Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 3, 25-31 януари 2010 г.

Махалото на Фуко – от Украйна до Чили

Реваншите не са онова, което бяха, подсещат метаморфозите около Виктор Янукович и Себастиан Пиниера

Къдрикна Къдринова


Много преди Умберто Еко да го направи заглавие на един от най-прочутите си романи, махалото на Фуко става нагледно доказателство за въртенето на Земята. През 1851 г. френският физик Жан Бернар Леон Фуко демонстрира своя уред в парижкия Пантеон. Закрепва под купола метално въже, дълго 67 м, а на края му овесва тежест от 28 кг. На пода маркира кръг с диаметър 6 м, посипва го с пясък и пуска махалото да се люлее отгоре така, че да очертава траекторията си по пясъка. Всяко поредно залюляване се отклонява от предишното с 3 градуса. За един час отклонението е 11 градуса. А за 32 часа махалото извършва пълно завъртане и се връща в изходното си положение. С което Фуко неопровержимо доказва, че Галилей е бил прав да възкликне за Земята: “И все пак тя се върти”.
На 18 януари т.г. в две доста далечни една от друга точки на въртящата ни се планета – в Украйна и в Чили, се състояха президентски избори, които прокараха много общи траектории и доказаха, че връщането в изходно положение не е изключение и в политиката. Но понеже движението на Земята около оста й не спира, всяко завъртане е условно. Защото средата, времето и хората междувременно се променят. Така че никога онова, което е било, не може да се повтори едно към едно.
В Украйна сякаш още от “Оранжевата революция” през 2004 г. гледаме все един и същи спектакъл с все едно и също трио в главните роли – Юлия Тимошенко и двамата Викторовци, Юшченко и Янукович. Тройката само периодично си разменя позициите на сцената. И по средата все се пада Юлия. Във времената на площадната романтика тя игра в един отбор с Юшченко. После той стана президент, а тя – премиер. После те се скараха и той я уволни. После тя пак се върна начело на правителството – вече в комбина със спечелилия парламентарния вот Янукович. През цялото това време Украйна се люшкаше между газови и икономически кризи, политически компромати и ненадейни коалиции, прозападни амбиции и тактически приклякания пред Русия. Набеденият за “човек на Москва” още през 2004-а Янукович нямаше нужда от кой знае какви активни действия, за да се засили за желания си реванш. Просто трябваше спокойно да изчака своето време. Да остави Юшченко и Тимошенко да се донамразят и да доотблъснат някогашните си привърженици с откровената си гонитба и с болезнените ритания в кокалчетата по бързата лента на властта. В това състезание по-умелата бе Юлия. Тя винаги знаеше не само в кой момент да забави или ускори темпото, но и в коя посока да хвърля очарователни погледи и усмивки. Както в зората на кариерата си беше брюнетка в класическо костюмче ала английска лейди, а после уви руса плитка около главата си в типичен народен украински стил, така и в политическите си реверанси съумя да запази и харизмата си на “прозападен политик”, и дарбата лесно да изглажда руско-украинските грапавини в пряк диалог с Владимир Путин. “Малцина могат да отрекат, че Тимошенко винаги ловко настройва риториката си според политическата ситуация,” обобщава уменията й “Лос Анджелис таймс”. Все пак дългото съперничество с Юшченко и не по-малко дългата сянка от прозвището й “газовата принцеса” нямаше как да не помрачат и нейния светъл лик. Не й помогна дори хрумването специално заради Годината на белия тигър да грейне на сегашните избори цялата в бяло.
По-печелившият засега се оказва останалият встрани от калните пръски на властта Виктор Янукович. Така поне излиза от резултатите на първия тур на президентската надпревара на 18 януари. Янукович взе около 35%, Тимошенко – 25%, а трети с 13% излезе бившият шеф на украинската национална банка Сергей Тигипко. Юшченко получи унизителните за действащ президент около 6% и практически изпада от играта – за нескрита радост на трудно понасялата антируските му ходове Москва.
Балотажът ще е на 7 февруари. Веднага започнаха сметки към чий лагер ще прелее гласовете си “балансьорът” Тигипко. Янукович има добри шансове да го придърпа към себе си с обещание за премиерско място. Но и Тимошенко не бива да се подценява. Доста западни издания, отдавна оценили нейната котешка способност винаги да пада елегантно на хубавите си крака, смятат, че шансовете й за втория тур не са за пренебрегване. И все пак надделява мнението, че се задава победа за Янукович. Според австрийския в. “Ди Пресе” водещите украински олигарси са се разбрали да подкрепят именно него. В такъв случай на винаги оцеляващата Юлия ще й се наложи бързо да се приспособи към новата ситуация – което, впрочем, няма да е ново за нея. В прогнозите не се изключва дори съжителството между Тимошенко като премиер и Янукович като президент.
