Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Кулинарни традиции на Испания

Веселина Маринова


Една изключително привлекателна черта на Испания е несъмнено нейната кухня, призната за една от най-добрите в света, заради качеството и разнообразието на продуктите. Трудно може да се говори обаче само за една определена национална кухня. В Испания по-скоро има множество регионални кухни, повлияни от климата, географското положение и характерния начин на живот и традиции. Разбира се, отделните местни кулинарни традиции имат общи елементи. За цялата испанска кухня е характерно традиционното използване на зехтина като растително масло и свинската мас като животинска мазнина, както и огромното разнообразие от плодове и зеленчуци, принос на арабската култура към испанската трапеза, а също и картофите и доматите, дошли от Америка. От друга страна, сериозното развитие на испанската кухня през последното десетилетие или две се дължи на появата на големи професионалисти, съумели да пресъздадат традиционните ястия и рецепти в съзвучие с модерното време, давайки на испанската гастрономия едно ново измерение като присъствие и вкусове. В специализираната преса отдавна се пише, че страната на фламенкото и биковете изпреварва Франция в областта на висшата кулинария.
Храненето в Испания е един от най-приятните и уважавани ритуали в ежедневния живот. Испанците имат особено преклонение и вкус към масата, храната, виното и церемониите свързани с тях. Те могат часове наред да говорят за качеството на продуктите и вкуса на ястията. В Испания е съвсем лесно да се намери добро място, където човек да хапне - от големите градове до най-малките и отдалечени селца. От домашно приготвената храна до прочутите ресторанти с пет вилици (максималната оценка по класацията, която присъжда от една до пет вилици), всеки може да открие най-доброто съотношение между цени и качество, според собствените си вкусове и предпочитания. Обичайните часове за хранене в Испания закъсняват с около час и половина спрямо европейските, въпреки че работното време на заведенията позволява на чужденците да спазват традиционните си часове за обяд или вечеря. Особено в Южна Испания, поради големите летни горещини, в този сезон е обичайно да се вечеря чак към 10 ч. Менюто обикновено е изложено на входа на ресторанта и най-често има "меню на деня" с по-ниски цени.

Кухнята на Северна Испания

Кухнята на влажния и дъждовен испански Север е изключително богата и разнообразна както на меса, така и на риби и морски дарове.
В Страната на баските е развита сезонната кухня, основана на домашно приготвена храна, със собствени характерни ястия като marmitako (картофи с бонито - вид риба тон) и txangurro (миди и омар).
Астуриас предлага подобна кухня, но със свои специалитети и продукти, между които трябва да се спомене fabada (ястие от зрял фасул и свинско месо и субпродукти), сиренето и сайдера (sidra - ябълково вино).
Кантабрийската кухня е забележително разнообразна заради съчетанието на морски и планински ястия, приготвени от най-качествени продукти, сред които специално значение имат говеждото месо, аншоата и млечните продукти.
Сред кулинарните особености на Галисия заслужават специално внимание ястията готвени в гърне (el pote), в казан на жив огън (las caldeiradas), октопода, сирената и сладкишите.
Отново разнообразие и богатство за термините, които определят кухнята на Арагон, Риоха и Навара. Ястията там не са сложно приготвени, но са изобилни и имат натурален вкус, който разчита на превъзходните продукти от земята на тези провинции. Плодовете и зеленчуците в тамошните плодородни долини растат в райски условия. Затова и аспержите, чушките, пореча, магарешкия бодил, както и прасковите и крушите заслужено се славят с чудесното си качество. Картофите, марулите и зеленчуковите яхнии или младите крехки зеленчуци служат за гарнитура или добавка към вкусната планинска пъстърва, месата, приготвяни с типичните сосове с домати, червени чушки и лук (chilindrones) и конфи (confit) - повлияни от Франция. Кулинарното богатство се допълва от десерти на млечна основа, пресни плодове с шоколад и една богата традиция в печенето на изключително качествени хлябове.

Средиземноморската кухня на Испания

Средиземноморската кухня свързвана с прочутата средиземноморска диета, толкова полезна за здравето, се основава върху тройния съюз на житото, маслините и лозата, но и на забележителния принос на ориза, зеленчуците, чесъна, градинските корени и салати, сиренето и киселото мляко, рибата, месото, яйцата и плодовете. Тази толкова богата и пълноценна кухня се превъплъщава с различни особености и нюанси в отделните средиземноморски пространства на Испания.
Каталуния се слави още от Средните векове със своята богата и изтънчена кухня включваща продукти от равнината, морето и планината. Крайбрежието е характерно с разнообразието на риби и дарове от морето, докато във вътрешността са характерни гъстата супа от много видове месо и наденици la (escudella) и печените меса.
Интересен собсвен облик има и кухнята на Валенсия, която съчетава типично средиземноморски храни като риба, зеленчуци и плодове, с ястия от вътрешността като различните гювечи (potajes) и яхнии от дивеч. А продуктът-символ на тази кухня е оризът. Специалитетите от ориз съставят един безкраен списък, в който разбира се, звездата е прославената паеля (paella). Сладкишите, халвите (turrones) и сладоледите поддържат живо арабското влияние във валенсианската кухня.
Мурсия участва с подобни гастрономически специалитети съчетание както на продукти от морето и от земята, така и на различни култури.
Спецификата на Балеарската кухня почива върху зеленчунците, рибите (caldereta - задушено от риба на жив огън), а също свинското месо (характерните колбаси ensaimada и sobrasada) и известната тамошна майонеза.

