Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 31, 3-9 август 2015

Сбогом на достойнството

Мадрид оплаква изненадващо закритото 128-годишно „Кафе Комерсиал” – култово средище на интелектуалния и артистичния живот, на критичната мисъл, на солидарния дух, на ярките личности и идеи

Къдринка Къдринова


Мадрид е в шок. Тази седмица бе обявено закриването на едно от най-култовите места в града – 128-годишното „Кафе Комерсиал”, средище на интелектуалния и артистичния живот, на критичната мисъл, на солидарния дух, на ярките личности и идеи.
Прозорците му веднага бяха облепени с малки розови сърчица, с послания от клиенти и почитатели, с многобройни плакати, рисунки и тъжни коментари – като този например: „Малко по малко ни оставят един безличен и кичозен град”. Или: „Колко жалко за тази Испания, поставена на колене от мултинационалните компании”.
Преди няколко месеца и аз бях завладяна от магията на „Кафе Комерсиал”. Тогава бях в Испания, за да подготвя репортажи за обществената обстановка в страната и за феномена „Подемос”. Интервю след интервю – опитвах се да разбера как виждат испанците живота си.
„Ела в 18 ч. в „Кафе Комерсиал” на площад „Билбао”. Там ще те запозная с Хесус Мараня, голямо име в нашата журналистика и шеф на сайта InfoLibre,” каза по телефона приятелката ми Бланка Бертран от Асоциацията на пресата на Мадрид. За същия ден вече имах и друга среща пак в това „Кафе Комерсиал”, но от 20 ч. – тогава там се събираше „планьорката” на електронното издание FronteraD и главният му редактор Алонсо Армада ме беше поканил да чуя мненията на колегите му между няколко глътки кафе или бира, кой каквото си избере.
Когато отидох в заведението, разбрах защо всички мадридчани се прехласват по него, а интелектуалците считат за чест да се събират там и да си организират срещи, дискусии и интервюта край старинните му масички. То за първи път отваря врати още през 1887 г. Това е отбелязано и на голяма табела над входа му, поставена от мадридското кметство през 1999 г. Бързо се превръща в средище на духовния живот на Мадрид. Става любимо място на писатели от ранга на класиците Антонио и Мануел Мачадо, а в годините на франкистката диктатура е и прикритие за опозиционни сбирки. След демократизацията популярността на „Кафе Комерсиал” продължава да расте, като в сепаретата на горния етаж, към който води класическа вита стълба, редовно се организират литературни премиери, импровизирани концерти, политически дебати и т.н. А долу, в елегантния общ салон с голямо огледало в дъното, лесно могат да се видят край чаша с кафе или топъл шоколад прелистващи пресата, спорещи или оживено жестикулиращи сред приятели знаменитости от киното и театъра, поети и писатели, журналисти, професори и т.н. Един от „бащите” на алтернативната партия „Подемос” – политологът и социологът от университета „Комплутенсе” Хуан Карлос Монедеро, също е от „постоянното присъствие”.
Отделна забележителност са келнерите, мнозина от които сами пишат поезия, а и импровизират в стихове, поднасяйки кафето на гостите. Най-възрастният сред персонала – 60-годишният Фелипе Махано, е прекарал тук всичките 36 г. на трудовия си стаж.
Освен с уникалната си творческа, интелектуална и бунтовна атмосфера, „Кафе Комерсиал” е влязло в историята и като първото заведение, внедрило в Испания почина „висящо кафе” – тази стара традиция, тръгнала от работническите квартали на Неапол още през ХІХ век и съживена отново от италианския писател Лучано ди Кресченцо през кризисната 2008-а. Тогава той припомня, че навремето, когато получавали заплата и се чувствали добре, неаполитанските работници имали навика да плащат освен своята сметка, също и по едно „висящо кафе” с нещо за хапване за някой гладен и жаден, който нямал пари. Според Ди Кресченцо ударилата южните европейски страни криза е достатъчно силен мотив, за да се събуди солидарното чувство у хората поне с „висящо кафе”. Инициативата наистина се разраства в Италия, Гърция, Португалия. В Испания пионерът е „Кафе Комерсиал”, откъдето примерът тръгва през 2012 г. и продължава в заведенията на 40 различни испански града. Към кафето винаги вървят и сандвичи или „чорисос” – специфични продълговати испански мекици.
„Солидарността е единственият отговор на натиска за смазване на човешкото достойнство в обществата ни,” каза ми Хесус Мараня, докато си говорехме с него и с Бланка в „Кафе Комесриал”. Той е бил главен редактор на авторитетния и критичен вестник „Публико”, спрян поради липса на финансиране през 2012 г. Хесус е популярен и като участник в политически дискусии по телевизиите. Застъпва обществената си позиция и в своя сайт InfoLibre. Казва ми: „Тази криза е провокирана от финансовите казина, а всичко се стоварва върху хората. Нима те са виновните? Ето защо „Подемос” казва – вече няма да говорим за ляво-дясно, а за горе-долу. Трябва да се защити социалната справедливост и човешкото добруване - нещата, които всички възприемахме като фундаментални, а ни бяха отнети по недемократичен начин, без да ни питат.”
После, когато се качвам на горния етаж за „планьорката” на FronterdD, чувам още темата от ръководителя на това електронно издание Алонсо Армада, който същевременно води и свой мастер-клас в консервативния всекидневник „АБС”. Алонсо смята, че феноменът „Подемос” идва от липсата на действен отдушник за натрупаното обществено недоволство, а също и от друга важна липса – на истински независими големи медии, които биха могли да са коректив на властта, но не са. „Банките се превърнаха в донори на медиите и не си взимат дълговете от тях. Така ги държат в зависимост и съответно медийното ниво на критичност е много редуцирано. За разлика от англосаксонските медии, където има ясна граница между поднасянето на фактите и изразяването на мнения, в испанската преса всичко е мнения и големият проблем са трудните отношения с истината. Така е и с партиите, те също са много зависими,” смята Алонсо.
Докато тече неговата „планьорка” с колегите му, дочувам от съседни сепарета разгорещени дискусии за политика, за поезия, за поредната театрална премиера, върви и представяне на нов роман, а между масички и столове се прошмугват келнери в бели сака, с подноси в ръка и с винаги готова шега – често в рими.
Сега и мен, както и повечето мадридчани ме боли, че на всичко това е сложено край. И то без смислено обяснение. Собственичките – братовчедките Мария Исабел Сератако и Исабел Контрерас, чиято фамилия открай време е собственичка на цялата сграда, просто обявиха, че затварят „Кафе Комерсиал” поради „приключване на бизнеса”. Единствената изтървана от тях пред персонала подробност е, че се чувствали „остарели” и имали „проблеми със здравето”. Това обаче не звучи убедително за никого, защото и без това с деловите въпроси отдавна се занимават синовете им. Не бият на очи и никакви финансови проблеми. В заведението винаги е оживено, особено вечерно време там трудно се намират места. Вярно, в момента, в разгара на отпускарския сезон, посетителите са по-малко, но така е само лятото.
„Съсипани сме. Това е катастрофа. Такива места би трябвало да са защитени като културно наследство,” страда театралният актьор Давид Амон, който от седем години започва всеки свой божи ден с кафе в „Кафе Комесриал” и с вестник, купен от будката до заведението. Впрочем, собственикът на тази будка, известен в квартала просто като Рафа, също е „съпътстваща жертва” на драмата – сега търговията му ще замре, щом по съседство няма да има такова средище на четящи хора.
„Това беше място за вдъхновение и за концентриране на духовни енергии. Беше нашият остров, потопен в този вълшебен звън на лъжички в кафето,” казва Луис Емилиано, постоянен клиент от 30 години, също прописал поезия тук, на салфетките на заведението. „Това не е място за туристи. Това е истинският Мадрид. Но явно искат да го погребат заедно с човешкото ни достойнство,” възмущава се друг от почитателите на „Кафе Комерсиал” в една от бележките на прозорците му.
Достойнството, критичната мисъл и свободният дух явно трудно оцеляват навсякъде.
След като затворите този последен брой на „Тема”, можете още да помислите по тази ТЕМА...