Водещи западни издания смятат също, че пресилената му “проруска” слава всъщност няма да е пречка и за конструктивен диалог със Запада. “Погрешно е Янукович да се смята за руска марионетка. Икономическото лоби никога няма да му позволи да развали отношенията със Запада, към който е насочена по-голямата част от износа, нито пък да отвори украинския пазар за руските олигарси. Най-доброто, на което може да се надява Западът, това е в Украйна да бъде избран президент, способен да управлява страната”, сочи анализ във “Форин полиси”.
Други западни издания като “Крисчън сайънс монитор” все пак оплакват “Оранжевата революция” и страдат, че сякаш всичко се връща в положението от 2004-а. Подобни терзания обаче изглеждат наивни. Махалото си е махало, но и Земята доста се е повъртяла за шестте години оттогава. Малко украинци биха излезли днес да мръзнат по площадите заради тогавашните герои, а пък за Европа – и за България – изглежда е най-важно Киев да се разбира добре с Москва, за да няма повече газови кризи. Така че изразеното желание на Янукович Украйна да се присъедини към проекта Северен поток може да се окаже най-сигурният му гарант за победа на втория тур.
Колкото и да е далеч от Украйна, Чили също показа със своите президентски избори, че законите на физиката имат доста любопитно приложение в политиката. И там сякаш нещата се завъртяха във времето – макар и с повече идеологически отколкото олигархически знак, макар и с по-широк мащаб в годините. Десницата за първи път от две десетилетия насам, откак падна диктатурата на генерал Аугусто Пиночет, отново се върна на власт. На втория тур от президентския вот на 18 януари за държавен глава на Чили бе избран “чилийският Берлускони” – натрупалият състоянието си по времето на диктатурата милиардер Себастиан Пиниера, собственик на националната авиокомпания ЛАН, на телевизионния канал “Чилевисион”, на най-популярния футболен отбор “Коло Коло”. Пиниера взе 52% от гласовете, а съперникът му, кандидатът на управлявалата през последните 20 г. левоцентристка коалиция между социалисти и християндемократи “Консертасион” Едуардо Фрей – 48%.
Сблъсъкът между двамата бе особено драматичен за традиционно силната в Чили левица, която в последните години позагуби притегателността си заради разминаването между идеалите й и практическите действия на доста от висшите функционери на “Консертасион”. Издигането на християндемократа Фрей, който е бил президент през 1994-2000 г. и не е оставил добри спомени, бе несъмнена грешка. Особено след президентка като отиващата си сега социалистка Мичел Бачелет – първата жена държавен глава на Чили. Дори и на края на мандата й нейната популярност е около 80%. Чилийците искрено я обичат заради нейната човечност и достъпност. Но конституцията не й дава право на втори мандат. Парадоксът е, че дори около 50% от гласувалите сега за Пиниера твърдят в цитирана от Би Би Си анкета, че биха подкрепили Бачелет, ако можеше да се кандидатира. Съотборникът й Фрей обаче не съумя да привлече достатъчно гласове, дори и в ролята на “по-малкото зло”.
По-интересен за публиката се оказа апелиращият за “промяна” Пиниера. Той бе и по-атрактивен – не само показа футболни и колоездачни умения вкупом с цялото си многобройно семейство, но и се изяви в тв предаване ала “ВИП данс”, в което танцува заедно с други участници под музиката на Майкълджексъновия “Трилър”. Освен шоуменски заложби Пиниера демонстрира и консенсусен политически тон, готовност за приемственост в социалната политика, енергичност в плановете за икономически реформи, които да дадат на страната “повече мускули и по-малко тлъстини” и т.н. Той усърдно бягаше от натрапваното му от неговите политически опоненти клеймо на “пиночетист” и внушаваше, че временета са други и че негов образец за подражание е френският президент Никола Саркози. А първото, което направи след оповестяването на изборните резултати, бе да засвидетелства на Бачелет дълбокото си уважение и да я увери, че я смята за най-успешната президентка на Чили. Амбицията му да се покаже “модерен десен” обаче не попречи на привържениците на Пиниера още на митинга след победата му радостно да размахат в тълпата бюст на Пиночет...
Не липсват коментари, че триумфът на десницата в Чили е знак за обръщане на “лявата вълна” в цяла Латинска Америка. Факт е, че Пиниера ще се нареди до десните президенти на Колумбия и Мексико Алваро Урибе и Фелипе Калдерон, които нарича свои приятели. Но е факт също, че десницата от времето на Пиночет трудно може да бъде съживена в сегашната политическа среда на целия американски континент и на всичките му колоритни водачи – от Барак Обама до Уго Чавес. Все пак махалото на Фуко неизменно доказва не толкова завъртането в кръг, колкото въртенето на Земята...