Кухнята на Платото (Кастиля, Леон и Екстремадура)

Кухнята на Платото е продукт на екстремните климатични условия, които изискват от хората огромни усилия в тежкия и продължителен труд.
Основа на кулинарията в Кастиля и Леон са варивата: боб, грах и леща. Заколването на прасето, което в тази област има невероятно вкусно месо, тъй като се храни с жълъди и кестени, е със символично значение за местната кулинарна традиция. В Кастиля и Леон се правят чудесни колбаси (наденици) от свинско месо - botillo от Леон, morcilla (кървавица) от Бургос, cantimpalo от Сеговия. Сериозно значение в традиционната гастрономия има и дивечът. А най-почитаните ястия са прекрасните печени агнета, ярета и прасенца, като не по-малко се харесват и приготвят и пъстървата и треската. Областта се гордее и с голямо разнообразие на сирена от козе, овче и краве мляко. Сладките кремове и баници са най-изисканото проявление на арабската традиция.
В Екстремадура, сред богатото разнообразие от типични ястия, се отличават продуктите и специалитетите от свинско месо, задушените (calderetas - в казан, на жив огън) и пържените меса (cochifritos), студените маринати, дивите растения и зеленчуци (гъби, цвят от магарешки бодил, праз) и голямо разообразие от сирена, произвеждани в манастирските мандри (Гуадалупе, Юсте, Алкантара) и от частни стопани.
Онази кухня, възпята в Дон Кихот - с яденето в тенджерата, месните и рибни салати (преди и след дуели), ни доближава до традициите на Кастиля Ла Манча, където е характерен шафранът, медът от Алсария и овчето сирене манчего. Това е една народна кухня, която съхранява в гаспачото и пресните пастети от свински дроб (morteruelos) пасторалния вкус, а в печените агнета и ярета - аромата на планините и която си заслажда с великолепния марципан (mazapan) от Толедо, с арабски произход.
Мадрид, като един голям остров, допринася с особеностите на своите типични ястия като мадридска яхния (cocido madrileno), треската (bacalao) и дреболии, чревца и шкембе (los callos). Пържените филии (torrijas) и типичните тънки хрупкави мекички с горещ шоколад (churros con chocolate) също са мадридски специалитети.

Кухнята на Южна Испания

Традицията на Юга или на Андалусия представлява една пъстра палитра от култури населявали тези земи и изградили кулинарното й наследство. Така, в съзвучие с природните дадености намираме една кухня на градинските продукти, друга - на зимните и пастирските ястия и трета -средиземноморска, по крайбрежието.
Към всичко това трябва да се прибавят и прекрасните десерти, наследство от арабската култура, и съвсем не на последно място богатата традиция свързана със свинското месо, която намира своя ритуален израз в заколването на прасето. Различните видове гаспачо и другите супи, както и пържените ястия и яхниите характеризират андалуската народната кухня.
Канарските острови са известни с една твърде различна и специфична кухня, в която характерни са брашното от печени зърна (el gofio), варивата и зеленчуците, тропическите култури и прочутите сосове с пипер и канела (mojos).

Jamon, Jamon!

В цялата тази пъстра палитра от продукти и вкусове остана неспоменат може би най-почитания и характерен за Испания деликатес, а именно сушения свинския бут (шунка) или jamon.
Ето какво пише по въпроса Лоурънс Боум - журналист и преводач, прекарал дълги години в Испания:
"Чужденците изпадат във възторг от уханната паеля и свежото кремообразно гаспачо, но що се отнася до храната, единственото нещо, което наистина вълнува испанците е шунката от бут, тоест jamon. Имаше дори един изключително забавен филм, направен за нея, наречен Jamon, Jamon! Истината е, че всичко останало, което испанците ядат е само добавка към върховната наслада от jamon serrano (сушен в планините свински бут), който се посреща на масата или на бара като купа безценен черен хайвер. В редките случаи, когато крадци нападат фермите в планините на Монтефрио (живописно село в планините край Гранада), те винаги се насочват право към таванското помещение, където се сушат бутовете; всъщност, ако цялото семейство на фермера е поканено на сватба или кръщене, един човек обикновено остава у дома, за да пази бутовете, за всеки случай.
В Монтефрио ядат тази велика шунка почти сурова (сушена е по-малко от година), когато е още розова и мека и сладка... Но големите имена на шунките - онези с "контролирано наименование за произход" като jabugo и pata negra, се сушат до един мраморен черно-червен цвят и предлагат много по-изтънчени удоволствия за небцето. За съжаление те са ужасно скъпи... Но един заможен испанец като нищо ще похарчи 250 евро за шунка "с потекло".
Днес повечето от шунките се произвеждат във фабрики със специални охлаждащи помещения за процеса на сушене. Но по селата, където всяко семейство си прави домашна шунка, всичко се изпълнява по старите традиции и то с далеч по-добър резултат. На първо място животните, които се използват за фабричното производство на шунка се хранят така че да не бъдат тлъсти, защото цялото им месо освен задните крака ще бъде продавано по месарниците пресно. А всеки уважаващ себе си андалусиец знае, че най-добрата шунка е онази с най-дебел слой мазнина.
Всяка селска къща има таванско помещение с открити прозорци без стъкла, през които влиза студения зимен въздух. Свинските бутове се овалват в сол върху една маса, която се нарича saladero и се оставят там за няколко седмици. После се измива цялата сол и се закачат на подпокривните греди (мертеците), за да се изсушават. Целта е да се изсушат с минимално количество сол, защото така месото ще има по-сладък вкус. Затова средно по един на всеки пет бута се разваля, но това се разбира едва когато приключи процеса на изсушаване и твърдата коричка се пробожда за последна проверка, с помощта на дълъг отломък от говежда кост. Само един бърз полъх от костта след изваждането й е достатъчен, за да се каже дали шунката се е изсушила добре или е развалена.
Всяка година през декември става най-веселият и може най-полезният празник, известен като La Matanza (букв. "убийството", който като ритуал съответства на българското "свинско погребение" - бел.прев.).
Когато разказах на един местен испанец, че много от англичаните, които ми идват на гости не ядат шунка, защото са вегетарианци, той изглеждаше смаян и каза с насмешка: "Това е защото в Англия нямате нашите прасета!"...