Видяно: 1Мнения: 0

Архив
Рафаел Катала, министър на правосъдието на Испания: Имаме опит в борбата с тероризма, можем да го споделим със света
Видяно: 0   Мнения:0

МВФ слага Испания начело по растеж сред развитите страни
Видяно: 0   Мнения:0

Американската връзка на „Подемос”
Видяно: 0   Мнения:0

Испания с най-добър растеж в Еврогрупата
Видяно: 0   Мнения:0

Поредният скандал в Испания удря по правителството
Видяно: 0   Мнения:0

Думам ти, дъще, сещай се, снахо
Видяно: 0   Мнения:0

Феноменът Podemos
Видяно: 0   Мнения:0

Испанка заразена с ебола в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Англичанка роди бебе гигант в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Щастливо бунгало за безработни
Видяно: 0   Мнения:0

Мариано Рахой и испанското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Никой не е пророк в отечеството си
Видяно: 85   Мнения:0

Испания се превръща в страна от Третия свят
Видяно: 101   Мнения:0

Испанските банки спират да изселват бедни длъжници
Видяно: 110   Мнения:0

Испания и Гърция изригнаха, на ред е Португалия
Видяно: 115   Мнения:0

Бунт срещу папата
Видяно: 174   Мнения:0

Испания - световен лидер във възобновяемите енергийни източници
Видяно: 195   Мнения:0

Испанският пример в интеграцията на циганите
Видяно: 169   Мнения:0

Толерантността към циганите в Испания - пример за Европа
Видяно: 335   Мнения:0

Безработица и криза
Видяно: 170   Мнения:0

С Испанското председателство на ЕС започва нова ера за Европейския съюз
Видяно: 161   Мнения:0

Огнен ад на мадридското летище
Видяно: 174   Мнения:0

Испанската позиция за Косово
Видяно: 195   Мнения:0

Испански карикатуристи осъдени за шега с престолонаследника
Видяно: 172   Мнения:0

Присъди за атентаторите от 11 март 2004 г.
Видяно: 167   Мнения:0

Одобрен е Закон за историческата памет
Видяно: 157   Мнения:0

240 евро глоба за пушене в Испания
Видяно: 344   Мнения:0

Министърът на външните работи на Сърбия и Черна гора Вук Драшкович разговаря с краля на Испания Хуан Карлос за Косово
Видяно: 859   Мнения:0

Принц Фелипе откри форума за тероризма в Мадрид
Видяно: 1228   Мнения:0

Испанските избиратели одобриха европейската конституция с близо 77 на сто
Видяно: 894   Мнения:0