Видяно: 181Мнения: 0

Общи данни
Чили
Видяно: 2696   Мнения:0

Известни личности
Известни личности
Видяно: 2849   Мнения:0

Сто години от рождението на Пабло Неруда
Видяно: 1656   Мнения:0

Луис Корвалан пише книга за демокрацията
Видяно: 555   Мнения:0

Любовта на Виктор Хара
Видяно: 211   Мнения:0

Изправи се, Виктор Хара!
Видяно: 208   Мнения:0

Българо-чилийски мотиви за Виолета и Виктор
Видяно: 303   Мнения:0

Духът на Неруда още зарежда Исла Негра с магии и любов
Видяно: 1068   Мнения:0

Убиецът на Виктор Хара е руснак
Видяно: 1704   Мнения:1

В корабовлака на Неруда
Видяно: 238   Мнения:0

Татко Лучо отиде при сина си
Видяно: 257   Мнения:0

Корвалан си отиде с България в сърцето
Видяно: 252   Мнения:0

Сърцето на Корвалан
Видяно: 211   Мнения:0

Чилийският Берлускони
Видяно: 219   Мнения:0

Неудобният Алиенде
Видяно: 256   Мнения:0

Чилийският казак
Видяно: 249   Мнения:0

Матилде, музата на Неруда
Видяно: 410   Мнения:0

Отровен ли е бил Пабло Неруда
Видяно: 101   Мнения:0

Две жени начело на Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Капитанът на чилийските бури
Видяно: 0   Мнения:0

Корабът на Неруда
Видяно: 0   Мнения:0

Дъщери на генерали в битка за Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Антонио Скармета получи литературната награда "Планета"
Видяно: 886   Мнения:0

Исабел Алиенде тръгва на български
Видяно: 741   Мнения:0

Чили ще се състезава за "Оскар" и "Гоя" с филма "Мачука"
Видяно: 742   Мнения:0

Записки от един медиен конгрес в Чили
Видяно: 211   Мнения:0

Чили си спомня за Салвадор Алиенде с филм 41 години по-късно
Видяно: 0   Мнения:0

От Пабло Неруда до Димитър Димов
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Мануел Инохоса: Не ви трябва Пиночет, а развитие на демократичните институции
Видяно: 739   Мнения:0

Спомен за приятелите, които разпиляхме
Видяно: 4405   Мнения:1

Честват един век на Пабло Неруда в СУ
Видяно: 650   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 592   Мнения:1

Първанов предлага на Чили смесени предприятия
Видяно: 632   Мнения:0

Чилийци, живяли в България, плакаха пред Първанов
Видяно: 1039   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 545   Мнения:0

Българското Чили
Видяно: 2136   Мнения:0

Чилийска фиеста, български прочит
Видяно: 331   Мнения:0

Българо-чилийски мотиви за Виолета и Виктор
Видяно: 215   Мнения:0

Експлозивни струни - от Чили до България
Видяно: 330   Мнения:0

Велислава Дърева просълзи посланика на Чили
Видяно: 358   Мнения:0

Пилот ветеран на 94 г.е доайен на българите в Чили
Видяно: 303   Мнения:0

Чилийски открития
Видяно: 235   Мнения:0

България ще има почетен консул в Чили
Видяно: 714   Мнения:0

Чили чества 24 май с книги от Антарктида
Видяно: 636   Мнения:0

Български режисьор трупа слава в Чили
Видяно: 1263   Мнения:0

БЪЛГАРИТЕ - ПОЧТИ КАТО ЧИЛИЙЦИТЕ
Видяно: 700   Мнения:0

България завинаги е в сърцето на Луис Корвалан
Видяно: 246   Мнения:0

Българо-чилийски връзки и българско посолство в Чили - към декември 2008 г.
Видяно: 417   Мнения:0

