гъби след дъжд многобройни патриотични организации с емблематични наименования като “Сила, Чили”, “Горе главата, Чили”, “В Чили героите се изправят”, развиват други тези. “От Чили искаме да покажем спокойствие и да повдигнем духа на приятелите ни и роднините ни в чужбина,” пише например друг български възпитаник – Густаво Гонсалес, привърженик на “Сила, Чили”. Той привежда конкретни цифри и данни, които сочат, че на пострадалите райони е била осигурена максимално бърза и ефективна в рамките на възможното помощ.
Междувременно бе съобщено, че Чили ще приеме и помощ от чужбина, но не в пари и спасители, а в полеви болници, апарати за хемодиализа, понтони, електрически генератори, сателитни телефони, установки за преработка на морската война в питейна и т.н.
В България инициативна група от приятели на Чили съвместно с Почетното консулство на Чили предложи откриването на телефонен номер за събиране на помощи за пострадалите от земетресението чрез sms-и. В неофициалните разговори в някои официални български институции обаче бе обяснено, че идеята е нецелесъобразна, защото “българският народ е беден”... Все пак е била обещана материална помощ от българската държава. Но в пари, а не в артикули от споменатия вече списък. Когато къщата на съседа ти гори обаче, ти не му даваш пари да си купи маркуч, защото той има нужда просто бързо да му подадеш точно кофа с вода, а не потфейл...


* * *

Щурмът на стихиите

Ана Георгиева

Природата се развилня. От земетресенията в Хаити и Чили до бурите и наводненията в Европа – стихиите показват на човек колко малък продължава да бъде въпреки целия си технически напредък.
Разместването на земните пластове си остава най-смъртоносното природно бедствие през последното десетилетие, соч Би Би Си. Негови жертви са почти 60% от всички загинали от катаклизми между 2000 и 2009 г., 22% са загиналите от бури, а 11% - от високи температури.
Само за последните няколко дни по света бяха регистрирани повече от 258 земни труса с магнитуд над 4.5 по Рихтер. Освен мощия сейзмичен удар в Чили, земята се раздвижи драматично и на доста други места. Япония пострада ден преди чилийската драма със 7.3 по Рихтер. В същия ден на труса в Чили – на 27 февруари, имаше земетресения и в Аржентина – 6.3; Афганистан – 5.7; Филипините – 5.7; а в Китай ударът дори бе двоен – 5.4 и 5.0 съответно в провинциите Ксизанг и Юннан. Ден по-късно в Еквадор земята се разтресе със сила 5.3 и още веднъж в Северен Пакистан с магнитуд 6.2. В Гватемала на 23 февруари пък беше регистрирано земетресение от 5.6, същия ден това стана и в Иран – 5.1, а малко преди това и в Тонга – 5.7 по Рихтер. На 2 март черната серия продължи - Киргизстан (5.0 ), Турция (4.7) и Филипините (6.1). За щастие, никъде нямаше човешки жертви и сериозни материални щети.
По същото време Западна Европа беше връхлетяна от ураганната буря “Синтия”, която в началото на седмицата уби най-малко 58 души. Сред засегнатите са Германия, Португалия, Холандия, Испания, Великобритания и Франция, която пострада най-тежко. От вътрешното министерство в страната съобщават за поне 47 загинали. “Това е национална катастрофа”, заяви френският премиер Франсоа Фийон. Пороен дъжд, съчетан с изключително силен вятър и огромни вълни, е разрушил редица крайбрежни диги и е причинил наводнения. Ветровете достигнали скорост от 200 км/ч и били усетени дълбоко във вътрешността на Франция, чак до Париж. А в неделя поривите на вятъра на върха на Айфеловата кула са надхвърлили 175 км/ч. “Синтия” остави апокалиптичен пейзаж – изкоренени дървета, отнесени покриви, прекъснати електропроводи, разрушени къщи.
Зачестилите природни бедствия предизвикаха множество спекулации. Те започнаха още след труса в Хаити в началото на януари, когато загинаха близо 300 хиляди души. Но земетресението в Чили окончателно захрани всевъзможни конспиративни и апокалиптични теории. Едни обвиняват политическите елити, че ги причиняват умишлено, за да контролират света. Други пък са напълно убедени, че климатичните промени са в дъното на разрушителните бедствия. А според трети природата ни подсказва, че наближавал краят на света.
Последователите на апокалиптичната теория, очакват той да настъпи през 2012 г., когато свършвал “календарът на маите”. Без да се държи сметка, че писмеността на маите и до ден-днешен не е разгадана, многобройни “тълкуватели” твърдят, че календарът сочел как положението на Земята ще се изравни със Слънцето и с центъра на нашата галактика Млечния път. Никой не знае какъв ще е ефектът от това, но маите вярвали, че ще се случи нещо ужасно – пак според днешните “тълкуватели”.
Според друга известна теория отново през 2012 г. ни очаква смяна на магнитното поле на Земята - процес, при който северният и южният магнитен полюс си разменят местата. Тогава за определен момент планетата ни ще има нулев магнетизъм, което пък би довело до зловещи природни бедствия. Подобна смяна ставала приблизително на всеки 500 000 години. Причината е в промяната на посоката на движение на огромни маси течно желязо в недрата на планетата ни. Проучвания показват, че силата на магнитното поле на Земята е намаляло с 10% през последните 150 години. През същия период северният магнитен полюс пък се е преместил с близо 1100 км. Според геофизици и астрофизици окончателното разместване ще причини неизправност в електрическите уреди, отслабване на имунната система на живите същества, нарастване на вулканичната дейност, земетресения и свлачища, както и отслабване на интензитета на магнитното поле на Земята, което ни предпазва от смъртоносното въздействие на слънчевата радиация.
Не е задължително обаче всичко това да означава край на света, а просто съществени промени в майката природа, които са се случвали и преди в историята, успокояват противници на подобни теории.
И докато спекулациите за разместването на магнитните полюси продължават, едно друго разместване е доказано. Стана ясно, че земетресението в Чили е скъсило продължителността на денонощието като е изместило земната ос и е променило ротацията на Земята, твърди ученият от НАСА Ричард Грос. Изследователите са изчислили, че трусът е скъсил деня с 1.26 микросекунди (една микросекунда е равна на една милионна част от секундата). А земната ос е изместена с около 8 сантиметра. Тази ос се различава от оста на въртене на планетата. Подобно нещо се е случвало и след земетресението от 9.1 по Рихтер през 2004 г. на остров Суматра - тогава денят се е скъсил с 6.8 микросекунди.