Мощна информационна кампания в Испания преди референдума за Европейската конституция
Видяно: 897   Мнения:0

Испания първа ще се произнесе за Европейската конституция
Видяно: 553   Мнения:0

Сапатеро: за терористите няма място в испанското общество
Видяно: 635   Мнения:0

Испанският Сенат отхвърли проектобюджета на правителството за 2005 г.
Видяно: 1029   Мнения:0

Сапатеро 15 часа свидетелства пред комисията за атентатите от 11 март
Видяно: 914   Мнения:0

Правителството на Аснар унищожило архиви
Видяно: 960   Мнения:0

Сапатеро в Москва
Видяно: 524   Мнения:0

Сапатеро и Берлускони откриха "химия" помежду си
Видяно: 540   Мнения:0

Ширак отряза стремежа на Сапатеро да засили ролята на автономните области
Видяно: 548   Мнения:0

Среща Ширак - Сапатеро
Видяно: 536   Мнения:0

Седем бомби на ЕТА в Испания
Видяно: 557   Мнения:0

Чавес омаловажи обвиненията, че Аснар е подкрепил пуча срещу него
Видяно: 540   Мнения:0

Батасуна призовава за преговори
Видяно: 559   Мнения:0

Буш-баща сдобрява Мадрид и Вашингтон
Видяно: 518   Мнения:0

Среща Сапатеро - Шрьодер
Видяно: 533   Мнения:0

Сапатеро пред "Шпигел": ЕС ЩЕ СТАНЕ СВЕТОВНА СИЛА, СЪПЕРНИЧЕЩА НА САЩ
Видяно: 546   Мнения:0

Буш не отговаря на поздравленита на Сапатеро
Видяно: 505   Мнения:0

Сапатеро призова Рахой да внимава с подигравките към ибероамериканските лидери
Видяно: 617   Мнения:0

Европа по-важна от САЩ за Испания
Видяно: 638   Мнения:0

ЕС прави равносметка на отношенията си с Куба по настояване на Испания
Видяно: 634   Мнения:0

Протест на Грийнпийс срещу испанска ядрена централа
Видяно: 604   Мнения:0

Сапатеро и Блеър спорят за Ирак на ляв форум в Унгария
Видяно: 598   Мнения:0

Посланикът на САЩ мъсти на Сапатеро
Видяно: 552   Мнения:0

Французи вместо американските морски пехотинци на парада в Мадрид
Видяно: 711   Мнения:0

Сапатеро призова ЕТА да свали оръжието
Видяно: 524   Мнения:0

Испанският военен министър се отметна от изявление за Ирак
Видяно: 505   Мнения:0

Сапатеро предлага Съюз на цивилизациите
Видяно: 619   Мнения:0

Испания и Франция създадат съвместна полицейска част за борба с тероризма
Видяно: 466   Мнения:1

Сапатеро подмлади "Стара Европа"
Видяно: 538   Мнения:0

Сапатеро дава Аснар на разпит
Видяно: 596   Мнения:0

Сапатеро: Войната не е правилният начин за борба с тероризма
Видяно: 550   Мнения:0

Сапатеро поиска и други да последват испанския пример в Ирак
Видяно: 518   Мнения:0

Над 1000 заповеди за експулсиране на нелегални имигранти
Видяно: 642   Мнения:0

Испания удаконява нелегалните имигранти с трудови договори
Видяно: 594   Мнения:0

Сапатеро поздрави Чавес за победата му
Видяно: 615   Мнения:0

Европейската конституция е приоритет за Испания
Видяно: 533   Мнения:0

Недоволство в Испания от честванията в Гибралтар
Видяно: 550   Мнения:0

Мадрид потвърди изпращането на испанско-марокански контингент в Хаити
Видяно: 544   Мнения:0

Референдум в Испания за Европесйката конституция през февруари
Видяно: 530   Мнения:0

Сапатеро преизбран за генерален секретар на ИСРП
Видяно: 558   Мнения:0

Сапатеро: Много ограничено ще засилваме присъствието си в Афганистан
Видяно: 546   Мнения:0

Испания ще организира референдум за Европейската конституция
Видяно: 491   Мнения:0

Папата съветва Сапатеро да внимава с абортите, хомобраковете и религията
Видяно: 539   Мнения:0

Осемдесет процента от испанците подкрепят Сапатеро за изтеглянето от Ирак
Видяно: 509   Мнения:0

Сапатеро разкритикува новата проекторезолюция за Ирак
Видяно: 563   Мнения:0

Сапатеро няма да върне испански войски в Ирак под никаква форма
Видяно: 541   Мнения:0

Опозицията критикува Сапатеро, че изостава в борбата с терориза
Видяно: 551   Мнения:0

Пенсиониран полковник измами охраната на кралската сватба
Видяно: 553   Мнения:0

Върнаха се последните войници от испанския контингент в Ирак
Видяно: 549   Мнения:0

Печалба от лотарията сред сватбените подаръци на принца
Видяно: 570   Мнения:0

Сватбено тържество в кралския сворец в Мадрид
Видяно: 684   Мнения:0

Мадрид празнува първа кралска сватба от 98 г.
Видяно: 729   Мнения:0

Принц Фелипе и Летисия Ортис се венчаха в катедрала "Алмудена" в Мадрид
Видяно: 5744   Мнения:0