ПАЕЛЯ

Произходът на Паелята, подобно на всяко народно регионално ястие, е свързан със смесване на местните продуктите, с които хората разполагали в района. Областта Валенсия е прочута с прекрасните си градини, които осигурявали свежи зеленчуци. Отлеждали се и много птици и зайци и имало обширни оризови полета. Ако към това прибавим морските дарове и рибата по крайбрежната зона, както и зехтинът характерен за целия средиземноморски район, вече имаме всички ингредиенти, с които се приготвят повечето от класическите видове паеля. Липсва само едно - съдът, в който се готви. Именно този съд се нарича LA PAELLA. Това е просто един голям тиган, който вместо една дълга дръжка има две ръкохватки. Диаметърът му трябва да е най-малко 30 см и не бива да е прекалено дълбок - стените му трябва да са между 7 и 12 см, в зависимост от диаметъра.
Въпросът за автентичната рецепта на валенсианската паеля и досега е спорен, просто защото това е народно ястие и всеки му слагал онова, което имал под ръка в момента. Ако на някого му се намирали артишок, зелен фасул и пиле, това и слагал. Ако пък нямало артишок, слагали чушки или каквото имало в килера. И към цялата тази барокова смесица, добавяли няколко шепи ориз и ето че ястието за деня било готово, приготвено в един единствен съд, който при това служел като обща чиния, защото паелята се ядяла от съда, в който е приготвена. При вариантите с риба и морски дарове се случвало същото - приготвяли се с онова, което лодката вадела от морето: cigalas, cabuts, раци, galeras, лангусти, скариди или rape.
Според най-големите пуристи има два вида паеля:
Paella valenciana, която съдържа пиле, заешко месо, garrofo (местна разновидност едър зрял боб), домати, зелен боб (от специалните местни сортове tabella, rotjet y ferraura), сладки чушки, зехтин и шафран или ако няма шафран, хранителен оцветител... И разбира се, ориз. Според сезона може да се сложи артишок и грах.
Паеля с морски дарове, която освен с безспорния ориз, се приготвя с морски продукти като сепия, калмари, черни миди или clotxina (средиземноморска разновидност на черните миди - по-дребни, но много фини и вкусни) кралски скариди, омар, лангуста, дребни обли миди, чесън, зехтин, домати, чушки, шафран или оцветител и бульон направен от по-дребния улов от морето, който във Валенсия се нарича мораля (morralla).
Предлагаме две рецепти за паеля, първата от които е много популярна сред местните хора от района на Валенсия (по-скоро вътрешността), а другата е най-разпространена по крайбрежието и особено сред туристите.

ПАЕЛЯ ПО ВАЛЕНСИАНСКИ
Продукти за 4 порции
1 пиле
1/2 заек
100 г свински ребра (при наличност и по желание)
няколко парчета патешко месо (при наличност и по желание)
1/2 кг зелен фасул
4 артишока
100 г едър и широк, много крехък зелен боб (местен зеленчук - garrofon)
1 настърган домат
Зехтин
Сладък червен пипер
Шафран
1 кг ориз (не бива да е китайски или парен!)
Вода
Сол
Приготвяне
Месото се разделя на парчета и се осолява добре. Изчистват се и се нарязват зеления фасул и артишока. Последният се слага в студена вода с лимон, за да загуби черния си оттенък. Специалният зелен боб (garrofon) трябва да се накисне от предната вечер.
В паелята се налива зехтина, загрява се и когато започне леко да пуши, се добавя месото. Ако някои места на съда не са покрити със зехтин, може да се наръсят със сол, за да не изгарят. И още един съвет: ако се слага свинско или патица, трябва да се внимава с количеството зехтин, тъй като самите меса пускат доста мазнина.
Когато месото се запържи добре, се отстранява от паелята и в нея се слага зеления боб, докато се запържи. После се добавя домата и се разпределя равномерно по целия тиган, тъй като неговата киселина почиства дъното на съда от полепналите нагари от месото. Когато доматът се запържи, прибавя се бързо червения пипер и се разбърква малко (не прекалено, защото може да изгори). Това е моментът да се сипе водата. На всяка чаша ориз, се слагат три чаша вода. Огънят се засилва, за да заври водата. Добавя се едрия зелен боб garrofon (изцеден от водата). При кипенето оставя една следа по стената на паелята, която е много важна, защото показва докъде трябва да се долива вода. Тоест, при кипенето, водата извира и се долива допълнително. Моментът за слагане на ориза идва, когато зеления боб (garrofon) омекне. Тогава се долива вода до въпросната следа и се слага артишока. Когато отново заври, се слагат оризът и шафрана. Добре е огъня да се поддържа силен, докато се появят мехурчета и се види ориза. Това е подходящият момент да се намали огъня. Оттук нататък обикновено паелята е готова след около 20 минути.

