Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 1, 7-13 януари 2008 г.

Латиносериалът “Емануел”

Дете на отвлечена и партизанин кипна страстите около заложниците в Колумбия

Къдринка Къдринова


Тази история можеше да донесе четвърти “Оскар” на Оливър Стоун, ако го бяха оставили да я снима по предварителния сценарий – оповестено освобождаване на две отвлечени преди 7 и преди 6 години колумбийски политички заедно с детето на едната, родено в джунглата от любовта й с партизанин... Но вместо холивудски хит с хепиенд публиката получи подгизнал от страсти и съперничества латиносериал без видим край.
Завръзката се губи още в края на 50-те и началото на 60-те години на ХХ век, когато се зараждат Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК според испанската абревиатура)– партизанска групировка за самоотбрана на селяните срещу паравоенните формирования на едрите земевладелци. Още оттогава начело на ФАРК е легендарният днес “Тирофихо” (“Точен изстрел”) Мануел Маруланда. Различни колумбийски правителства с променливо желание опитват да преговарят с ФАРК. През 1999 г. на наброяващите 17 000 бойци ФАРК дори се признава правото да контролират 42 000 кв. км от колумбийската територия. Диалогът тогава обаче е прекратен заради поредно отвличане на сенатор, извършено от партизаните. За тях задържането на заложници е средство за натиск срещу правителството да пусне техни членове, хвърлени по затворите. В момента зад решетките има около 500 хора на ФАРК и Маруланда иска да ги размени срещу 50-имата заложници в партизански плен.
Най-прочутата от пленничките е Ингрид Бетанкур, кандидат-президентка с двойно – колумбийско и френско (защото е родена във Франция от родители дипломати) гражданство. Тя е отвлечена от ФАРК в началото на 2002-ра край Сан Висенте де Кагуан заедно със съратничката си Клара Рохас. Освобождаването на Бетанкур и на българските медицински сестри в Либия бе

акцент в президентската кампания на Никола Саркози

във Франция. След като нашият случай бе разрешен, сега амбицията на Саркози е да спаси и Ингрид. Това бе основната тема и на разговорите му с венецуелския президент Уго Чавес, когото посрещна в Париж през ноември. Чавес се нае да посредничи между ФАРК (които явно му се доверяват като на “ляв”) и правителството в Богота начело с президента Алваро Урибе (който афишира симпатиите си към Джордж Буш).
Мисията на Чавес напредваше активно, докато при негов опит да говори директно с един от колумбийските генерали Урибе не изригна срещу “намесата” на венецуелеца във вътрешните работи на Колумбия и не го отряза от посредничеството.
Чавес отвърна с тирада срещу “лакея на империята” (САЩ) Урибе, но не спря да си комуникира с ФАРК. Именно чрез него в края на декември партизаните изненадващо съобщиха, че ще пуснат трима заложници - отвлечената година преди Бетанкур депутатка Консуело Гонсалес де Пердомо, съратничката на Ингрид Клара Рохас и... нейния роден по време на пленничеството й 4-годишен син Емануел.
Тъкмо детето, появило се от връзката на Клара с незнаен партизанин, придаде на и без това покъртителния сюжет отблясъците на бъдещ “Оскар”. Латиноамериканските сайтове се изпълниха с версии и догадки около съдбата на “рожбата на любовта от джунглата”. Дали наистина “дъщерята на олигархията” Клара, която до пленяването си на 42-годишна възраст е била преуспяваща адвокатка, но не се е омъжвала и не е имала деца, е била