Невиждани мерки за сигурност в Мадрид заради сватбата на престолонаследника
Видяно: 516   Мнения:0

Среща на Сапатеро и съпругата му с принц Фелипе и Летисия Ортис
Видяно: 951   Мнения:0

Сапатеро и Берлускони уважиха различията помежду си
Видяно: 555   Мнения:0

Мерки за сигурност преди сватбата на принц Фелипе
Видяно: 602   Мнения:0

Срещи Сапатеро-Шрьодер и Сапатеро-Ширак
Видяно: 536   Мнения:0

Испания ще иска от Германия и Франция заедно да подкрепят призив за изтегляне на САЩ от Ирак
Видяно: 511   Мнения:1

Последните войници от испанския контингент в Ирак се завърнаха в родината си
Видяно: 550   Мнения:0

Испанската Обединена левица вижда в Ирак втори Виетнам
Видяно: 525   Мнения:0

Мароко и Испания обединяват усилия в борбата с тероризма
Видяно: 495   Мнения:0

Сапатеро: Промяната в испанската политика включва и сближаване с ЕС
Видяно: 509   Мнения:0

По молба на САЩ Испания оставя в Ирак тайните си агенти
Видяно: 519   Мнения:0

Крал Хуан Карлос зове за единство в борбата с тероризма
Видяно: 476   Мнения:0

Сапатеро оповести незабавно изтегляне от Ирак
Видяно: 522   Мнения:0

Крал Хуан Карлос Първи натовари Хосе Луис Родригес Сапатеро да състави правителство
Видяно: 534   Мнения:0

Терористи се самовзривиха в Мадрид
Видяно: 503   Мнения:0

Европейската конституция да бъде подписана в Мадрид в памет на жертвите от 11 март
Видяно: 488   Мнения:0

В правителството на Сапатеро ще има 16 министри, половината са жени
Видяно: 514   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

В памет на жертвите от 11 март
Видяно: 522   Мнения:0

Фен на Бекъм участвал в атентатите в Мадрид
Видяно: 467   Мнения:0

Сапатеро потвърди позицията си за Ирак пред Колин Пауъл
Видяно: 547   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Сапатеро потвърди решението си Мадрид да изтегли войниците от Ирак
Видяно: 544   Мнения:0

Педро Алмодовар обвини Аснар, че замислял преврат
Видяно: 555   Мнения:0

Атентатите обърнаха вота в Испания
Видяно: 489   Мнения:0

Трите дни, които промениха Испания
Видяно: 505   Мнения:0

Черният 11 март
Видяно: 549   Мнения:0

Общи данни

Видяно: 0   Мнения:0

Данни за ИСРП от испанския печат
Видяно: 221   Мнения:0


Видяно: 49   Мнения:0

ИСПАНИЯ
Видяно: 1876   Мнения:0

Известни личности
Отиде си най-титулованата аристократка в света
Видяно: 0   Мнения:0

Интервю с Колумб
Видяно: 0   Мнения:0

Педро Санчес е новият лидер на испанските социалисти
Видяно: 0   Мнения:0

Новият преход на краля
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Адолфо Суарес, Рицарят на демокрацията
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Бардем скара Мароко и Франция
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Пако де Лусия - фламенкото осиротия
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Антонио Бандерас в София: Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Катарската връзка на Иняки Урдангарин
Видяно: 145   Мнения:0

Артур Мас, премиер на Каталуня - отцепникът
Видяно: 98   Мнения:0

За едни криза, за други миза
Видяно: 170   Мнения:0

Добре дошъл, мистър ЕвроВегас!
Видяно: 234   Мнения:0

Галисийският касиер
Видяно: 224   Мнения:0

Слонският гаф на краля
Видяно: 211   Мнения:0

Балтасар Гарсон осъден в Мадрид
Видяно: 233   Мнения:0

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко
Видяно: 210   Мнения:0

Испански шах
Видяно: 209   Мнения:0

Неукротимата маха
Видяно: 247   Мнения:0

Хабанерата на Тринидад
Видяно: 208   Мнения:0

Педро Крус Виялон, генерален адвокат на Съда на ЕС
Видяно: 194   Мнения:0

Амазонките на Сапатеро
Видяно: 208   Мнения:0

Сапатеро – човекът, който държи на думата си
Видяно: 217   Мнения:0

Сестри за милиони
Видяно: 365   Мнения:0

Кралски вълнения
Видяно: 203   Мнения:0

Как испанският премиер изневери на прякора си “Бамби“
Видяно: 669   Мнения:0

Конституциони вълнения заради бременна принцеса
Видяно: 789   Мнения:0

Дани Алкайде - испанският Стоичков
Видяно: 779   Мнения:0

Децата на Симеон сред 2-ма крале в Мароко
Видяно: 1045   Мнения:0

Бракът на Симеон с Маргарита разбунил духовете в Мадрид
Видяно: 2013   Мнения:0

Крал Хуан Карлос на лов за мечки в Румъния
Видяно: 937   Мнения:0

Китин и Калина възродиха празник в пустинята
Видяно: 1674   Мнения:0

Калина става нестинарка
Видяно: 870   Мнения:0

Отиде си Антонио Гадес - кралят на фламенкото
Видяно: 1479   Мнения:0

Жозеп Борел - новият председател на Европарламента
Видяно: 706   Мнения:0

Принц Фелипе - най-желаният ерген в Европа
Видяно: 1387   Мнения:0

Летисия - журналистката, която един ден ще стане кралица на Испания
Видяно: 1895   Мнения:0