СМЕСЕНА ПАЕЛЯ
Продукти за 4 порции
400 г пиле, разделено на малки пачета
4 големи кралски скариди
4 големи омара
12 черни миди или clotxinas (синьо-сиви миди, подобни на черните)
300 г калмари или сепия, нарязани на кубчета от по 3 см
300 г зехтин
1 голям настърган домат
1 скилидка чесън, нарязан на ситно
1/2 глава ситно накълцан лук
300 г широк зелен фасул (garrofon)
500 г ориз
1 ч.л. сладък червен пипер
Близълца шафран или хранителен оцветител
Вода
Сол
Приготвяне
Загрява се зехтина в паелята. Когато започне да дими, се пускат за една минута скаридите и омарите. После се изваждат и запазват. Слагат се парчетата пиле и се запържват, докато се зачервят, като отвреме навреме се обръщат. Добавят се калмарите и/или сепията, и всичко заедно се запържва още 3-4 минути. После се добавят зеленчуците и се прави дупка в средата на паелята, в която се запържва лука до позлатяване, после се слага и домата и сместа се оставя на бавен огън, за да потъмнее малко домата. Слага се фино нарязания чесън, после червения пипер, разбърква се много бързо и се добавя рибен бульон или вода.
Оставя се да ври 15 минути и се добавят ориза и шафрана. Оставя се на огъня, докато оризът стане готов и течността изври.

АНДАЛУСКО ГАСПАЧО
Продукти за 6 порции
1/2 кг хлебни трохи
1,5 кг зрели домати
125 мл зехтин
3 скилидки чесън
1/2 кг чушки
300 г накълцан лук
4 чушки (нарязани на малки парченца)
1,5 л студена вода
оцет и сол на вкус
Приготвяне:
Хлябът се навлажнява, за да омекне. В по-голям съд се слагат доматите, нарязани на парченца, заедно с две чушки, чесъна, хляба, зехтина, оцет и сол. Разбиват се с пасатор, до получаване на хомогенна кремообразна смес. След това сместа се прекарва през цедка и постепенно се добавя вода. Поднася се в купички, а отделно се предлагат накълцан лук, нарязани съвсем ситно чушки, краставици и домати, които се добавят според личните предпочитания. В някои случаи за гарнитура се сервира и твърдо сварено яйце, нарязано на ситно. (характерно за Кордоба).

ОМЛЕТ С КАРТОФИ (TORTILLA DE PATATAS)
Продукти за 4-6 порции
1 чаша зехтин
4 големи картофа (обелени и нарязани на кръгчета с дебелина около 2 мм)
сол
1 голяма глава лук, фино нарязана
4 едри яйца
(някои хора добавят заедно с лука тънко нарязани червени чушки)
Приготвяне
Зехтинът се загрява в голям тиган, слагат се картофите един по един, за да не залепват. Редуват се слоевете картофи и лук. Запържва се бавно, на среден огън. Не бива да се препържва! Разбърква се отвреме навреме, докато картофите омекнат, но без да покафеняват. Те не бива да бъдат слепени заедно. Яйцата се разбиват в голяма купа. Добавя се сол на вкус. Картофите се изваждат и отцеждат от мазнината, след което се добавят към разбитите яйца и се притискат, така че яйцата да ги покрият изцяло. Оставят се за 15 минути да покиснат. Загряват се 2 с.л. зехтин в голям тиган, изсипва се картофено-яйчената смес и бързо се разпределя равномерно в тигана. Намалява се огъня до средно ниво. Разклаща се енергично тигана, за да се избегне залепването. Когато картофите започнат да се позлатяват върху тигана се слага чиния или капак и омлета се обръща, като се добавя още една с.л. зехтин в тигана. Запържва се от другата страна до златисто.
Видяно: 7861Мнения: 4

Общи данни
ИСПАНИЯ
Видяно: 1876   Мнения:0


Видяно: 49   Мнения:0

Данни за ИСРП от испанския печат
Видяно: 221   Мнения:0


Видяно: 0   Мнения:0

Известни личности
Аснар събира световни лидери за сватбата на щерка си
Видяно: 868   Мнения:0

Балтасар Гарсон - кошмарът на прегрешилите големци
Видяно: 1242   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

ПАБЛО ПИКАСО - (1881-1973)
Видяно: 6129   Мнения:1

Хосе Луис Родригес Сапатеро - един прагматичен лидер
Видяно: 1369   Мнения:0

Салвадор Дали е имал проблеми със закона
Видяно: 1003   Мнения:0

Дон Леополдо де Луис, поетът между два ангела
Видяно: 801   Мнения:0

Анхел Мария де Лера
Видяно: 817   Мнения:0

Сватбата на испанския престолонаследник - едно жизнерадостно ново начало
Видяно: 1854   Мнения:0

Летисия - журналистката, която един ден ще стане кралица на Испания
Видяно: 1895   Мнения:0

Принц Фелипе - най-желаният ерген в Европа
Видяно: 1387   Мнения:0

Жозеп Борел - новият председател на Европарламента
Видяно: 706   Мнения:0

Отиде си Антонио Гадес - кралят на фламенкото
Видяно: 1479   Мнения:0

Калина става нестинарка
Видяно: 870   Мнения:0

Китин и Калина възродиха празник в пустинята
Видяно: 1674   Мнения:0

Крал Хуан Карлос на лов за мечки в Румъния
Видяно: 937   Мнения:0

Бракът на Симеон с Маргарита разбунил духовете в Мадрид
Видяно: 2013   Мнения:0

Децата на Симеон сред 2-ма крале в Мароко
Видяно: 1045   Мнения:0

Дани Алкайде - испанският Стоичков
Видяно: 779   Мнения:0

Конституциони вълнения заради бременна принцеса
Видяно: 789   Мнения:0

Антонио Бандерас в София: Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанският премиер изневери на прякора си “Бамби“
Видяно: 669   Мнения:0