Видяно: 200Мнения: 0

Общи данни
Чили
Видяно: 2696   Мнения:0

Известни личности
Известни личности
Видяно: 2849   Мнения:0

Сто години от рождението на Пабло Неруда
Видяно: 1656   Мнения:0

Луис Корвалан пише книга за демокрацията
Видяно: 555   Мнения:0

Любовта на Виктор Хара
Видяно: 211   Мнения:0

Изправи се, Виктор Хара!
Видяно: 208   Мнения:0

Българо-чилийски мотиви за Виолета и Виктор
Видяно: 303   Мнения:0

Духът на Неруда още зарежда Исла Негра с магии и любов
Видяно: 1068   Мнения:0

Убиецът на Виктор Хара е руснак
Видяно: 1704   Мнения:1

В корабовлака на Неруда
Видяно: 238   Мнения:0

Татко Лучо отиде при сина си
Видяно: 257   Мнения:0

Корвалан си отиде с България в сърцето
Видяно: 252   Мнения:0

Сърцето на Корвалан
Видяно: 211   Мнения:0

Чилийският Берлускони
Видяно: 219   Мнения:0

Неудобният Алиенде
Видяно: 256   Мнения:0

Чилийският казак
Видяно: 249   Мнения:0

Матилде, музата на Неруда
Видяно: 410   Мнения:0

Отровен ли е бил Пабло Неруда
Видяно: 101   Мнения:0

Две жени начело на Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Капитанът на чилийските бури
Видяно: 0   Мнения:0

Корабът на Неруда
Видяно: 0   Мнения:0

Дъщери на генерали в битка за Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Антонио Скармета получи литературната награда "Планета"
Видяно: 886   Мнения:0

Исабел Алиенде тръгва на български
Видяно: 741   Мнения:0

Чили ще се състезава за "Оскар" и "Гоя" с филма "Мачука"
Видяно: 742   Мнения:0

Записки от един медиен конгрес в Чили
Видяно: 211   Мнения:0

Чили си спомня за Салвадор Алиенде с филм 41 години по-късно
Видяно: 0   Мнения:0

От Пабло Неруда до Димитър Димов
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Мануел Инохоса: Не ви трябва Пиночет, а развитие на демократичните институции
Видяно: 739   Мнения:0

Спомен за приятелите, които разпиляхме
Видяно: 4405   Мнения:1

Честват един век на Пабло Неруда в СУ
Видяно: 650   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 592   Мнения:1

Първанов предлага на Чили смесени предприятия
Видяно: 632   Мнения:0

Чилийци, живяли в България, плакаха пред Първанов
Видяно: 1039   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 545   Мнения:0