Сватбата на испанския престолонаследник - едно жизнерадостно ново начало
Видяно: 1854   Мнения:0

Балтасар Гарсон - кошмарът на прегрешилите големци
Видяно: 1242   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Салвадор Дали е имал проблеми със закона
Видяно: 1003   Мнения:0

Аснар събира световни лидери за сватбата на щерка си
Видяно: 868   Мнения:0

Анхел Мария де Лера
Видяно: 817   Мнения:0

Дон Леополдо де Луис, поетът между два ангела
Видяно: 801   Мнения:0

Хосе Луис Родригес Сапатеро - един прагматичен лидер
Видяно: 1369   Мнения:0

ПАБЛО ПИКАСО - (1881-1973)
Видяно: 6129   Мнения:1

Култура
Бернардо Ачага, баски писател: Проблемът не е в идентичността, а в бедността
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

ОГНЕНО ФЛАМЕНКО С РОХАС, РОДРИГЕС И NUEVO BALLET ESPANOL
Видяно: 209   Мнения:0

Ладино дива ще омайва София
Видяно: 283   Мнения:0

Фотоизложба на Луис Рамон Марин
Видяно: 218   Мнения:0

ПОРЕДНА СЕДМИЦА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО В ЗАЛА "ЛЮМИЕР", 9 – 15 МАЙ 2011 Г.
Видяно: 208   Мнения:0

Луис Гарсия Монтеро: Когато много бързаш, започваш да мислиш с краката
Видяно: 256   Мнения:0

ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ
Видяно: 227   Мнения:0

Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут
Видяно: 208   Мнения:0

СПОДЕЛЕНИ ПЪТИЩА. 10 испански фотографи
Видяно: 213   Мнения:0

ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ
Видяно: 244   Мнения:0

КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС
Видяно: 240   Мнения:0

“Капричос” на Гоя в София
Видяно: 209   Мнения:0

Три цвята: червено
Видяно: 270   Мнения:0

Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници
Видяно: 223   Мнения:0

Изложба на Пикасо в София
Видяно: 233   Мнения:0

С ТАЛАНТ СРЕЩУ МРАКА
Видяно: 197   Мнения:0

Публикуваха неиздавани поеми на Хуан Рамон Хименес
Видяно: 985   Мнения:0

Цигуларката-виртуоз Летисия Морено в София
Видяно: 1050   Мнения:0

Седмица на иберамериканското кино
Видяно: 695   Мнения:0

Дон Кихот 400 години по-късно
Видяно: 697   Мнения:0

Испански сарсуели в зала “България”
Видяно: 713   Мнения:0

Мануел Идалго представи новата си книга
Видяно: 620   Мнения:0

Графики и офорти на Миро в НДК
Видяно: 699   Мнения:0

Испански авангардист събра елита на “Шипка” 6
Видяно: 667   Мнения:0

Испанският посланик откри концерт на световноизвестен китарист в зала "България"
Видяно: 1972   Мнения:0

В ИСПАНИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ДЖАЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Виола и пиано на финала на испанската културна програма
Видяно: 713   Мнения:0

Изложба за Рафаел Алберти в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Видяно: 2467   Мнения:0

Джон Малкович дебютира като постановчик в Барселона
Видяно: 700   Мнения:0

Изложба на Хоан Миро в София
Видяно: 1069   Мнения:0

Нов президент на агенция ЕФЕ
Видяно: 884   Мнения:0

Студенти представят България на "Барселона 2004"
Видяно: 678   Мнения:0

В Барселона поставят операта "Да бъдеш Бог"
Видяно: 876   Мнения:0

Оскар Тускетс Бланка в неговия лабиринт
Видяно: 919   Мнения:0

Награди "Принцът на Астурия 2003"
Видяно: 976   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Контакти с България
ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо
Видяно: 0   Мнения:0

Доайенът на българската испанистика
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанските социалисти опряха до Станишев
Видяно: 0   Мнения:0

Светът през „Лявото око” на 12 фотографки
Видяно: 0   Мнения:0

Испански министър лансира у нас „Марката Испания”
Видяно: 0   Мнения:0

Мигел Саенс, член на Испанската кралска академия: Силата на думите може да преобърне света
Видяно: 0   Мнения:0

Поетични срещи между Испания и България
Видяно: 0   Мнения:0

Живка Балтаджиева, поетеса: Ще преобразим света, ако започнем от себе си
Видяно: 0   Мнения:0

Пикасо с изложба у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Испанска пролет в София
Видяно: 0   Мнения:0

Рафаел Алварадо - седем десетилетия по моста на думите
Видяно: 0   Мнения:0

Кралски отличия за двама испански бизнесмени у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Пищен спектакъл в София на Националния балет на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Дарение на Рока България за бежански центрове
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Коледен концерт с класическа музика, организиран от Институт Сервантес и Рока България
Видяно: 0   Мнения:0

Пепел от стих - изложба на Фернандо Ервас и Нина Николова в Експо Баня Център
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Испански ордени за две българки
Видяно: 0   Мнения:0

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Антонио Бандерас в София:Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Варненче тръгва с Рута Кетцал из Панама, Испания и Белгия
Видяно: 0   Мнения:0