Кралски вълнения
Видяно: 203   Мнения:0

Сестри за милиони
Видяно: 365   Мнения:0

Сапатеро – човекът, който държи на думата си
Видяно: 217   Мнения:0

Амазонките на Сапатеро
Видяно: 208   Мнения:0

Педро Крус Виялон, генерален адвокат на Съда на ЕС
Видяно: 194   Мнения:0

Хабанерата на Тринидад
Видяно: 208   Мнения:0

Неукротимата маха
Видяно: 247   Мнения:0

Испански шах
Видяно: 209   Мнения:0

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко
Видяно: 210   Мнения:0

Балтасар Гарсон осъден в Мадрид
Видяно: 233   Мнения:0

Слонският гаф на краля
Видяно: 211   Мнения:0

Галисийският касиер
Видяно: 224   Мнения:0

Добре дошъл, мистър ЕвроВегас!
Видяно: 234   Мнения:0

За едни криза, за други миза
Видяно: 170   Мнения:0

Артур Мас, премиер на Каталуня - отцепникът
Видяно: 98   Мнения:0

Катарската връзка на Иняки Урдангарин
Видяно: 145   Мнения:0

Отиде си Пако де Лусия - фламенкото осиротия
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Бардем скара Мароко и Франция
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Адолфо Суарес, Рицарят на демокрацията
Видяно: 0   Мнения:0

Новият преход на краля
Видяно: 0   Мнения:0

Педро Санчес е новият лидер на испанските социалисти
Видяно: 0   Мнения:0

Интервю с Колумб
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си най-титулованата аристократка в света
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Награди "Принцът на Астурия 2003"
Видяно: 976   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Оскар Тускетс Бланка в неговия лабиринт
Видяно: 919   Мнения:0

В Барселона поставят операта "Да бъдеш Бог"
Видяно: 876   Мнения:0

Студенти представят България на "Барселона 2004"
Видяно: 678   Мнения:0

Нов президент на агенция ЕФЕ
Видяно: 884   Мнения:0

Изложба на Хоан Миро в София
Видяно: 1069   Мнения:0

Джон Малкович дебютира като постановчик в Барселона
Видяно: 700   Мнения:0

Изложба за Рафаел Алберти в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Видяно: 2467   Мнения:0

Виола и пиано на финала на испанската културна програма
Видяно: 713   Мнения:0

В ИСПАНИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ДЖАЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испанският посланик откри концерт на световноизвестен китарист в зала "България"
Видяно: 1972   Мнения:0

Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Испански авангардист събра елита на “Шипка” 6
Видяно: 667   Мнения:0

Графики и офорти на Миро в НДК
Видяно: 699   Мнения:0

Мануел Идалго представи новата си книга
Видяно: 620   Мнения:0

Испански сарсуели в зала “България”
Видяно: 713   Мнения:0

Дон Кихот 400 години по-късно
Видяно: 697   Мнения:0

Седмица на иберамериканското кино
Видяно: 695   Мнения:0

Цигуларката-виртуоз Летисия Морено в София
Видяно: 1050   Мнения:0

Публикуваха неиздавани поеми на Хуан Рамон Хименес
Видяно: 985   Мнения:0

С ТАЛАНТ СРЕЩУ МРАКА
Видяно: 197   Мнения:0

Изложба на Пикасо в София
Видяно: 233   Мнения:0

Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници
Видяно: 223   Мнения:0

Три цвята: червено
Видяно: 270   Мнения:0

“Капричос” на Гоя в София
Видяно: 209   Мнения:0

КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС
Видяно: 240   Мнения:0

ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ
Видяно: 244   Мнения:0

СПОДЕЛЕНИ ПЪТИЩА. 10 испански фотографи
Видяно: 213   Мнения:0

Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут
Видяно: 208   Мнения:0

ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ
Видяно: 227   Мнения:0

Луис Гарсия Монтеро: Когато много бързаш, започваш да мислиш с краката
Видяно: 256   Мнения:0

ПОРЕДНА СЕДМИЦА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО В ЗАЛА "ЛЮМИЕР", 9 – 15 МАЙ 2011 Г.
Видяно: 208   Мнения:0

Фотоизложба на Луис Рамон Марин
Видяно: 218   Мнения:0

Ладино дива ще омайва София
Видяно: 283   Мнения:0

ОГНЕНО ФЛАМЕНКО С РОХАС, РОДРИГЕС И NUEVO BALLET ESPANOL
Видяно: 209   Мнения:0

Бернардо Ачага, баски писател: Проблемът не е в идентичността, а в бедността
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Испанският посланик се изявява като PR-агент на България
Видяно: 1619   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

Консултации между българското и испанското МВнР
Видяно: 658   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Испания и България - приоритетна програма за културни прояви
Видяно: 953   Мнения:0

ИСПАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
Видяно: 1044   Мнения:0

"Рока" представи новата си дизайнерска линия "Дама Сенсо"
Видяно: 803   Мнения:0

Юбилеен випуск на Испанската гимназия
Видяно: 3224   Мнения:0

Шумен превзе Мадрид
Видяно: 1765   Мнения:0

Зоя Пенкова, оцеляла при атентатите в Мадрид: Помня лицeто на смъртта
Видяно: 918   Мнения:0