Българското Чили
Видяно: 2136   Мнения:0

Чилийска фиеста, български прочит
Видяно: 331   Мнения:0

Българо-чилийски мотиви за Виолета и Виктор
Видяно: 215   Мнения:0

Експлозивни струни - от Чили до България
Видяно: 330   Мнения:0

Велислава Дърева просълзи посланика на Чили
Видяно: 358   Мнения:0

Пилот ветеран на 94 г.е доайен на българите в Чили
Видяно: 303   Мнения:0

Чилийски открития
Видяно: 235   Мнения:0

България ще има почетен консул в Чили
Видяно: 714   Мнения:0

Чили чества 24 май с книги от Антарктида
Видяно: 636   Мнения:0

Български режисьор трупа слава в Чили
Видяно: 1263   Мнения:0

БЪЛГАРИТЕ - ПОЧТИ КАТО ЧИЛИЙЦИТЕ
Видяно: 700   Мнения:0

България завинаги е в сърцето на Луис Корвалан
Видяно: 246   Мнения:0

Българо-чилийски връзки и българско посолство в Чили - към декември 2008 г.
Видяно: 417   Мнения:0

Един чилиец разказва за... Макондо (Народна република)
Видяно: 243   Мнения:0

Близкото Чили
Видяно: 277   Мнения:0

НИКОЛА ВАПЦАРОВ И ВИКТОР ХАРА – БРАТЯ НА ВСИЧКИ “ПОЕТИ БЕЗ ГРАНИЦИ”
Видяно: 291   Мнения:0

Безпокойни песни
Видяно: 269   Мнения:0

Чили
Видяно: 257   Мнения:0

Посолството на България в Чили отбелязва националния ни празник с изложба на трима млади български творци
Видяно: 359   Мнения:0

Книгите на Юлия Кръстева - на чилийските барикади
Видяно: 256   Мнения:0

Българско ехо от чилийския 11 септември
Видяно: 0   Мнения:0

Чилийски уроци за българското образование
Видяно: 0   Мнения:0

Всички обичаха имигрантите от Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Чили и България – вазимовръзки и дифузии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Янки и холандци копаят за съкровището на Френсис Дрейк край Чили
Видяно: 1163   Мнения:1

Атакама е Елдорадо за астрономите
Видяно: 688   Мнения:0

ПУСТИНЯТА АТАКАМА - изумителни съкровища в най-сухия край на света
Видяно: 2270   Мнения:1

ВЕЛИКДЕНСКИЯТ ОСТРОВ - загадъчен археологически музей на открито
Видяно: 692   Мнения:0

На края на света
Видяно: 249   Мнения:0

Пробождането на Андите
Видяно: 211   Мнения:0

Сървайвър по чилийски
Видяно: 239   Мнения:0

Гневът на вулканите
Видяно: 210   Мнения:0

Супертелескоп се взира от Чили във Вселената
Видяно: 236   Мнения:0

Чили в сметки
Видяно: 238   Мнения:0

Чили - луда география и уникална храна
Видяно: 118   Мнения:0

Авторски анализи
Луис Корвалан още вярва в социализма
Видяно: 1602   Мнения:1

Господството на САЩ бе осигурено от Горбачов
Видяно: 814   Мнения:0

Дванадесетгодишно чилийче тормози политици
Видяно: 652   Мнения:0

Миналото мълчи зад всеки ъгъл в Сантяго
Видяно: 819   Мнения:0

Луис Корвалан пише книга за демокрацията
Видяно: 661   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 585   Мнения:0

Духът на Неруда още зарежда Исла Негра с магии и любов
Видяно: 580   Мнения:0

Убиецът на Виктор Хара е руснак
Видяно: 920   Мнения:0

Латино в яркочервено и бледорозово
Видяно: 512   Мнения:0

Промяна по чилийски: страдалка, руса, жена
Видяно: 598   Мнения:0

Революцията на пингвините
Видяно: 570   Мнения:0

Трепети под Южния кръст
Видяно: 543   Мнения:0

БАЧЕЛЕТ, ЖЕНАТА ПРЕЗИДЕНТ
Видяно: 660   Мнения:0

ЧИЛИ СЛЕД ПИНОЧЕТ
Видяно: 1260   Мнения:0

Светлини и сенки от Къщата на духовете
Видяно: 504   Мнения:0

България завинаги е в сърцето на Луис Корвалан
Видяно: 8751   Мнения:0

Чили започва отначало
Видяно: 201   Мнения:0

Махалото на Фуко – от Украйна до Чили
Видяно: 180   Мнения:0

Трус и за “чилийския модел”
Видяно: 199   Мнения:0

Татко Лучо отиде при сина си
Видяно: 219   Мнения:0

В краката на Магелан
Видяно: 188   Мнения:0

Пасионариите на Чили
Видяно: 196   Мнения:0

Чилийски трусове
Видяно: 6635   Мнения:0

Следата на Алиенде
Видяно: 0   Мнения:0

Четиридесет години по-късно Чили се връща на пътя на Алиенде
Видяно: 0   Мнения:0

Подаръкът на Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Лявото и дясното ехо от Чили 40 години по-късно
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998166