Композицията We Are Water на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата
Видяно: 0   Мнения:0

Изпълнителният директор на Рока България АД, Серхио Кастро вече отговаря за мениджмънта на компанията Рока на Балканите
Видяно: 0   Мнения:0

РОКА дава стипендии на студенти да учат испански
Видяно: 7   Мнения:0

Дипломира се двадесетият випуск на Испанската гимназия
Видяно: 62   Мнения:0

Софийският пример на „Сервантес”
Видяно: 84   Мнения:0

Кризата: българският и испанският ракурс
Видяно: 118   Мнения:0

Испански паралели
Видяно: 88   Мнения:0

Испанци идат за бизнес в България
Видяно: 90   Мнения:0

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече
Видяно: 98   Мнения:0

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института "Сервантес"?
Видяно: 191   Мнения:0

Испанският посланик дон Хосе Луис Тапиа пред Klassa.bg: Целта на моя мандат е да доведа повече испански фирми в България
Видяно: 159   Мнения:0

В обновената след ремонт Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”: НА УРОК С ДОН КИХОТ
Видяно: 416   Мнения:0

Чалга ли е цветистият език?
Видяно: 230   Мнения:0

Българче поема из Колумбия и Испания
Видяно: 234   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 232   Мнения:0

Испанският посланик издигнат на висш пост в Мадрид
Видяно: 205   Мнения:0

Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро: Ако Европа не е единна, ще потъне
Видяно: 220   Мнения:0

МИЕТ показва потенциала на България за културен и СПА туризъм на международното изложение FITUR в Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Българите в Испания нямат намерение да се връщат
Видяно: 206   Мнения:0

Българче поема към Перу и Испания с Рута Кетцал
Видяно: 450   Мнения:0

Кръгла маса “Интегрирането на българските граждани в Испания”
Видяно: 194   Мнения:0

Испанска връзка
Видяно: 247   Мнения:0

Седмица на испанското и ибероамериканското кино - за 17-и път в София (16 МАЙ 2010 г.)
Видяно: 205   Мнения:0

Министър Николай Младенов удостоява испанския посланик Хорхе Фуентес със “Златна лаврова клонка”
Видяно: 202   Мнения:0

Аплаузи от испанското председателство на ЕС за “Октопод”
Видяно: 208   Мнения:0

Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България: Не губете повече нито едно евро!
Видяно: 236   Мнения:0

Автономното правителство на Мадрид финансира създаването на младежки социално-образователен център в Търговище
Видяно: 209   Мнения:0

Смях без граница
Видяно: 185   Мнения:0

Изпълнителният директор на “Рока България” АД Серхио Кастро: Докосвам се до хубостта и при всяко свое влизане в изложбената зала на “Рока” в София
Видяно: 184   Мнения:0

Българска авторка взе литературна награда в Мадрид
Видяно: 198   Мнения:0

Вечер на съвременната българска поезия в Мадрид
Видяно: 226   Мнения:0

Късметът да си българин в Мадрид
Видяно: 242   Мнения:0

Проектът “Етния Комуникасион” и България
Видяно: 191   Мнения:0

Испанцине видяха Елдорадо в България
Видяно: 253   Мнения:0

Мануел Фери, президент на “Фери Груп”: Туризмът и земеделието ще са чудесата на България
Видяно: 185   Мнения:0

Стипендии за испанските гимназии
Видяно: 218   Мнения:0

България – пример за “Алианса на цивилизациите”
Видяно: 212   Мнения:0

Изгубени в превода на еврофондовете
Видяно: 190   Мнения:0

Поезията на Живка е дъщеря на болката
Видяно: 235   Мнения:0

Българско участие във форум на ОССЕ в Кордоба
Видяно: 190   Мнения:0

Фери Груп представи проектите си в България
Видяно: 261   Мнения:0

На гурбет в Испания
Видяно: 237   Мнения:0

Сертификат за Фери Груп
Видяно: 192   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 232   Мнения:0

Испания ще ни помага за еврофондовете
Видяно: 222   Мнения:0

Негово Превъзходителство ХОРХЕ ФУЕНТЕС МОНСОНИС-ВИЛАЙОНГА, посланик на Кралство Испания: БУКВИТЕ ВИ МЕ ЗАТРУДНЯВАТ, НО АЗБУКАТА ВИ Е КРАСИВА
Видяно: 417   Мнения:0

Звезда на фламенкото в НДК
Видяно: 602   Мнения:0

Серхио Кастро е новият Изпълнителен директор на Рока България АД
Видяно: 576   Мнения:0

Poка придоби тайванска високотехнологична компания
Видяно: 24   Мнения:0

НОВОСТИ РОКА БЪЛГАРИЯ 2008
Видяно: 921   Мнения:0

Рока затвърди лидерската си позиция на Индийския пазар на продукти за баня
Видяно: 555   Мнения:0

Рока България АД е една от първите компании, отличени с Business Superbrands награда в България
Видяно: 581   Мнения:0

Рока придобива 50 процента от Козмик Груп
Видяно: 561   Мнения:0

Рока България АД получи наградата за перфектна фирма сред големите предприятия с чуждестранно участие
Видяно: 802   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 604   Мнения:0