Станишев на гости на Сапатеро
Видяно: 693   Мнения:0

ИСПАНСКИ ТАНЦИ ВЪВ ВАРНА
Видяно: 1151   Мнения:0

Срокове за изпитите DELE
Видяно: 1284   Мнения:0

Адела Клементе де Педрет, почетен консул на България в Барселона:Научете се да се продавате
Видяно: 2493   Мнения:2

Испанската преса за предстоящата визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 710   Мнения:0

Българският премиер Симеон Сакскобургготски подари на испанския крал Хуан Карлос Първи малко куче, порода българска овчарка
Видяно: 986   Мнения:0

Визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 672   Мнения:0

Симеон рекламира България като "Елдорадо" на Нова Европа
Видяно: 668   Мнения:0

България е в плановете на испанските инвеститори, според Лидия Шулева и Павел Езекиев
Видяно: 925   Мнения:0

Симеон: Ключът за Ирак е в Палестина
Видяно: 660   Мнения:0

Сапатеро: България и Испания са в стратегически съюз
Видяно: 669   Мнения:0

Българите в Мадрид: дойдох, видях, усвоих
Видяно: 2460   Мнения:1

Неосиновените синове на Мадрид
Видяно: 807   Мнения:0

Хосе Анхел Лопес Хорин: В един лагер сме за Ирак, но преследваме целта по различен начин
Видяно: 786   Мнения:0

Музикална фиеста за празника на Испания
Видяно: 2135   Мнения:0

Слушаме испански сарсуели в зала "България"
Видяно: 766   Мнения:0

Сеговия – българската следа
Видяно: 1521   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИМАТ ОБЩИ ПРОБЛЕМИ
Видяно: 1129   Мнения:0

Президентът Георги Първанов награди испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин с орден "Мадарски конник" - първа степен
Видяно: 690   Мнения:0

Мигел Анхел Моратинос, Министър на външните работи на Испания: Без да вдига шум, Испания ви помага за делото в Либия
Видяно: 658   Мнения:0

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ
Видяно: 1327   Мнения:0

Фернандо Ариас: НАДЯВАМ СЕ УСПОРЕДНО С ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА ДА ПРОДЪЛЖИТЕ И ПОДГОТОВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС
Видяно: 649   Мнения:0

Посланикът на Испания връчи акредитивните си писма
Видяно: 670   Мнения:0

Първанов подкрепя за инициативата на Сапатеро за "Съюз на цивилизациите"
Видяно: 612   Мнения:0

Испанският посланик очаква децата си за празниците
Видяно: 1062   Мнения:0

Испанската Гражданска гвардия иззе 137 кг кокаин близо до мястото, където бяха задържани български трафиканти на дрога
Видяно: 1752   Мнения:0

МВР на Испания благодари за тясното и ползотворно сътрудничество с българската полиция
Видяно: 725   Мнения:0

Фернандо Ариас Посланик на Кралство Испания: Вие си знаете, че имате испанско лоби за ЕС
Видяно: 688   Мнения:0

Българските служби са в постоянна връзка с испанските си колеги за разбитата престъпна мрежа, заяви ген. Борисов
Видяно: 724   Мнения:0

“Рока” с 5 млн. артикула за баня
Видяно: 728   Мнения:0

Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания: Няма катастрофа за ЕС, не се вторачвайте в дати, на прав път сте
Видяно: 697   Мнения:0

Най-големият завод на “Рока Груп” на Балканите е в Каспичан
Видяно: 1088   Мнения:1

Антонио Бандерас в София:Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена
Видяно: 0   Мнения:0

Испански ордени за две българки
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пепел от стих - изложба на Фернандо Ервас и Нина Николова в Експо Баня Център
Видяно: 0   Мнения:0

Игнасио Рамоне, директор на “Монд дипломатик”: Влезте в Европа на народите
Видяно: 1936   Мнения:0

Старото посолство на САЩ стана институт “Сервантес“
Видяно: 724   Мнения:0

Двуезична книга сравнява българи и испанци
Видяно: 879   Мнения:0

Нови пътища стимулират туризма в Родопите с испанска помощ
Видяно: 760   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 1176   Мнения:0

Бойко Борисов зарадва испански инвеститор
Видяно: 626   Мнения:0

ФАКТИЧЕСКИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испания хвана бос на родната автомафия
Видяно: 876   Мнения:0

Мадрид разби наша наркобанда
Видяно: 692   Мнения:0

Наш мафиот в Испания бере душа с 3 куршума в главата
Видяно: 1307   Мнения:0

Испания закопча шестима наши трафиканти на хероин
Видяно: 680   Мнения:0

Посланик хвали свободата на словото у нас
Видяно: 661   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 604   Мнения:0

Рока България АД получи наградата за перфектна фирма сред големите предприятия с чуждестранно участие
Видяно: 802   Мнения:0

Рока придобива 50 процента от Козмик Груп
Видяно: 561   Мнения:0

Рока България АД е една от първите компании, отличени с Business Superbrands награда в България
Видяно: 581   Мнения:0

Рока затвърди лидерската си позиция на Индийския пазар на продукти за баня
Видяно: 555   Мнения:0

НОВОСТИ РОКА БЪЛГАРИЯ 2008
Видяно: 921   Мнения:0

Poка придоби тайванска високотехнологична компания
Видяно: 24   Мнения:0

Серхио Кастро е новият Изпълнителен директор на Рока България АД
Видяно: 576   Мнения:0