Един чилиец разказва за... Макондо (Народна република)
Видяно: 243   Мнения:0

Близкото Чили
Видяно: 277   Мнения:0

НИКОЛА ВАПЦАРОВ И ВИКТОР ХАРА – БРАТЯ НА ВСИЧКИ “ПОЕТИ БЕЗ ГРАНИЦИ”
Видяно: 291   Мнения:0

Безпокойни песни
Видяно: 269   Мнения:0

Чили
Видяно: 257   Мнения:0

Посолството на България в Чили отбелязва националния ни празник с изложба на трима млади български творци
Видяно: 359   Мнения:0

Книгите на Юлия Кръстева - на чилийските барикади
Видяно: 256   Мнения:0

Българско ехо от чилийския 11 септември
Видяно: 0   Мнения:0

Чилийски уроци за българското образование
Видяно: 0   Мнения:0

Всички обичаха имигрантите от Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Чили и България – вазимовръзки и дифузии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Янки и холандци копаят за съкровището на Френсис Дрейк край Чили
Видяно: 1163   Мнения:1

Атакама е Елдорадо за астрономите
Видяно: 688   Мнения:0

ПУСТИНЯТА АТАКАМА - изумителни съкровища в най-сухия край на света
Видяно: 2270   Мнения:1

ВЕЛИКДЕНСКИЯТ ОСТРОВ - загадъчен археологически музей на открито
Видяно: 692   Мнения:0

На края на света
Видяно: 249   Мнения:0

Пробождането на Андите
Видяно: 211   Мнения:0

Сървайвър по чилийски
Видяно: 239   Мнения:0

Гневът на вулканите
Видяно: 210   Мнения:0

Супертелескоп се взира от Чили във Вселената
Видяно: 236   Мнения:0

Чили в сметки
Видяно: 238   Мнения:0

Чили - луда география и уникална храна
Видяно: 118   Мнения:0

Авторски анализи
Луис Корвалан още вярва в социализма
Видяно: 1602   Мнения:1

Господството на САЩ бе осигурено от Горбачов
Видяно: 814   Мнения:0

Дванадесетгодишно чилийче тормози политици
Видяно: 652   Мнения:0

Миналото мълчи зад всеки ъгъл в Сантяго
Видяно: 819   Мнения:0

Луис Корвалан пише книга за демокрацията
Видяно: 661   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 585   Мнения:0

Духът на Неруда още зарежда Исла Негра с магии и любов
Видяно: 580   Мнения:0

Убиецът на Виктор Хара е руснак
Видяно: 920   Мнения:0

Латино в яркочервено и бледорозово
Видяно: 512   Мнения:0

Промяна по чилийски: страдалка, руса, жена
Видяно: 598   Мнения:0

Революцията на пингвините
Видяно: 570   Мнения:0

Трепети под Южния кръст
Видяно: 543   Мнения:0

БАЧЕЛЕТ, ЖЕНАТА ПРЕЗИДЕНТ
Видяно: 660   Мнения:0

ЧИЛИ СЛЕД ПИНОЧЕТ
Видяно: 1260   Мнения:0

Светлини и сенки от Къщата на духовете
Видяно: 504   Мнения:0

България завинаги е в сърцето на Луис Корвалан
Видяно: 8751   Мнения:0

Чили започва отначало
Видяно: 201   Мнения:0

Махалото на Фуко – от Украйна до Чили
Видяно: 180   Мнения:0

Трус и за “чилийския модел”
Видяно: 199   Мнения:0

Татко Лучо отиде при сина си
Видяно: 219   Мнения:0

В краката на Магелан
Видяно: 188   Мнения:0

Пасионариите на Чили
Видяно: 196   Мнения:0

Чилийски трусове
Видяно: 6635   Мнения:0

Следата на Алиенде
Видяно: 0   Мнения:0

Четиридесет години по-късно Чили се връща на пътя на Алиенде
Видяно: 0   Мнения:0

Подаръкът на Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Лявото и дясното ехо от Чили 40 години по-късно
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998143