Посланик хвали свободата на словото у нас
Видяно: 661   Мнения:0

Испания закопча шестима наши трафиканти на хероин
Видяно: 680   Мнения:0

Наш мафиот в Испания бере душа с 3 куршума в главата
Видяно: 1307   Мнения:0

Мадрид разби наша наркобанда
Видяно: 692   Мнения:0

Испания хвана бос на родната автомафия
Видяно: 876   Мнения:0

Най-големият завод на “Рока Груп” на Балканите е в Каспичан
Видяно: 1088   Мнения:1

Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания: Няма катастрофа за ЕС, не се вторачвайте в дати, на прав път сте
Видяно: 697   Мнения:0

“Рока” с 5 млн. артикула за баня
Видяно: 728   Мнения:0

ФАКТИЧЕСКИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Бойко Борисов зарадва испански инвеститор
Видяно: 626   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 1176   Мнения:0

Нови пътища стимулират туризма в Родопите с испанска помощ
Видяно: 760   Мнения:0

Двуезична книга сравнява българи и испанци
Видяно: 879   Мнения:0

Старото посолство на САЩ стана институт “Сервантес“
Видяно: 724   Мнения:0

Игнасио Рамоне, директор на “Монд дипломатик”: Влезте в Европа на народите
Видяно: 1936   Мнения:0

Българските служби са в постоянна връзка с испанските си колеги за разбитата престъпна мрежа, заяви ген. Борисов
Видяно: 724   Мнения:0

Фернандо Ариас Посланик на Кралство Испания: Вие си знаете, че имате испанско лоби за ЕС
Видяно: 688   Мнения:0

МВР на Испания благодари за тясното и ползотворно сътрудничество с българската полиция
Видяно: 725   Мнения:0

Испанската Гражданска гвардия иззе 137 кг кокаин близо до мястото, където бяха задържани български трафиканти на дрога
Видяно: 1752   Мнения:0

Испанският посланик очаква децата си за празниците
Видяно: 1062   Мнения:0

Първанов подкрепя за инициативата на Сапатеро за "Съюз на цивилизациите"
Видяно: 612   Мнения:0

Посланикът на Испания връчи акредитивните си писма
Видяно: 670   Мнения:0

Фернандо Ариас: НАДЯВАМ СЕ УСПОРЕДНО С ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА ДА ПРОДЪЛЖИТЕ И ПОДГОТОВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС
Видяно: 649   Мнения:0

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ
Видяно: 1327   Мнения:0

Мигел Анхел Моратинос, Министър на външните работи на Испания: Без да вдига шум, Испания ви помага за делото в Либия
Видяно: 658   Мнения:0

Президентът Георги Първанов награди испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин с орден "Мадарски конник" - първа степен
Видяно: 690   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИМАТ ОБЩИ ПРОБЛЕМИ
Видяно: 1129   Мнения:0

Сеговия – българската следа
Видяно: 1521   Мнения:0

Слушаме испански сарсуели в зала "България"
Видяно: 766   Мнения:0

Музикална фиеста за празника на Испания
Видяно: 2135   Мнения:0

Хосе Анхел Лопес Хорин: В един лагер сме за Ирак, но преследваме целта по различен начин
Видяно: 786   Мнения:0

Неосиновените синове на Мадрид
Видяно: 807   Мнения:0

Българите в Мадрид: дойдох, видях, усвоих
Видяно: 2460   Мнения:1

Сапатеро: България и Испания са в стратегически съюз
Видяно: 669   Мнения:0

Симеон: Ключът за Ирак е в Палестина
Видяно: 660   Мнения:0

България е в плановете на испанските инвеститори, според Лидия Шулева и Павел Езекиев
Видяно: 925   Мнения:0

Симеон рекламира България като "Елдорадо" на Нова Европа
Видяно: 668   Мнения:0

Визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 672   Мнения:0

Българският премиер Симеон Сакскобургготски подари на испанския крал Хуан Карлос Първи малко куче, порода българска овчарка
Видяно: 986   Мнения:0

Испанската преса за предстоящата визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 710   Мнения:0

Адела Клементе де Педрет, почетен консул на България в Барселона:Научете се да се продавате
Видяно: 2493   Мнения:2

Срокове за изпитите DELE
Видяно: 1284   Мнения:0

ИСПАНСКИ ТАНЦИ ВЪВ ВАРНА
Видяно: 1151   Мнения:0

Станишев на гости на Сапатеро
Видяно: 693   Мнения:0

Зоя Пенкова, оцеляла при атентатите в Мадрид: Помня лицeто на смъртта
Видяно: 918   Мнения:0

Шумен превзе Мадрид
Видяно: 1765   Мнения:0

Юбилеен випуск на Испанската гимназия
Видяно: 3224   Мнения:0

"Рока" представи новата си дизайнерска линия "Дама Сенсо"
Видяно: 803   Мнения:0

ИСПАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
Видяно: 1044   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

Испанският посланик се изявява като PR-агент на България
Видяно: 1619   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Испания и България - приоритетна програма за културни прояви
Видяно: 953   Мнения:0

Консултации между българското и испанското МВнР
Видяно: 658   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Забележителности
Коледа и Нова година в Мадрид – 4 години по-късно
Видяно: 1148   Мнения:0