Звезда на фламенкото в НДК
Видяно: 602   Мнения:0

Негово Превъзходителство ХОРХЕ ФУЕНТЕС МОНСОНИС-ВИЛАЙОНГА, посланик на Кралство Испания: БУКВИТЕ ВИ МЕ ЗАТРУДНЯВАТ, НО АЗБУКАТА ВИ Е КРАСИВА
Видяно: 417   Мнения:0

Испания ще ни помага за еврофондовете
Видяно: 222   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 232   Мнения:0

Сертификат за Фери Груп
Видяно: 192   Мнения:0

На гурбет в Испания
Видяно: 237   Мнения:0

Фери Груп представи проектите си в България
Видяно: 261   Мнения:0

Българско участие във форум на ОССЕ в Кордоба
Видяно: 190   Мнения:0

Поезията на Живка е дъщеря на болката
Видяно: 235   Мнения:0

Изгубени в превода на еврофондовете
Видяно: 190   Мнения:0

България – пример за “Алианса на цивилизациите”
Видяно: 212   Мнения:0

Стипендии за испанските гимназии
Видяно: 218   Мнения:0

Мануел Фери, президент на “Фери Груп”: Туризмът и земеделието ще са чудесата на България
Видяно: 185   Мнения:0

Испанцине видяха Елдорадо в България
Видяно: 253   Мнения:0

Проектът “Етния Комуникасион” и България
Видяно: 191   Мнения:0

Късметът да си българин в Мадрид
Видяно: 242   Мнения:0

Вечер на съвременната българска поезия в Мадрид
Видяно: 226   Мнения:0

Българска авторка взе литературна награда в Мадрид
Видяно: 198   Мнения:0

Изпълнителният директор на “Рока България” АД Серхио Кастро: Докосвам се до хубостта и при всяко свое влизане в изложбената зала на “Рока” в София
Видяно: 184   Мнения:0

Смях без граница
Видяно: 185   Мнения:0

Автономното правителство на Мадрид финансира създаването на младежки социално-образователен център в Търговище
Видяно: 209   Мнения:0

Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България: Не губете повече нито едно евро!
Видяно: 236   Мнения:0

Аплаузи от испанското председателство на ЕС за “Октопод”
Видяно: 208   Мнения:0

Министър Николай Младенов удостоява испанския посланик Хорхе Фуентес със “Златна лаврова клонка”
Видяно: 202   Мнения:0

Седмица на испанското и ибероамериканското кино - за 17-и път в София (16 МАЙ 2010 г.)
Видяно: 205   Мнения:0

Испанска връзка
Видяно: 247   Мнения:0

Кръгла маса “Интегрирането на българските граждани в Испания”
Видяно: 194   Мнения:0

Българче поема към Перу и Испания с Рута Кетцал
Видяно: 450   Мнения:0

Българите в Испания нямат намерение да се връщат
Видяно: 206   Мнения:0

МИЕТ показва потенциала на България за културен и СПА туризъм на международното изложение FITUR в Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро: Ако Европа не е единна, ще потъне
Видяно: 220   Мнения:0

Испанският посланик издигнат на висш пост в Мадрид
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 232   Мнения:0

Българче поема из Колумбия и Испания
Видяно: 234   Мнения:0

Чалга ли е цветистият език?
Видяно: 230   Мнения:0

В обновената след ремонт Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”: НА УРОК С ДОН КИХОТ
Видяно: 416   Мнения:0

Испанският посланик дон Хосе Луис Тапиа пред Klassa.bg: Целта на моя мандат е да доведа повече испански фирми в България
Видяно: 159   Мнения:0

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института "Сервантес"?
Видяно: 191   Мнения:0

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече
Видяно: 98   Мнения:0

Испанци идат за бизнес в България
Видяно: 90   Мнения:0

Испански паралели
Видяно: 88   Мнения:0

Кризата: българският и испанският ракурс
Видяно: 118   Мнения:0

Софийският пример на „Сервантес”
Видяно: 84   Мнения:0

Дипломира се двадесетият випуск на Испанската гимназия
Видяно: 62   Мнения:0

РОКА дава стипендии на студенти да учат испански
Видяно: 7   Мнения:0

Изпълнителният директор на Рока България АД, Серхио Кастро вече отговаря за мениджмънта на компанията Рока на Балканите
Видяно: 0   Мнения:0

Композицията We Are Water на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата
Видяно: 0   Мнения:0

Варненче тръгва с Рута Кетцал из Панама, Испания и Белгия
Видяно: 0   Мнения:0

Коледен концерт с класическа музика, организиран от Институт Сервантес и Рока България
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Дарение на Рока България за бежански центрове
Видяно: 0   Мнения:0

Пищен спектакъл в София на Националния балет на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Кралски отличия за двама испански бизнесмени у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Рафаел Алварадо - седем десетилетия по моста на думите
Видяно: 0   Мнения:0

Испанска пролет в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пикасо с изложба у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Живка Балтаджиева, поетеса: Ще преобразим света, ако започнем от себе си
Видяно: 0   Мнения:0

Поетични срещи между Испания и България
Видяно: 0   Мнения:0

Мигел Саенс, член на Испанската кралска академия: Силата на думите може да преобърне света
Видяно: 0   Мнения:0

Испански министър лансира у нас „Марката Испания”
Видяно: 0   Мнения:0

Светът през „Лявото око” на 12 фотографки
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанските социалисти опряха до Станишев
Видяно: 0   Мнения:0

Доайенът на българската испанистика
Видяно: 0   Мнения:0

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Барселона - най-космополитният град в Испания
Видяно: 2053   Мнения:0