“омаяна” от някой въоръжен идеалист

сред похитителите си? Или малкият Емануел е плод на банално изнасилване? Доколко верни са твърденията на един избягал заложник, че партизаните давали на Клара да вижда детето си само отвреме-навреме, защото било “наполовина тяхно” и искали да го възпитат като “дете на народа”? Сърцераздирателните нотки бяха подсилени от майката на Клара – Клара Рохас старша, която заяви, че ще приеме мистичния партизанин в семейството, щом е баща на внучето й...
Явно запленен от историята, Оливър Стоун отиде с оператора си първо в Каракас при Чавес, а после и в градчето Виявисенсио насред колумбийската джунгла, на 127 км от Богота, където се събраха всички мобилизирани от венецуелския лидер международни посредници – представители на 7 страни начело с бившия аржентински президент Нестор Кирчнер плюс цяла флотилия от самолети и хеликоптери, които трябваше да извозят очакваните заложници към Каракас по специално договорен с колумбийските власти коридор. Въпреки непоносимостта на Урибе към Чавес отначало изглеждаше, че Богота е готова да съдейства за успеха мисията, наречена “Операция Емануел” – по името на детето на Клара, разбира се. А Чавес уверяваше майката и брата на Клара, както и дъщерите на другата заложничка – Консуело Гонсалес, че ще посрещат новата 2008-ма година с освободените си близки. И позираше пред фотообективите, гушнал внучката на Консуело.
Оливър Стоун, Нестор Кирчнер, представителите на Международния Червен кръст и всички останали чуждестранни гаранти на операцията с готовност си провалиха новогодишните празници и останаха да чакат освобождаването на Консуело, Клара и Емануел във Виявисенсио до самия 31 декември. Чавес не спря да настоява Урибе да изтегли всички колумбийски военни части от зоната, защото ФАРК нямало да пуснат заложниците, ако армията не спре да дебне. На което Урибе отговори като внезапно пристигна във Виявисенсио и зашемети всички със собствена версия за причината, която кара ФАРК да бавят освобождаването – според него детето Емануел отдавна не било при партизаните и те просто нямало кого да пуснат. Последвалият обрат окончателно бутна публиката в стихията на латиносериалите. Урибе обяви, че още от 2005 г.

в един от държавните приюти за сираци

в Богота се намирало дете “с характеристики като на Емануел” – вероятно визирайки твърдения, че момченцето на Клара Рохас било с изкълчена при раждането ръка.
Чавес се възмути, че “Урибе взривява последната фаза на освобождаването с димка” и попита дали на детето от сиропиталището е направен ДНК тест, след като от толкова време е в ръцете на колумбийската държава. Урибе обеща веднага да направи такъв тест и прати специалисти при намиращите се в Каракас майка и брат на Клара Рохас. Взетите им проби ще дадат резултат до 10-15 дни.
Оливър Стоун, Нестор Кирчнер и сие се изнесоха от Виявисенсио като обещаха да се върнат, “когато са готови условията” за реално освобождаване на заложниците. ФАРК пратиха писмо на Чавес, че засега никого няма да освобождават, защото колумбийската армия продължава да ги преследва, но че не се отказват от хуманитарната операция, която ще осъществят на друго място и в друго време “при необходимата сигурност”. Роднините на Клара и Консуело останаха да чакат в Каракас своите хора, защото “дойдохме за тях и няма да си тръгнем без тях”. Латиносериалът продължава...

Видяно: 315Мнения: 0

Общи данни
КОЛУМБИЯ
Видяно: 2159   Мнения:0

Известни личности
Патриархът Маркес не се предава на есента
Видяно: 1359   Мнения:3

Непоправимия Габо
Видяно: 310   Мнения:0

Ингрид Бетанкур на свобода
Видяно: 281   Мнения:0

Урибе под карантина
Видяно: 234   Мнения:0

Сбъднатата “американска мечта” на Колумбия
Видяно: 74   Мнения:0

Габриел Гарсия Маркес: 85 години несамота
Видяно: 78   Мнения:0

Гриселда Бланко: Непростената Кръстница
Видяно: 71   Мнения:0

Сбогуване като в Макондо
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Патриархът Маркес не се предава на есента
Видяно: 1359   Мнения:3

Хуанес сложи camisa blanca
Видяно: 343   Мнения:0

Забележителности
Тайните на колумбийското злато
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Кандидат-президентка хвърлена за стръв в Колумбия
Видяно: 7874   Мнения:1

Латиносериалът “Емануел”
Видяно: 314   Мнения:0

Ингрид в торба не стои
Видяно: 10513   Мнения:0

Секси колумбийки, наркотици, кръстове от сол
Видяно: 79   Мнения:0

Чай от кока под слънцето на Богота
Видяно: 7456   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори01.2.2002 г.

Visitor: 4003757