С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка
Видяно: 1762   Мнения:0

Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят
Видяно: 654   Мнения:0

Барселона на един дъх
Видяно: 766   Мнения:0

Барселона - една мечта, превърнала се в реалност
Видяно: 819   Мнения:0

Ще върне ли Дон Домат туристите в Испания?
Видяно: 686   Мнения:0

Памплона - рога, копита и тръпка
Видяно: 1442   Мнения:0

Лас Файас - карнавал, заря и огън
Видяно: 2459   Мнения:0

Валенсия - очарованието на много векове в един град
Видяно: 4626   Мнения:0

Испанските фиести - безкраен празник
Видяно: 946   Мнения:0

Блясък и романтика по испански
Видяно: 996   Мнения:0

Барселона - най-космополитният град в Испания
Видяно: 2053   Мнения:0

Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания
Видяно: 1014   Мнения:0

Толедо - градът на Ел Греко
Видяно: 1284   Мнения:0

Виното на Испания
Видяно: 5731   Мнения:0

Севиля - вратата на Испания към Новия свят
Видяно: 865   Мнения:0

Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво
Видяно: 2980   Мнения:0

Кулинарни традиции на Испания
Видяно: 7860   Мнения:4

Саламанка - Исторически център на знанието
Видяно: 1375   Мнения:0

Авторски анализи
Испанският обрат
Видяно: 0   Мнения:0

Часът на „Подемос” и „Сюдаданос”
Видяно: 0   Мнения:0

Андалуското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Цунамито "Подемос"
Видяно: 0   Мнения:0

По следите на „Подемос” в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж
Видяно: 0   Мнения:0

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” изведе народа на улицата
Видяно: 0   Мнения:0

Да, те могат. На ред е Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Podemos – генезис и перспективи
Видяно: 0   Мнения:0

Рахой в троен обръч
Видяно: 0   Мнения:0

Сатурновата дупка на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Нови лица и ветрове в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Проф. Хавиер Самора от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид: Капитализмът продължава да функционира като казино
Видяно: 0   Мнения:0

Хосе Игнасио Торебланка: Нужна е светла перспектива, за да се издържи кризата
Видяно: 9343   Мнения:0

Рахой в черната дупка на черната каса
Видяно: 81   Мнения:0

Игра с огъня в Южна Европа
Видяно: 81   Мнения:0

Пропукването на Испания
Видяно: 78   Мнения:0

Възмутени и възмутителни : поглед от „Пуерта дел сол”
Видяно: 4092   Мнения:0

Възмутените идат
Видяно: 218   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Рахой извади секирата
Видяно: 205   Мнения:0

Думи на Педро Олаля, отправени от Атина
Видяно: 179   Мнения:0

Мълчанието на Рахой
Видяно: 180   Мнения:0

Спасяването на Испания
Видяно: 205   Мнения:0

Емилиано Гарсия-Пахе Санчес: Някогашният интернет е бил в Толедо
Видяно: 209   Мнения:0

Защо „испанската революция” не стига до България
Видяно: 207   Мнения:0

Мистерия с бактерията убиец
Видяно: 193   Мнения:0

Сърдитите млади хора от площадите
Видяно: 219   Мнения:0

Анхел Виняс: Не чакайте лява политика от дясна Европа
Видяно: 186   Мнения:0

Мануел Ривас: Европа трябва да се роди отдолу
Видяно: 190   Мнения:0

Диего Лопес Гаридо, държавен секретар на Испания за Европейския съюз: Това ще е най-важният Европейски парламент
Видяно: 167   Мнения:0

Робин Худ пак е тук
Видяно: 189   Мнения:0

Криза с дъх на ягоди
Видяно: 192   Мнения:0

Нова сцена
Видяно: 209   Мнения:0

Левица, демокрация и гласове
Видяно: 208   Мнения:0

Антъни Бийвър, историк: “Насилието се ражда от страха”
Видяно: 213   Мнения:0

Сапатеро се засилва за втори мандат
Видяно: 181   Мнения:0

ЕТА нокаутира Сапатеро
Видяно: 169   Мнения:0

Проф. Мануел Торес: Съюзът на цивилизациите ще дойде с образованието
Видяно: 192   Мнения:0

Да се пренесеш в миналото в Бехар
Видяно: 13993   Мнения:1

Косовски синдром налегна Испания
Видяно: 713   Мнения:0

“Бяла нощ” в Мадрид
Видяно: 760   Мнения:0

Испания променя конституцията си заради бъдеща кралица
Видяно: 770   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 2962   Мнения:0

Щурм по суша от Мароко хвърли Европа в паника
Видяно: 684   Мнения:0

Мадрид 11 март: Кой е виновният?
Видяно: 650   Мнения:0

Ужасът в Мадрид: Година по-късно
Видяно: 737   Мнения:0

У нас не виреят политици като Сапатеро
Видяно: 610   Мнения:0

ИСПАНИЯ: ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Видяно: 1710   Мнения:0

Ще сдобри ли Симеон Сапатеро с Буш?
Видяно: 644   Мнения:0

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид
Видяно: 691   Мнения:0

Испанците се прехласнаха по Летисия - принцесата на Астурия
Видяно: 1900   Мнения:0

ИЗМАМНИЯТ СИМВОЛ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 2706   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Изборите в Испания - махмурлук за войнолюбците
Видяно: 648   Мнения:0

Сапатеро станал политик заради дядо си
Видяно: 2137   Мнения:0

Много шум за една магданозена скала
Видяно: 691   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2018
Партньори и спонсори06.7.2020 г.

Visitor: 2606531