Виното на Испания
Видяно: 5731   Мнения:0

Блясък и романтика по испански
Видяно: 996   Мнения:0

Испанските фиести - безкраен празник
Видяно: 946   Мнения:0

Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания
Видяно: 1014   Мнения:0

Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво
Видяно: 2980   Мнения:0

Саламанка - Исторически център на знанието
Видяно: 1375   Мнения:0

Севиля - вратата на Испания към Новия свят
Видяно: 865   Мнения:0

Толедо - градът на Ел Греко
Видяно: 1284   Мнения:0

Кулинарни традиции на Испания
Видяно: 7860   Мнения:4

Валенсия - очарованието на много векове в един град
Видяно: 4626   Мнения:0

Лас Файас - карнавал, заря и огън
Видяно: 2459   Мнения:0

Памплона - рога, копита и тръпка
Видяно: 1442   Мнения:0

Ще върне ли Дон Домат туристите в Испания?
Видяно: 686   Мнения:0

Барселона - една мечта, превърнала се в реалност
Видяно: 819   Мнения:0

Барселона на един дъх
Видяно: 766   Мнения:0

Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят
Видяно: 654   Мнения:0

С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка
Видяно: 1762   Мнения:0

Коледа и Нова година в Мадрид – 4 години по-късно
Видяно: 1148   Мнения:0

Авторски анализи
Изборите в Испания - махмурлук за войнолюбците
Видяно: 648   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Много шум за една магданозена скала
Видяно: 691   Мнения:0

Сапатеро станал политик заради дядо си
Видяно: 2137   Мнения:0

ИЗМАМНИЯТ СИМВОЛ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 2706   Мнения:0

Испанците се прехласнаха по Летисия - принцесата на Астурия
Видяно: 1900   Мнения:0

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид
Видяно: 691   Мнения:0

Ще сдобри ли Симеон Сапатеро с Буш?
Видяно: 644   Мнения:0

ИСПАНИЯ: ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Видяно: 1710   Мнения:0

У нас не виреят политици като Сапатеро
Видяно: 610   Мнения:0

Ужасът в Мадрид: Година по-късно
Видяно: 737   Мнения:0

Мадрид 11 март: Кой е виновният?
Видяно: 650   Мнения:0

“Бяла нощ” в Мадрид
Видяно: 760   Мнения:0

Щурм по суша от Мароко хвърли Европа в паника
Видяно: 684   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 2962   Мнения:0

Испания променя конституцията си заради бъдеща кралица
Видяно: 770   Мнения:0

Косовски синдром налегна Испания
Видяно: 713   Мнения:0

Да се пренесеш в миналото в Бехар
Видяно: 13993   Мнения:1

Проф. Мануел Торес: Съюзът на цивилизациите ще дойде с образованието
Видяно: 192   Мнения:0

ЕТА нокаутира Сапатеро
Видяно: 169   Мнения:0

Сапатеро се засилва за втори мандат
Видяно: 181   Мнения:0

Антъни Бийвър, историк: “Насилието се ражда от страха”
Видяно: 213   Мнения:0

Левица, демокрация и гласове
Видяно: 208   Мнения:0

Нова сцена
Видяно: 209   Мнения:0

Криза с дъх на ягоди
Видяно: 192   Мнения:0

Робин Худ пак е тук
Видяно: 189   Мнения:0

Диего Лопес Гаридо, държавен секретар на Испания за Европейския съюз: Това ще е най-важният Европейски парламент
Видяно: 167   Мнения:0

Мануел Ривас: Европа трябва да се роди отдолу
Видяно: 190   Мнения:0

Анхел Виняс: Не чакайте лява политика от дясна Европа
Видяно: 186   Мнения:0

Сърдитите млади хора от площадите
Видяно: 219   Мнения:0

Мистерия с бактерията убиец
Видяно: 193   Мнения:0

Защо „испанската революция” не стига до България
Видяно: 207   Мнения:0

Емилиано Гарсия-Пахе Санчес: Някогашният интернет е бил в Толедо
Видяно: 209   Мнения:0

Спасяването на Испания
Видяно: 205   Мнения:0

Мълчанието на Рахой
Видяно: 180   Мнения:0

Думи на Педро Олаля, отправени от Атина
Видяно: 179   Мнения:0

Рахой извади секирата
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Възмутените идат
Видяно: 218   Мнения:0

Възмутени и възмутителни : поглед от „Пуерта дел сол”
Видяно: 4092   Мнения:0

Пропукването на Испания
Видяно: 78   Мнения:0

Игра с огъня в Южна Европа
Видяно: 81   Мнения:0

Рахой в черната дупка на черната каса
Видяно: 81   Мнения:0

Хосе Игнасио Торебланка: Нужна е светла перспектива, за да се издържи кризата
Видяно: 9343   Мнения:0

Проф. Хавиер Самора от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид: Капитализмът продължава да функционира като казино
Видяно: 0   Мнения:0

Нови лица и ветрове в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Сатурновата дупка на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Рахой в троен обръч
Видяно: 0   Мнения:0

Podemos – генезис и перспективи
Видяно: 0   Мнения:0

Да, те могат. На ред е Испания
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” изведе народа на улицата
Видяно: 0   Мнения:0

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж
Видяно: 0   Мнения:0

По следите на „Подемос” в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

Цунамито "Подемос"
Видяно: 0   Мнения:0

Андалуското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Часът на „Подемос” и „Сюдаданос”
Видяно: 0   Мнения:0

Испанският обрат
Видяно: 0   Мнения:0

Сбогом на достойнството
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3997859